Dodaj do ulubionych

sprzęgło - problem ?

17.01.07, 20:35
czesc, jestem od niedawna uzytkownikiem alfy 156,
i dotknal mnie taki oto problem, po zdjeciu nogi
ze sprzegla - sprzeglo delikatnie 'odbija' wydajac przy tym
charakterystyczny dzwiek podobny do odbijajacego kierunkowskazu,
co to moze byc ?
Obserwuj wątek
    • scyzorsw Re: sprzęgło - problem ? 17.01.07, 22:27
      Witam
      Dość częsty problem w Alfa Romeo. U mnie jest podobnie z tym żę ubywa mi płynu
      chamulcowego.Sprawdź u siebie czy nie ubywa ci płynu jeżeli tak to masz do
      naprawy lub wymiany wysprzęglik albo pompę sprzęgł .Do obydwu części są zestawy
      naprawcze które kosztują kilkanaście złoty. Ja mam AR 146 1.4 TS i u mnie
      wyszprzęglik znajduje się pod akumulatorem (w 156 powino być tak samo) a pompa
      to wiadomo przy pedałe sprzęgła
      Pozdrawiam
    • filipp7 Re: sprzęgło - problem ? 17.01.07, 22:58
      ma racje ale jeszcze jedna przyczyna moze byc jak wolno wraca pedal sprzegla to
      do wymiany jest przewód elastyczny gumowy odchodzacy od wysprzeglika a nie
      wysprzeglik sam zobacz :) Bo wymienia ci wysprzeglik bez sensu jesli nie cieknie
      a tobie wolno odbija pedal to wymien ten przewod Zmieniasz biegi pompa pracuje
      wysprzeglik dziala tylko wolno wraca pedal Mowie ci wymien przewod puki naciagną
      cie na nie potrzebne koszta przewód pecznieje w srodku i plyn wolno powraca
      odpowietrzenie tez nic nie da Wyciek jak bys mil z przewodu to juz nie mogl bys
      wrzucac biegow bo nie bylo by plynu w pompie i cisnienia w wysprzegliku Wiec to
      nie wysprzeglik ani pompa ani tez wyciek plynu Jesli zmieniasz biegi a pedł
      wraca wolno to to napewno przewód elastyczny dochodzacy do wysprzeglika Wymiana
      kosztuje u mnie 40 zeta Wrazie co :)
      • filipp7 Re: sprzęgło - problem ? 17.01.07, 23:04
        mowia ze alfa jest droga Nie! tylko trzeba wiedzieć co naprawiac :)To ze
        mechanicy z aso sa mechanikami z aso nie znaczy ze postradali rozumy Jeszcze raz
        nie daj sie naciagnac na rozne wymiany

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka