Dodaj do ulubionych

Czy dobrze zrobię?

11.11.04, 23:28
Skoro panuje tu zwyczaj chwalenia się nowymi nabytkami, to i ja się pochwalę.
Ponieważ syn na to sobie zasłużył to postanowiłem go nagrodzić nowym kompem.

Czy dobrze wybrałem?

Komputer PC2 MX 31NF3S AWARD oparty na proesorze AMD Sempron™ powstał z myślą
o zaspokojeniu rosnących potrzeb domowych i profesjonalnych użytkowników
komputerów PC. Procesor AMD Sempron™ pracujący w najnowszej technologii
HyperTransport™, wydajna karta graficzna, dysk serial ATA oraz szybka,
dwuwarstwowa nagrywarka DVD gwarantują wysoką wydajność w grach oraz
mozliwość nagrywania i odtwarzania płyt DVD. Unikalne technologie: Enhanced
Virus Protection przy wsparciu przez system operacyjny Windows® XP Service
Pack 2 zapewnia poprawę ochrony przed wirusami, AMD Cool 'n' Quiet zapewnia
mniejszą temperaturę komputera i cichszą pracę.

Dane techniczne:

Procesor: AMD Sempron 3100+ (256KB L2 cache + 128KB L1 cache, Technologia
HyperTransport 1600MHz, przepustowość do 6,4 GB/s)
System operacyjny: Microsoft® Windows® XP Home PL
Płyta główna: Gigabyte nForce3 250 sATA z funkcją RAID 0,1,0+1,JBOD/ATA133,
złącze AGP 8x (zintegrowany kontroler pamięci DDR)
Pamięć RAM: 512MB DDRAM 400MHz
Napędy:
dysk twardy: 80GB 7200rpm 8MB cache SATA
SONY DVD+/- RW: zapis: 16xDVD+R,8xDVD-R, 4xDVD+/-RW, 48xCD-R, 24xCD-RW;
odczyt 16xDVD, 48xCD Double Layer
Karta graficzna: GeForce FX5500 128MB (128bit) DDR TV/DVI
Karta dźwiękowa: zintegrowana 6-kanałowa (opcja do 8)
Komunikacja:
LAN 10/100 Mbps
Interfejs:
osiem portów USB w standardzie 2.0
port równoległy
port szeregowy
dwa gniazda PS/2
Obudowa: Midi Tower ATX
Klawiatura:
Mysz: scroll
Oprogramowanie:
PowerDVD XP 5.0 PL Vobis Edition
program do obsługi napędu DVD-RW
Norton Internet Security 2004 (wersja na 90 dni z opcją upgrade'u)
Inne: Podręcznik użytkownika
Gwarancja: 2 lata
Pomoc techniczna: Ogólnopolska sieć serwisowa , Pomoc on-line

Co o nim sądzicie? Pytanko do znawców tematu.
dzięki za odpowiedź.
Pzdr.
Obserwuj wątek
    • marekatlanta71 Re: Czy dobrze zrobię? 11.11.04, 23:52
      Ciekawe ile to kosztowalo? U nas cos o podobnej konfiguracji mozna w okolicach
      $600 (markowy) i $400 (skladak).

Komputer bardzo porzadny, choc do najnowszych gier procesor za slaby, karta
      graficzna za slaba a pamieci za malo.

P.S. Slowa te pisze na maszynie z 1GHz Pentium III i karta graficzna od siedmiu
      bolesci... :)

• typson Re: Czy dobrze zrobię? 11.11.04, 23:54
      generalnie preferuje intela. Choc do giercowania amd jest pewnie spoko.
      Komputer bardzo przyzwoity. Z czasem wartoby bylo dorzucic drugie tyle ramu. Bo
      na starcie sama winda zabiera wiecej niz 256. Jakiej firmy jest karta graficzna?
      • krakus.mp Re: Czy dobrze zrobię? 12.11.04, 00:06
        generalnie preferuje intela. Choc do giercowania amd jest pewnie spoko.
        > Komputer bardzo przyzwoity. Z czasem wartoby bylo dorzucic drugie tyle ramu.
        Bo
        >
        > na starcie sama winda zabiera wiecej niz 256. Jakiej firmy jest karta
        graficzna
        > ?

Syn już kombinuje dokupić drugie tyle RAM.
        Co do firmy karty graficznej to nie wiem nic więcej.Jutro jedziemy (właściwie
        to już dziś) go kupić, to sprzedawca nam powie coś więcej na temat tej karty.
        Wejdź sobie na stronkę VOBIS.PL, to może coś więcej się dowiesz.
        Pzdr.
        • typson Re: Czy dobrze zrobię? 12.11.04, 00:17
          bo intel wchodzi pierwszy i wyznacza tempo oraz standardy. AMD co prawda zrobil
          64bity dla ludu ale kwestia wykozystania tego jest juz dyskusyjna.

Z innych akcji - miewalem aplikacje, ktore nie ruszaly na czyms innym niz
          intel. Przy nizszych czestotliwosciach probuja osiagnac porownywalna moc
          zwiekszajac liczbe potokow, kolejek etc.

Ale do zastosowan domowych wystarczy.

Co do garnia to chyba nie bylo jeszcze na swiecie komputera, ktory sprostalby
          wymaganiom nowych gier. Tak to juz jest a byznes sie napedza
          • krakus.mp Re: Czy dobrze zrobię? 12.11.04, 00:27
            Niestety.Rok temu modernizowałem obecny komputer.Zmieniłem prawie wszystko,z
            wyjątkiem karty dźwiękowej.Myślałem że wystarczy na dwa lata co
            najmniej.Niestety, ale nie wystarczył.Więc ten obecny dostanie młodsze dziecko
            (córka) do swoich potrzeb, a ten nowy syn do spółki z tatusiem.Pewnie za rok
            znów będzie trzeba go zmodernizować, bo kolejna wersja Colina McRae nie będzie
            chciała odpalić.:)))
            • typson Re: Czy dobrze zrobię? 12.11.04, 03:41
              ostatni colin (4 lub 2004) chodzi niezle na moim kompie. A komputer kupowalem
              rok temu. Za to przedostatni byl jakis pochrzaniony i chodzil mi marnie.
          • undercover_brother Re: Czy dobrze zrobię? 13.11.04, 19:58
            typson napisał:

> Z innych akcji - miewalem aplikacje, ktore nie ruszaly na czyms innym niz
            > intel. Przy nizszych czestotliwosciach probuja osiagnac porownywalna moc
            > zwiekszajac liczbe potokow, kolejek etc.

Natomiast Intel rozbija jeden potok na dwa razy wiecej etapow, a kazdy etap to takt zegara. Stad taka roznica w czestotliwosciach taktowania zegara.
          • wo_bi Re: Czy dobrze zrobię? 14.11.04, 00:59
            typson napisał:

> AMD co prawda zrobil
            > 64bity dla ludu ale kwestia wykozystania tego jest juz dyskusyjna.
            >

I tu sie mylisz :))
            Po 1., jest to chyba pierwszy w historii przypadek, kiedy to AMD wyprzedzilo
            Intela.
            Po 2. Intel wspolnie z AMD pracowali nad 64-bitowym procesorem, co idzie za tym,
            ze pod wzgledem programowym oba procesory sa identyczne. Oczywiscie pod wzgledem
            architektury roznia sie... Ale nie umniejsza to faktu, ze wprowadzenie przez AMD
            64-biotowego prcesora niejako wymusilo na Intelu rowiez zastosowania tego samego
            oprogramowania dla CPU. Wynika to miedzy innymi z tego, ze MS wprowadzi tylko
            jedna wersje Windowsa 64-bit (przynajmniej tak mowia) i jak na razie nie
            zamierzaja tego zmienic.
            Po 3. 64-bitowy procesor Intela to hmm, w tj chwili, powiedzmy, ze rozbudowany
            Pentium 4 z nowym jadrem...
            Koniec. Powiedzialem, co chcialem. ;))
            Moge nie mowic do konca calej prady, bo czytalem o tym hmm jakis czas temu... I
            juz troche mi ulecialo. ;))
            Poza tym, podejscie AMD czy Intel, co jest lepsze, uwazam za bezsensowne. Kazdy
            z procesorow AMD lub Intel, spelnia okreslone wymagania i ma swoje wady i
            zalety. To tak samo jak porowynwac Linuksa z Windowsem... Porownywanie bez
            sensu... A do grania to sa konsole... Do tego sa i tak sa robione, aby wyciagnac
            z nich jak najwiecej. :)

Pozdrawiam
            Wobi
    • mejson.e Jak dzieci... 12.11.04, 00:22
      Tak to już ostatnio jest, że dzieci potrzebują do zabawy lepszego sprzętu niż
      rodzice do pracy...

Moje mają Athlona 2000+, 256 MB RAM 333 MHz, Radeon 9200.

I grają - chłopak w FIFA, EURO, przeszedł obie Pustynne Burze i Medal of Honor,
      córka po Harrym Potterze męczy The Sims.

A ja?

Siedzę sobie przy leciwym AMD K-6 300 MHZ, 192 MB RAM i co?

I wystarczy!

Nawet tworząc skomplikowane analizy można pracować na czymś takim.

Windows XP Professional zadowoli się 128 MB RAM i działa dość szybko i stabilnie.

Tak więc na Twoje pytanie, krakusie czy dobrze wybrałeś musisz sam sobie
      odpowiedzieć - do czego ma służyć i ile możesz wydać?

Szkoda mi wyrzucić sprzęt, który spełnia moje potrzeby tylko dlatego, że jest stary.
      To nie samochód - nie rdzewieje...

Pozdrawiam,
      Mejson
      • krakus.mp Re: Jak dzieci... 12.11.04, 00:34
        Tak więc na Twoje pytanie, krakusie czy dobrze wybrałeś musisz sam sobie
        > odpowiedzieć - do czego ma służyć i ile możesz wydać?
        >
        > Szkoda mi wyrzucić sprzęt, który spełnia moje potrzeby tylko dlatego, że jest
        s
        > tary.
        > To nie samochód - nie rdzewieje...
        >
        Tak,masz rację.
        Dlatego ten "stary" wędruje do drugiego pokoju (do córki), a ten nowy do
        pokoju ...tatusia.Ale najwięcej będzie służył synowi.Chłopak ma zamiłowanie do
        informatyki.Gdyby miał służyć tylko do gier, to nie wydałbym ponad 4 kawałków
        (z monitorem LCD 17")na takie zachcianki.
        Pzdr.
        • undercover_brother Re: Jak dzieci... 12.11.04, 13:30
          To powiedz ile syn ma lat, jesli mozesz i co rozumiesz przez zamilowanie do inforamtyki.
          • krakus.mp Re: Jak dzieci... 14.11.04, 17:46
            To powiedz ile syn ma lat, jesli mozesz i co rozumiesz przez zamilowanie do inf
            > oramtyki.
            >
            Witam.
            Nie sądziłem że zrodzi się z tego mojego wątku taka dyskusja.Cieszę się że na
            forum motoryzacyjnym można znaleźć poradę w dziedzinie "informatycznej".:)))
            Mój chłopak ma 15 lat, a jednym z bardziej ulubionych przedmiotów w szkole jest
            informatyka (6 na świadectwie).Kompa używa nie tylko do gierek,lecz również do
            grafiki.
            Od napisania tego postu minęły trzy dni i sytuacja z zakupem uległa
            zmianie.Zrezygnowałem z F.Vobis,bo ich komputery nie gwarantują dobrej jakości
            i należytego serwisu.Zasięgnąłem "języka" wśród znajomych informatyków i każdy
            mi odradza kupna w tej firmie.Przez przypadek odnowiłem znajomość z kolegą z
            podstawówki,który w Krakowie prowadzi sklep z komputerami.Za cenę kompa z
            Vobisu, będę miał sprzęcik o klaśe wyższy niż ten co zapodałem w poście na
            początku.W nadchodzącym tygodniu go odbiorę i wtedy się pochwalę co do jego
            specyfikacji.
            Zdradzę tylko że karta grafiki to GF FX 5700 LE 256 M/128 bit.
            Procek to P4, 3.o LGA 775
            Pozdrawiam.
      • tomek854 Vobis 12.11.04, 01:48
        Wspollokatorka klnie na czym swiat stoi. Rok temu czy cos kupila sobie kompa w Vobisue w BB i cos jej tam nawalalo

Nienauczona doswiadczeniem kupila sobie teraz drugi - u mnei na chacie zeby miec. po tygodniu padl monitor. Zastepczych nie ma, a kurier dwa dni zwodzil zanim przyjechal i mowi "ja nie nadazam, bo tylko do serwisow ganiam ze sprzetem z Vobisu" Moze wiec sie jednak zastanowic czy na pewno u nich?
      • marekatlanta71 Re: Jak dzieci... 12.11.04, 03:20
        A propos The Sims - jest juz The Sims II - niestety na moim gracie chodzi
        przerazajaco wolno...
        • typson Re: Jak dzieci... 12.11.04, 03:50
          u mnie chodzi niezle. mam nawet patcha, by ludziki nie byly cenzurowane, jak sa
          na golasa. Choc najlepiej chodzi, gdy wylaczy sie dodatkowe efekty kosmetyczne.
          A pytalem o producenta karty graficznej, bo na mojej szitowej - powercolor
          FX5600 - czasem sie wiesza. Dlatego nabede gainword'a lub moze jakies ATI
      • lexus400 Re: Jak dzieci... 14.11.04, 07:44
        Zgadzam się w 100% z mejsonem bo u mnie obserwuję to samo.:))
        Pzdr.
    • sherlock_holmes Re: Czy dobrze zrobię? 12.11.04, 21:04
      Jako, że od paru lat rozgrzebuję amatorsko (a czasem i zawodowo) komputery, dokonam analizy :)

krakus.mp napisał:

> Dane techniczne:
      >
      > Procesor: AMD Sempron 3100+ (256KB L2 cache + 128KB L1 cache, Technologia
      > HyperTransport 1600MHz, przepustowość do 6,4 GB/s)

AMD jest tańszą konkurencją Intela. W zastosowaniach domowych nie odsczujesz dużej różnicy - poza ceną :)
      Osobiście mam Athlona XP t-bird b, podkręconego z +1700 na +2400 (temp. max 38 stopni :) chłodzenie wodne) i wystarczał mi do robienia projektów trójwymiarowych elementów, włącznie z tworzeniem animacji.

> System operacyjny: Microsoft® Windows® XP Home PL

Lepszy byłby Professional, ale i na Home da się pracować. Jedna uwaga do postu któregoś z kolegów - WinXP zazwyczaj nie żre więcej niż 160-170MB pamięci - po zainstalowaniu spotrej liczby dodatków w styli firewalla, antywirusa, komunikatora itp.

> Płyta główna: Gigabyte nForce3 250 sATA z funkcją RAID 0,1,0+1,JBOD/ATA133,
      > złącze AGP 8x (zintegrowany kontroler pamięci DDR)

Bardzo dobry producent - mam do Gigabyte'a pełne zaufanie. Mój komp z 1997 roku na Gigabyte'cie do tej pory działa! Kontroler RAID przy jednym dysku jest bezużyteczny, ale na przyszłośc może sie przydać :)
      Ciekaw jestem czy na płycie sa jakieś sloty (złącza) PCI Express -to nowy standard, dopiero się przyjmuje na rynku.

> Pamięć RAM: 512MB DDRAM 400MHz

Jeśli płyta obsługuje tzn. pamięć dwukanałową (dual channell), dobrze by było, gdyby ta pamięć była w dwóch modułąch po 256MB. Jeśli chcesz dokupić pamięci i masz obecnie 512MB w jednym module, weź tę obecną i niech ci dadzą pamięć taką samą - będzie nieźle hulać.

> Napędy:
      > dysk twardy: 80GB 7200rpm 8MB cache SATA

Pojemność powinna na jakiś czas wystarczyć. Dobrze, że ma interfejs SerialATA - szybszy i wydajniejszy.

> SONY DVD+/- RW: zapis: 16xDVD+R,8xDVD-R, 4xDVD+/-RW, 48xCD-R, 24xCD-RW;
      > odczyt 16xDVD, 48xCD Double Layer

Standardowa nagrywarka, dobrze że nie LG - bo one są średniej jakości...

> Karta graficzna: GeForce FX5500 128MB (128bit) DDR TV/DVI

Karta trochę kiepska do grania - dobrze, że ma 128MB pamięci i przede wszystkim, że jest to "pełna wersja" (128, a nie 64 bity). Do normalnych gier karta jest OK, do najlepszych karta za 2500zł może być słaba :)

> Karta dźwiękowa: zintegrowana 6-kanałowa (opcja do 8)
      > Komunikacja:
      > LAN 10/100 Mbps
      > Interfejs:
      > osiem portów USB w standardzie 2.0
      > port równoległy
      > port szeregowy
      > dwa gniazda PS/2
      > Obudowa: Midi Tower ATX
      > Klawiatura:
      > Mysz: scroll

To wszystko standard - więc nic nie będę pisał.

> Oprogramowanie:
      > PowerDVD XP 5.0 PL Vobis Edition
      > program do obsługi napędu DVD-RW
      > Norton Internet Security 2004 (wersja na 90 dni z opcją upgrade'u)

Nie daj się zwieść synowi, że będzie szybszy internet bez firewalla :) (to tak na wypadek gdyby chciał go wyłączyć)

> Inne: Podręcznik użytkownika
      > Gwarancja: 2 lata
      > Pomoc techniczna: Ogólnopolska sieć serwisowa , Pomoc on-line

Z pomocą on-line różnie bywa - nie wiem jak jest w Vobisie, ale miejmy nadzieję, że pomoc nie będzie potrzebna :)

>
      > Co o nim sądzicie? Pytanko do znawców tematu.
      > dzięki za odpowiedź.
      > Pzdr.
      >

Ogólnie niezły i mocny sprzęt. Co prawda za rok będzie wart połowę swej ceny - ale taki już jest postęp w komputerach :(
      • undercover_brother Re: Czy dobrze zrobię? 13.11.04, 19:52
        Skad opinia, ze nagrywarki LG sa kiepskiej jakosci? Ja do niedawna uzywalem CD-RW LG 48-24-48 i nigdy nie mialem z nia zadnego problemu. Nigdy nawet jednej plyty nie spalilem. Znajomy z Rubikonu mowi, ze najwiecej nagrywarek sprzedaja wlasnie firmy LG i nie ma z nimi problemu. Teraz sie przesiadlem na DVD RW LiteOn. Chcialem wziac LG, ale wlasnie nie mial na stanie, a ja potrzebowalem od reki.

A co do nagrywarki SONY - u nas to raczej egzotyka - nie wzialbym.
        • sherlock_holmes Re: Czy dobrze zrobię? 13.11.04, 20:22
          Źle sie wyraziłem - mam doświadczenia ogólnie z napędami LG i cd-romy były do d... Fakt, nagrywarek cd ani dvd produkcji LG nie testowałem - ale to dlatego, że jak człowiek raz się sparzy, potem dmucha na zimne... CD-R mam Lite-ona i jest OK (już prawie 2 lata).
          Z DVD-R najlepsze są podobno NECa - czyta wszystko i zapisuje nawet na najtańszych płytkach :)
          Sony bym sie nie obawiał, bo ogólnie jako producent elektroniki ma bardzo rozwniętą sieć serwisową w Polsce, do tego chyba przepuszczają atak na segment napędów optycznych - całkiem niedawno pojawiły się na masową skalę nośniki i napędy.
        • truskava Re: Czy dobrze zrobię? 13.11.04, 20:24
          Ostatnio napędy CD / CD-RW / DVD / DVD-RW są raczej podobnej trwałości
          (jeżeli chodzi o mechanikę i elektronikę).
          Być może opinia o gorszej trwałości LG jest opinią "obiegową"
          (tak samo jak opinie o niezniszczlnych Corollach czy autach niemieckich).
          Faktycznie starsze modele LG były kiedyś "takie sobie".
          Największym bólem nagrywarek jest optyka. Zdecydowana wiekszość nagrywarek
          ma soczewkę plastikową, która po pewnym czasie matowieje, a wtedy jest "dupa
          blada".
          Kilka dni temu kupiłem nagrywarkę dualową ASUS'a (DRW-1604P).
          Zbyt krótko ją mam, aby powiedzieć, że szczerze polecam,
          ale jako jedna z nielicznych w tej cenie ma soczewkę szklaną.
      • krakus.mp Re: Czy dobrze zrobię? 14.11.04, 18:47
        AMD jest tańszą konkurencją Intela. W zastosowaniach domowych nie odsczujesz du
        > żej różnicy - poza ceną :)
        > Osobiście mam Athlona XP t-bird b, podkręconego z +1700 na +2400 (temp. max
        38
        > stopni :) chłodzenie wodne) i wystarczał mi do robienia projektów
        trójwymiarowy
        > ch elementów, włącznie z tworzeniem animacji.
        >
        Zdecydowałem się na Pentium 4 3.0

Bardzo dobry producent - mam do Gigabyte'a pełne zaufanie. Mój komp z 1997 roku
        > na Gigabyte'cie do tej pory działa! Kontroler RAID przy jednym dysku jest bezu
        > żyteczny, ale na przyszłośc może sie przydać :)
        > Ciekaw jestem czy na płycie sa jakieś sloty (złącza) PCI Express -to nowy stan
        > dard, dopiero się przyjmuje na rynku.
        >
        Płyta Asus PS p 800 (?)
    • pap10 Re: Czy dobrze zrobię? 13.11.04, 16:31
      Gratulacje dla syna :) Fajny sprzecik :)
      Chociaz musze przyznac ze juz od dawna nie sledze co sie dzieje na rynku -
      ciagle mam archaicznego Athlona 900 i jakos sobie radze z tym w domku.
      W kazdym badz razie - brzmi groznie :)

Pozdrawiam,
      Pap :)
    • tobey Re: Czy dobrze zrobię? 13.11.04, 23:25
      Jak się nie mylę ten komp można kupić w VOBISIE.
      Moim zdaniem najlepiej jest samemu składać kompa.
      A poza tym komputery vobisa, jak słyszałem składają w Szczecinie.
      W razie usterki wysyłają do szczecina, nie masz kompa przez jakiś czas.
      Pozdrowienia
      • krakus.mp Re: Czy dobrze zrobię? 14.11.04, 17:55
        tobey napisał:

> Jak się nie mylę ten komp można kupić w VOBISIE.
        > Moim zdaniem najlepiej jest samemu składać kompa.
        > A poza tym komputery vobisa, jak słyszałem składają w Szczecinie.
        > W razie usterki wysyłają do szczecina, nie masz kompa przez jakiś czas.
        > Pozdrowienia

Witam.
        Zrezygnowałem z Vobisa.
        Komp będzie złożony w fachowym sklepie w/g specyfikacji mojego syna.
        (zachcianki:))))))
        Pzdr.
    • wo_bi widze, ze tu wszyscy grywaja :)) 14.11.04, 01:10
      ...a moj komputer od..., staruszek ma juz dwa lata, nie widzial ani jednej gry
      na dysku. Wlasnie probuje sobie przypomniec kiedy ostatni raz w cos gralem i nie
      moge...
      Ooo a taka ciekawostka, moja klawiatura ma juz 7 lat ;PP I jeszcze dziala... Hmm
      kilka razy rozkrecana i czyszczona. Moze to dziwne, ale wole ja, niz jakies
      barachlo za 10zl...

Hmm Krakus... ja tez chce monitor LCD... Chociaz, od jakiegos czasu nosze sie z
      kupnem laptopa. A jak znam siebie, jeszce duzo czasu minie jak bede sie z tym
      nosil ;))

Pozdrawiam
      Wobi
      • pap10 Re: widze, ze tu wszyscy grywaja :)) 14.11.04, 08:33
        Hehe, ostatnia gra w jaka namietnie gralem to byl jakis warcraft :) Od dawna
        juz komp w domu sluzy mi tylko do sprawdzania maili i przegladania internetu -
        dzieki czemu nie musze go upgradeowac od dlugiego czasu :)

Pozdrawiam Graczy i Niegraczy :)
        • tomek854 Re: widze, ze tu wszyscy grywaja :)) 22.11.04, 01:39
          Ja nie grywam ( choć pewnie powinienem , bo chyab jestem tu najmłodszy)

Ostatnią rzeczą to było GTA III i GTA Vice City w poprzednie wakacje i w październiku 2003. Polecam - gierka rewelacyjna. Klimat troche jak z Ojca Chrzestnego, troche jak z filmów sensacyjnych a do tego postrzelać można, pomyśleć, pojeździć wszystkim, pościgać się, pouciekać przed policją, pogonić bandytów, pobawić się w strażaka, pokraść samochody pobić się z harleyowcami, pojeździć taksówką, karetką itd itd itd

Myślałem że wciąganie się do gry do tego stopnia, ze sie konczy grsnie o 8:00 rano przechodzi wraz z ukonczeniem podstawowki... (Ach, te noce nad Rickiem Dangerosusem czy Pitfallem). NIe przechodzi :)
    • krakus.mp Jutro odbieram nowego kompa 21.11.04, 21:29
      :)))))))))))))))))
      Pzdr.
      • tomek854 Re: Jutro odbieram nowego kompa 22.11.04, 01:41
        Czyli od jutra na forum dziala synek, a przynajmniej do czasu, kiedy uda mu sie przegonic tatusia z nowej zabawki :)
        • krakus.mp Re: Jutro odbieram nowego kompa 22.11.04, 21:26
          witam

Odebrałem i syn okupuje go od ponad trzech godzin non stop.
          Collin 2005 działa jak należy.:))))))))))

pozdrawiam
          • krakus.mp Re: Jutro odbieram nowego ko 25.11.04, 22:49

• krakus.mp Nareszcie się dorwałem. 25.11.04, 22:53
              :)))))))))))
              To tak jak przesiadka z Poldka na Merola.:)))))
              Zapytam przy okazji.
              Co sądzicie o funkcji PIVOT przy monitorze?
              Ja uważam ją za przydatną, bo często robię służbowe zestawienia i dobrze gdy
              widzę jak najwięcej na ekranie.
              Pzdr.
              • sherlock_holmes Re: Nareszcie się dorwałem. 26.11.04, 11:17
                Mam zwykły monitor (choć nie taki całkiem zwykły,bo z profesjonalnej serii CTX-a z kineskopem Sony FD Trinitron), więc się nie wypowiadam :)

Za to moc sprzętu - jest OK :) Uważaj tylko, bo wirusy sa wyjątkowo paskudne, a przez zły software komputer może chodzić naprawdę duuużo wolniej. Najlepszy przykład - gdy miałem PII 350 i 192MB RAM, komp chodził szybciej niż PIII 1.2 i 256MB RAMBUS - kolega nie potrafił zadbać o czystość systemu :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka