Dodaj do ulubionych

Kilka pytan do Lexusa

29.01.05, 12:41
1) Ta sprawa nurtuje mnie od jakiegos czasu, a Ty powinienes potrafic udzielis mi odpowiedzi, jako posiadacz Scorpio. W niektorych egzemplarzach (a wlasciwie sporej ich liczbie) kat pochylenia kol ma bardzo duza ujemna wartosc (moje obserwacje). Z czego to wynika? Taka konstrukcja zawieszenia, ze sie sypie, zaniedbania? I co jest przyczyna - mocowanie do amortyzatorow czy cos innego?

2) Co naklonilo Cie do kupienia tego Bedforda? Ze zdjec wynika, ze auto bylo do kapitalnego remontu blachy.
Obserwuj wątek
    • lexus400 Re: Kilka pytan do Lexusa 29.01.05, 14:27
      Masz rację w sporej ilości Scorpio tylne koła leżą do wewnątrz, spowodowane to
      jest typowym zaniedbaniem użytkownika. Zawieszenie posiada skrętny stabilizator
      przechyłów, który ma właściwości takie jak mają sprężyny zawieszenia, jeżeli
      jego charakterystyka sprężystości się zmienia to zmienia się automatycznie kąt
      pochylenia, nie jest to jedyna przyczyna, gdyż na kąt pochylenia wpływa również
      stan sprężyn i amortyzatorów ponieważ oba elementy ułożone są pod kątem.
      Zawieszenie Scorpio jest bardzo komfortowe ale trzeba niestety zużyte elementy
      od czasu do czasu wymieniać czego w naszym kraju się nie robi.
      Bedford - no cóż - klasyk a jak w większości klasyków wymagał trochę
      cierpliwości, za to teraz odwdzięcza się bezawaryjną pracą i na dodatek zarabia
      pieniądze:))
      Pzdr.
      • lexus400 Re: Kilka pytan do Lexusa 29.01.05, 14:31
        Zapodam wo_biemu na stronę zdjęcia mojej scorupy to zobaczysz, że nie wszystkie
        scorupy mają koła jak Tatra czy Kamaz:))
        Pzdr.
        • wo_bi Zapodane zostalo i juz jest na stronie :) 30.01.05, 01:24
          www.automobil.za.pl/index.php?id=arts
          Pozdrawiam
          Wobi
          • typson Re: Zapodane zostalo i juz jest na stronie :) 30.01.05, 01:26
            a ja wlasnie bylem w momencie zapodawania na strone i sie zastanawialem,
            dlaczego sa linki do nieistniejacych fotek ;)
            • wo_bi Re: Zapodane zostalo i juz jest na stronie :) 30.01.05, 15:22
              typson napisał:

> a ja wlasnie bylem w momencie zapodawania na strone i sie zastanawialem,
              > dlaczego sa linki do nieistniejacych fotek ;)

www.automobil.za.pl/btools/art/ index.php?artykul=art_050130012 122.szk
              To link prawidlowy, kierujacy dokladnie do fotek ze Scorpio.

Hmm, Typson, znalazles jakies niedzialajace linki na stronie?? Bo nie wiem, czy
              dobrze zrozumialem, czy chodzilo Ci o powyzszy czy w ogole. Jesli tak, to
              powiedz gdzie... :)

Pozdrawiam
              Wobi
      • undercover_brother Re: Kilka pytan do Lexusa 29.01.05, 19:29
        To moze przy okazji wrzucania zdjec Scorpio zapodasz jeszcze fotki wyremontowanego Bedforda?
        • lexus400 Re: Kilka pytan do Lexusa 29.01.05, 19:58
          Zapodam i Bedforda ale chcę go domyć bo jest tak brudny, że nawet mało co
          żółtego widać:)) u mnie wszystkie auta w "barwach ochronnych" w tej chwili jak
          widać na zdjęciach.
          Pzdr.
          • undercover_brother Re: Kilka pytan do Lexusa 29.01.05, 20:51
            Moj jest obecnie tak dobrze 'zamaskowany', ze nie widac nawet jego koloru... a jest czarny :). Jest tak brudny, ze az sie rozjasnil :D.
    • undercover_brother Re: Kilka pytan do Lexusa 29.01.05, 19:35
      Zainspirowany zdjeciami remontu Sieny dodaje kolejne pytanie - szpachla.
      Czy nakladac kilkoma warstwami (w przypadku wiekszych grubosci)? Przybliz mi, prosze, sposob zacierania na mokro. Tak ogolnie... jak zrobic, zeby wyszlo rowno? :) Mnie chyba cierpliwosci brakuje :).
      • lexus400 Re: Kilka pytan do Lexusa 29.01.05, 20:05
        ...napisz czym zacierasz, czy jest to paca czy kawałek "czegoś"??
        Przy większych grubościach szpachla oczywiście warstwami, jak dobrze ułożysz to
        wcale wiele cierpliwości nie trzeba a grubość szpachli miejscami nawet ok.2 mm
        na powierzchni przykładowo maski przedniej to zabawa na jakieś 5-6 godź..
        Pzdr.
        • undercover_brother Re: Kilka pytan do Lexusa 29.01.05, 21:03
          Ostatnio szlifowalem przy pomocy oscylacyjnej. Zdarzylo mi sie tez uzywac klockow sciernych (sztywna gabka z napylonym ziarnem), ale za miekkie byly. Mam tez taki klocek, na ktory mozna zakladac rozne materialy scierne - od biedy mozna go nazwac paca - nie ma tylko rekojesci :). Wlasnie, wlasnie - czym docierasz (tak, hmmm... bezposrednio :) ) - plotno czy jakies siateczki?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka