Dodaj do ulubionych

problem z ogrzaniem auta

02.11.06, 19:34
Witam wszystkich mam alfe 155 1.8 TS (97r.) i mam "troche" poważny problem bo
tu ZIMA. Niestety mało co nagrzewa mi się auto w środku na wskaźniku
temperatury podczas jazdy jest 50-60 stopni podczas postoju bardzo bardzo
powoli wzrasta ale do wnętrza autka prawie nic nie dociera. Przysloniłem
troche chłodnice kartonem ale dało mizerny efkt. Nie wiem co mam robić
pomóżcie. Myślałem o termostacie ale nie wiem czy ma jakiś zasadniczy wpływ a
możne nagrzewnica. Nie wiem dlatego pytam was o poradę w AFIĄTKACH jestem od
niedawna (2-miesiące).
Drugim problemem jest to że jak zapale silnik to po paru sekundach zapala się
kontrolka wtrysku a wraz z nią wentylator chłodnicy czasem sama zgaśnie po 2
minutach a czasem nie. Jak zgasze i zapale silnik na nowo problem znika.

Prosze o pomoc i w tej kwestii.
Obserwuj wątek
    • pawel19799 Re: problem z ogrzaniem auta 02.11.06, 20:27
      Witam,

Moim zdaniem do wymiany termostat, ja posiadam AR145 i miałem to samo zaraz po
      zakupie auta, podczas jazy wskaźnik pokazywał około 40 - 50 stopni w korku
      czasami temp dochodziła do 70-80, wymieniłem termostat koszt około 80 pln i
      teraz jest ok - obecnie temperatura podczas jazdy na wskaźniku delikatnie ponad
      80 stopni, jeżeli chodzi o ogrzewanie to napewno się polepszyło chociaż moim
      zdaniem powinno być znacznie lepiej.
      • damianar Re: problem z ogrzaniem auta 04.11.06, 21:35
        a ja dałem dzisiaj 140 za termostat do 146 2.0ti. Aty do jakiego silnika
        kupowałeś??
    • tomul75 Re: problem z ogrzaniem auta 02.11.06, 20:30

Myślałem o termostacie ale nie wiem czy ma jakiś zasadniczy wpływ a
      >możne nagrzewnica

Odnośnie pierwszego wątku twojego pytania mogę ci poradzić sprawdzenie
      przewodów chłodnicy.
      Jeżeli po zapaleniu auta i krótkim nagrzaniu wszystkie przewody robia się
      ciepłe oznacza to,że przyczyną niedogrzania jest wina niedomykania się
      termostatu-wymienić a na paliwie nawet zaoszczędzisz.
      Co do drugiego wątku radzę ci jechać do jakiegoś elektryka samochodowego-
      przemierzy wszystkie czujniki i na 100%da ci trafną odpowiedź
      • hugo_m Re: problem z ogrzaniem auta 02.11.06, 22:19
        > Co do drugiego wątku radzę ci jechać do jakiegoś elektryka samochodowego-
        > przemierzy wszystkie czujniki i na 100%da ci trafną odpowiedź

Byłem na kompie na serwisie i "magik" powiedzaił że wszystko gra tylko troche
        sond lambda sie nie chce za bardzo ruszać. Odnośnie wtrysku OK. Pojade jeszcze
        do mniej wyspecjalizowanego w kompa "magika" może coś poradzi.
        Dzieki za odpowiedź
    • aquarius01 Re: problem z ogrzaniem auta 03.11.06, 09:54
      Problem stary jak świat i dotknął (lub dotknie) praktycznie każdego alfistę (i
      nie alfistów również). Masz zakamieniony termostat, co oznacza jego wymianę na
      nowy. Koszt nowego to około 160 zł (Vernet). Do kompletu radzę sprawdzić jeszcze
      czujnik temperatury płynu chłodzącego (34 zł) - to włączanie się wentylatora -
      sprawdź ten czujnik koniecznie. Roboty dla wprawnego mechanika na 30 min, a
      spokój na długo. Przy okazji wymiany termostatu warto jeszcze wymienić płyn w
      układzie Co do ogrzewania wewnątrz - powiem z własnego doświadczenia - ogólnie
      po wymianie termostatu, czujnika i płynu chłodzącego samochód nagrzewa się
      wewnątrz szybko i jest ciepło mimo, iż na dworze było około -20 st. C. Jednak
      należy pamiętać, że Alfa Romeo to produkt południa i raczej nie ma tendencji do
      wydajnego ogrzewania wnętrza, tak więc przysłowiowa "tekturka" na chłodnicy się
      przydaje, chociaż ja osobiście jej nie stosuję ;)
      • ikar_29 Re: problem z ogrzaniem auta 03.11.06, 11:24
        ooo tu sie nie zgodze ze slabym grzaniem w Alfach, moja 156 przy mrozie -10
        grzeje mocno na tyle, ze mozna spokojnie w koszulce z krotkim rekawem
        podrozowac...
        • aquarius01 Re: problem z ogrzaniem auta 03.11.06, 11:52
          Nie wątpię - jednak mówimy o dwóch zupełnie innych konstrukcjach. Mimo wszystko
          145 nie jest chwalona za wydajny układ ogrzewania wnętrza :)
      • hugo_m Re: problem z ogrzaniem auta 03.11.06, 18:26
        Dzięki wam za rady. Termostat wymienie. Z tym nieszczesnym wtryskiem i
        wentylatorem narazie cisza.
        Dzięki jeszcze raz
      • hugo_m Re: problem z ogrzaniem auta 03.11.06, 18:42
        moto.allegro.pl/item138574947_vernet_alfa_ford_opel_saab_.html
        mam takie pytanie znalazłem na allegro taki termostat czy może być?
        • aquarius01 Re: problem z ogrzaniem auta 06.11.06, 13:36
          Nie mam zielonego pojęcia, ale nie wydaje mi się. Podaj numer VIN auta to znajdę
          Ci odpowiedni numer w celu poszukiwania termostatu.
          • hugo_m Re: problem z ogrzaniem auta 07.11.06, 07:17
            > Nie mam zielonego pojęcia, ale nie wydaje mi się. Podaj numer VIN auta to
            znajdę
            > Ci odpowiedni numer w celu poszukiwania termostatu.

Dzięki ale sobie poradze znajde sam ten termostat. Byłem sie pytać w różnych
            sklepach moto ceny wahają sie między 100 a 170 zł. spoko. dzięki jeszcze raz
            Jak zrobie to dam znać
    • robert.rudnik666 Re: problem z ogrzaniem auta 03.11.06, 11:12
      moja Alfa ale jeszcze nie za mojej kadencji użytkowania miała to samo.wymienili
      termostat i jest gites.a wiem że tak było bo poprzedni właściciel mi opowiadał
      o tym że jeździł zimą w rękawiczkach szaliku itd.teraz Alfa bardzo ładnie się
      nagrzewa i nie mam z tym żadnych problemów-narazie:-)
      pozdrawiam i życze szybkiej naprawy.
    • knightmann Czy to termostat ? :/ 04.11.06, 08:44
      podepnę się do tego wątku i zapytam przy okazji...
      latem w temp. ok. 20 stopni i wyżej moja alfa 146 1.8 TS nagrzewa się na trasie
      do temp. ok. 110 stopni czyli za dużo :/ (jakbym jechał dalej to pewnie więcej
      by się pokazało)- myślałem że chłodnica do wymiany bo jest podniszczona
      z kolei zimą w temp. ok. 10 stopni i mniej na tej samej trasie 25km nie chce
      nagrzeć się do 80 stopni tylko stoi gdzieś na 60 :/
      Pytanie jest następujące co jest grane? czy to termostat nawala, jeśli tak czy
      ktoś potrafi mi wytłumaczyć w jakiej pozycji musiał on się zaciąć że zimą
      niedogrzewa a latem przegrzewa ??
      • pejo3 Re: Czy to termostat ? :/ 04.11.06, 09:45
        dobrze że poruszony został ten temat ba ja w swojej 156 2.0 TS mam to samo i poprzedni właściciel powiedział, że tak ma być i więcej mi nie nagrzeje. obecnie przy tem. ok. -2 do 3 stopni około 15 minut nagrzewa się do temp. ok. 60 stopni i dalej nie chce rosnąć> Tez wymienie termostat
      • streetfighter69 Re: Czy to termostat ? :/ 04.11.06, 15:04
        >latem w temp. ok. 20 stopni i wyżej moja alfa 146 1.8 TS nagrzewa się na
        >trasie do temp. ok. 110 stopni czyli za dużo

I tak sobie z tym smigasz? Ludzie, zbyt wysoka temperatura to pierwszy krok do
        kapitalki silnika albo chociaz glowicy! Silniki grupy FIAT (i nie tylko) sa
        wrazliwe na przegrzanie, zwlaszcza material glowicy i uszczelka pod glowica
        tego nie wytrzymuja. Temperatura nie powinna nawet o grubosc wskazowki
        przekraczac wartosci optymalnej.
        Kurcze, a myslalem ze tylko kobiety o to nie dbaja... :(
        • knightmann Re: Czy to termostat ? :/ 05.11.06, 10:45
          nie nie śmigam :P zrobiłem latem może dwie dłuższe trasy tym autem czyt. po
          25km i widząc co się dzieje z temp. na dłuższe trasy brałem inne auto -też
          włoskie ;)

postawi ktoś djagnozę co do mojego przypadku ? :>
          • knightmann Re: Czy to termostat ? :/ 06.11.06, 11:18
            jak wyżej czekam na djagnozę jeśli ktoś wie ? :>
            • aquarius01 Re: Czy to termostat ? :/ 06.11.06, 13:49
              Pierwsze primo:

Wskaźnik na desce rozdzielczej ma ogromną tolerancję, więc jego wskazania bardzo
              często są zawyżone o około 20 st. C, więc wartość wskazywana w okolicach 110
              st.C da wynik w granicach 90-100 st. C co jest prawidłową temperaturą otwarcia
              się dużego obiegu i włączenia wiatraka co powinieneś słyszeć (włączenie
              wentylatora oczywiście). Najlepiej sprawdzić prawidłową temperaturę wskazywaną
              przez czujnik na Examiner'rze i sobie wycechować wskaźnik temperatury na desce.

Drugie primo:

Jeżeli w zimie temperatura stoi w okolicach 60 st. C to termostatt do wymiany.
              Założę się, że w lecie przy większych temperaturach nigdy nie włączył Ci się
              wiatrak.

Konkluzja:

Termostat zaciął się na otwartym dużym obiegu (ma szczęście) - w lecie się
              prawie przegrzewał a w zimie się nie dogrzewa. Rada na dziś - natychmiast
              wymienić termostat. Silnik będzie osiągał optymalną temperaturę pracy, spadnie
              spalanie i zdecydowanie szybciej zacznie się nagrzewać.

Epilog.

Należy pamiętać, że w TS'ach są dwa czujniki temperatury. Jeden wkręcony w
              termostat i bezwzględnie trzeba być absolutnie pewnym, że jest on sprawny
              (odpowiada on m.in za włączanie i wyłączanie wentylatora) a drugi wkręcony jest
              zaraz za termostatem i "napędza" on wskaźnik temperatury i kontrolkę przegrzania
              na desce rozdzielczej. Jeżeli w trakcie jazdy coś wskazuje to raczej jest on
              dobry. Całość pracy układu chłodzenia można sprawdzić na komputerze - w tym
              wypadku aktualną temperaturę cieczy chłodzącej oraz temperaturę włączenia
              wiatraka (włączenia dużego obiegu), która powinna być w okolicach 95-98 st. C.
              Przy okazji wymiany termostatu radzę wymienić płyn chłodzący i sprawdzić tą
              "nieszczęśliwą" chłodnicę ;)

Powodzenia w walce...
              • knightmann Re: Czy to termostat ? :/ 06.11.06, 23:00
                > Założę się, że w lecie przy większych temperaturach nigdy nie włączył Ci się
                wiatrak

jakbyś się założył to byś przegrał ;) wiatrak o dziwo rusza przy temp. na
                liczniku ok. 90 stopni. temp. potrafi zimą rónież przekroczyć 80 stopni ale
                tylko jak jeżdże długo po mieście - na trasie nie ma szans by osiągnąć 80 :/ no
                chyba że trasa długości 25km jest zbyt krótka :]
                • aquarius01 Re: Czy to termostat ? :/ 07.11.06, 09:34
                  knightmann napisał:

> jakbyś się założył to byś przegrał ;) wiatrak o dziwo rusza przy temp. na
                  > liczniku ok. 90 stopni. temp. potrafi zimą rónież przekroczyć 80 stopni ale
                  > tylko jak jeżdże długo po mieście - na trasie nie ma szans by osiągnąć 80 :/ no
                  >
                  > chyba że trasa długości 25km jest zbyt krótka :]

No to się ciesz ;) Jest to dowodem na to, że masz sprawny zarówno czujnik na
                  termostacie jak i czujnik od wskaźnika temperatury. Ale niestety termostat masz
                  do wymiany, więc nie czekaj tylko wymień bo jazda z takim termostatem może się
                  źle skończyć dla silnika :)

Żadna trasa nie będzie zbyt długa aby temperatura znacznie wzrosła - nie
                  zapominaj. Co innego jak termostat się odblokuje i stanie na pozycji zamkniętej
                  - wtedy na pewno zobaczysz zdrowo ponad 100 st. na wskaźniku ;)
              • maciek1972a Re: Czy to termostat ? :/ 07.11.06, 11:03

> Wskaźnik na desce rozdzielczej ma ogromną tolerancję, więc jego wskazania bardz
                > o
                > często są zawyżone o około 20 st. C,

Ma to miejsce w zakresie niskich temperatur silnika 40-60. Potem wskazania
                zegara są zbliżone do temperatury podawanej przez ECU więc to 110 może być
                temperaturą faktyczną !!!!

> Należy pamiętać, że w TS'ach są dwa czujniki temperatury. Jeden wkręcony w
                > termostat i bezwzględnie trzeba być absolutnie pewnym, że jest on sprawny
                > (odpowiada on m.in za włączanie i wyłączanie wentylatora) a drugi wkręcony jest
                > zaraz za termostatem i "napędza" on wskaźnik temperatury i kontrolkę przegrzani
                > a
                > na desce rozdzielczej.

Dwa czujniki są tylko w "starszych" TS z metalowym deklem.
                Po modyfikacji stosuje się czujnik temperatury płynu chłodzącego typu
                "podwójnego NTC". Jest to jeden 3 pinowy wkręcany w termostat.
                • aquarius01 Re: Czy to termostat ? :/ 07.11.06, 17:31
                  > Ma to miejsce w zakresie niskich temperatur silnika 40-60. Potem wskazania
                  > zegara są zbliżone do temperatury podawanej przez ECU więc to 110 może być
                  > temperaturą faktyczną !!!!

Z mojego doświadczenia wynika zupełnie coś innego. fizyczny pomiar temperatury
                  silnika przy pomocy termometru IR w okolicach termostatu i czujnika temp. IR
                  wskazywał 98 st.C podczas włączania dużego obiegu, examiner wskazywał 97 st.C,
                  więc niewiele się mylił co jest normalne - różnice w bezwładności urządzeń
                  pomiarowych. Jednak wskaźnik na desce stał w okolicach 80 st. C i nie miał
                  zamiaru drgnąć ;)

Więc nie do końca jest to przewidywalne i raczej nie przyjmowałbym tego jako reguły.

> Dwa czujniki są tylko w "starszych" TS z metalowym deklem.
                  > Po modyfikacji stosuje się czujnik temperatury płynu chłodzącego typu
                  > "podwójnego NTC". Jest to jeden 3 pinowy wkręcany w termostat.

Nie wiem jak jest w nowszych bo nie miałem potrzeby posiadać tej wiedzy i nie
                  twierdzę, że jest inaczej. Opieram się na roczniku 1997, którym się poruszam i
                  raczej podaję te informacje jako podstawy do ewentualnego uzupełnienia i
                  dopasowania do posiadanego przez pytającego auta.
                  • knightmann Re: Czy to termostat ? :/ 13.11.06, 10:39
                    termostat wymieniłem, teraz temp. podczas jazdy na trasie wskazywana na
                    zegarze cały czas w granicach 80 stopni :)
    • rav145 Re: problem z ogrzaniem auta 07.11.06, 00:02
      a na koniec kolega pojedzie do warsztatu i się okaże, że płyn chłodniczy był
      letni a nie termostat zepsuty ;)
      rav145 say lorelaj
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka