zibi074 20.01.08, 11:29 Witam szukam pomocy chciałbym sam wymienić rozrząd i wariatora w Alfie 156 1,6 TS w poprzednich autach robiłem to ,ale tam nie występował wariator podam nr tel 601650585 proszę o sygnał a ja oddzwonię.Pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
piotr_tk Re: wariator 20.01.08, 14:16 do rozrządu to potrzebujesz blokad, a do wariatora specjanejgo klucza do odkrecenia go od wałka więc ja nie radzę samemu, chyba ze masz te narzędzia Odpowiedz Link
andypip Re: wariator 20.01.08, 22:14 Blokady są niezbędne. Na szczęście jest wiele ofert np. na allegro sklepów z narzędziami. Ceny dość przystępne. Co do odkręcenia wariatora klucz nie jest niezbędny. Wystarczy wyjąć wałek i wkręcić w dobre imadło. Nie polecam tej zabawy z wałkiem na głowicy bo blokada sprawy nie załatwi (można wyrwać śruby z aluminiowej głowicy). Odpowiedz Link
piotr_tk Re: wariator 21.01.08, 00:52 no, wałek umocujesz w imadle i co dalej? jak odkręcasz wariator? żabką? mechanik przy wymianie w mojej alfie bez klucza nie poradził sobie, musiał pożyaczać specjalny klucz. pytam z czystej ciekawości Odpowiedz Link
andypip Re: wariator 21.01.08, 08:17 W miejsce śrub mocujących kółko wkręcasz dłuższe śruby (najlepiej o podwyższonej wytrzymałości)i odkręcasz wariator. "Żabka" też może być, w końcu wariator jest i tak do wyrzucenia. Odpowiedz Link
piotr_tk Re: wariator 21.01.08, 13:59 no, tak. ja nie jestem mechanikiem to bym się nie zabierł i tak a ten mechanik rzadko ma alfy w warsztacie wiec nie miał. Odpowiedz Link