Dodaj do ulubionych

Lepper popelnil samobojstwo.

05.08.11, 18:30
prawo.money.pl/aktualnosci/wiadomosci/artykul/andrzej;lepper;nie;zyje;to;samobojstwo,163,0,887203.html
nigdy nie traktowalem goscia jako kogos wartego mojej uwagi, ale teraz mu sie udalo. w zyciu bym nie pomyslal ze czlowiek jego pokroju moze sie z jakiegos powodu targnac na swoje zycie.
Obserwuj wątek
    • lexus400 Re: Lepper popelnil samobojstwo. 05.08.11, 20:00
      W moim odczuciu potwierdził tylko, że nie był tak krystalicznie "czysty" jak się przedstawiał a pozostałe wrażenia takie jak Twoje.
    • sherlock_holmes Re: Lepper popelnil samobojstwo. 05.08.11, 20:23
      Dziwne... Tyle afer i przetrwał, włącznie z oskarżeniami o molestowanie. I nagle się powiesił - może miał kredyt we frankach?
      PS. Swoją drogą - czy siedziba Samogwałtu ma haki w suficie i przewidzieli możliwość powieszenia się?
      • franek-b Re: Lepper popelnil samobojstwo. 05.08.11, 20:40
        Jakoś czuję niesmak po tych żartach...

Z jego poglądami nigdy się nie zgadzałem ale mam wielki szacun dla faceta za pracę jaką wykonał nad sobą - od chłopka roztropka do polityka dużego formatu (na naszym grajdołku oczywiście).

Wbrew pozorom spadnięcie z takiego wysokiego konia musi boleć... przypomnę, ze Hemingway również przez współczesnych byłu uważany za 'twardziela' - pod tą maską może zawsze czaić się wiele różnych demonów.
        • sherlock_holmes Re: Lepper popelnil samobojstwo. 05.08.11, 21:01
          Jesli cię uraziłem, to przepraszam.
          Wizerunek Leppera to efekt prania mózgu przez Tymochowicza - do manipulowania ludźmi w sam raz.
          • franek-b Re: Lepper popelnil samobojstwo. 05.08.11, 21:29
            > Jesli cię uraziłem, to przepraszam.

Wiesz, chodzi o to, że dla mnie nie do wyobrażenia jest sytuacja, że ktoś targa się na własne życie. W głowie takiej osoby odbywa się dramat. Poza tym, uważam, że można z kimś się nie zgadzać itd ale to wszystko są doczesne spory i przy takiej okazji wszyscy jesteśmy cholernie i demokratycznie równi, dlatego odrobina szacunku dla każdemu się należy.
            Sorki za moralizatorstwo.

> Wizerunek Leppera to efekt prania mózgu przez Tymochowicza - do manipulowania l
            > udźmi w sam raz.

Za wszystkimi (znaczącymi) politykami stoją spece od PRu. PR czy marketing polityczny może co najwyżej wzmocnić, pokazać, uwypuklić pewne cechy, ale one tam muszą być. Nawet 10 Tymochowiczów nie uczyni z Pawlaka kogoś z taką charyzmą jaką miał Lepper.
            • typson Re: Lepper popelnil samobojstwo. 05.08.11, 22:11
              > Wiesz, chodzi o to, że dla mnie nie do wyobrażenia jest sytuacja, że ktoś targa
              > się na własne życie.

dla mnie jest
        • lexus400 Re: Lepper popelnil samobojstwo. 05.08.11, 21:50
          franek-b napisał:

> Z jego poglądami nigdy się nie zgadzałem ale mam wielki szacun dla faceta za pr
          > acę jaką wykonał nad sobą - od chłopka roztropka do polityka dużego formatu (na
          > naszym grajdołku oczywiście).

Trudno się z Tobą nie zgodzić w tej kwestii.
    • typson Re: Lepper popelnil samobojstwo. 05.08.11, 22:10
      W sumie to go nie cierpiałem. Za to że był prostym chamem. Choć to nie do końca jego wina, ze był prosty. Tak się wychował i taki juz pozostał. Ale miał gość instynkt i gdyby jeszcze miał szanse rok czy dwa lata pozostać na scenie (w końcu to jarkacz go wydymał) to pewnie zagościł by na niej na stałe, jako dojrzały, zrównoważony polityk ze swoimi prostymi poglądami. Prostymi jak masa potencjalnych wyborców. Miał mimo wszystko kilka zalet. Potrafił walić prosto z mostu i to całkiem celnie. Dodatkowo był (choć może mnie pamięć zawodzi) najbardziej odseparowanym od kościoła politykiem. Bo PiS kościołem morde wyciera, PO się go boi więc nie fika, a SLD też się KK boi wiec jedyne na co go stać to dakie drobne akcje deklaracje jak Senyszyn wyginająca się na platformie na paradzie równości. A Lepper miał to po prostu w dupie.
      • wujaszek_joe Re: Lepper popelnil samobojstwo. 05.08.11, 23:38
        a dupa tam. był cholernym populistą żyjącym z robienia ludziom wody z mózgu. jedynie po wydymaniu przez jarkacza udawał nieco rozsądniejszego. Oczywiście, że przy psychopatycznym jarkaczu nie wypadał tak źle, ale tak to można o każdym powiedzieć.
        co do kościoła, to w IVRP tak samo chętnie ganiał na jasną górę jak reszta tej koalicji bałwanów, może go jedynie Rydzyk trochę mniej popierał.
        facet wprowadził sejm w epokę chamstwa, która ma się świetnie do dziś. ekipa debilów w białoczerwonych krawatach. Pamiętasz przemówienie pt. Wersal się już skończył?
        • typson Re: Lepper popelnil samobojstwo. 05.08.11, 23:44
          On w epokę chamstwa? Pamiętasz wybory prezydenckie, gdy kaczyńscy prowadzili kampanię Wałęsie a na mieście był zalew plakatów "jUDekomuna" z T. Mazowieckim w tle? On nic nie wprowadził, jedynie czerpał z dobrych wzorców
          • wujaszek_joe Re: Lepper popelnil samobojstwo. 05.08.11, 23:49
            ale w samym sejmie to az takich jaj nie było. Nie było też wcześniej takich gwiazd jak posłanka Beger. Takimi cipami durnymi utorowano drogę innym posłankom rokitom.
            trudno o wyraźną granicę, ale z wczesniejszych kompromitujacych afer sejmowych zrobiła się norma własnie za samoobrony
            • typson Re: Lepper popelnil samobojstwo. 05.08.11, 23:57
              Nie zgodze się. Znaczy oczywiście sejm sięgnął dna ale w końcu naród go wybrał. I wierzę w to, ze ten sam naród się przekonał, ze nawet jeśli samemu jako wyborca jest się raczej tępym chamem to gdzieś głęboko się czuje, ze ktoś o większej liczbie neuronów i aksonów powinien być reprezentantem. Dowodem na to są ostatnie wybory, gdzie populiści znikli ze sceny. Nikt dziś nie pamięta Giertycha i Leppera. Czyli mam wrażenie, ze nasza młoda demokracja musiała sięgnąć dna, by było się od czego odbić. Zwróć uwagę, ze teraz rząd Tuska będzie pierwszym w historii III RP sprawującym władzę przez całą kadencję. To jest olbrzymi sukces i to wcale nie raczej średniego gabinetu i bezjajecznej partii jaką jest PO ale dojrzewającej demokracji i w efekcie ludzi stawiających na przewidywalność i kontrolę tych u władzy.
              • wujaszek_joe Re: Lepper popelnil samobojstwo. 06.08.11, 00:04
                ja myślę, że od kiedy Lepper stał sie nieszkodliwy, to zaczęliśmy go odbierać jakos poczciwiej.
                Sześć lat temu tak śmiesznie nie było, do rządu wszedł człowiek, który całkiem serio chciał zlepperować Polskę dodrukiem pieniędzy. A wcześniej zachowywał się jak bandzior
                • franek-b Re: Lepper popelnil samobojstwo. 06.08.11, 00:21
                  Generalnie zgadzałbym się z Tobą w 100% 6 lat temu. Teraz jednak, z perspektywy widzę to trochę inaczej.
                  Przede wszystkim Lepper był taką emanacją tego o czym cały czas prawi Jarosław K. czyli kimś spoza układu (czyli spatkobierców UW/KLD i ZCHN, SLD), dlatego wg mnie miał taką dorobioną gębę chama i kogoś niegodnego. Format ludzi jacy weszli do sejmu razem z nim to było pospolite ruszenie Polski B (a może nawet i Z), ale to była de facto partia ludowa - reprezentująca jakąś część obywateli Polski. Na takie coś się nie można obrażać, i oczekiwać, że biedak z wiski popegeerowskiej będzie głosował na Michnika i Geremka.
                  Na tle Jarka, Andrju wydaje się wręcz łagodnym i naiwnym barankiem, który próbował walczyć z nim (sławetne taśmy prawdy Begerowej), ale Jarek zjadł jego i Romka dosyć łatwo.

Anyway uważam, że ocena takich ludzi jest trudna, bo z jednej strony dawali nadzieję swoim wyborcom (15% w 2005 roku w wyborach prezydenckich!), a z drugiej opowiadał populistyczne kawałki, które nomen omen realizuje po części PO - przypominam co doradca premiera niejaki Jan Krzysztof B. (były premier i bankier) opowiadał w Dawos o klejnotach gospodarczych jak banki, które niepotrzebnie zostały sprywatyzowane.
                • tomek854 Re: Lepper popelnil samobojstwo. 12.08.11, 22:19
                  > serio chciał zlepperować Polskę dodrukiem pieniędzy.

Ty się nabijasz, a za oceanem takie pomysły całkiem poważnie traktują ;-)
    • sven_b Re: Lepper popelnil samobojstwo. 05.08.11, 23:33
      Pozostanie dla mnie symbolem tego, że młoda demokracja, mimo sprawdzonych wzorców, musi zrobic z siebie szmatę.
      • typson Re: Lepper popelnil samobojstwo. 06.08.11, 00:00
        Kiedyś może się nauczę od Ciebie pisania tego co napisałem w kilkunastu mętnych zdaniach przy pomocy jednego, zwięzłego komunikatu ;)
        • wowo5 Re: Lepper popelnil samobojstwo. 06.08.11, 03:24
          Lepper byl przejawem tego co najgorsze w polskiej polityce. Brak szacunku dla prawa, tani populizm i warcholstwo. Cale szczescie jego czas minal. To byl folklor polityczny do panteonu ktorego nalezy wraz z podobnymi sobie luminazami: Giertychem i Stanem Tyminskim. Szkoda, ze popelnil samobojstwo ale to nie powod by odczuwac nostalgie do niego jako polityka.
          • bassooner Re: Lepper popelnil samobojstwo. 06.08.11, 08:12
            jakoś gościa nie cierpiałem i całej jego ekipy. wkurzało mnie, że tępogłowi golą kasę, a ludzie po studiach muszą emigrować. z czasem nabrałem do niego dystansu. był przedstawicielem kawalerki spod wiejskiego sklepu spożywczego i małorolnych rolników z marginesem za paznokciami.
            • krakus.mp Re: Lepper popelnil samobojstwo. 06.08.11, 10:10
              O zmarlh nie mówi się źle, więc powiem niewiele. Niech mu ziemia ...... Itd.
              • strongwaz a ja wciąż czekam 06.08.11, 21:48
                kiedy jarek pójdzie w jego ślady
                • franek-b Re: a ja wciąż czekam 06.08.11, 21:59
                  że się zapisze do Samoobrony?
                  • strongwaz Re: a ja wciąż czekam 06.08.11, 22:03
                    no wiesz :))) ... jeśli tylko to pomogłoby mu w niedalekiej przyszłości bajtnąć się na line, to ja jestem w stanie go nawet zanieść na jerozolimskie :))
                    • typson Re: a ja wciąż czekam 06.08.11, 22:18
                      Dzisiaj przejeżdżałem przez aleje i dowiedziałem się gdzie jest siedziba SO. Bo dwa wozy transmisyjne Polsatu stały
                      • strongwaz Re: a ja wciąż czekam 06.08.11, 22:32
                        Typ, Ja właśnie o tym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka