Dodaj do ulubionych

Świeci sie lampka (kluczyk)code

01.11.06, 20:52
Witam. wczoraj przy uruchamianiu mojej 146-tki nie zgasla lampka kodu
kluczyka i auto stoi do tej pory bo nie da sie go odpalic.pali sie
jednoczesnie lampka wtrysku i kod klucz.probowalem odlaczyc i ponownie
wlaczyc akumulator,sprawdzilem bezpieczniki i przekazniki...........da sie to
naprawic bez podrozy do ASO?a jezeli nie to moze ktos wie ile mnie to bedzie
kosztowalo?dodatkowym problemem jast ulamany 2 kluczyk i brak karty
kodow,echhh!!!ale ambaras......czy to moze byc imobilajzer w kluczyku?
Obserwuj wątek
    • gandzina Re: Świeci sie lampka (kluczyk)code 02.11.06, 08:49
      szczerze mówiąc to bez tej karty kodowej to może być ciężko samemu, chyba nawet się nie da. Najważniejsze żeby ten bordowy kluczyk (master) był cały bo bez tego dupa zbita.
      • sciemka2 Re: Świeci sie lampka (kluczyk)code 02.11.06, 11:01
        klucz master jest caly.ciagne alfe na komputer.jak dzwonilem do serwisu to
        powiedzieli ze to albo kluczyk albo jakies przerwy na ukladzie albo albo albo
        wiec pewnie beda szukac na chybil trafil a przy okazji beda chcieli wymienic
        polowe auta........echhhh
    • piotr_tk Re: Świeci sie lampka (kluczyk)code 02.11.06, 13:54
      najpierw przeczysc u elektryka styki przewodu od immobilizera. u mnie tez taki
      był problem (zaśniedziały) i obyło sie bez aso
      • sciemka2 Re: Świeci sie lampka (kluczyk)code 03.11.06, 14:59
        Dzwonilem do ASO jaszcze nie znalezli przyczyny........co za jełopy!!!!!!!!mam
        wrazenie ze jak im palcem nie pokaze to nic z tego.Wpadly mi dwa pomysły do
        glowy:1-kupic inna stacyjke z imobilajzerem i kluczem i calosc wymienic
        2-wymatowac calkowicie imobilajzer,bo jezeli ma sie zawieszas czy cos tam
        to po co mi on a bez niego przeciez odpale......da sie tak zrobic? jak myslicie?
        Pozdrawiam
        sciemka 146 z Mazur
        • aquarius01 Re: Świeci sie lampka (kluczyk)code 03.11.06, 15:15
          Fizycznie się da, ale niestety to nie jest odpowiednia ścieżka postępowania. W
          przypadku immo w Alfach (system Fiat/Alfa CODE) musiałbyś wymienić całość
          elektroniki związanej z wtryskiem, wszystkie wkładki w zamkach i oczywiście
          komplet kluczy i kartę kodową.

Innymi słowy w przypadku Twojego scenariusza czeka Cię wymiana całej elektroniki
          i kluczologii co wiąże się z ogromnymi kosztami i staje się nieopłacalne.

W kluczyku jest tylko i wyłącznie transponder, który się nie psuje - bynajmniej
          ja nie słyszałem o takim przypadku. Na pierwszy rzut podpiął bym samochód pod
          Examiner i sprawdził kody błędów a następnie wymienił/przeczyściłbym antenkę od
          "immo" znajdującą się w stacyjce - jest to częsta przyczyna niedomagania tego
          systemu i objawia się właśnie nieodczytywaniem kodu klucza.
          • sciemka2 Re: Świeci sie lampka (kluczyk)code 03.11.06, 15:50
            a gdybyn chcial teraz wymatowac imobilajzer?odpali?
            • aquarius01 Re: Świeci sie lampka (kluczyk)code 03.11.06, 16:19
              A w jaki sposób chcesz go wymontować ? Immobilizer jest integralną częścią ECU
              (jednostki sterującej) i nie można go sobie od tak wymontować a dzisiejsze
              silniki raczej bez "kompjutera" pracować nie chcą, więc nasuwa się jeden wniosek
              - nie mam prawa odpalić ;)

Niech się spece pocą i najpierw przeczyszczą wszystkie styki w kostkach
              połączeniowych i sprawdzą antenkę - ja bym od tego zaczął.
    • szlichta1 Re: Świeci sie lampka (kluczyk)code 03.11.06, 20:28
      wymien antenke i ma chodzic
      • sciemka2 Re: Świeci sie lampka (kluczyk)code 03.11.06, 20:34
        jestes pewien??moj nr. gg 9629246
    • megadady Re: Świeci sie lampka (kluczyk)code 10.11.06, 18:23
      wiesz co?mialem to samo przy mojej 145...silnik nagle zgasl w czasie jazdy i tez zaswiecila sie code nie szlo zapalic za sukinsyna...bylem spanikowany co teraz?godzina prawie 24-ta?ale wzialem 10 kluczuk i zdjalem po prostu na piec minut plusowa kleme od aka i nie uwierzysz problem zniknął..........pozdro
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka