Dodaj do ulubionych

prosba do ludzi z gornego slaska

13.07.04, 07:57
Sprawa jest taka:
moja tesciowa w niedziele wybiera sie w podroz zycia- sama autem do
sanatorium w Ustroniu. Niestety obszary mozgu odpowiedzialne za nawigacje ma
wyjatkowo nieaktywne. Powiedzmy wprost- tragedia. no i zostalem zobowiazany
do sporzadzenia szanownej mamusi precyzyjnej rozpiski calej trasy. Leci ona
tak: Walbrzych-Bielany Wr.-A4-Gliwice-Mikolow-Ustron. I teraz odcinki od W-ch
do Gliwic i z Mikolowa do Ustronia- spox- zrobione, chociaz musialem wykonac
dupny szkic uwzgledniajacy gdzie na jakim pasie ruchu sie ustawic zeby trafic
na wjazd na A4 ;). No i zostal odcinek- zjazd z 4-ki na Gliwice i 44-ka do
Mikolowa. Czy ktos bylby tak uprzejmy dokonal opisu "dla debila" (to slowa
tesciowej;) tego odcinka- z uwzglednieniem nazw i numeracji na drogowskazach,
charakterystycznych punktow terenowych itp.. (tzn. ja znam ta trase dosc
dobrze, ale jezdzilem tam ostatni raz 2-lata temu i "na pamiec" wiec jakos
kobiecie nie jestem w stanie przywolac pewnych szczegolow). pomozcie ludzie!

ps. tesciowa jest wporzo babka, wiec naprawde zalezy mi zeby dojechala do
ustronia , a nie na berdyczow ;)
Obserwuj wątek
    • eres4 Re: prosba do ludzi z gornego slaska 13.07.04, 08:13
      Witaj!

Odcinek Gliwice-Mikolow to wlasciwie jedna prosta. Nie powinno byc problemow.

Za to przejechanie Gliwic - to juz moze byc dla niektorych problem. Niby sa
      drogowskazy ale jakies takie ...
      Moze jakis tambylec opisze.

Za to skrzyzowanie w Mikolowie przy Oszolomie od strony Gliwic jest
      rewelacyjne.
      Cztery razy tamtedy jechalem i dwa razy sie pomylilem.

Zostaly wiec Tobie do opisu tylko dwa miejsca.
    • kupagnoju Re: prosba do ludzi z gornego slaska 22.07.04, 13:36
      Być może za późno odpisuję ale ku przestrodze dla innych ruszających w tą
      trasę...

Teściowa będzie mknęła A4 na nasz piękny Górny Śląsk ale w końcu wpadnie już w
      Gliwicach na resztki płyt, to naprawdę resztki więc zalecana prędkość to 4O
      km/h i szybki refleks. w Tym miejscu zaczyna się problem bo droga Gliwice-
      Mikołów a konkretnie 6 km przed Mikołowem jest w totalnym remoncie i jest
      przejezdna tylko od strony Mikołowa, jadący od Gliwic muszą krążyć pod
      wzgórzach wokół Mikołowa wąskimi, krętymi drogami, dodatkowo ciężarówki mają
      inną trasę, osobówki inną więc pełny galimatias.

Więc mam takie propozycje: niech kobieta zjedzie z A4 już zjazdem na Racibórz i
      tamtędy jedzie do Ustronia (skomplikowany przejazd ale mniej po mieście) albo
      niech jedzie A4 i dalej obwodnicą do Bytomia skąd na Katowice i Bocheńskiego do
      A4 i stamtąd już na Skoczów/Wisłę, tam nie ma remontów a oznakowanie bardzo
      dobre, szerokie trasy więc może łatwiej ?
      • mrzagi01 Re: prosba do ludzi z gornego slaska 22.07.04, 13:53
        o rany! dzieki bogu kobieta zdecydowala sie pojechac via Klodzko- Nysa- Raciboz.
        pojechala z "psiapsiolka", ititimerem (dwie kartki A4) i atlasem na kolanach.
        dojechaly ;). Gdyby sie puscila przez gliwice, to znajac ja pewnie po
        "wzgórzach wokół Mikołowa" krazyly by do dzisiaj. Niewykluczone, ze prosilbym
        cie teraz o odszukanie dwoch emerytek w czerwonej corsie i dostarczenie
        kanapek :))))
        • kupagnoju Re: prosba do ludzi z gornego slaska 22.07.04, 14:03
          Bez przesady, wszystko jest dobrze oznakowane ale solidne korki i stres dla
          nieobytych pewny, lepiej to miejsce omijać dopóki remont się nie skończy, a
          może właśnie już po remoncie ? wariant przez Racibórz, choć mało wygodny to dla
          kogoś z Wałbrzycha bardziej odpowiedni niż jazda przez GOP
          • loveandpeace GOP mon amour 22.07.04, 14:48
            Niedawno jechalam z Sudetow przez GOP do Rzeszowa. Tymrazem udalo mi sie
            znalezc A4 przez Krakow - trzeba po prostu przez ok. 20 minut ignboroweac
            upierdliwie pokazujace sie drogowskazy na droge 4 i 94 na Krakow (trasa przez
            Olkusz, teraz jest w kilku miejscacj w remoncie, jak to w lecie). Ale nie
            jestem pewna czy jechalam dobrze, bo znowu jakos zaliczylam wszystkie chyba
            istniejace w GOP miasta, oprocz Gliwic, Tychow i Mikolowa: Siemianowice, Bytom,
            Zabrze, Katowice, Sosnowiec... Moze zrobilam kolko, ale tam sie chyba inaczej
            nie da. Przestudiowalam mape: zeby nie robic kolka, trzeba by miec droge na
            przestrzal przez GOP, przez Rude Slaska. Ale taka droga nie istnieje.

A trasa miedzy Klodzkiem a Nysa jest bardzo mila, w ogole Kotlina Klodzka i te
            rejony to cymes. Co kilometr chcialoby sie stawac i napawac sie widokami.

serdecznie pozdrawiam
            lip
            • kupagnoju Re: GOP mon amour 23.07.04, 10:17
              Problem dla zamiejscowcych to fakt, że są od nas trzy numerowane drogi do
              Krakowa i to dla oszołomionych wielkością terenu zurbanizowanego staje się
              kłopotliwe gdy na jednej drodze kilka razy są znaki na Kraków,

można jechać od A4 na Bytom wygodną szeroką obwodnicą i potem przez Będzin na
              Olkusz, niezły wybór bo drogi w dużej części dwupasmowe i poza centrami dużych
              miast (Bytom da się spoko przeżyć)

można także pojechać z K-c starą E22 przez Mysłowice-Trzebinię ale to
              najwolniejszy wariant, chyba że się kombinuje z jedzie A4 darmowymi odcinkami
              K-ce - Trasa nr 1- Jaworzno- A4 obwodnicą Chrzanowa a potem do Trzebini o dalej
              zwykłą drogą

ja najczęściej jadę A4 aż za Gliwice i korzystam ze zjazdu na Gliwice/Zabrze
              potem kawałek przez Zabrze (nie ma korków)do Rudy Śląskiej Chebzie gdzie
              aktualnie zaczyna się śródmiejska autostrada do Katowic (trzy pasy
              bezkolizyjna) i za Auchan i przed wielką estakadą zjeżdżam w dwupasmową
              Bocheńskiego będącą łącznikiem z A4, dalej już droga wolna a bramki zapraszają
              nach Krakau :)

nie polecam jazdy przez Gliwice -Mikołów największe korki i najdłuższy wariant

ale spoko - niedługo otworzą A4 przez cały Śląsk i wtedy bezproblemowo i nawet
              za darmo będziecie mogli podziwiać nasze krajobrazy :D
              • sherlock_holmes Re: GOP mon amour 23.07.04, 13:22
                W dodatku 4 przez Olkusz i A4 sa bardzo podobnie oznakowane... :(
                Z Gliwic jezdzilem do Krakowa na MIkolow, nastepnie skret w lewo na Rude Slaska
                i potem przed ktoras kopalnia skret w prawo, jazda dosyc spokojna waskimi
                drogami, ale bez korkow. Za to potem prosto z tej drogi wypad na autostrade i
                tak juz do Krakowa.
                • mrzagi01 Re: GOP mon amour 23.07.04, 14:09
                  Mi sie jakos zawsze udaje trafic w krakowska A4 chociaz nigdy nie mam pojecia
                  gdzie jestem, w ktora strone jade etc. w druga strone tak samo. tylko jadac
                  tamtedy pierwszy raz chyba w 92 albo 93 zamotalem sie tak ze 3x bylem pod brama
                  huty katowice. za czwartym kolkiem ujawnil sie gleboko zakonspirowany na
                  jakiejs balustradzie drogowskaz na wroclaw nakazujacy odbicie w lewo :)
                  • tomek854 Re: GOP mon amour 31.07.04, 01:24
                    Hi HI :) Mi sie prawei nigdy nie udaje przejechac Slaska tak, jak sobie
                    zaplanowalem, choc zawsze " z grubsza" trafiam gdzie trzeba :)

To samo mowi moj tato, krakus mieszkajacy od 45 lat we wrocku dla ktorego to
                    jest stala trasa :)

Ostatnio jechalem na stopa TIR-em, facert mnie wzial w Sosonowcu do Krakowa i
                    pyta czy nie wiem po ile autostrada... Ja mu na to "pod Olkuszem" ale my nie
                    jedziemy autostrada, a facet "k.... to ja jade od Poznania, wjechalem na stara
                    czworke i zaraz skrecilem w kierunku autosttrady, poltora godziny jezdze po tym
                    p... slasku i znowu jestem na starej czworce?"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka