Dodaj do ulubionych

Do użytkownika JULAJKA

28.03.07, 09:52
Witam,

wiem, ze smigasz 166 3.0.Jesli moglbys opisac kilka wrażeń z użytkowania tego modelu - bede wdzięczny.Jak sprawuje sie motor 3.0?kwestia spalania, rozrząd /wymieniałeś może?/ Przypuszczam, ze wrazenia z jazdy z takim silnikiem są...odlotowe.

Pozdrawiam Ikar
Obserwuj wątek
    • julajka Re: Do użytkownika JULAJKA 28.03.07, 10:44
      Wrazenia z jazdy... Opisze to w porównianiu z moim poprzednim samochodem.
      Wczesniej jezdziłem Audi S8 4.2(350 KM)1998 rok. Może nie do końca to ta sama
      klasa samochodów, ale myśle sobie jak opisywać wrazenia z jazdy to właśnie w
      porównaniu do tego co się wcześniej miało. AR 166 to miniejszy samochód od A8
      zarówno w środku jak i na zwewnatrz, jednak moim zdaniem zdecydowanie
      ładniejszy i z wiekszym "polotem". AR ma bardzo dobre siedzienia zarówno z
      przodu jak i z tyłu. Pomimo tego ze A8 miała fotele recaro, to uważam że w
      alfie sa wygodniejsze. Z tyłu siedzienia w alfie sa poprosty fantastyczne to
      opinia osób z którymi jezdziłem. Alfa ma pewne drobne mankamenty w wykonaniu, a
      to odstajacy plastik lub uszczelka, to znowu problem z otwieraniem schowka.
      ogólnie jednak jakośc wykonania na dość wysokim poziomie. Audi było wykonane
      dużo lepiej. Teraz może parę słów o silniku. Audi 4.2 napęd na cztery koła. AR
      3.0 napęd na przód. Silnik bardzo szybko wkreca sie na obroty co daje bardzo
      dobre przyspieszenie- podobne jak w audi. Zdecydowanie lepiej wypada w Alfie
      układ kieroniczy który jest bardziej precyzyjny. Audi było bardzo ciężkie i jak
      sie skrecało to auto jakby reagowało po chwili. Alfa jedzie tak jak jak chcemy.
      Spalanie zdecydowanie na korzyśc Alfy w mieście około 16 litrów, trasa od 8 -
      do 11 litrów. W mojej wersji jest twarde zawieszenie obniżone fabrycznie i na
      nierównosciach jest mniejszy komfort niz w audi. Piekne brzmienie silnika V6
      choć V8 audi też niczego sobie.
      Przy bardzo szybkim ruszaniu trochę czuć jak pływa przód samochodu ( ale jest
      ESP), audi miało napęd na 4 koła i tego nie było.
      AR ma bardzo dobra manualna skrzynię 6 biegową jest szybka i precyzyjna.
      Jeżeli chodzi o czesci wymieniłem wszystkie paski, filtry i płyny i kosztowało
      mnie to z robocizna okołom 1500 zł. Dla porównania w S8 sam rozrząd w serwisie
      4000 zł.
      Zmieniłem jeszcze przepływomierz BOSCH za 550 zł.
      Alfa ma jeszcze jedna zaletę, nie interesują sie nią złodzieje- dla mnie to
      bardzo istotne.
      Moja wersja ma wszystko czego kierowcy potrzeba. Doskonała Navi, ksenony, ESP,
      elektryka siedzień z pamiecią, jasna skóra MOMO,tempomat, sportowe pedały -
      oryginalne,4 poduszki, szyberdach elektryczny, czujnik parkowania, dobre
      nagłośnienie ze zmieniarka choć BOSE w audi grało lepiej. Ogólnie jestem bardzo
      zadowolony, ale żona chce powrotu do A8 i pewnie tak sie to zakończy , bo
      przecież nie wypada kłucić sie z kobietą.
      • ikar_29 Re: Do użytkownika JULAJKA 28.03.07, 11:09
        1500zl. - masz na mysli tez rozrzad? /rolki napinacze/ Qrcze spodziewalem sie za to ciezkich milionow do zaplaty.

Ikar AR 156 2.0
      • malgoska1 Re: Do użytkownika JULAJKA 28.03.07, 19:05
        Witam.

> Opisze to w porównianiu z moim poprzednim samochodem.
        > Wczesniej jezdziłem Audi S8 4.2(350 KM)1998 rok. Może nie do końca to ta sama
        > klasa samochodów,

A właściwie razem z Trabantem 1,1 oba sa prawie w tej samej klasie...

> Jeżeli chodzi o czesci wymieniłem wszystkie paski, filtry i płyny i
        > kosztowało mnie to z robocizna okołom 1500 zł. Dla porównania w S8 sam
        > rozrząd w serwisie 4000 zł.

Wg mojego ASO rozrząd w fałkach (156) kosztuje trochę drożej niż w mojej 2.0 W
        mojej chcieli zrobić rozrząd za 3k. Za fałkę pewnie by wzięli 3,5-4k, czyli
        tyle co w S8 (o ile ceny S8 ASO-we?)?

> dobre nagłośnienie ze zmieniarka choć BOSE w audi grało lepiej.

Nigdy nie miałem BOSE ani żadnego porządnego nagłośnienia w aucie.
        Ale BOSE, to niewiele lepsza chińszczyzna od papierzaków w montowanych w
        standardzie bez względu na auto - w S8 również ludzie chcący mieć przyjemnie
        grający system dźwiękowy a nie 284 głośniki walące ze wszystkich mozliwych
        stron, wypruwają to BOSE i wkładają normalny/e wzmacniacz/e oraz głośniki.
        Koszt takiej zabawy jest porównywalny z dopłatą z systemem BOSE a czasem nawet
        tylko z dopłatą do niego, a jkość znacznie wyższa...

Pozdrawiam,
        Maciej Loret
    • julajka Re: Do użytkownika JULAJKA 28.03.07, 11:15
      Tak 1500 z całym kompletnym rozrządem. Co prawda mam rabat 20% w inter carsie
      na częsci, ale w necie tez sprzedaja z takim rabatem.
      • maliek Re: Do użytkownika JULAJKA 28.03.07, 20:40
        Czemu żona chce powortu do Audi? Co jej się nie podoba w Alfie a co podoba w
        Audi?
        • 146tsj Re: Do użytkownika JULAJKA 28.03.07, 20:52
          maliek napisał:

> Czemu żona chce powortu do Audi?

Bo kobiety przeważnie namawiają do grzechu :)
    • julajka Re: Do użytkownika JULAJKA 29.03.07, 11:34
      Jeżeli chodzi o system BOSE nie twierdze ze gra najlepiej na swiecie, ale ze
      jak dla mnie lepiej grał niz w Alfie. Myślę że to za sprawą wzmacniacza.
      Jeszcze nie miałem okazji w aucie słuchać lepiej grajacego sprzętu od BOSE, ale
      mam nadzieje że kiedyś to nastapi.
      Dlaczego zona chce zmiany na A8. Bardzo trudne pytanie. Zadałem je i równiez
      nie otrzymałem konkretnej odpowiedzi. Głównie chyba chodzi o komfort jazdy i
      poczucie wiekszego bezpieczenstwa.
      W zasadzie to każde z tych aut jest inne. S8 pomimo swojego mocnego silnika
      jest rzczej komfortowa limuzyną.
      Alfa to bardziej sportowy charakterek i frajda z jazdy.
      Polecam oba samochody, a najlepiej miec dwa no i trzeci mały do miasta- fajnie
      by było:).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka