Dodaj do ulubionych

FWD vs. RWD vs. AWD - odswiezam

22.08.06, 13:36
Byla kiedys, nawet chyba nie raz, dyskusja nt. rodzajow napedow, ich wad,
zalet, itp. Odswiezam temat podajac linka do w miare dokladnego opisu
wlasciwosci napedow i roznic miedzy nimi :)

www.technikajazdy.info/awdfwdrwd.html
Obserwuj wątek
    • moto-cykl Re: FWD vs. RWD vs. AWD - odswiezam 22.08.06, 13:52
      ten opis jest beznadziejny i nie wyjasnia roznic pomiedzy napedami 4x4,
      zakladam sie, ze trzy czwarte tych co kupuja auto z napedem na cztery kola dopiero po zakupie i
      przeczytaniu instrukcji uswiadamia sobie, ze ma przednionapedowke z dopedzaczem.
      Mam gdzies stare AMiS, gdxzie testowali rozne rodzaje napedu, i pamietam, ze BMW z x-drive ustawione
      na rolkach jedna osia nie ruszylo z miejsca nawet o milimetr.
      sil
      • streetfighter69 Re: FWD vs. RWD vs. AWD - odswiezam 22.08.06, 14:06
        W tym opisie chodzilo o ogolne wyjasnienie roznicy pomiedzy FWD, RWD i AWD.
        Oczywiscie ze nie zostaly szczegolowo omowione roznice pomiedzy roznymi
        przykladami tego samego rodzaju napedu. Najlepszy na swiecie naped 4x4 ma
        Subaru i faktycznie sporo sie rozni od AWD w Audi,BMW czy AR. Niemniej jednak z
        perspektywy posiadacza AR i BMW najbardziej interesujace sa roznice miedzy FWD
        i RWD, gdyz 4x4 jest w przypadku tych marek zjawiskiem marginalnym. I w takim
        glownie kontekscie utworzylem ten watek.
        • malgoska1 Re: FWD vs. RWD vs. AWD - odswiezam 22.08.06, 14:14
          Witam.

> Najlepszy na swiecie naped 4x4 ma
          > Subaru i faktycznie sporo sie rozni od AWD w Audi,BMW czy AR.

A duże są te różnice w stałym napędzie 4x4 w Alfie, Audi i Subaru ???

Pozdrawiam,
          Maciej lORET
          • maliek Re: FWD vs. RWD vs. AWD - odswiezam 22.08.06, 14:36
            Z tego, co się orientuję to Subaru „prawdziwie stały” ma napęd na cztery koła a
            BMW i ADUDI dołączany czy to ręcznie czy pod wpływem działania elektroniki.
            Subaru chyba dalej dzieli 50 na 50 a w/w markach jest to płynne lub dzielone
            nierówno.
            Róznicy pomiędzy stałymi napędami z podziałem 50 na 50 wyposażonymi w taką samą
            ilość dyferencjałów teoretycznie nie powinno być.
            • malgoska1 Re: FWD vs. RWD vs. AWD - odswiezam 22.08.06, 14:58
              Witam.

> Z tego, co się orientuję to Subaru „prawdziwie stały” ma napęd na c
              > ztery koła a
              > BMW i ADUDI dołączany czy to ręcznie czy pod wpływem działania elektroniki.

Ale ja mówiłem o stałym napędzie 4x4 bez mozliwości dołączania. Zarówno w
              Alfie, Audi jak i Subaru. Bo BMW nie wiem czy ma w serii 3 4x4?

Pozdrawiam,
              Maciej Loret
        • moto-cykl Re: FWD vs. RWD vs. AWD - odswiezam 22.08.06, 14:45
          HA!

:-)
          • maliek Re: FWD vs. RWD vs. AWD - odswiezam 22.08.06, 14:47
            Co znaczy te HA?
      • maliek Re: FWD vs. RWD vs. AWD - odswiezam 22.08.06, 14:06
        Na tej stronie jest tylko opis rodzajów systemów napędów a nie szczegółów
        technicznych poszczególnych systemów. Opis jest prosty i zrozumiały nawet dla
        kogoś, kto tylko wie gdzie w samochodzie znajduje się bak i wlew płyny do
        spryskiwacza.
        • streetfighter69 Re: FWD vs. RWD vs. AWD - odswiezam 22.08.06, 14:14
          maliek napisał:

> Na tej stronie jest tylko opis rodzajów systemów napędów a nie szczegółów
          > technicznych poszczególnych systemów. Opis jest prosty i zrozumiały nawet dla
          > kogoś, kto tylko wie gdzie w samochodzie znajduje się bak i wlew płyny do
          > spryskiwacza.

Dokladnie. Ale wydaje mi sie ze 80% kierowcow i tak nie ma pojecia na ten temat
          i dla nich nawet ten artykul bedzie wydawal sie cennym zrodlem wiedzy.
    • da_vinci.go2.pl Re: FWD vs. RWD vs. AWD - odswiezam 22.08.06, 14:01
      Osobiście nie miałem okazji jeździć niczym co ma napęd 4x4 ale przód często i
      tył się zdażało, według mojej opini dla normalnego użytkownika i takiego, który
      nie jeździ wyczynowo zdecydowanie FWD polecam, a dlaczego - no właśnie dlatego,
      że zdażyło mi się parę razy, że auto popłynęło (zima) i to właśnie napęd na koła
      skrętne uratował mi dupę i RWD by tu nie pomógł zbyt wiele.
      • malgoska1 Re: FWD vs. RWD vs. AWD - odswiezam 22.08.06, 14:07
        Witam.

> zdażyło mi się parę razy, że auto popłynęło (zima) i to właśnie napęd na koł
        > a skrętne uratował mi dupę i RWD by tu nie pomógł zbyt wiele.

Ale jak to mówią "no risk, no fun" ;)

Pozdraiam,
        Maciej Loret
        • da_vinci.go2.pl Re: FWD vs. RWD vs. AWD - odswiezam 22.08.06, 14:38
          Lubie slajdy na śniegu bo i prędkości są bardziej rozsądne, na asfalcie nigdy
          nie odważyłem się jeździć bokami, zresztą do tego trzeba mieć mocniejsze auto.
      • rafal.gtv Re: FWD vs. RWD vs. AWD - odswiezam 22.08.06, 15:02
        Spokojnie.. Napęd na tył w BMW czy Mercedesie po krótkim przyzwyczajeniu nie
        sprawia kłopotów w zimie. Równe rozłożenie mas tych aut jest większym
        ułatwieniem , niz sie potocznie myśli.
        • streetfighter69 Re: FWD vs. RWD vs. AWD - odswiezam 22.08.06, 16:26
          rafal.gtv napisał:

> Spokojnie.. Napęd na tył w BMW czy Mercedesie po krótkim przyzwyczajeniu nie
          > sprawia kłopotów w zimie. Równe rozłożenie mas tych aut jest większym
          > ułatwieniem , niz sie potocznie myśli.

Otoz to. Przejezdzilem juz wiele zim zarowno na FWD jak i RWD. Powiem tak: w
          BMW i Toyocie MR2 z napedem na tyl tzw. fun factor byl najwiekszy przy ogolnym
          braku sytuacji niebezpiecznych. W FWD kilka razy podsterownosc dala mi sie we
          znaki, zarowno w AR 164 jak i Peugeocie 406. Jezdzilem tez Legacy z 4x4 i
          Vitara 4x4 ale mimo wszystko jestem zwolennikiem RWD.
          • rafal.gtv Re: FWD vs. RWD vs. AWD - odswiezam 22.08.06, 19:23
            IMHO Fun RWD jest zaletą , ale AWD Subaru ( Wiskoza) jest jednak wzorcem pod
            względem pewności prowadzenia , bez utraty funu. Rozwiązanie to , oprócz waloru
            sportowego ma jeszce wysoki współczynnik bezpieczeństwa.
            Każdemu piewcy zalet FWD polecam przejażdżkę którymś z tak wyposażonych wozów.

Swoją drogą Torsen w Brerze działa znakomicie - tyle , że próby robiłem na
            suchej nawierzchni o temperaturze >50st.C.
        • da_vinci.go2.pl Re: FWD vs. RWD vs. AWD - odswiezam 23.08.06, 07:53
          > Spokojnie.. Napęd na tył w BMW czy Mercedesie po krótkim przyzwyczajeniu nie
          > sprawia kłopotów w zimie.
          Ja tu pisałem o aucie dla normalnego użytkownika, a nie dla kogoś kto się
          przyzwyczai.
          • rafal.gtv Re: FWD vs. RWD vs. AWD - odswiezam 23.08.06, 11:25
            da_vinci.go2.pl napisał:
            > Ja tu pisałem o aucie dla normalnego użytkownika, a nie dla kogoś kto się
            > przyzwyczai.

W mojej opinii napęd tylny jest dla NORMALNEGO użytkownika. Przyzwyczajenia
            wymaga jedynie w przypadku wieloletnich , nieprzerwanych związków z FWD o
            większej mocy. ( kierowca FWD małej mocy i tak dozna szoku i będzie wymagał
            jazd doszkalających)
    • streetfighter69 Re: FWD vs. RWD vs. AWD - odswiezam 22.08.06, 16:33
      Dodam jeszcze tylko ze jedynie w Chevrolecie Camaro jazda zima byla totalna
      porazka ale wylacznie z racji beznadziejnego rozlozenia masy i archaicznej
      konstrukcji zawieszenia.
      • uki145 stałe 4x4 w audi 22.08.06, 19:19
        Witam! subaru stosuje stały naped we wszystkich swoich modelach ( 3 mechanizmy
        róznicowe) audi stosuje ten rodzaj napedu do dzisiaj w niektórych modelach z
        silnikiem ułozonym wzdłuznie z przodu . jest to tzw sytem Quattro ,opierajacy
        sie na 3 mechanizmach róznicowych( po jednym na kazda os i dodatkowy centralny,
        mechanizm róznicowy typu Torsen(układ slimaków i slimacznic pełniacy
        równoczesnie role szpery) . system ten montowny był np w audi a4 rocznik 94
        wzwyz i w blizniaczym konstrukcyjnie passacie b5. w innych modelach audi ,z
        silnikami montowanymi poprzecznie ,nie ma stałego napedu na 4 koła (np audi
        a3 , audi TT) powszechna globalizacja i podobienstwa konstrukcyjne do vw golfa
        spowodowały ,ze naped ,pomimo nazwy Quattro opiera sie w tych modelach na
        sprzegle Haldex( rozwiniecie Volkswagenowskiej koncepcji sprzegła
        wiskotycznego : Syncro ) naped w tych modelach jest wiec hydraulicznie
        dołaczany gdy os przednia straci przyczepnosc . co do Ar to z tego co sie
        orientuje ,to ostatniim pojazdem ze stałym 4x4 była 155 2.0 turbo . tam
        równiez były 3 mechanizmy róznicowe ,tyle ze torsen był na tylnej osi . moze
        wiecie jak to jest dokładnie w najnowszych konstrukcjach? Pozdrawiam Łukasz
        • malgoska1 Re: stałe 4x4 w audi 22.08.06, 19:29
          Witam.
          Witam.

> subaru stosuje stały naped we wszystkich swoich modelach ( 3 mechanizmy
          > róznicowe) audi stosuje ten rodzaj napedu do dzisiaj w niektórych modelach
          > z silnikiem ułozonym wzdłuznie z przodu . jest to tzw sytem
          [...]
          > Ar to z tego co sie orientuje ,to ostatniim pojazdem ze stałym 4x4 była 155
          > 2.0 turbo . tam równiez były 3 mechanizmy róznicowe ,tyle ze torsen był na
          > tylnej osi.

No właśnie ja o tym pisałem. Nie znam się, ale chyba wielkiej różnicy pomiędzy
          4x4 z Subaru (prawie każdego), Audi (niektórych) i AR (mało których) nie ma.
          Przecież w Brerze i 159 3,2V6 jest podobny do powyższych Torsen C?

Pozdrawiam,
          Maciej Loret
          • uki145 Re: stałe 4x4 w audi 22.08.06, 19:47
            Witam! faktycznie ,przeoczyłem jakies 10 lat produkcji modeli ar ;-). przeciez
            156 Q4 ma stały naped na 4 koła, z centralnym ,samoblokujacym mechanizmem
            Torsena . moment obrotowy na idealnie przyczepnej nawierzchni przekazywany
            jest 42% na przód , 58 % tył . gdy przód traci przyczepnosc to 80 % idzie na
            tył ,a gdy tył traci przyczepnosc to 60 % na przód .płynnosc realcji i
            przenoszenia momentu obrotowego powoduje ,ze auto jest przewidywalne ,a nie
            jak w przypadku sprzegła wiskotycznego ,gdzie nagle podsterownosc zmienia sie w
            nadsterownosc i tak na prawde do konca nie wiemy jak sie auto zachowa w danym
            momencie poslizgu . wnioskuje wiec dalej ,ze skoro 159 i brera maja identycznie
            rozwiazany naped. moze jednak sa jakies róznice ? wie ktos ? Pozdrawiam
            • moto-cykl Re: stałe 4x4 w audi 22.08.06, 21:07
              najwieksza zaleta 156 Q4 jest to, ze jest skromnym samochodem ze wspaniala technika.
              naped nie tylko, ze dziala swietnie, to jest doskonale zestrojony. przede wszystkim caly czas ma sie
              poczucie "preferencji tylu". szybkie ruszenie na sniegu lub szutrze ze skreconym kolami powoduje
              krecenie wiekszego lub mniejszego baczka. Wystarczy delikatne ujecie gazu i auto poslusznie wraca na
              tor jazdy. ESP w tym modelu nie jest przewrazliwione. Latem na suchym asfalcie chocby wywijalo sie nie
              wiem jak kierownica, esp nie interweniuje. Zima start spod swiatel to pestka. trzeba pamietac o jednym,
              ze probujac jazdy troszke terenowej lub w trudnych warunkach typu wysoki snieg czy piach trzeba
              koniecznie wylaczyc asr. Asr i i 4x4 w takich warunkach dzialaja przeciwstawnie. Kiedy naped probuje
              dopasowac sie do nawierzchni (3 dyferencjaly), to asr odpuszcza moment obrotowy, zeby kola nie
              buksowaly. Mozna wtedy latwo przypalic sprzeglo.
              sil
              • rafal.gtv Re: stałe 4x4 w audi 22.08.06, 21:11
                Na jakim ogumieniu jeździsz ?
                • moto-cykl Re: stałe 4x4 w audi 22.08.06, 21:29
                  poprzednio pirelli scorpion str (teoretycznie caloroczne)
                  -beznadziejne w warunkach zimowych, po prostu za plytki bieznik,
                  -dosyc twarde i malo komfortowe,
                  -ciche
                  -dobre na mokrym
                  -dobre na suchym

Obecnie goodyear wrangler f1
                  -komfortowe
                  -glosniejsze niz pirelli
                  -nie wygladaja tak efektownie. Pirelli sa sporo szersze niz felga, co daje fajny efekt wizualny.
                  Wranglery maja teoretycznie ten sam rozmiar, ale opony zwezaja sie znacznie przy przy biezniku.
                  Efekt jest taki, ze z daleka opony wygladaja tak, jakby mialy mniej niz te 225.

sil
      • rafal.gtv Re: FWD vs. RWD vs. AWD - odswiezam 23.08.06, 11:28
        streetfighter69 napisał:

> Dodam jeszcze tylko ze jedynie w Chevrolecie Camaro jazda zima byla totalna
        > porazka ale wylacznie z racji beznadziejnego rozlozenia masy i archaicznej
        > konstrukcji zawieszenia.

Ta opinia dotyczy sporej grupy amerykańskich wozow, zwłaszcza klasy "suburbvan"
        Europejskie konstrukcje RWD są bezwzględnie doskonalsze.
    • piekny_romanek a propos Subaru vs Audi vs AR 26.08.06, 16:27
      W Subaru oczywiscie jest porzadne 4x4. W wersji WRX centralny i tylny
      dyferencjal sa (ze tak powiem) "ograniczonego poslizgu" czyli LSD, przedni jest
      luzny. W STi wszystkie 3 dyferencjaly sa LSD. W Audi Quattro tez jest w miare
      porzadne 4x4 (na tle haldexow i innych poprzedzaczy przednich osiek), tzn maja
      Torsena centralnie, niestety przednia/tylna oska sa "luzne" - maja wylacznie
      elektroniczne wspomagacze (ASR czy inne g*). Mozliwe, ze w wersjach S tudziez
      RS zamiast elektronicznych pasterzy maja juz porzadne szpery - tego nie wiem. W
      AR Q4 TorsenC 'blokuje' (UWAGA) _przednia_ oske (to nie pomylka!) i centralny
      dyferencjal (jest umieszczony z przodu - mozna powiedziec, ze to takie 2 dyfry
      w jednym ;)), tylny dyferencjal niestety jest calkiem luzny - "blokuje" go
      tylko jakis gowniany ASR czy cos w tym rodzaju. Zarowno do WRX jak i Quattro
      mozna dokupic brakujace LSD i wylaczyc z uzycia elektroniczne protezy w Audi.
      Mam nadzieje, ze do 159Q4 rowniez bedzie mozna niebawem dokupic LSD i
      zaszperowac tylna oske. Swoja droga pytalem w Quaife i goscie odpowiedzieli, ze
      jesli zbierze sie 10 chetnych to oni wyprodukuja rear LSD for Alfa Romeo Q4 ;)
      ale Autodelta tez ma cos takiego popelnic.
      • uki145 Re: a propos Subaru vs Audi vs AR 26.08.06, 17:56
        Witam! ciekawe co piszesz Romanku .rozumiem ,ze torsen w Q4 jest za
        pierwszym ,otwartym dyfrem (a chodziło Ci tylko o o to ,ze jest umieszczony
        blizej przedniej osi niz tylnej?). dlaczego tak zrozumiałem twój tekst? otóz
        nie da sie zrobic dobrego napedu na 4 łapy z otwartym srodkowym dyfrem ,bo auto
        stanęłoby gdy jedno koło straci przyczepnosc (dlatego wnioskuje ,ze w Q4
        srodkowy dyfer to system Torsen) . nie spotkałem sie takze z napedem ,w
        którym pierwszy z dyferencjałow byłby torsenem ,co jeszcze utwierdza mnie w
        przekonaniu ,ze układ jest klasyczny(jak w audi quattro: otwarty dyfer -torsen-
        otwarty dyfer). rozumiem tez sens czesciowego zamkniecia ostatniego dyfra w
        WRX ,ale po co stosowac cos takiego w zaledwie 150 konnej 156 Q4. momentu jest
        sporo ,ale mocy zbyt mało ,zeby tego typu mechaniczny pomocnik był potrzebny
        do okiełznania tylnej osi, i tu własnie dochodze do pytania: jak rozwiazany
        naped ma topowa brera V6 z napedem na 4 łapy(tutaj otwarty ,ostatni dyfer
        bedzie sprawiał problemy) . tam musi byc czesciowo zeszperowany ostatni dyfer .
        jak to jest? prosze Cie równiez ,abys dokładnie sprecyzował gdzie jest ten
        Torsen w Q4 ,bo strasznie mnie to nurtuje i jesli zle zrozumiałem ,kłoci sie z
        moja koncepcja .Pozdrawiam Łukasz
      • moto-cykl Re: a propos Subaru vs Audi vs AR 26.08.06, 22:32
        To nie tak
        Crosswagon ma trzy dyfry: centralny czysto mechaniczny Torsen (170kg zywej wagi) i dwa dyfry
        "elektroniczne", ktore opieraja sie na abs-sie (uklad przyhamowuje jedno z kol) ale NIE na asr.
        Jesli chcesz wykorzystac Q4 w trudniejszych warunkach musisz asr wylaczyc...
        Wyglada to mniej wiecej tak (np w warunkach zimowych):
        1. Standardowo masz wlaczony asr. Kazdy start spod swiatel jest twoj :-)
        Wciskasz gaz do oporu powiedzmy na dwojce, auto ciagnie do przodu napedzane na 4 kola, asr pilnuje,
        zeby kola nie buksowaly, a gosc w przednionapedowej alfie obok ciebie nie moze cie dogonic :-)
        2. Zalozmy, ze stoisz w 15cm sniegu albo na nierownym zalodzonym podlozu. Standardowo masz
        wlaczony asr. Dajesz gaz i czujesz, ze auto nie chce ruszac. W skrajnym przypadku czujesz spalone
        sprzeglo i zastanawiasz sie, gdzie do cholery podzialo sie twoje Q4...
        I w takich wlasnie warunkach nalezy wylaczyc asr. Wtedy ruszysz bez problemu. Oczywiscie,
        poszczegolne kola moga zaczac buksowac, no ale to jest wlasnie prawidlowy objaw pracy tych trzech
        dyfrow. Po kilku sekundach Q4 "nastawi się" do rodzaju nawierzchni i dalej bez problemu...
        Z tych samych wzgledow nalezy wylaczyc asr, kiedy na kolach masz lancuchy.
        Przy okazji ciekawostka: do sportwagon Q4 zaklada sie lancuchy na przednie kola natomiast do
        crosswagona na kola tylne i nie lancuchy, ale plastikowe nakladki spider compact.

pozdrawiam

sil

• uki145 Re: a propos Subaru vs Audi vs AR 27.08.06, 11:33
          Witam! czyli potwierdzaja sie moje przypuszczenia. torsen centralny i 2 otwarte
          dyferencjały z tyłu i przodu ,mówimy jednak o zwykłej wersji ,ciekawi mnie
          jednak dalej ,czy ostatni dyfer w topowej brerze jest zeszperowany?.co do
          wykorzystujacego czujniki ABS ,sytemu zapobiegajacy buksowaniu kół to przeciez
          przydaje sie on własnie zima ,podczas ruszania na bardzo sliskiej nawierzchni.
          wtedy przychamowujac buksujace koło powoduje ze moment obr przenoszony jest na
          drugie. taka jest filozofia działania tego sytemu (skuteczny tylko przy niskich
          predkosciach obr silnika). na idealnie suchej nawierzchni ,czy slajdach na
          sliskiej jest nieprzydatny i moim zdaniem wtedy własnie przeszkadza(spowalnia
          pojazd i moze doprowadzic do przegrzania układu hamulcowego ). sytem stary jak
          sam ABS ,stosowany juz w usportowionych autach poczatku lat 90 tych (astra GSI,
          Golf GTI).chyba raczej tak to jest ? Pozdrawiam Łukasz
          • uki145 Re: a propos Subaru vs Audi vs AR 27.08.06, 13:44
            przyhamowujac ;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka