pap10 29.12.04, 09:12 Witam! Oto i pytanie: - ile kosztuje wymiana przepalonej zaroweczki w podswirtleniu pokretla regulacji nawiewu w Toyocie Avensis (ASO)? Ciekawe czy zgadniecie.... Pozdrowka, Pap :) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mejson.e Re: Quiz 29.12.04, 09:26 pap10 napisał: "Oto i pytanie: - ile kosztuje wymiana przepalonej zaroweczki w podswirtleniu pokretla regulacji nawiewu w Toyocie Avensis (ASO)?" Na miejscu serwisu Toyoty żaróweczkę wymieniłbym bezpłatnie i w żywe oczy zaprzeczał, jakoby kiedykolwiek taka awaria mogła mieć miejsce. "Nie widziałem zepsutej Toyoty"... Pozdrawiam, Mejson -- "Ruch jest przyczyną wszelkiego życia." (Leonardo Da Vinci) Odpowiedz Link
qrakki999 Re: Quiz - odp. + pyt nr. 2 29.12.04, 09:45 Stawiam na jakieś 120 - 150 zł. I moje pytanie: Za co jeden z serwisów Toyoty w Warszawie stracił klienta? Podpowiedź: kwota w zł + wypowiedź doradcy Q Odpowiedz Link
pap10 Re: Quiz - odp. + pyt nr. 2 29.12.04, 10:50 Kurcze, nie wiem, za malo danych :) Ale ciekawy jestem bardzo odpowiedzi :) Moj raczej straci klienta... Pozdrowka, Pap :) Odpowiedz Link
qrakki999 Re: Odpowiedź 29.12.04, 11:14 Ojciec mój zmieniał opony na zimowe (w zaprzyjaźnionym serwisie oponiarskim). Odkręcenie nakrętek (bo podobno w Yarisie są nakretki a nie śruby ruchome) - sprawa prosta. Jednak jedna sztuka nie chciała sie poddać - w końcu udało sie ją ściągnąć. Okazało się, że ma nieźle "zjechany" gwint. Cóż zasadniczo raczej nie da się zjechać gwintu w nakrętce odkręcając. Prosty wniosek - przy nakręcaniu ktoś krzywo ją nałożył i dokręcił na siłę! Jako, że mój ojciec nie ma zwyczaju odkręcać sobie kół w wolnych chwilach, a i żadnej "gumy" nie złapał to drugi prosty i oczywisty wniosek drugi był taki, że ktoś narozrabiał w ASO przy ostatnim przeglądzie (koła zdejmowano napewno). Pojechał więć Tata do ASO Toyota Bielany gdzie auto nabył i wiernie serwisował. I chciał sie spytać czy taka nakrętke to on dostanie bo ktoś tu narozrabiał ostatnio. Pan doradca powiedział, że to będzie kosztować 12 zł i pewnie ojciec by przeżył bo nikogo za ręke nie złapał ale Pan doradca postanowił bronic dobrego imienia firmy i jej pracowników za wszelką cenę (choć miał już klienta pogodzonego z wydatkiem 12 zł)i zrobił rzecz niewybaczalną - oskarżył mojego ojca czyli swojego klienta o zniszczenie nakrętki!!! Ojcu szczena opadła a że chlop jest z natury spokojny to 12 zeta wyjał (tzn złośliwie zapłacił kartą:))) i w kulturlny sposób podziękował firmie ASO Toyota Bielany za współpracę. W taki sposób traci sie klienta, coprawda może nie flotowego ale zawsze te 1500 zł rocznie na przeglądach zostawiającego. Ziarnko do ziarnka i doradca serwisowy może zacząć głodować:/ Zresztą juz przy okazji drobnej stłuczki wspomniane ASO zachowywało się conajmniej dziwnie. Nie chcieli przyjąc auta do naprawy bezgotówkowej?!?!? pzdr Q Odpowiedz Link
pap10 Re: Odpowiedź 29.12.04, 11:19 Moc. Niestety tutaj nie ma duzo serwisow :( i jak tak dalej pojdzie to bede mial naprawde problem z serwisowaniem sie :( Pozdrawiam, Pap :) Odpowiedz Link
pap10 Acha, i jeszcze jeden aspekt sprawy 29.12.04, 10:14 Samochod ma jeszcze roczna gwarancje, robie okolo 3 przegladow na rok, na ostatnim zostawilem okolo 1600 zl w serwisie, wiec raczej jestem dobrym klientem... To tak w ramach rzucenia tla zna zwykla wymiane zaroweczki... Pap Zmieniajacy Serwis :) Odpowiedz Link
art_0 Re: Quiz 29.12.04, 10:25 25 zł plus z 1 roboczogodzina (50zl ). Strzelam ze 75 zł. A jaka jest nagroda? pozdrawiam Art Odpowiedz Link
pap10 Re: Quiz 29.12.04, 10:53 Wlasnie, nagroda... hmmmm...obawiam sie ze wymiana zaroweczki pochlonela kase na nagrode, ale zawsze zostaje satysfakcja z dobrej wyceny pracy serwisu Toyoty :)))) Pozdrowka! Pap :) Odpowiedz Link
krakus.mp Re: Quiz 29.12.04, 20:44 Tera ja zapytam. Ile kosztują oryginalne teleskopy do tylnej klapy Foki kombi? Oryginalne, czyli z logo Forda a produkcji Delphi. I drugie pytanie, ile kosztują takie same teleskopy (Delphi) bez laga Forda a zakupione w sklepie motoryzacyjnym na mieście? Podajcie tylko cenę samych teleskopów, bez robocizny ich wymiany. Pzdr. Odpowiedz Link
pap10 Re: Quiz 29.12.04, 20:58 Hmmm... do Avensis Combi skasowali centrale na prawie 1000 zl - razem z wymiana, wiec pewnie cos kolo 400 za sztuke... Czyli powiedzmy ze 300 zl za sztuke strzelam :) Odpowiedz Link
krakus.mp Re: Quiz 29.12.04, 22:13 pap10 napisał: > A w sklepie pewnie ze 150 zl za sztuke strzelam :) Oryginały (para) ze znaczkiem Forda kosztują w serwisie 350 zł( bez robocizny) Z robocizną to 450!!!. Nieoryginały (Delphi, bez logo Forda) 120 zł w sklepie za komplet. Wymiana tych teleskopów zajęła mi 20 min. Pzdr. PS. Zepsuł mi się jeden, ale ponieważ sprzedaję furaka, to chcę aby były jednakowe oba. Odpowiedz Link
pap10 Re: Quiz 29.12.04, 22:27 Widze ze astronomiczne ceny Toyoty sa zagrozone przez goniace je ceny czesci Forda :) A tak wogole cos mi sie kojarzy ze Krakus ma ukochana foczke? I ja sprzedaje???? Jesli Krakusie nie pomylilem Cie z nikim innym (jesli tak to prosze o wybaczenie) to na co zmieniamy ukochany samochodzik? Pozdrowka! Pap :) Odpowiedz Link
krakus.mp Re: Quiz 29.12.04, 22:37 Na razie to tylko przymiarka do sprzedaży.Foka ma ponad 5 lat i wypada już myśleć o zamianie na.....no właśnie.Na 99% Fokę II.Też kombi ma się rozumieć. A ponieważ z obecnej jestem bardzo zadowolony, to jeszcze nie jestem w 100% zdecydowany na sprzedaż.czekam aż Ford określi się z cenami i wyposażeniem. Teoretycznie, powinienem na wiosnę już zamienić na coś nowszego (nowego). Pzdr. PS. Kumpel z pracy mnie ciśnie, bo daje dobrą cenę. Odpowiedz Link
sherlock_holmes Re: Quiz 30.12.04, 09:59 Widziałem wczoraj na żywo Focusa 2 5D i ,,,stary zdecydowanie ładniejszy :( Chociaż patrząc na zdjęcia sedana i kombi, te z kolei wydają się zgrabniejsze od obecnych. Mam nadzieję, że gdy zobaczę takiego "w naturze", nie zmienię zdania :) PS. Krakusie, gdzie kupowałeś te sprężyny do klapy? Na os. Teatralnym? Bo ja też musze wymienic, ale jeśli kosztują 120zł, to za tę cenę mam oryginały :( Odpowiedz Link
krakus.mp Re: Quiz 30.12.04, 21:46 sherlock_holmes napisał: PS. Krakusie, gdzie kupowałeś te sprężyny do klapy? Na os. Teatralnym? Bo ja te > ż musze wymienic, ale jeśli kosztują 120zł, to za tę cenę mam oryginały :( Tak. Na Teatralnym.Kumpel go prowadzi. Mają tam bogaty asortyment do każdego auta.(nie tylko teleskopy). Podjedź i zapytaj o cenę. Odpowiedz Link
pap10 Prawidlowa odpowiedz 29.12.04, 21:04 Cytuje pana z serwisu: "Nie powinno byc duzo, okolo 70 zl" Ogolnie troche sie wkurzylem, jutro jade rozmawiac z kierownikiem serwisu. Troche sie zrehabilitowali, bo wymienili za free wszystkie zarowki z podswietlenia, dali w prezencie 2 firmowe kubeczki, umyli i odkurzyli autko oraz (pierwszy raz) wszystko zrobili przed czasem... Czemu u nas tak jest, ze jak sie czlowiek nie zdenerwuje to nic nie wskora :( A ja tak sie nie lubie denerwowac :( Pozdrowka, Pap :) Odpowiedz Link
marekatlanta71 Re: Quiz 30.12.04, 04:11 Nie narzekaj, zeby Cie pocieszyc to moje pytanie - ile kosztuje zalozenie przewodu odpowietrzajacego w Pontiacu ktory udalo mi sie nieostroznie zdjac przy zmianie swiec? Odpowiedz ponizej: Pierwsza estymata byla na okolo $1000 (chcieli wymienic pol silnika); skonczylo sie na $100. To i tak calkiem sporo za 20-sekundowa naprawe.... Odpowiedz Link
dgr Re: Quiz 30.12.04, 09:28 Witam, Widzę że wątek rozwija się w kierunku: kto da więcej. To i ja dołożę swoje pięć groszy. Niedawno nabyłem drogą leasingu nowego Mitsubishi Space Stara. Po miesiącu użytkowania znikł mi jeden kołpak, nie bedę wnikał w jaki sposób :-) W sumie mi to bardzo nie przeszkadza, ale w wolnej chwili podjechałem do salonu, żeby zapytać o cenę brakującej 'części'. Po uzyskaniu odpowiedzi, nie wiedziałem czy smiać się, czy płakać. Smutny pan powiedział, że JEDEN kołpak kosztuje 215 zł 8-| Pzdr dgr Odpowiedz Link
tomek854 Re: Quiz 30.12.04, 15:21 Mi kiedys w dupe wjechali i dzieki temu mialem krzywy zderzak. Akurat mialem za duzo pieniedzy ( gdzie te czasy) i pomyslalem sobie "ile moze kosztowac zderzak do duzego fiata" i pomyslalem, ze jak pare zlotych to sobie wymienie. Zderzak, ze znizka w zaprzyjaznionym sklepie kosztowac mial 980 złotych. Podziękowałem, poszedłem na schrott gdzie zaśpiewali 500 zł, ale tylko dlatego że był w takei plamki. Stwierdziłemm,że krzywy zderzak dodaje mojemu fiatarri rys indywidualizmu :-) Odpowiedz Link
tomek854 Re: Quiz 30.12.04, 15:22 Aham, żeby było śmiesznie samochód półtora roku później opchnąłem za 500 złotych :-) Odpowiedz Link
sherlock_holmes Re: Quiz 30.12.04, 15:30 Chyba ich pogięło! 1000zł to nie kosztuje nawet wielka plastikowa skorupa (robiąca za zderzak w wiekszości samochodów) - i to z lakierowaniem! No chyba że nie był niklowany, tylko naprawdę chromowany :))) Odpowiedz Link
tomek854 Re: Quiz 30.12.04, 18:53 Może posrebrzany był :-) Pan w sklepie mówił, ze to jest taka polityka daewoo, że oni przejmując żerań musieli przez 10 czy 15 lat od zakończenia produkcji dostarczać części do duzych fiatów. A ze dla nich to był kiepski interes to tak wywindowali ceny, zeby nikt nie kupował takich rzeczy... Odpowiedz Link
sherlock_holmes Re: Quiz 30.12.04, 10:02 Jesli mam byc szczery, 70zł to wcale nie taka wysoka cena. Niby dużo ,ale jakbys zobaczył jak się rozbiera deske rozdzielczą w nowych samochodach, wyłożyłbyś tę kasę bez problemu :) Chociaż ja się pochwalę, bo w moim aucie sam wymieniałem wszystkie żaróweczki. Ale sztuka sprowadzała się do zdjęcia jednej osłonki i odkręcenia 7 wkrętów. Odpowiedz Link
wo_bi Re: Quiz 30.12.04, 22:20 sherlock_holmes napisał: > Chociaż ja się pochwalę, bo w moim aucie sam wymieniałem wszystkie żaróweczki. > Ale sztuka sprowadzała się do zdjęcia jednej osłonki i odkręcenia 7 wkrętów. > Sherlock, to gdzie i kiedy mam podstawic samochod?? Do wymiany jedna zaroweczka, nic wielkiego, slowo. Poradzisz sobie z tym raz dwa, jak u siebie bezproblemowo wymieniles wszystkie. ;) Pozdrawiam Wobi A propos zaroweczek, nie pamietam kto to wymienial w Skodzie co 15k zarowki z przodu, ale ja to samo mam. Nigdy jakos nie mam za duzo pieniedzy, zeby wymienic dwie na raz i sprawdzic, czy rzeczywiscie to prawda, ze jak dwie na raz sie wymieni to dluzej beda sprawne. Ale powoli zaczyna mnie to denerwowac. Ojciec w starym samochodzie, przez dziesiec lat wymienial tylko raz zarowke. A ja w trzyletnim samochodzie juz, hmm z piec razy bedzie. Odpowiedz Link
wo_bi no to moze w 2.strone,za co zaplaciliscie najmniej 30.12.04, 22:26 ...w ASO. Naprawa zamka centralnego w bagazniku - czteropak Żywca. :-D I to z naprawa od reki. Pozdrawiam Wobi Odpowiedz Link