Dodaj do ulubionych

POTRZEBNA PILNA POMOC

27.11.06, 22:44
witam potrzebuje waszej pomocy id jakiegoś czasu tempertura mojego silnika (AR
146 1,4 bx) na trasie skacze od 80 do 120 stopni i nagle spada oscyluąc
pomiędzy tymi wartościami. nie wiem co robić bo termostat był wymieniany rok
temu. jestem załamany bo na sylwestra chce jechać w góry. prosze o waszą pilna
pomoc
Obserwuj wątek
    • uki145 Re: POTRZEBNA PILNA POMOC 28.11.06, 00:52
      Witam! zakądajac ,ze termostat ok .to w pierwszej kolejnosci (co najłatwiej
      sprawdzic ) sprawdzamy czy załacza sie wentylator .w okolicach przed pierwsza
      kreska nad 80 powinien sie właczyc i niedopuscic do dalszego zwiekszania
      temperatury. przyczyny niewłaczania sa 2 . albo nie działa silnik wentylatora (
      sprawdzamy ,wyciagajac wtyczke z czujnika temperatury umieszczonego w dolnej
      czesci chłodnicy ,po prawej stronie ,patrzac od otwartej maski i złaczamy obwod
      np kawałkiem drutu,bedzie mała iskra i jesli wentylator jest sprawny to
      powinien sie załaczyc ) jesli wentylator działa właczony w ten
      niekonwencionalny sposob ,to problem tkwi w czujniku temperatury łafzacym obwod
      i podajacym prad na wentylator ( jest wkrecony w dolna czesc chlodnicy ,z
      której wczesniej wyjelismy wtyczke) czujnik wymieniamy wraz z wtyczka (łaczny
      koszt około 30 zł plus robocizna:pasuje czujnik od fiata bravo ,co znacznie
      redukuje koszty) .tyle praktyki ,dziwi mnie jednak jedna rzecz :boxera trudno
      doprowadzic do 120 stopni w czasie jazdy jest to mozliwe praktycznie jedynie w
      korkach .nawet z zepsutym wentylatorem w czsie jazdy temperatura nie powinna
      przekraczac duzo wyzej niz 80 stopni . byc moze przyczyna tkwi w czujniku
      temperatury(podajacym wskazania na deske rozdzielcza) .warto tez sprawdzic olej
      i płyn chłodzacy (czy nie ma sladów płynu w oleju i odwrotnie-w skrajnych
      przypadkach ,peknieta uszczelka pod głowica moze powodowac własnie takei dziwne
      skoki temperatury . nic innego mi dop głowy nei przychodzi ,bo w zasadzie
      innych przyczyn opisanego stanu rzecz nie da sie juz wykombinowac .powodzenia i
      radze zaczac od rzeczy w diagnozie najtanszych i najprostrzych
      (olej ,chłodniczy ,wentylator itd)Pozdrawiam Łukasz
      • biperkam Re: POTRZEBNA PILNA POMOC 30.11.06, 14:25
        dzięki wielkie za porade
        niektóre rzeczy już sprawdziłem
        - w oleju nie ma płynu chłodniczego i odwrotnie
        - wentylator załącza się ale jak na wskaźniku pokazuje mi temp bliską 110 stopni

Dziś nawet "zagrałem" go i zmierzyłem temp w zbiorniku wyniosła około 80 stopni
        a przu odkręcaniu korka wszystko wrzało. nie mam pojęcia co się może dziać.
        Jeżeli znasz takie przypadki to prosze o pomoc bo jak pojade "zielony" do
        miechanika to pewnie i tak nic nie zrobi a mnie skasuje. pozdrawiam
        • alcol Re: POTRZEBNA PILNA POMOC 30.11.06, 14:46
          To wygląda ewidentnie na nieprawidłowo działający czujnik temp. - 110 stopni to
          IMHO trochę za wysoka temp. na start wentylatora - powinien odpalać sie
          wcześniej.

pzdr.
          • biperkam Re: POTRZEBNA PILNA POMOC 30.11.06, 14:57
            witam dzieki za odpowieź ale wydaje mi się ze przy obecnej temp panującej na
            dworze to i tak podczas jazdy poza miastem wentylator nie załączy sie. tak mi
            się przynajmniej wydaje . pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka