14.12.04, 22:19
motoryzacja.interia.pl/news?inf=571778
"Aby zapewnić dobre smarowanie przy tak ekstremalnych przeciążeniach silnik wyposażono w elektroniczne czujniki, które przy przyspieszeniu bocznym przekraczającym 0.6g uruchamiają jedną z dwóch dodatkowych pomp, których zadaniem jest przepompowanie oleju z głowicy do miski olejowej."

A o czymś takim jak sucha miska olejowa, nie pamiętają? Łatwiej pewnie dołożyć jakieś elektroniczne gówna niż zaprojektować rasowy silnik :(

I waży TYLKO 1710 kg. Stara "szóstka" może nie miała aż takich osiągów, za to nadrabiała wyglądem i surowością, która sprawiała, że był to samochód trudny w prowadzeniu, ale dający niesamitą radość z jazdy... Najśmieszniejsze jest to, że przy masie 1190kg była uznawana za bardzo ciężką....
Obserwuj wątek
    • pap10 Re: BMW M6 17.12.04, 16:14
      "A o czymś takim jak sucha miska olejowa, nie pamiętają?"

A to ja poprosze o objasnienie, bo nie mam czego pamietac :))

Dzieki!,
      Pap :)
      • undercover_brother Re: BMW M6 18.12.04, 14:05
        O ile sie nie myle 'sucha miska olejowa' to zjawisko powstajace glownie w samochjodach wyscigowych. Chodzi o to, ze przy duzych bocznych przeciazeniach olej zbiera sie w jednej czesci silnika - zostaje tam 'uwieziony' przez sile odsrodkowa. Pompa wypompowuje olej z miski do gory, ale on juz nie wraca na dol, bo zatrzymuje sie wlasnie u gory silnika. Dajmy na to, ze skrecamy w prawo - olej zostaje wiec wyrzucony sila odsrodkowa 'na lewa strone' i zamist splynac kanalami na dol (do miski), zatrzymany jest pod pokrywa klawiatury. Mam nadzieje, ze nic nie popieprzylem i da sie to zrozumiec. Jesli wystapily bledy merytoryczne, to niech mnie poprawi ktos, kto ma o tym wieksze pojecie.

A rozwiazaniem tego problemu bylaby dobra konstrukcja silnika - czyli dobre zaprojektowanie kanalow, ktorymi olej ma splywac. Dodatkowo stosuje sie specjalne miski olejowe, ktore maja wewnatrz (na dnie) takie zastawki. Zapobiegaja one wypompowaniu calego oleju z miski.

No - jakos tak :).
        • pap10 Re: BMW M6 18.12.04, 14:36
          Dzieki! :)
          Ja w swojej naiwnosci myslalem ze to jakas specjalna konstukcja miski olejowej
          tzw sucha miska olejowa, ze jak np silnik pracuje to w niej z zalozenia nie ma
          oleju bo jest gdzies indziej :)))) - cholera wie gdzie np w jakis zakamarkach
          silnika a splywa tylko wtedy jak sie gasi silnik i olej chce odpoczac i
          polezec :)))))))) Tak sobie to wymyslilem :)))

Pozdrowka!
          Pap Nieuk z Duza Wyobraznia :)
          • wowo5 Re: BMW M6 18.12.04, 14:50
            To jest wlasnie problem z BMW. Firma coraz bardziej odchodzi od swoich korzeni -
            produkowania aut sportowych dla ludzi. Tu nie chodzi nawet o mierzalne wyniki
            0-100km/h, itp. ale o niuanse, wyczucie, intuicyjne prowadzenie. Elektronika
            natomiast jest bardzo nieintuicyjna. Wszystkie te drive-by-wire, elektroniczne
            hamulce itp. sa nie na miejscu. Nie mam nic przeciwko Mercedesom naladowanym
            elektronika ale BMW powinien raczej trzymac sie sprawdzonych rozwiazan.
            Mercedes jest autem dla pasazerow, BMW jest autem dla kierowcow.
      • sherlock_holmes Re: BMW M6 18.12.04, 22:52
        Undercover Brother ma rację, ale nie do końca. Racja co do tego, że przy dużych przeciążeniach bocznych są problemy ze smarowaniem - natomiast sama konstrukcja "suchej miski" jest inna.
        Silnik z suchą miską olejową ma oczywiście na dole pokrywę (miskę), ale olej z niej jest wtsysany do zbiornika gdzieś na górze silnika, a stamtąd dopiero pompa oleju tłoczy olej do magistrali w silniku. Oczywiście zbiornik oleju nie musi być zabudowany na silniku - może być nawet w bagażniku (w starszych konstrukcjach rajdowych - np. Fiat 131 Abarth). Dodatkowo zbiornik może byc użebrowany, dzięki czemu spełnia funkcje chłodnicy.
        Zasadniczo sucha miska ma dwa plusy:
        - pompa zasysa olej ze zbiornika, gdzie olej jest zawsze, w tradycyjnej misce przy dużych przeciążenaich bocznych może być ciężko
        - sucha miska jest płytsza, dzięki czemu zyskuje się kilka cm prześwitu - oraz zmniejsza ryzyko uszkodzenia miski o kamienie itp.
        Minusem jest bardziej skomplikowana konstrukcja, no i większa ilość oleju w układzie smarowania
        • undercover_brother Re: BMW M6 19.12.04, 18:08
          Wiedzialem, ze dzwonia... :).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka