04.06.05, 02:00
Zatankowalem dzis V-Powerem moja kosiarke. Efekty wspaniale - stalem a ona
sama kosila, potem sie wyczyscila i wstawila do garazu. Mysle ze teraz
zwolennicy V-Powera wybiora mnie na swojego rzecznika prasowego?

A powaznie to zadnej roznicy nie zauwazylem - kosi jak kosila, warczy jak
warczala...
Obserwuj wątek
    • sherlock_holmes Re: V-Power 04.06.05, 11:31
      A różnicy w kieszeni nie zauważyłeś? :)
      • marekatlanta71 Re: V-Power 04.06.05, 21:57
        Nie - kosiarka zuzywa 4 litry paliwa (8 tankowan) na sezon. Czyli jedno
        tankowanie V-Powerem kosztuje mnie jakies 3 centy wiecej...
        • lexus400 Re: V-Power 04.06.05, 22:01
          U mnie kosiarka na sezon zużywa 20l a czasami więcej (zależy jak szybko trawa
          rośnie)- muszę gaz zamontować:))
          • marekatlanta71 Re: V-Power 05.06.05, 00:36
            Moj trawniczek jest tzw. jednopiwowy - tzn. po skoszeniu wystarczy jedno piwko
            zeby sie odnowic. Sadzac z tego ile pali Twoja kosiarka, to Twoj trawnik jest
            conajmniej czteropiwowy :)
            • qrakki999 Re: V-Power 06.06.05, 13:50
              To na jednopiwowy nie lepiej elektryczną mnieć? Czy w USA poza Kalifornią to
              elektryczną mogą byc co najwyżej wózki w marketach? ;-)

pzdr
              Q
              • marekatlanta71 Re: V-Power 07.06.05, 00:31
                Myslalem o zakupie elektrycznej, ale podobno nie daje ona sobie rady z gesta
                trawa - problem w tym ze tutaj masz tylko 110V, czyli przy max. mozliwym
                natezeniu pradu (15 amperow) mozesz uzyskac 1600 watow mocy max. Do tego przy 30
                metrowym kablu masz z 10% straty energii wiec rzeczywista moc jest rzedu 1400
                watow. A zeby sie dalo kosci trawke, 3 kW to minimum.... Wiec nie pozostaje nic
                innego jak spalinowa kosiarka (6.5 KM = 4.8 kW). Urzadzenia domowe duzej mocy
                (suszarka do bielizny, klima) zasilane sa pradem trojfazowym 220V i moga dzieki
                temu osiagac moce rzedu 6 kW.
                • jaki71 Re: V-Power 07.06.05, 00:49
                  marekatlanta71 napisał:

> Myslalem o zakupie elektrycznej, ale podobno nie daje ona sobie rady z gesta
                  > trawa - problem w tym ze tutaj masz tylko 110V, czyli przy max. mozliwym
                  > natezeniu pradu (15 amperow)

Tylko 15A?? Niemozliwe. Przeciez przedluzacze macie grubosci przedramienia. A w
                  Europie na przewodach grubosci sznurowki puszcza sie 16A.

> mozesz uzyskac 1600 watow mocy max. Do tego przy 3
                  > 0
                  > metrowym kablu masz z 10% straty energii wiec rzeczywista moc jest rzedu 1400
                  > watow.

19% straty przy 30m i to przy pradzie przemiennym?? Niemozliwe nawet dla 110V

> A zeby sie dalo kosci trawke, 3 kW to minimum.... Wiec nie pozostaje nic
                  > innego jak spalinowa kosiarka (6.5 KM = 4.8 kW). Urzadzenia domowe duzej mocy
                  > (suszarka do bielizny, klima) zasilane sa pradem trojfazowym 220V

Napiecie miedzyfazowe moze miec max 180V przy napieciu fazowym 110V!!!

> i moga dzieki
                  > temu osiagac moce rzedu 6 kW.

Ale mimo mojego czepiania wybral bym kosiarke spalinowa. Bawienie sie w kabel
                  przy podkaszarce doprowadza mnie do szalu. A Pamietam jak sasiad mojej znajomej
                  jednego razu pozyczyl od niej kosiarke elektryczna. Tydzien pozniej przychodzi
                  do koszenia a tu bezpieczniki wywala. Ja po kablu a tam jedno miejsce
                  zaizolowane. odkrecam a tam wszystkie zyly razem zkrecoene. Dla unaocznienia
                  tego to tak jakby do chlodnicy oleju nalac a do silnika wody destylowanej :))))
                  • marekatlanta71 Re: V-Power 07.06.05, 01:01
                    jaki71 napisał:

> marekatlanta71 napisał:
                    > Tylko 15A?? Niemozliwe. Przeciez przedluzacze macie grubosci przedramienia. A w
                    > Europie na przewodach grubosci sznurowki puszcza sie 16A.

Nie znalazlem nigdzie przedluzacza 100 stopowego ktory mialby wieksze natezenie
                    dopuszczalne niz 15A.

> 10% straty przy 30m i to przy pradzie przemiennym?? Niemozliwe nawet dla 110V

Ten moj kabel grzeje sie calkiem niezle przy uzywaniu blowera (15A). 150 wat
                    minimum.

> Napiecie miedzyfazowe moze miec max 180V przy napieciu fazowym 110V!!!

Na suszarce pisze 220V :)

> Ale mimo mojego czepiania wybral bym kosiarke spalinowa.

Z kosiarka i kablem elektrycznym jest wiecej zachodu niz z podkoszarka -
                    obciecie kabla to normalka :) Elektryki uzywam do edgera:
                    www.blackanddecker.com/Outdoor/ProductDetail.aspx?PID=2483&RHID=615&P=ProductDetail.aspx&ATT=AttachmentDetail.aspx&ACC=AccessoryDetail.aspx&ACS=AccessoySet.aspx&R=ProductListByType.aspx
                    blowera:
                    www.blackanddecker.com/Outdoor/ProductDetail.aspx?PID=2536&RHID=65&P=ProductDetail.aspx&ATT=AttachmentDetail.aspx&ACC=AccessoryDetail.aspx&ACS=AccessoySet.aspx&R=ProductListByType.aspx
                    i podkaszacza:
                    www.blackanddecker.com/Outdoor/ProductDetail.aspx?PID=9967&RHID=595&P=ProductDetail.aspx&ATT=AttachmentDetail.aspx&ACC=AccessoryDetail.aspx&ACS=AccessoySet.aspx&R=ProductListByType.aspx

Zobacz ze najmocniejsza kosiarka elektryczna B&D ma tylko 12 amp:
                    www.blackanddecker.com/Outdoor/ProductDetail.aspx?PID=2508&RHID=596&P=ProductDetail.aspx&ATT=AttachmentDetail.aspx&ACC=AccessoryDetail.aspx&ACS=AccessoySet.aspx&R=ProductListByType.aspx
                    • jaki71 Re: V-Power 07.06.05, 01:24
                      To wyglada na to ze moja wiedza (przez lata z mozolem zdobywana) traci swa
                      wartosc na atlantyku. To i tak dobrze bo crannmera stracila juz na labie;)

Ale glupi ci amerykanie. 110 w gniazdku i napiecie miedzyfazowe do praktycznych
                      zastosowan. LOL.
                  • sherlock_holmes Re: V-Power 07.06.05, 15:02
                    Kabel był zaizolowany, żeby koszącego nie popieściło - kto by się tam przejmował izolowaniem każdej żyły oddzielnie :D

BTW - obecnie kosiarki nie mają własnego kabla, tylko trzeba dokupić przedłużacz - gruba izolacja z PVC i pomarańczowy kolor, dzięki któremu łatwiej go zobaczyć.
            • lexus400 Re: V-Power 07.06.05, 07:40
              marekatlanta71 napisał:

> Moj trawniczek jest tzw. jednopiwowy - tzn. po skoszeniu wystarczy jedno piwko
              > zeby sie odnowic. Sadzac z tego ile pali Twoja kosiarka, to Twoj trawnik jest
              > conajmniej czteropiwowy :)

Od rana do wieczora zajmuje skoszenie tego co najważniejsze, przeliczając na
              piwa wychodzi 7-8 :))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka