mechanik70 08.02.09, 12:53 czy może ktoś z braci alfowiczuw wie iakiego programu korzystają elektrycy do podłączenia się ze sterownikiem alfa romeo 156 1,9jtd,za wszelkie informacje dziękii pozdrowienia dla wszystkich. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sneerr Re: oprogramowanie do interface 08.02.09, 16:41 morze zapytaj innyh mehanikuf.... Odpowiedz Link
mechanik70 Re: oprogramowanie do interface 08.02.09, 22:05 pan czy pani SNEERR może uda się na konkurs ortograficzny,bo jak ktoś niepotrafi nikomu w niczym pomóc tylko docinać nie powinien.....dzięki i pozdrawiam. Odpowiedz Link
aquarius01 Re: oprogramowanie do interface 09.02.09, 12:06 Myślę, że Twoje wzburzenie jest trochę nie na miejscu. Może kolega "sneer" był trochę za bardzo bezpośredni, ale niestety miał rację. Szanując swój język szanujesz nas i nasz czas. Niestety aby wydobyć sens z Twojej wypowiedzi należy poświęcić na to trochę więcej czasu niż standard przewiduje, tak więc na przyszłość staraj się użyć choć raz jakiegoś "korektora" choćby tego wbudowanego w FF, OpenOffice lub inny, temu podobny software, choć to zapewni jedynie poprawność ortograficzną - niestety nad stylem i interpunkcją musisz popracować sam. Ale do brzegu... Co do twojego pytania... Mam wrażenie - nie pamiętam dokładnie, iż całość nowszej produkcji AR sterowana jest przez centralki BOSCH'a, które komunikują się ze światem przy pomocy protokołu OBD (np. moja 145) lub OBD 2 (chyba wszystkie 156) i podejrzewam, że większość kontrolerów, dostępnych na rynku i pracujących w tym standardzie będzie odpowiednim narzędziem do diagnostyki. Jeżeli się mylę to niech mnie ktoś poprawi :) Odpowiedz Link
mechanik70 Re: oprogramowanie do interface 09.02.09, 21:34 wcale się nie wzburzyłem tylko jak ktoś chce pomóc to niech to zrobi a nie chwali się ortografią,a jeśli chodzi o OBD lub OBD2to tylko gniazda ,mi chodzi o program jakim się komunikuje ale dziękuje za karzdą podpowiedź.morze ktoś jest dysortografikiem to sory za to. Odpowiedz Link
pawel19799 Re: oprogramowanie do interface 09.02.09, 23:42 będe widział się z moim znajomym za pare dni to dam Ci znać jaki jest to program, z tego co pamiętam to był program serwisowy typu AUTODATA, napewno da się diagnozowac modele 145/146 - silniki boxer oraz twin spark, model 156/166 - silniki JTD oraz benzynowe, zawsze u niego serwisowałem i nie było problemów, a miałem parę autek. Odpowiedz Link
spark1.8 Re: oprogramowanie do interface 10.02.09, 08:02 za darmo: Unidiag za ok. 40 E: Alfadiag a teraz poguglaj trochę ;) Odpowiedz Link
aquarius01 Re: oprogramowanie do interface 10.02.09, 20:06 Mylisz pojęcia i dlatego niczego nie możesz się doszukać - OBD oraz OBD2 to protokoły wymiany danych pomiędzy centralką a oprogramowaniem a nie typ gniazda bo za "gniazdo" praktycznie można użyć trzech gołych kabli. Jeden z kolegów podał Ci już namiary, więc cala sieć stoi otworem, jednak należy pamiętać, że znakomita większość tych produkcji to programy komercyjne :) Odpowiedz Link