stenimi-pl 24.09.08, 12:23 Miał juz ktos przyjemnosć przejechać sie tą Alfa??? powiem ze mam na nia ogromna ochote,ale jest jakis długi czas oczekiwania na jazde próbną? czyzby wszyscy sie rzucili ? ;-))) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tomek_531 Re: MiTo 25.09.08, 06:41 Jakoś nie mam przekonania - przecież to grande punto w ładniejszej budzie...z tyłu belka to nie prawdziwa alfa... Odpowiedz Link
elwee Re: MiTo 30.09.08, 10:38 Mi sie też za bardzo nie podoba.... Jedynie reklama mnie zainteresowała :) ta długa, na youtube.com :) Odpowiedz Link
nicolaromeo Re: MiTo 30.09.08, 14:55 I ten silnik, 1.4 MPI moc i technologia w czystej postaci. Odpowiedz Link
chrenata Re: MiTo 01.10.08, 14:52 powiem tak - za taką kasę, można mieć więcej przyjemności i miejsca w innej alfie. Jeśli jesteś singlem i masz kasy ciut za dużo na swoje potrzeby, to jest to wóz dla Ciebie. Ten tył jest zdecydowanie nie użytkowy, ot, rzucić niedbale kurteczkę od gucciego. Wykończenie bardzo porządne, autko prowadzi się, jak to alfa - jednym paluszkiem, świetnie trzyma się drogi. Ale jest stanowczo zbyt drogie. Ładna, ale droga zabawka. Odpowiedz Link
aquarius01 Re: MiTo 01.10.08, 17:17 Gdyby jeszcze ten motorek żłopał 8l a nie 14l w cyklu mieszanym to faktycznie byłby interesujący ;) Odpowiedz Link
aquarius01 Re: MiTo 01.10.08, 17:22 Od czasów ostatnich 155 już praktycznie nie ma prawdziwych AR - wszystkie mają coś wspólnego z Fiatami - mnie się MiTo podoba, choć nie dotykałem tej Alfy na "żywca" - myślę, że w starciu face to face zrobiła by na mnie większe wrażenie niż na zdjęciach - przyjdzie czas i na to. Kupiłbym ją, gdybym zdecydował się na nowy samochód co na dzień dzisiejszy jest mało prawdopodobne :) Odpowiedz Link
uki145 Re: MiTo 15.10.08, 22:58 Witam! 155 to przeciez fiat tipo w innej budzie. alfa ne jest juz alfą od ponad 15 lat wiec na prawde nei wiem czym sie przejmowac. Mito jescze nie jezdziłem, ale oglądałem i muszą przyznac że jestem stanowczo za bo to szansa na wresczie tanią w eksploatacji alfe. półzalezne zawieszenie z tyłu i przodu ( takie samo jak w grande punto ) to nic złego : przy twardych nastawach prowadzi sie bardzo pewnie, a koszty eksploatacji na niskim poziomie( w porównaniu z zawiechą 147 jest wrecz za darmo). to juz kompletnie inne auto niż poprzednie AR: wynik powszechnej unifikacji. jezdziłem 1.4 T jet w wersji 120 km ( bravo): elastyczna srednioobrotówka kończąca przyspieszac przy 5200 obr. pokochac albo zostac przy starym AR. moze popełnie MITO za 4 lata jak cena uzywki bedzie normalna,albo sie przyoszczedzi i weźmie to samo auto w tanszej budzie grande punto. Pozdrawiam Łukasz Odpowiedz Link
mirasn Re: MiTo 16.10.08, 13:16 Witam Jeździłem MiTo 155 KM, czyli 1,4 z turbo. Zawieszenie bardzo dobrze tłumi nierówności (przy 17-calowych felgach w ujeżdżanym egzemplarzu), układ kierowniczy dosyć bezpośredni w trybie D - w pozostałych trochę tego wspomagania za dużo, ale pewnie w mieście przy parkowaniu będzie w sam raz. Moc silnika odczuwa się także na kierownicy i osiągi tej wersji są w zupełności wystarczające. DNA to ciekawy wynalazek i faktycznie powoduje zmianę zachowania auta. Jego poszczególne tryby to: D - dynamic - powinno się nazywać normal, bo tak właśnie każda Alfa ma się zachowywać i jeździć. Auto bardzo ładnie przyspiesza, ale to przyspieszenie łagodne, bez ostrego szarpnięcia w momencie dodania gazu. W tym silniku brak efektu turbo dziury, do tego moc sprężania można sobie wyświetlić na monitorze. N - normal - mógłby nazywać się city - do spokojnej jazdy po mieście zupełnie wystarczy. Duże wspomaganie kierownicy, ma się wręcz wrażenie kręcenia łyżką w rzadkim kisielu. A - all weather (bodajże) - to ma być używane w trudnych warunkach typu śnieg lub deszcz - włączyłem z ciekawości na chwilę, ale trudno w normalnych warunkach ocenić jego działanie - samochód zamuliło totalnie i poruszał się, jak by ważył 5 ton. Ciekaw jestem, jak DNA działa w silnikach o mniejszej mocy. Do tego całkiem niezłe wrażenia słuchowe - wydech brzmi basowo i przyjemnie dla ucha. Jeśli chodzi o wygląd, to po prezentacji w salonie MiTo nawet mi się podobało, jednak po dłuższym obcowaniu nie bardzo mogę przyzwyczaić się do jego "żabowatości" i tego zeza z przodu. Z tyłu jest całkiem do rzeczy z okrągłymi lampami a'la Ferrari :-) Wewnątrz ujeżdżany egzemplarz nie budził zastrzeżeń. Czarna skóra połączona z pseudokarbonem wygląda nieźle. Fotele bardzo wygodne i regulowane tak, że każdy się dopasuje. Nawet z tyłu da się przeżyć, z tym że nad głową miejsca jest niewiele - dzieciaki się zmieszczą, dorośli gorzej. Jest jednak kilka fatalnych niedoróbek - pierwsza to połączenie kolumny kierownicy z deską rozdzielczą. Przestrzeń tę wypełnia jakiś nieokreślony rodzaj szmaty, tak jakby po złożeniu auta w fabryce ktoś dostrzegł tę szczelinę i wziął coś, co było akurat pod ręką. Druga to tandetna gałka zmiany biegów cuchnąca na kilometr tanią chińszczyzną. Srebrny badziew z odpustowego straganu. Ogólne wrażenia in plus. MiTo wg mnie to doskonały samochód jako pierwsza Alfa w życiu. Oczywiście w wersji 1,4 z turbo. Potem albo ktoś bakcyla łyknie, albo nie - to już nie moja sprawa. Dla mnie pierwsza nie będzie, ani nawet druga czy też trzecia :-) Pozdrawiam Miras Odpowiedz Link
tommy_bx Re: MiTo 16.10.08, 18:38 zezowata jest też pierwsza wersja 147. Potem dodano grzeczne światła z przodu zamiast tych rewelacyjnych zezów. Alfa na dziś to tylko absolutnie rewelacyjna 159 i stara, zezowata 147:)) No i oczywiscie 145, które z czasem doczeka się statusu kultowego. Boxer, ma się rozumieć. Odpowiedz Link
bartfine Re: MiTo 16.10.08, 21:24 ale wy tu pierniczycie(łagodnie powiedziane) hm alfa 155 ostatnią alfą oj oj oj panowie radze kupic sobie aktimelka a niby 156 co ma wspulengo z fiatem może zawieszenie hahah moze bude hahah może silnik hahah może kokpit hahah.brak słów oj brak.dyletanctwo ale co tam wolny kraj.hahaha Odpowiedz Link
uki145 Re: MiTo 16.10.08, 22:43 Witam! 156 to auto o sporej odrębności konstrukcyjnej ( w porównaniu np ze 155/145/146) ale świat samodzilnej produkcyjne AR dawno sie juz skończył. 156,147,166 maja z fiatem sporo wspÓlnego (bloki Twin Sparków,w całosci silniki JTD, korozja podwozia:-)) teraz alfa romeo pełni role podobną do seta w koncernie volkswagena, Mito potwierdza to w 100 %.Pozdrawiam Odpowiedz Link
tommy_bx Re: MiTo 17.10.08, 16:37 stylistycznie to citroen osiąga teraz wielkie przewagi. Moze kupilbym nawet C4, wersja 3 drzwiowa, gdyby nie.... Gdyby nie dramatyczna, kompromitująca, obrzydliwa deska rozdzielcza i zegary. A raczej ich brak. Odpowiedz Link