Dodaj do ulubionych

SUV tjuninkowany

07.12.04, 07:52
zobaczylem takie cus wczoraj i kopara mi opadla: VW Touareg postawiony na
niskoprofilowych oponach, doposazony w jakies miesiste plastiki na progach i
chyba obnizony (!) na zawieszeniu. w ten cudowny sposob przeswit wynosil ok
15 cm. to chyba jakis debil sobie zrobil.
Obserwuj wątek
    • winnix Re: SUV tjuninkowany 07.12.04, 10:43
      Mnie się strasznie podobają takie obniżone auta. W ogóle podobają mi się
      sportowe auta, a one z reguły niskie są. Ale w Polsce prześwit 15cm to jakieś
      szaleństwo. A tuningować to trzeba umieć...

Pozdrawiam,
      winnie
      • pap10 Re: SUV tjuninkowany 07.12.04, 10:46
        To autko z zalozenie jest terenowe czy tez "terenowe" jak kto woli i co jak co
        ale autko o takim profilu zadaniowym nie powinno byc obnizane :) Chociaz jak
        widac moge zle mowic bo ktos sobie obnizyl :)
        • vwdoka Re: SUV tjuninkowany 09.12.04, 09:35
          No nie całkiem, ponieważ np. GMC produkowało model Typhoon, który był obniżoną
          (usportowioną/stjóninkofaną?) wesją Yukona.
        • krakus.mp Re: SUV tjuninkowany 09.12.04, 23:15
          pap10 napisał:

> To autko z zalozenie jest terenowe czy tez "terenowe" jak kto woli i co jak
          co
          > ale autko o takim profilu zadaniowym nie powinno byc obnizane :) Chociaz jak
          > widac moge zle mowic bo ktos sobie obnizyl :)

99% takich samochodów jak ten VW czy Porsche Cayenne nigdy nie doświadczy
          terenowej jazdy. Ludzie kupujący te samochody to zwyczajne snoby.Kupują je dla
          szpanu.Potem montują orurowanie, spoilery, koła 22" na super niskim profilu i
          wożą się nimi po mieście,obserwując zdziwione miny takich kolesi jak Ty i Ja.
          O "laskach" nie wspominając, bo one sikają po nogach na widok takiej bryki.
          Niejedna za przejażdżkę dałaby wszystko.
          Pzdr.
          • pap10 Re: SUV tjuninkowany 10.12.04, 08:16
            "Niejedna za przejażdżkę dałaby wszystko." - hehe, to moze jednak nie jest to
            takie glupie :)))))

Pozdrowka,
            Pap :)
          • sherlock_holmes Re: SUV tjuninkowany 10.12.04, 08:48
            Mnie rozwaliło ospoilerowane Pajero na krakowskich ulicach. W dodatku wyglądało to na fabryczny tjunink...
            Czekam teraz na Volvo FH ze spoilerem a la WRC :)
      • undercover_brother Re: SUV tjuninkowany 07.12.04, 12:01
        Przeswit 15cm to zadna rewelcja dla osobowych samochodow. Taki maja fabryczne samochody - wcale nie obnizane. Moze Cie to zdziwi, ale taka Lada Niva ma przeswit 213mm. 15cm to wcale nie jest niski samochod.
        • sherlock_holmes Re: SUV tjuninkowany 07.12.04, 12:37
          Rzekłbym nawet, że prześwit 15cm to naprawdę dużo jak na auto osobowe. "Na oko" wygląda to inaczej, ale w praktyce okazuje się, że prześwit samochodu jest niewielki :(
        • winnix Re: SUV tjuninkowany 08.12.04, 12:33
          > Przeswit 15cm to zadna rewelcja dla osobowych samochodow.

Tak się gapię na linijkę i nie mogę uwierzyc że 15cm to norma. Chyba sobie
          zmierzę jak to w moim demonie wygląda... 15cm to naprawdę mało jak na polskie
          drogi wg mnie, no ale może się mylę...
          Ale że to norma dla SUVów to już mi nie wmówicie:))

Pozdrawiam
          winnie
          • sherlock_holmes Re: SUV tjuninkowany 08.12.04, 13:33
            Cały "dowcip" polega na tym, że prześwit mierzy się w miejscu, które jest położone najbliżej nawierzchni - czyli w większości osobowych jest to miska olejowa lub obudowa skrzyni biegów. Jako, że są niewidoczne z zewnątrz (no chyba że ktoś klęknie przy zderzaku i się schyli), więc wydaje się ciężkie do uwierzenia.
            W SUVach prześwit jest raptem kilka cm większy - koło 16-18cm. Nawet prawdziwe terenówki mają rzadko ponad 22-24cm - tutaj najniższym punktem jest most napędowy przedni lub tylny. Natomiast wielką zaletą sztywnego mostu jest to, że prześwit się nie zmienia wraz z obciążeniem (normalnie oczywiście maleje).
            • winnix Re: SUV tjuninkowany 08.12.04, 14:06
              > Cały "dowcip" polega na tym, że prześwit mierzy się w miejscu, które jest
              położ
              > one najbliżej nawierzchni - czyli w większości osobowych jest to miska
              olejowa
              > lub obudowa skrzyni biegów

To wiele wyjaśnia. Ostatnio nawet sobie ją oglądnęłam w "kucki" :) ale nie
              wiedziałam że się tak prześwit mierzy, chociaż teraz jak o tym myślę to wydaje
              się to logiczne. Ale i tak mnie zaskoczyliście tymi prześwitami. Chyba teraz
              będę wszystkim samochodom pod spód zaglądać:)))

Pozdrawiam,
              winnie
    • undercover_brother Re: SUV tjuninkowany 07.12.04, 11:35
      Pewnie moda zza oceanu do nas dociera. Tam bawia sie w przerabianie SUVow na niewiadomo co. Najpopularniejsza platforma jest chyba Chevy Escalade.
    • sherlock_holmes Re: SUV tjuninkowany 07.12.04, 12:40
      To tylko dowodzi jak celowe jest kupowanie SUVów... 99% tych aut w ogóle nie wjeżdża w teren, a taki tjunink świadczy tylko o tym co w głowie ma właściciel. Kupuje samochód terenowy, p oczym robi wszystko, żeby tę "terenowość" zniszczyć.
      Ciekawe, że jakoś nikt nie robi z Porsche 911 samochodu terenowego...
      • undercover_brother Re: SUV tjuninkowany 07.12.04, 13:03
        Jesli przyjdzie mi na stale mieszkac we Wrocku, to kupie sobie Lade Nive :). Idealne auto na tutejsze drogi. Dzisiaj nawet widzialem fajny egzamplarz. Na terenowych oponach i wlot powietrza mial wyprowadzony przy slupku do samego dachu. Na oko nie widac bylo zmian w zawieszeniu, ale sadze, ze samochod uzywany nie tylko na asfalcie :).
        • mrzagi01 Re: SUV tjuninkowany 07.12.04, 13:16
          undercover_brother napisał:

> Jesli przyjdzie mi na stale mieszkac we Wrocku, to kupie sobie Lade Nive :).
          Id
          > ealne auto na tutejsze drogi. Dzisiaj nawet widzialem fajny egzamplarz. Na
          tere
          > nowych oponach i wlot powietrza mial wyprowadzony przy slupku do samego
          dachu.
          > Na oko nie widac bylo zmian w zawieszeniu, ale sadze, ze samochod uzywany nie
          t
          > ylko na asfalcie :).
          >
          ruskie zmoty 4x4 maja to do siebie, ze nawet seryjne zawieszenia maja b.
          satysfakcjonujace wlasciwosci do jazdy terenowej.
      • undercover_brother Re: SUV tjuninkowany 07.12.04, 13:04
        Aha - Porsche samo zrobilo z 911 terenowke ;D.
        • tomek854 Re: SUV tjuninkowany 07.12.04, 17:56
          A ja gdzies widzialem na sieci porsche terenowe, i wcale nie cayenne :)

Za to po wrocku jezdzi taka fajna terenowa sierra, ale nie wiem, czy to krotka seria byla, czy to ktos sobie zrobil.

Bo golfy II terenowe np. byly

NA rogu Rynku i Wita Stwosza czesto parkuje ( jako reklama cafejki internetowej) fajna furgonetka mitsubishi na podwoziu pajero :) Cos takiego moglbym miec ;)
          • undercover_brother Re: SUV tjuninkowany 07.12.04, 18:25
            Wszystkie wymienione samochody widzialem :). Ta Sierra to samorobka - do tego malo staranna, bo blotniki sa powycinane siekiera chyba. A gdyby ktos sie bardziej przylozyl, to wyszloby fajne auto. Furgonetka wyglada fajnie, ale ciekawy jestem czy to w ogole potrafi jezdzic w terenie. Takie Golfy widzialem dwa we Wrocku i prawda jest taka, ze ta ich terenowosc jest chyba gowno warta, bo podwozie zrobione jest tak, ze miedzy kolami (nie osiami) jest maly przeswit. Pod spod nie zagladalem, ale to wyglada tak jakby ktos wsadzil nadwozie samonosne na rame. Aha - one maja naped na 4 kola.
            • tomek854 Re: SUV tjuninkowany 07.12.04, 20:00
              Furgonetka - skoro UAZy furgonetki sobie radza, to czemu to by mialo sobie nie radzic... Ciekaw jestem tylko, czy nie ma za wysoko srodka ciezkosci...
              • vwdoka Re: SUV tjuninkowany 09.12.04, 09:39
                tomek854 napisał:

> Furgonetka - skoro UAZy furgonetki sobie radza, to czemu to by mialo sobie
                nie
                > radzic... Ciekaw jestem tylko, czy nie ma za wysoko srodka ciezkosci...
                >
                Ja widziałem VW LTeka w wersji kempingowej (z wysokim dachem) na podwoziu Chevy
                Blazera.... i było to nadzwyczaj sprawne w terenie....
                • tomek854 Re: SUV tjuninkowany 09.12.04, 12:52
                  Ech, mieś coś takiego... Ja poprzedniego lata w Sejnach widzałem parę starszych austriaków w campingu zbudowanym na starym mercedesiku - unimogu ( taka terenowa cieżarówka). Prześwit to miało taki, ze oni pod tym na skróty przechodzili, koła jak w fadromie, podłogę kabiny na wysokości 2 metrów chyba wycwyt powietrza ponad kabinę i kajak na dachu kempingu. OPani poszła na zakupy, a pan szorował kabinę z piachu, który się nabrał podczas przekracania jakiejś rzeki na Ukrainie :) Wyglądało to, jakby miało się zaraz przewrocić - ciekawe, jak naprawę jeździło. Żałuję, że nie zrobiłem zdjęcia, ale akurat film mi się skończył.
                  • mrzagi01 ech! panowie..... 09.12.04, 13:48
                    ...wzielo mnie na wspomnienia od tej dyskusji...
                    ...wyobrazcie sobie ze, to zelastwo:
                    uaz452.netglob.com.pl/foto/bogi7.jpg
                    nalezalo kiedys do mnie :) oj, to byli czasy :)))
                    • sherlock_holmes Re: ech! panowie..... 09.12.04, 20:41
                      Z ciekawości - to Twoja bryka, czy taka jak Twoja? :)
                      Podobno UAZy miały problem ze sztywnością karoserii i na wertepach trzeba było przywiązywać drzwi, bo się same otwierały :)
                      Co nie umniejsza nic z faktu, że to jedna z najlepszych seryjnych terenówek (żeby jeszcze się tak nie psuł)
                      • tomek854 Re: ech! panowie..... 10.12.04, 03:29
                        Aha! Kolega nawet kiedyś wyleciał! To pewnie dlatego! A właściciel kląl że co by nie robił drzwi się otwoerają
                        • tomek854 Re: ech! panowie..... 10.12.04, 03:30
                          Ups - i kolejny post do wątku o głupocie - wożenie całej drużyny harcerskiej Uazem na raz ;) Ale to myśmy byli drużyną i mieliśmy po 16 lat ;)
                      • mrzagi01 Re: ech! panowie..... 10.12.04, 07:23
                        sherlock_holmes napisał:

> Z ciekawości - to Twoja bryka, czy taka jak Twoja? :)
                        odkladnie TEN egzemplarz nalezal do mnie w latach 99-02 :) na zdjeciu jest
                        ujezdzana przez czlowieka z torunia ktory go ode mnie kupil.
                        > Podobno UAZy miały problem ze sztywnością karoserii i na wertepach trzeba
                        było
                        > przywiązywać drzwi, bo się same otwierały :)

eee... mi sie nic nie otwieralo :)
                        > Co nie umniejsza nic z faktu, że to jedna z najlepszych seryjnych terenówek
                        (że
                        > by jeszcze się tak nie psuł)
                        >
                        psul jak psul (oczywiscie spedzilem sporo czasu POD uazem ;) ale koszmarnie
                        rdzewial.
                    • krakus.mp Re: ech! panowie..... 10.12.04, 21:50
                      mrzagi01 napisał:

> ...wzielo mnie na wspomnienia od tej dyskusji...
                      > ...wyobrazcie sobie ze, to zelastwo:
                      > uaz452.netglob.com.pl/foto/bogi7.jpg
                      > nalezalo kiedys do mnie :) oj, to byli czasy :)))
                      Witam.
                      Miałeś UAZa?
                      Brałeś udział w jekiejś terenowej imprezce?
                      Jak tak, to może słyszałeś lub znasz osobiście kolesia z Opola o ksywce "żółty".
                      Żółty dlatego, bo miał żółtego UAZa ze skóconym rozstawem osi, na kołach
                      balonowych i silnikiem od Mercedesa (benzyna,3 litry).
                      Samochód wyglądał na potwora.I tak się zachowywał w terenie.
                      Pzdr.
                      PS.
                      Gość miał (ma) firmę która organizawała takie terenowe eskapady.
                  • tomek854 Re: SUV tjuninkowany 09.12.04, 19:38

Szukałem jakichś zdjęć tego potwora na googlu, bo zastanawiam się czy trochę nie przesadziłem. No ale nie znalazłem, a jeżeli ja stojąc koło tego muszę wyciągnąć rękę na maxa, żeby dosięgnąc klamki a mam prawie dwa metry to chyba podłoga jesty na wysokości około dwóch?

A pod spodem też bym przelazł ale na czworakach...

Fascvynowło mnie jedno - jak oni ten kajak ( a właściwie canoo) wsadzili na dach?
                    • tomek854 Re: SUV tjuninkowany 09.12.04, 19:40
                      homepage.eircom.net/~jconsidi/Burren2.jpg
                      O, to było coś w tym stylu. Wyobraźcie sobie to na o wiele większych kołach i "uterenowione" jeżeli można powiedzieć w ten sposob o unimogu...
                      • tomek854 Re: SUV tjuninkowany 09.12.04, 19:47
                        www.unimogwherehaus.com/travel/iorU140CMP.JPG o a tu wciaz nei to, ale widzac kawalek tego WV co ktos pisal :)

Ten co ja go widziałem był na takim starym zbudowany:
                        www.west-4x4.demon.co.uk/404sm.gif
                        Ale dużo ich jest w internecie... Ale wszystkie jakieś takie delikatne :) Tamten to był potwór :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka