Dodaj do ulubionych

Termostat??

05.11.07, 11:05
Czesc.
Mam takie pytanko...czy w alfie 156 z silnikiem 2.4 JTD temperatura silnika na poziomie 60-70 stopni jest normalna? Jezdziłem po roznych stacjach i mowili ze to w alfch to normalne i nie ma sie czym przejmowac bo temperatura silnika i tak jest inna niz na wskazniku. Czy przyczyna jest termostat? Czy moze byc jeszcze cos innego? Czy jest jakies ryzyko uszkodzenia silnika bo słyszałem ze komus tam zatarło panewki...
Obserwuj wątek
    • klaudiusz76 Re: Termostat?? 05.11.07, 11:09
      Z tego co wiem to JTD poprawnie wskazuja temperature. Problem zlego
      wskazywania jest ale w benzyniakach. Pozdjedz na Examiner, podepna
      Cie do komputera i bedziesz wszystko wiedzial.

KL
      • amonamarth Re: Termostat?? 05.11.07, 11:26
        Autko było podpinane pod komputer i nic nie pokazało na ten temat...alfe niedawno kupiłem i byc moze ktos wymontował termostat...dodam ze gdzy silnik sie rozgrzewa (a teraz chwile to trwa) to temperatura chwilowo przekracza 70 stopni a pozniej gwałtownie opada do 60 i mniej wiecej na takim poziomie utrzymuje sie cały czas...
        • alces1 Re: Termostat?? 05.11.07, 11:31
          Wydaje mi się, że to nie takie proste po prostu go wymontować i nie zastępować
          niczym innym. Wymieniałem termostat w zeszłym tygodniu.
          Żeby się przekonać co jest nie tak, po prostu sprawdź temperaturę w zbiorniczku
          z płynem chłodzącym jakimś dobrym termometrem elektronicznym z sondą (np.
          mierniki elektryczne mają taką funkcję), oczywiście po rozgrzaniu silnika.
          Temperatura ze wskaźnika powinna równać się tej wskazanej przez termometr, z
          wahaniami 1-2*C. Ja dzięki temu stwierdziłem, że termostat mam wadliwy, a
          wskaźnik pokazuje dobrze. Po wymianie termostatu wszystko wróciło do normy.
    • onyx_krk Re: Termostat?? 08.11.07, 16:56
      Miałem to samo ale w benzynie 2.0TS. Mechanicy mówili Alfy tak mają!
      Chyba robić im się nie chce nic poza rozrządem za który mają kase.
      Po prostu wymień termostat na jakiegoś Vernet za 90PLN + płyn w
      chłodnicy cały (Paraflu 11 itp) nowe opaski na rurki i po problemie
      będzie trzymał 90oC +/- 5oC tak jak i u mnie na 99,9%.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka