20.12.06, 18:12
Witam!
Mam pewien problem... a dokładniej nie wiem czy zachowanie mojego samochodu
jest prawidłowe. Codziennie rano gdy odpalę silnik (musi być zimny) to obroty
znajdują się na pułapie 2 tys i po sekundzie spadają na 1.5 tys. I na tych 1.5
tys znajdują się przez KILKA minut! Dopóki silnik się trochę nie rozgrzeje.
Dziwi mnie to bo znajomy ma AR 146 tylko, że BOXER i u niego taka sytuacja nie
występuje. Czy w TS'ie jest to normalne?? Czy można jednak coś z tym zrobić?
Bo gdy ruszę na takim silniku to strasznie szarpie przez chwilę...
Dzięki z góry za pomoc!
    • spark1.8 Re: Problem?? 21.12.06, 07:59
      podwyższone obroty na ZIMNYM silniku to zachowanie wręcz podręcznikowe. Gorzej
      z szarpaniem przy ruszaniu. Obstawiam początek końca przepływki.
      • piterek_nk Re: Problem?? 21.12.06, 08:31
        Tylko jak długo mogą być te podwyższone obroty?? A przepływomierz był
        wymieniany... :( Mam nadzieję, że nie wysiadł tak szybko.
        • spark1.8 Re: Problem?? 21.12.06, 09:27
          > Tylko jak długo mogą być te podwyższone obroty??

aż silnik się zagrzeje (czujnik temperatury wody przy termostacie, na próbę
          odepnij go i sprawdź czy jest różnica - dotyczy czujnika 3 pinowego, który
          jednocześnie daje sygnał do wskażnika na zegarach, są też wersje z dwoma
          czujnikami).

> przepływomierz był wymieniany

na ordżinal czy aledrogo? Tu też są dwie wersje: z zespolonym czujnikiem temp.
          powietrza i bez.
          A jak u Ciebie z akumulatorem? M. in. na podstawie jego napięcia centralka
          ustala skład mieszanki przy rozruchu. Nie może być niższe niż 10V - dla
          centralki to błąd i przyjmuje parametry zastępcze zapisane w pamięci.
          • piterek_nk Re: Problem?? 21.12.06, 09:44
            No właśnie dzisiaj wysiadł mi akumulator... Ale problem z obrotami był od dawna.
            I tu pojawia się problem z akumulatorem... WYSIADŁ w ROK! Kupiłem go w styczniu
            tamtego roku - jest to Centra PLUS 62Ah. Chyba jest jakiś problem z ładowaniem.
            Ale sprawdzałem naciąg paska i jest ok. Czy może to być problem z alternatorem??
            I jak to sprawdzić??
            Przepływomierz był oryginalny...
            • spark1.8 Re: Problem?? 21.12.06, 09:53
              > Czy może to być problem z alternatorem?
              > I jak to sprawdzić??

jeżeli po przekręceniu kluczyka w pozycję MAR zapali się symbol akumulatora i
              zgaśnie po uruchomieniu silnika, NA PEWNO jest ładowanie. Kwestia w tym czy
              odpowiednie. To może zmierzyć tylko elektryk (nawet hobbysta):)
              • piterek_nk Re: Problem?? 21.12.06, 10:23
                A co będzie potrzebne temu hobbyście?? Jaki sprzęt? To będę wiedział czy
                którykolwiek ze znajomych może to sprawdzić. A jak nie to szukam elektryka...
                Wydaje mi się, że jest jakiś problem z tym ładowaniem. W końcu jak przez rok
                może paść nowy akumulator?? :(
                • da_vinci.go2.pl Re: Problem?? 21.12.06, 10:30
                  Zwykły multimetr jest tego pełno i nie drogo przy ładowaniu włączony silnik
                  powinien pokazywać około 14V po przyłożeniu do biegunów aku.
                • aquarius01 Re: Problem?? 21.12.06, 11:14
                  Dokładnie tak jak napisał mój poprzednik - jakikolwiek multimetr i pomiar
                  napięcia ładowania. Przyczyną niskiego poziomu napięcia wcale nie musi być
                  uszkodzonny akumulator. Należało by sprawdzić jeszcze poziom obciążenia
                  akumulatora przy wyłączonym zapłonie. Taki stan rzeczy może być wtedy, gdy jest
                  jakieś zwarcie w elektryce lub jest jakieś urządzenie, które ciągnie prąd po za
                  włączonym zapłonem np. radio. Jeżeli jego pobór będzie zbyt duży bo cały czas
                  jest włączone (a tak ma większość współczesnych odbiorników samochodowych - mimo
                  wyłączenia na panelu nadal są włączone i pobierają prąd w aku - mniejszy niż
                  podczas normalnej pracy ale jednak) to w niesprzyjających warunkach pogodowych
                  tzn. przy niskich temperaturach, kiedy pojemność akumulatora dość drastycznie
                  spada może dojść do jego wyładowania w przeciągu kilku, kilkunastu godzin
                  postoju, czego nie doświadcza się w okresie letnim. Wprawny elektryk spokojnie
                  będzie w stanie określić gdzie jest problem. Jeżeli aku jest uszkodzony a był
                  zakupiony z gwarancją to nie pozostaje nic innego jak reklamacja, ale należy
                  wyeliminować inne przyczyny jego rozładowywania się.
                  • piterek_nk Re: Problem?? 21.12.06, 11:54
                    Ok! Dzięki bardzo za info i pomoc!!! Jak tylko akumulator się naładuje... bo od
                    rana jest podłączony pod prostownik to sprawdzę. Mam nadzieję, że okaże się, że
                    to wina akumulatora. Wtedy nie poniósłbym żadnych kosztów... Ciekawe jak będzie
                    wygladać reklamacja... Może zabiorą mi aku i powiedzą, że mam czekać 14 dni... :P
                    • aquarius01 Re: Problem?? 21.12.06, 12:06
                      piterek_nk napisał:

> wygladać reklamacja... Może zabiorą mi aku i powiedzą, że mam czekać 14 dni...
                      > :P

Nie jest to takie nieprawdopodobne ;)

Powodzenia w walce z prostownikiem i sprzedawcami :)
    • piterek_nk Re: Problem?? 23.12.06, 10:46
      Witam!
      Sprawa z akumulatorem prawie załatwiona...
      Ale wracając do głównego tematu.... co może powodować to szarpanie?? I jak długo
      Wam obroty "stoją" tak wysoko?? U mnie to jest ok. 2 do 3 minut... :/
      Dzięki za pomoc!
    • piterek_nk Re: Problem?? 23.12.06, 10:47
      I życzę Wam wszystkim zdrowych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia! Oraz
      szczęśliwego Nowego Roku bez jakichkolwiek problemów z Waszymi kochanym Alfami :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka