Dodaj do ulubionych

Polska to ciekawy kraj

01.02.05, 00:15
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2522559.html
bez komentarza....
Obserwuj wątek
    • tomek854 Re: Polska to ciekawy kraj 01.02.05, 05:30
      A ja skomentuje:

Co za debile!
    • lexus400 Re: Polska to ciekawy kraj 01.02.05, 07:26
      Miesięczny bojkot autostrady nauczyłby ich rozumu i mogę się założyć, że
      kalkulacja opłaty za przejazd byłaby inna.
      Pzdr
      • winnix Re: Polska to ciekawy kraj 01.02.05, 08:49
        Że tak zapytam: ile w ogóle samochodów jeździ tą trasą? Ja w tamtym kierunku
        nie jeżdżże, więc nie wiem, ale słyszałam, że specjalnego tłoku nie ma i
        wszyscy, łącznie z TIRami, poginają bocznymi wioskami. Jeśli tak, to dlaczego
        to jasnej cholery nie daje to nikomu do myślenia, dlaczego ci Panowie nie
        potrafią zrozumieć prostej zasady, którą zna każdy student ekonomii? Obniżka
        ceny=wzrost popytu, moim zdaniem jakby obnizyli ceny, więcej ludzi by
        korzystało z autostrady, zyski byłyby większe, niż teraz. A potem jeden z
        drugim wpadnie na pomysł, że w Polsce to sie nie opłaca autostrad budować, bo
        ludzie nie chcą jeździć i się nie zwraca... K... jego mać. Szlag mnie jasny
        trafia. Za trzy lata spadam do Australii. Albo gdzieś indziej gdzie jest
        cieplej i normalniej. Howgh.

winnie
        • sherlock_holmes Re: Polska to ciekawy kraj 01.02.05, 09:04
          Nie, bo u nas reguły rynku dyktują, że gdy zwiększa sie podaż, wtedy spada cena. Przykład - przyrobieniu porządków w piwnicy wywiozłem na złom stare kraty z okien. Było tego prawie 85kg i dostałem ...24zł. Złom obecnie kosztuje 30gr/kg, w ub. roku kosztował 80gr/kg. Dowcip tkwi w tym, że huty cały czas cierpią na niedostatek surowca wsadowego (złomu właśnie) i ściągają z Zachodu złom za ciężkie pieniądze.
          Czyl isytuacja jasna - ponieważ huty potrzebują więcej złomu, aby zachęcić do jego zbierania, obniża się cenę skupu...
          Już nie wspomne o tym, że musiałem przy oddawaniu się wylegitymować i podać dane personalne (z PESELem włącznie)
      • sherlock_holmes Re: Polska to ciekawy kraj 01.02.05, 08:56
        Ale po co? Przecież łątwiej zarobić dużo w krótkim czasie niż mniej, ale mieć pewny zysk na lata.
        Jakoś nie potrafię zrozumieć czemu mamy płacić za autostrady, za których budowę sami płaciliśmy...
        Jesli ktoś chce pobierać opłaty, niech najpierw sobie zbuduje za własne pieniądze autostradę, potem niech zbiera kasę. Że juz nie wspomnę o przepisie, który nakazuje aby przy płatnej autostradzie była bezpłatna droga o odpowiednim standardzie... A to, co biegnie wzdłuż A2, na pewno nie da się podciągnąć pod wymagania przepisów :(
        • apodemus Jeżdżąc A2 i 92... 01.02.05, 09:08
          ...interesującym mnie odcinkiem Konin - Września, doszedłem niedawno do
          wniosku, że czas który zyskam na autostradzie, stracę na dojazdach do niej.
          Przede wszystkim: dojazd do A2 k.Konina - koszmarek z koleinami, węzeł we
          Wrześni - ciekaw jestem w czym jest lepszy od poprzednich, klasycznych zjazdów.
          Do niedawna jeździłem A2, ale zauważyłem, że kiedy jadę równolegle - fakt,
          mniej komfortowo - czas przejazdu z okolic Wrześni do Stolycy nie różni się
          jakoś istotnie.
          • mrzagi01 na opak... 01.02.05, 09:27
            w krajach o rozwinietej sieci autostrad i systemie bramkowym jest tak , ze
            dystans typu wrzesnia-konin pokonuje sie droga krajowa czy lokalna biegnaca
            obok autostrady. u nas jezeli ktos ma fantazje moze sobie zafundowac
            przejazdzke kawalkiem autostrady biegnacym obok drogi krajowej.
            dawno temu nieziemsko sie wkur... gdy przyszlo mi zaplacic cos kolo 5DM za
            przejazd jakims zenujaco krotkim kawalkiem autostrady pod zagrzebiem w CHR.
            wydawalo mi sie ze to maksymalne przegiecie, ale wtedy nie bylo
            jeszcze "autostrady wielkopolskiej" oplat paliwowych, winietek, marka pola...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka