Dodaj do ulubionych

Barak dostał Nobla

11.10.09, 08:40
Po lekturze "Roku 1984" przypomniało mi się Ministerstwo pOkoju, zajmuące się wojnami...
A jeszcze komentarz w radio: "Obama dostał Nobla >>na zachętę<<". A w "Misiu" Tym przyniósł pchar za zajęcie pierwszego miejsca -dla rodziny pratyjniaka - na zachętę właśnie. Żadnego sportu nie uprawiał, ale dstał puchar na zachętę.
Tp ja bym chciał za 100mln - na zachętę, jak będę tyle miał, to zaczne robić duże pieniądze :)
Obserwuj wątek
    • winnix Re: Barak dostał Nobla 11.10.09, 10:24
      Mnie się bardzo podobał komentarz Węglarczyka, że poraz pierwszy ktoś dostał Nobla nie za dokonania, tylko za wizję dokonań.

Łukasz dodał, że on też chce Nobla, bo wizję też ma, a 1,5mln euro bardziej potrzebne jest jemu, niż Obamie ;)))
      • margotje Re: Barak dostał Nobla 11.10.09, 10:59
        Oj czepiacie sie....
        Pokojowa nagroda Nobla ma jak wiadomo podloze polityczne/ideologiczne.
        Wszyscy tlukli w raczki gdy zostala przyznana pewnemu elektrykowi z Gdanska. A
        przeciez wiadomo, ze ten elektryk to tylko prosta (zeby nie opwiedziec:
        prymitywna) marionetka!
        Uwazam (pewnie mnie tu z blotem zmieszacie), ze slusznie i taktycznie przyznano
        Obamie te nagrode: ma zwiazane rece, gdyby mu przyszlo do glowy w jakies wojenki
        sie zabawiac.
        • winnix Re: Barak dostał Nobla 11.10.09, 11:09
          > Pokojowa nagroda Nobla ma jak wiadomo podloze polityczne/ideologiczne.

Jasne, ale zwykle dawali ją ludziom, którzy COŚ zrobili, a nie tym, którzy MÓWIĄ, że coś zrobią. A inna sprawa, że przyznawanie pokojowej nagrody Nobla przywódcy Państwa takiego jak USA, to jest policzek dla wszystkich krajów, które odwiedzili bez zaproszenia...
        • franek-b Re: Barak dostał Nobla 11.10.09, 13:27
          ha no to takie typowo polskie. Depreconowanie własnych osiągnięć i wychwalanie czyiś.
          Nobel dla Obamy to zupełna dewalucaja tej nagrody, totalne nieporozumienie. Dla mnie kontrowersyjna była nagroda dla Mandeli i Le Clerc - ale nawet Le Clerc coś zrobił. Totalne zakłamanie.
        • mrzagi01 Re: Barak dostał Nobla 11.10.09, 19:22
          > Wszyscy tlukli w raczki gdy zostala przyznana pewnemu elektrykowi z
          Gdanska. A
          > przeciez wiadomo, ze ten elektryk to tylko prosta (zeby nie
          opwiedziec:
          > prymitywna) marionetka

Przykro mi to mówic, ale pierdolnęłaś teraz jak łysy warkoczami o
          beton :(
          • margotje Re: Barak dostał Nobla 11.10.09, 19:40
            mrzagi01 napisał:

>
            > Przykro mi to mówic, ale pierdolnęłaś teraz jak łysy warkoczami o
            > beton :(

Mnie jest przykro Mrzagi, ze Tobie jest przykro. Ja jednak mam ugruntowane zdanie na temat tego pana. Bynajmniej nie jest moja intencja deprecjonowac osiagniec Solidarnosci - wrecz przeciwnie.
            To Solidarnosc jest legenda: caly ruch. A jej sila to nie pan LW. Dla mnie to tylko marionetka w rekach zacnych ludzi.
            Pokojowa nagroda Nobla zatem nalezala sie Solidarnosci, z ktora ten pan jest utozsamiany. Uwazam zatem, ze wynoszenie go na piedestal to mocna przesada.
            Zreszta, gdyby jego zapedy zatrzymaly sie na przewodzeniu ruchowi zwiazkowemu, mialabym dla niego znacznie wiecej sympatii.
            Za "prezydenta" zas wstydzilam sie zawsze i nadal uwazam to za wstydliwy okres naszej historii. I nadal uwazam go za marionetke i obrzydliwego megalomana, ktoremu woda sodowa w pustej glowce mozcno narozrabiala.
            • ernest_linnhoff Re: Barak dostał Nobla 11.10.09, 19:53
              margotje napisała:

> Za "prezydenta" zas wstydzilam sie zawsze i nadal uwazam to za wstydliwy okres
              > naszej historii.

Ad contrio napisze tak: nigdy nie wstydzilem sie za jakikolwiek okres naszej historii. W swoim zyciu zawodowym mialem kontakt z wieloma instytucjami,firmami z zagranicy. Czesto na wspolnych kolacjach ludzie zahaczaja o pewne tematy "luzne". Jednakze nikt, nigdy nie "przysrywal" niczego do historii Polski. Najczesciej wykazywal niewiedze, o chociazby Zakonie Krzyzackim, Kircholmie, Orszy itp. Historia to pewien ciag zdarzen. I przy calych polskich wadach narodowych, ja swej polskosci sie nie wstydzilem i wstydzil nie bede.
              A poniewaz mieszkasz za granica, mozesz zrobic wiele. Nie musisz kochac Walesy. Wystarczy by przedstawic pewne fakty i sie NIE WSTYDZIC. Czlowiek inteligentny to zrozumie.
              • margotje Re: Barak dostał Nobla 11.10.09, 20:44
                ernest_linnhoff napisał:

> margotje napisała:
                >
                . Jednakze nikt, nigdy nie "przysrywal" niczego do historii Polski. Najczesci
                > ej wykazywal niewiedze, o chociazby Zakonie Krzyzackim, Kircholmie, Orszy itp.
                > Historia to pewien ciag zdarzen. I przy calych polskich wadach narodowych, ja s
                > wej polskosci sie nie wstydzilem i wstydzil nie bede.
                > A poniewaz mieszkasz za granica, mozesz zrobic wiele. Nie musisz kochac Walesy.
                > Wystarczy by przedstawic pewne fakty i sie NIE WSTYDZIC. Czlowiek inteligentny
                > to zrozumie.

Nie, Ernescie, ja nie wstydze sie swej polskosci. Ja jestem dumna, ze jestem
                Polka i podkreslam to z naciskiem w moim zyciu codziennym.
                Uwazam jednak, ze wolna Polska zaslugiwala na lepszego prezydenta! Moja uwaga na
                ten temat to moje osobiste zdanie i odczucie, ktorego mi chyba nie odmawiasz?
                Nie pamietam dokladnie w ktorym to bylo roku, w kazdym razie chodzi mi o
                wystapienie pana LW w amerykanskim kongresie. Przyjety zostal stojacymi owacjami
                i nie twierdze, ze nie bylam wzruszona i dumna. Czar jednak szybko prysl, gdy
                mowca rozpoczal odczytywanie przygotowanego mu przemowienia (chyba nikt nie ma
                watpliwosci, ze przemowienie nie bylo jego autorstwa?).
                Otoz dramat zaczal sie gdy ten pan zaczal " czytac", a wlasciwie belkotac.....
                Bo to byl belkot.
                Na szczescie jego i nas wszystkich, byl tam Jacek Kalabinski, ktory
                symultanicznie tlumaczyl to wystapienie. Dzieki sztuce p. Kalabinskiego oraz
                faktowi, ze kongresmeni raczej nie znaja jezyka polskiego, nikt sie tam nie
                zorientowal, ze pan "prezydent" nie umie czytac!
                Ponadto, do Twojej wiadomosci, bardzo lezy mi na sercu dobre imie naszego kraju.
                Reaguje regularnie na wszelkiego rodzaju klamstwa/przeklamania, takie jak np. "
                polskie obozy zaglady" opisywane w tutejszych gazetach, upadek komunizmu wraz z
                obaleniem muru berlinskiego, itditp. Mam na swoim koncie spory zasob poblikacji
                i debat z lokalnymi srodkami masowego przekazu na temat naszej historii.
                • ernest_linnhoff Re: Barak dostał Nobla 11.10.09, 21:03
                  Ojej, Margotje, po co ta retoryka czy nie odmawiam Ci zdania... Pewnie, ze Ci go nie odmawiam! :-) Wymieniamy delikatnie swoje poglady, prawda? :) Ty wyrazilas swoje i ja swoje i jest ok. Chodzi o to by rozmawiac, a nie z miejsca okopywac sie w swoich pozycjach. Tym bardziej, ze w przekazie werbalnym o przeklamanie latwo :)
                  Co do wystapienia... Ja uwazam (odniose sie do swego podworka) bedac np. naukowcem, bedzie swietnym oratorem. W skladzie mego zespolu jest np kolo utalentowany matematycznie, dla ktorego rozmowa przez tel. z kims obcym to droga przez mękę. I mysle, ze klase takich kongresmenow (sluchaczy) poznaje sie po tym, ze maja swiadomosc, ze nie mozna byc mistrzem we wszystkim.
                  A to, ze lezy Ci dobro naszego kraju i reagujesz na rozne bzdurne przeklamania - to chyle czoło i pokornie wyrazam uznanie.
        • ernest_linnhoff Re: Barak dostał Nobla 11.10.09, 19:34
          margotje napisała:

> Uwazam (pewnie mnie tu z blotem zmieszacie), ze slusznie i taktycznie przyznano
          > Obamie te nagrode: ma zwiazane rece, gdyby mu przyszlo do glowy w jakies wojenki sie zabawiac.

Nie wierze w to, ze jakikolwiek polityk z 1 ligi swiata, decydujacy o strategii wlasnego panstwa bedzie ogladal sie na nagrode.
          Przekladajac to na swiat mikro: to tak jakby ktos powiedzial: przyklasne tesciowej, bo w rodzinie mowia ze jestem ugodowy ;-)
        • tomek854 Re: Barak dostał Nobla 11.10.09, 19:36
          > Uwazam (pewnie mnie tu z blotem zmieszacie), ze slusznie i taktycznie przyznano
          > Obamie te nagrode: ma zwiazane rece, gdyby mu przyszlo do glowy w jakies wojenk
          > i
          > sie zabawiac.

Super. Jeśli to tak działa, to ja proponuję przyznać następną prezydentowi Iranu
          :-)
    • tiges_wiz Re: Barak dostał Nobla 11.10.09, 19:36
      Barack Obama dostal Nobla za pokoj. Turbodynoman zawstydzil Obame, bo dostal 50%
      wiekszego Nobla za pokoj z aneksem kuchennym.
      • wiktor_l kij z noblem 11.10.09, 20:31
        niech se ma, choć wlasnie sprowadzili tę nagrodę do poziomu głosowania smsami w TVN.

Ważny fakt z dziś - Armenia i Turcja podpisały notę o wznowieniu stosunków
        dyplomatycznych. Po 100 latach!!

jako że odwiedzałem te kraje, niezmiernie się cieszę - dla ludzi po obu stronach
        pięknego pasma gór, znaczy to wiele.

Podlozem do tego porozumienia byly naciski międzynarodowe - ktore trzeba
        pochwalic stanowczo. Mimo, ze pod tymi naciskami, jak zwykle, lezy zwykly
        biznes, w tym przypadku gazowo-rurowy;)

Co ciekawe - tracic na tym będzie Gruzja, ale też częściowo Rosja, w której to
        strefie wplywow byla Armenia.
        • wowo5 Nobel dla Obamy to parodia. 12.10.09, 01:59
          Nobel dla Obamy to zwyciestwo chciejstwa nad rzeczywistoscia. Jak
          wyrazil sie komentator Financial Times dzieciom daje sie nagrody za
          dobre checi (a i z tym nalezy uwazac), od prezydentow powinno sie
          wymagac wiecej. Bycmoze Obama zasluzy sobie kiedys na ta nagrode.
          Oby tak sie stalo. Ten moment jeszcze nie nadszedl. Pokojowa Nagroda
          Nobla jest niewatpliwie najmniej powazna z nagrod Nobla. Wystarczy
          spojrzec na liste laureatow. I wcale nie chodzi mi o Walese, ktory
          moim zdaniem na te nagrode zasluzyl.
          en.wikipedia.org/wiki/List_of_Nobel_Peace_Prize_laureates
          • wiktor_l patrzac na tę rozpiskę 12.10.09, 09:56
            z wiki, co wkleiles, to akurat najbardziej kontrowersyjna dalej jest nagroda dla
            Obamy, reszta ma osiagniecia. No, moze z Gorem bylo tez smiesznie - tzn nijak
            nikt nie potrafil powiedziec, dlaczego nagroda pokojowa za dzialania
            proekologiczne :)

Ale tez jest inny, zlosliwy wniosek ;)
            1990. Prezydent ZSRR dostaje pokojową nagrodę Nobla.
            1991. Koniec ZSRR
            2009. Prezydent USA dostaje pokojową nagrodę Nobla
            ...
            • franek-b sugerujesz 12.10.09, 15:27
              że problem promes wymrze naturalnie? ;-)

Oczywiście jest to nagroda polityczna i w sumie brak 'twardych' kryterów poza uznaniowością przyznających.
      • plawski a ja osię statnio na fajny cytat natknąłem: 12.10.09, 16:05
        "fighting for peace is like fucking for virginity"
    • edek40 A niech mu tam.... 12.10.09, 11:19
      Ja nie mam pretensji. Wszak nie kandydowalem i do tego nie jestem czarny.
    • ballbreaker Re: Barak dostał Nobla 13.10.09, 14:17
      https://fc05.deviantart.com/fs51/f/2009/285/e/d/Obama_Nobel_Peace_Laureate_by_Latuff2.jpg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka