Dodaj do ulubionych

diesel źle zapala

30.09.04, 21:33
Mam pytanie-jaka może być przyczyna,że 5-cio letni diesel (hyunday),przebieg
60 tys.rano przy zapalaniu przestał odpalać po 1 razie,a potem po odpaleniu
idzie chmura ciemnego dymu??Jest tak od ok.miesiąca,ropa kupiona na Shellu?
Będe wdzięczny za porady.
Obserwuj wątek
    • truskava Re: diesel źle zapala 30.09.04, 21:47
      Jeżeli owe zjawisko występuje generalnie "rano" czyli "na zimnym silniku"
      to zacząłbym od sprawdzenia świec żarowych.
    • sherlock_holmes Re: diesel źle zapala 30.09.04, 21:48
      Przyczyn moze byc kilka:
      - po pierwsze zla jakosc paliwa - to, ze z Shella wcale nie oznacza, ze ma dobra jakosc. Proponuje najpierw zatankowac na sprawdzonej stacji - gdzie wczesniej nie bylo problemow
      - zanieczyszczone wtryskiwacze - byc moze pompa zassala cos brudnego z dna zbiornika
      - rozregulowanie sie pompy wtryskowej
      - uszkodzenie swiec zarowych lub ukladu nimi sterujacego
      Mozna jeszcze szukac gdzie indziej - przytkany filtr paliwa itd - ale niech sie lepeij wypowiedza spece od diesli, ja jestem dobry w dyskusjach co lepsze: diesel czy benzyna :)))
    • typson Re: diesel źle zapala 01.10.04, 00:04
      jesli po zapaleniu pracuje rowno (wszystkie cylindry) to jest lepiej niz jakby
      chodzil np na trzech. Trzeba pamietac, ze swieca zarowa nie sluzy do startu
      silnika ale rowniez grzeje sie przez kilka czy kilkanascie minut po zapaleniu
      silnika. Podstawa to sprawdzic akumulator. Moze byc zaslaby, by krecic i
      rozgrzewac swiece. A zrobilo sie chlodniej, moze wiec jego wydajnosc spadla.
      Kopec z "dupy" bierze sie stad, ze wlasnie nie zapala od razu. W cylindrach
      zalega "stara" mieszanka. Objawami uszkodzonego wtrysku jest glosna praca
      cylinra obslugiwanego przez tegoz (stuki i nierownomiernosc, kopcenie jako
      efekt uboczny). Niestety sprawdzic je mozna tylko na przyzadzie. Czesto tez na
      obudowie filtra paliwa jest kranik sluzacy do spuszczania wody odseparowanej
      przez filtr. Jak jest to sprobuj odkrecic, moze jest tam troche "syfu". No i
      wyposaz sie w jakas ksiazke obslugi. Zawsze cos madrego moznas tam znalezc.

pozdr
    • fanfan1 Re: diesel źle zapala 01.10.04, 10:21
      Stawiam na świecę(e) żarową(e) - czy chodzi równo po zapaleniu ?
    • p.a.d.a.l.c.o.w.a Re: diesel źle zapala 02.10.04, 18:12
      ja tyż świecę żarową typuję
    • cigi Re: diesel źle zapala 02.10.04, 22:17
      czy jesteście tego pewni, że świece żarowe "żarzą się" jeszcze przez jakiś czas
      po odpaleniu silnika? bo mnie uczyli w szkole zupełnie czego innego, tj. żarzą
      się i podgrzewają komorę wstępną w silniku, ale gasną już przy załączeniu
      rozrusznika - żeby miał łatwiej kręcić. a o tym, że są włączone jeszcze po
      odpaleniu silnika to już zupełnie nie było mowy.
      • kierowiec1 Re: diesel źle zapala 02.10.04, 22:32
        cigi napisała:

> czy jesteście tego pewni, że świece żarowe "żarzą się" jeszcze przez jakiś
        czas
        > po odpaleniu silnika? bo mnie uczyli w szkole zupełnie czego innego, tj. żarzą
        > się i podgrzewają komorę wstępną w silniku, ale gasną już przy załączeniu
        > rozrusznika - żeby miał łatwiej kręcić. a o tym, że są włączone jeszcze po
        > odpaleniu silnika to już zupełnie nie było mowy.

Widac zle uczyli. Dogrzewanie swiecami po zapaleniu silnika to powszechnosc juz
        od conajmniej od konca lat osiemdziesiatych.

POzdr.

K.
        • cigi Re: diesel źle zapala 03.10.04, 10:47
          oki, dzięki za info.
          podobno uczymy się przez całe życie :)
          • typson Re: diesel źle zapala 03.10.04, 12:59
            tak na rozum, jesli do zaplonu potrzebna jest tylko jakas konkretna ustalona
            temperatura, to zaraz po zapaleniu silnika jej nie bedzie. Bo osiagnie on
            temperature pracy dopiero po kilku minutach. Czyli temperatura zaplonu
            mieszanki to ta wynikajaca ze sprezenia + ten niewielki dodatek wynikajacy z
            pracy silnika. Poza tym 88 stopni chlodziwa nie oznacza, ze cylindry maja tez
            tyle samo ;-)

Efektem ubocznym lub nawet porzadanym (jestem za a nawet przeciw ;-)
            podgrzewania swiecami juz po starcie jest rowniejsza praca silnika. A z racji
            tego, ze diesel jest bardziej podatny na grzanie sie, bardzo istotne jest
            rownomierne rozgrzanie silnika. W przeciwnym wypadku (np. odpalanie bez jednej
            swiecy zarowej) moze dojsc do skrzywienia glowicy, etc.
            • cigi Re: diesel źle zapala 03.10.04, 19:39
              nie będę zbytnio polemizował z tym co napisałeś, ale w dieslu temperatura
              zapłonu jest uzyskiwana w znaczącej i głównej mierze ze sprężania, a to że płyn
              chłodzący ma 80 st C, czy 20-cia jest do pominięcia. powietrze, które wpada do
              komory spalania przy suwie ssania nie zdążyłoby się ogrzać od ścianek cylindra
              bez względu na to jaką ma temperaturę (odrobinę na pewno się ogrzewa).
              zgadzam się w całej rozciągłości, że świece żarowe ułatwiają i przyśpieszają
              rozruch silnika. chociaż bez świec prawd. też by odpalił (po godzinie kręcenia
              rozrusznikiem ;)).
              do szkoły samochodowej chodziłem -naście lat temu i od tego czasu pewnie wiele
              się pozmieniało w konstrukcji silników wysokoprężnych, stąd moje pytanie w
              poprzednim moim poście.
              • typson Re: diesel źle zapala 03.10.04, 21:02
                ale w dieslu temperatura
                > zapłonu jest uzyskiwana w znaczącej i głównej mierze ze sprężania, a to że
                płyn
                > chłodzący ma 80 st C, czy 20-cia jest do pominięcia.

wlasnie tak napisalem. Temperatura plynu o tyle nie jest do pominiecia, ze
                wynika z temperatury silnika (cylindrow, tlokow, glowicy) ktora jest duuuuzo
                wyzsza niz owe 80 stopni. Ponadto zimny silnik moze miec troche gorsze
                prarametry (np sprezania), bo optimum szczcelnosci i zamierzonych luzow, etc,
                osiaga wlasnie po rozgrzaniu do temp pracy

pzdr
    • mariusz_d1 diesel źle zapala -2 05.10.04, 00:18
      To moze zapodacie i dla mnie mala sugestie.
      Przy temp ponizej 10 stopni mój diesel owszem zapala, ale pracuje niezbyt rowno
      (tak jakby na trzech cylindrach) i dymi jasnym dymem. Po kilkunastu sekundach
      (odrobinke zwiekszone obroty ok 1000) zaczyna pracowac normalnie. Zaczelo sie
      to pod koniec ostatniej zimy. Potem zrobilo sie cieplo a teraz wraca.
      Aha w zimie sprawdzalem swiece zarowe i byly OK.
      Samochod to Polonez 1,9 D (znaczy sie silnik Peugeot'a - dokladnie PSA) ma
      przejechane ok 140 kkm. Z tego ja zrobilem prawie 60.
      • fanfan1 Re: diesel źle zapala -2 05.10.04, 08:39
        Tym razem stawiam na tłumik.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka