Dodaj do ulubionych

sprzęt audio do domu(zupełnie nie na temat)

02.09.05, 15:46
Witam,

Jako, że dojrzewam powoli do ponownego zakupu sprzętu audio do domu
(poprzedni wyszedł sam na nogach:/), to pomyślałem sobie, że może ktoś ma tu
jakąś wiedzę, którą by się ze mną podzielił.

To co mi zostało to kolumny KODA (nie pamiętam oznaczenia, ale wygladają tak
samo jak AF210F)

Co potrzebuję
- odtwarzacz CD (budżet do 2500 zł)
- amplituner AV - choć bedzie on pracował w 90% jako wzmacniacz stereo to
jednak nie chce mnożyć sprzetu w moim domu i coś do DVD by się przydało.
(tutaj budżet również do 2500, przy czym kazde zaoszczędzone 100 zł chetnie
przeznacze na CD lub inny równie szczytny cel)

Wymagania
- czyste brzmienie, bez przesadnych basów
Poprzednio miałem dwa Harmany CD HD 740 i amplituner stereo HK 3270 i ich
brzmienie zupełnie mnie satysfakcjonowało.
Teraz miotam się czy CD - Harman, NAD, Cambridge, moze Rotel sie trafi w tej
cenie??
Amplituner - chyba Hraman albo Koda?
Ale moze ktoś z Was ma jakiś pomysł?

pzdr
Q
Obserwuj wątek
    • lexus400 Re: sprzęt audio do domu(zupełnie nie na temat) 02.09.05, 19:27
      > samo jak AF210F)
      dwa Harmany CD HD 740
      HK 3270 i ich
      CD - Harman, NAD, Cambridge, moze Rotel
      > Amplituner - chyba Hraman albo Koda?

...kurde qrakki a o czym jest ta bajka??:))
      Pzdr.
      • drpawelek Re: sprzęt audio do domu(zupełnie nie na temat) 02.09.05, 19:43
        Qrakki ma chyba bardzo dobry gust. Ja tez ostatnio mysle o zmianach i mam
        podobny dylemat - amplituner, ale glownie do muzyki stereofonicznej. Sadze, ze
        najlepiej wybrac sie do sklepu i posluchac, chociaz nie jest to zbyt wygodne w
        dobie zakupow przez internet.
        • qrakki999 Re: sprzęt audio do domu(zupełnie nie na temat) 05.09.05, 09:09
          Powiedzmy, że przy skromnym budżecie chcę mieć sprzęt który gra a nie świeci.
          Odsłuchanie sprzetu (z własnymi płytami i na moich głośnikach) to nie problem.
          Jak kupowałem swój pierwszy sprzęt to zabrałem CD do sklepu i tam odsłuchałem
          na kolumnach identycznych jak u ojca w domu stały (znałem ich dźwięk). Kupiłem
          amplituner i CD i ze sprzetem pojechałem do innego sklepu aby kupić kolumny.
          Teraz szukam porady a jak już zrobię małą selekcję to wtedy wezmę w samochód
          swoje kolumny i umówię sie na posłuchanie.
          A co do wyboru amplituner AV vs. amplituner stereo - to dobry AV powinien
          zarówno ładnie brzmieć w stereo jak i sprostać wymaganiom posiadacza prostego
          odtwarzacza DVD:)
          'drpawelek' jak coś ciekawego znajdziesz to daj znać.
          pzdr
          Q
          • wlk.brytania Re: sprzęt audio do domu(zupełnie nie na temat) 05.09.05, 12:17
            Aby doradzac trzeba miec pelne porownanie.Ja go nie mam,wiec nie doradzam.
            Moge jednak powiedziec cos o sprzecie Marantz'a,NAD-a oraz zestawach
            glosnikowych B&W. Jesli masz ochote zadac jakies pytania,bardzo prosze.
            • qrakki999 Re: sprzęt audio do domu(zupełnie nie na temat) 05.09.05, 12:55
              wlk.brytania napisał:

> Aby doradzac trzeba miec pelne porownanie.Ja go nie mam,wiec nie doradzam.
              > Moge jednak powiedziec cos o sprzecie Marantz'a,NAD-a oraz zestawach
              > glosnikowych B&W. Jesli masz ochote zadac jakies pytania,bardzo prosze.

Czekam z niecierpliwością. Kolumny co prawda posiadam, ale z chęcią zapoznam
              się z opinią uzytkownika.
              pzdr
              Q
              • sherlock_holmes Re: sprzęt audio do domu(zupełnie nie na temat) 05.09.05, 13:09
                Kolega chciał kupic "pudełka" żeby zmienic całośc albo część sprzętu hi-fi. W różnych sklepach sprzedawcy mówili sprzeczne rzeczy, tzn. jeden zachwalał np. Denona, Marantza traktował jako złom, w innym gość powiedział, że ..Denon robi dobre jogurty (Danone), nie sprzęt :)
                Wg mnie więcej zależy od głośników niz samego sprzętu. Bo lapiej zagra ...Diora z porządnymi kolumnami niz najlepszy sprzęt z głośnikami do d... Zresztą - sam pewnie znasz to lepiej ode mnie, więc nie będę sie mądrzył.
                Sam gdy kupowałem ...midiwieżę tez brałem płytę "wzorcową" do odsłuchu. Ja miałem może mało profesjonalną, za to świetną Dire Starits - "Brothers in arms". Genialny "Man's too big" ma w refrenie takie "doły", że tylko naprawde dobry sprzęt je "widzi", a świetna parkusja pozwala usłyszeć każde uderzenie - z identyfikacja czy uderzenie było pałką, "pędzelkiem" (czy jak to sie zwie) i z tłumieniem czy bez.
                Nie chcę wyjśc na profana - ale jak wygląda na tym tle Yamaha? Bardzo popularna i jak na moje ucho, jakość dźwięku bardzo dobra.
                • mariusz_d1 Re: sprzęt audio do domu(zupełnie nie na temat) 05.09.05, 13:44
                  Mam Yamahę, raczej z dolnej półki (RXV 350) ale brzmi całkiem, całkiem.
                  • mariusz_d1 Re: sprzęt audio do domu(zupełnie nie na temat) 05.09.05, 13:46
                    Za szybko wysłałem.
                    Kolumny Eltax Universe - akurat do tej Yamahy pasują.
                    Trochę obsłuchałem sprzętów przy zakupie i ten zestaw brzmiał chyba najlepiej.
                    • qrakki999 Re: sprzęt audio do domu(zupełnie nie na temat) 05.09.05, 13:59
                      Co odsłuchiwałeś?
                      Czy uzywasz sprzętu głownie do muzyki czy raczej kino domowe.
                      U mnie kino domowe to drugorzędna sprawa, ale ze względów oszczędnościowych,
                      lokalowych, praktycznych, ideologicznych i wszystkich innych kupię jednak
                      amplituner AV do użytku stereo i podłacze przy okazji DVD:)
                      Napisz coś wiecej o swojej Yamasze.
                      pzdr
                      Q

• mariusz_d1 Re: sprzęt audio do domu(zupełnie nie na temat) 05.09.05, 14:08
                        Przygotowałem sobie kilka płyt audio, MP3 i DVD z koncertami.
                        Wybierałem sprzęt kierujac sie zasadniczo ceną - niestety takie realia - ale i
                        jakością brzmienia. Słucham muzyki (stereo) i filmy - tak pół na pół. Wazniejsze
                        było brzmienie muzyki.
                        A co do mojej Yamahy:
                        www.hi-fi.com.pl/testy_hifi_av_txt.php?id=138
                        Tu masz opis.
                        Nie ukrywam, że odegrał pewna rolę w moim wyborze.
                        www.yamaha.co.jp/english/product/av/products/ht/rxv350htib.html
                        www.yamaha.co.jp/english/product/av/products/ht/rxv350.html
                        A tu coś wiecej ze "źródła"
                        Podoba mi sie równiez z wyglądu (brak cudów wianków, mrugających i błyskających
                        wyświetlaczy.).
                        • qrakki999 Re: sprzęt audio do domu(zupełnie nie na temat) 05.09.05, 14:33
                          Dzięki.
                          Z opisu w HiFi wynika, że sprzęt jest bardzo OK a przy tym atrakcyjny cenowo co
                          nie ukrywam też ma dla mnie znaczenie.
                          Czyli 1 pkt dla Yamahy:)
                          Chyba bede tak zbierał pkt. dla sprzetu i potem porównam gdzies brzmienie
                          czołówki punktacji:)
                          Q
                          • mariusz_d1 Re: sprzęt audio do domu(zupełnie nie na temat) 05.09.05, 14:37
                            Czyli zrobisz to ca ja.
                            • qrakki999 Re: sprzęt audio do domu(zupełnie nie na temat) 05.09.05, 14:51
                              A nie prowadziłeś gdzieś punktacji w formie xls.? he, he, he
                              Q
                              • mariusz_d1 Re: sprzęt audio do domu(zupełnie nie na temat) 05.09.05, 15:01
                                Wystarczyła karteczka hihi ;)))
                  • wlk.brytania Re: sprzęt audio do domu(zupełnie nie na temat) 05.09.05, 13:51
                    Istnieje takie powiedzenie - twoj sprzet jest tylko tyle wart ile jego
                    najslabsze ogniwo. Ponadto obiema rekami podpisuje sie pod refleksja
                    Sherlock'a,ze zestawy glosnikowe to najwazniejsze ogniwo skladanki.
                    W tej chwili nie mam czasu na wlasne opinie ,ktore Ci obiecalem Quraqi ale
                    postaram sie do nich wrocic w najblizszym czasie.
                    • qrakki999 Re: sprzęt audio do domu(zupełnie nie na temat) 05.09.05, 14:22
                      Zgadzam się ze wszystkimi opiniami.
                      Aczkolwiek weźcie pod uwagę jeden fakt - kolumn mam. Byłem z nich zadowolony,
                      choć wiem, jakie mają wady.
                      Sprzęt bedzie więc pracował na tych kolumnach.
                      pzdr
                      Q
                • qrakki999 Re: sprzęt audio do domu(zupełnie nie na temat) 05.09.05, 13:54
                  sherlock_holmes napisał:

> Kolega chciał kupic "pudełka" żeby zmienic całośc albo część sprzętu hi-fi. W
                  r
                  > óżnych sklepach sprzedawcy mówili sprzeczne rzeczy, tzn. jeden zachwalał np.
                  De
                  > nona, Marantza traktował jako złom, w innym gość powiedział, że ..Denon robi
                  do
                  > bre jogurty (Danone), nie sprzęt :)
                  Q: Dlatego też wolę zapytać Was niż opierać się na info ze sklepów. Oczywiście
                  sa tez testy w prasie, ale chciałbym poznać opinie użytkowników. Co im sie
                  podoba a co nie itp.
                  > Wg mnie więcej zależy od głośników niz samego sprzętu. Bo lapiej
                  zagra ...Diora
                  > z porządnymi kolumnami niz najlepszy sprzęt z głośnikami do d... Zresztą -
                  sam
                  > pewnie znasz to lepiej ode mnie, więc nie będę sie mądrzył.
                  Q: Zgadzam, się. Podłączyłem ostatnio dwudziestoparo letniego Radmora do kolumn
                  ojca - brzmiał ładnie:)
                  > Sam gdy kupowałem ...midiwieżę tez brałem płytę "wzorcową" do odsłuchu. Ja
                  miał
                  > em może mało profesjonalną, za to świetną Dire Starits - "Brothers in arms".
                  Ge
                  > nialny "Man's too big" ma w refrenie takie "doły", że tylko naprawde dobry
                  sprz
                  > ęt je "widzi", a świetna parkusja pozwala usłyszeć każde uderzenie - z
                  identyfi
                  > kacja czy uderzenie było pałką, "pędzelkiem" (czy jak to sie zwie) i z
                  tłumieni
                  > em czy bez.
                  Q: Ja tez pożyczałem Dire traits od ojca ja kupowałem za pierwszym razem
                  sprzęt:)
                  > Nie chcę wyjśc na profana - ale jak wygląda na tym tle Yamaha? Bardzo
                  popularna i jak na moje ucho, jakość dźwięku bardzo dobra.

Q: Nie wiem. Z rozmów, prasy i podobnych źródeł rysuje mi się taki obraz:
                  Sprzęt popularnych marek (YAMAHA, ONKYO, PIONEER, DENON, SONY) to sprzęt w
                  którym płaci się za "bajery" czyli wyposażenie. Jeżeli chce wydać ok. 2000 zł
                  do 2500 zł na amplituner AV to mogę kupić właśnie którejś z ww. marek i bedzie
                  miał bardzo dobre wyposażenie, ale przetworniki itp. będą gorsze niz w sprzęcie
                  firm mniej popularnych (na razie) np. Harmann Kardon, NAD, Cambridge Audio - te
                  z kolei bedą miały ubogie wyposażenie, ale powinny odwdzięczyć się lepszym
                  brzmieniem. Powinny ale wcale nie muszą.
                  Ale żeby się o tym przekonać trzeba posłuchać i tego i tego.
                  pzdr
                  Q
                  • pap10 Re: sprzęt audio do domu(zupełnie nie na temat) 06.09.05, 07:18
                    "Sprzęt popularnych marek (YAMAHA, ONKYO, PIONEER, DENON, SONY) to sprzęt w
                    którym płaci się za "bajery" czyli wyposażenie"

Nieprawda :] Akurat mam Denona 350 SE - znajdz mi tam chociaz cien bajeru :)
                    No chyba ze pokretlo glosnosci, selektor zrodel lub balans to bajer - bo wiecej
                    tam nie uswiadczysz :)

Pozdrowka,
                    Pap :)
                    • qrakki999 Re: sprzęt audio do domu(zupełnie nie na temat) 06.09.05, 09:28
                      Qrna Pap to brzmi prawie jak byś chciał iśc ze mną na solówę;-)

A ja po prostu mam mentlik w głowie.
                      Q
                      • pap10 Re: sprzęt audio do domu(zupełnie nie na temat) 06.09.05, 14:33
                        hehe, ja na solowke to raczej slabo - samobojca nie jestem :))))

Pozdrowka,
                        Pap :)
    • typson Re: sprzęt audio do domu(zupełnie nie na temat) 06.09.05, 01:38
      tez podpisuje sie pod pytaniem. Wzmacniacze stereo juz nie sa "trendi" i teraz
      trzeba miec amplituner kina domowego. Poniekad to prawda, bo sporo filmow mozna
      sobie obejrzec i posluchac w dzwieku od 5.1 w gore.

U mnie sprawa wyglada tak, ze platikowy amplituner marki aiwa sie przepalil i
      zostaly po nim tylko glosniki. Plan mam taki by w pierwszej kolejnosci kupic
      dobry amplituner. Nastepenie pare dobrych kolumn do sluchania stereo, wzglednie
      do udzialu w odtwarzaniu 5.1 jako para FRONT. Dalej moge sobie wymieniac
      glosniki efektowe ale nie uwazam tego za niezbedne.
      • wowo5 Re: sprzęt audio do domu(zupełnie nie na temat) 06.09.05, 04:34
        Jedna rada: jezeli bedziesz sluchal wez ze soba plyty ktore dobrze znasz.
        Najlepsza jest muzyka akustyczna. Kto wie, o jak powinny brzmiec instrumenty
        elektroniczna. Ja mam glosniki B&W (DM602 S3 front i DM301 S3 tyl i LCR60 S3),
        ktore wszystkim polecam. DM602 sa bardzo dobre ale nie moga byc ustawione
        blisko sciany, poniewaz potrafia dudnic. Jezeli maja duzo przestrzeni to brzmia
        fenomenalnie, jak na cene. Nie mam suba, bo nie potrzebuje DM602 daja
        wystarczajaco duzo basow.
        • wlk.brytania Re: sprzęt audio do domu(zupełnie nie na temat) 06.09.05, 13:06
          Ja mam rowniez B&W DM602 i to od osmiu lat jest absolutnie jedne z najlepszych
          tanich zestawow glosnikowych.
      • qrakki999 Re: sprzęt audio do domu(zupełnie nie na temat) 06.09.05, 09:32
        typson napisał:

> tez podpisuje sie pod pytaniem. Wzmacniacze stereo juz nie sa "trendi" i teraz
        > trzeba miec amplituner kina domowego. Poniekad to prawda, bo sporo filmow
        mozna
        > sobie obejrzec i posluchac w dzwieku od 5.1 w gore.

Q: To nie tyle moja potrzeba bycia "trendi" i metroseksualnym ;-) ile czysty
        pragmatyzm. W 80% amplituner będzie używany do słuchania muzyki w stereo ale
        mam tez DVD i miło by było obejrzeć czasem coś z lepszym dźwiękiem niz ten
        wydawany przez TV. A póki co ani mnie nie stać, ani nawet nie za bardzo mam
        miejsce w mieszkaniu na zabawy w odzielny zestaw stereo i kino domowe.

pzdr
        Q

• crannmer Re: sprzęt audio do domu(zupełnie nie na temat) 06.09.05, 09:49
          qrakki999 napisał:

> Q: To nie tyle moja potrzeba bycia "trendi" i metroseksualnym ;-) ile czysty
          > pragmatyzm. W 80% amplituner będzie używany do słuchania muzyki w stereo ale
          > mam tez DVD i miło by było obejrzeć czasem coś z lepszym dźwiękiem niz ten
          > wydawany przez TV. A póki co ani mnie nie stać, ani nawet nie za bardzo mam
          > miejsce w mieszkaniu na zabawy w odzielny zestaw stereo i kino domowe.

Dwiek filmowy puszczony przez dobre stereo jest lepszy, niz puszczony przez
          sredniej jakosci 5.1. Nie mowiac o tym, ze i tak bije na glowe halas emitowany
          przez telewizor.

Na forum audio-video pozwolilem sobie dac typsonowi w tej sprawie nastepujaca
          odpowiedz, jak polaczyc dwa swiaty bez wydawania fortuny i tracenia miejsca:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=518&w=27473608&a=27784865
          A tuitaj jeszcze dodam, ze choc mam mozliwosc sluchania filmow w 4.0, to i tak w
          90 % slucham 2.0, bo mi sie nie chce ustawiac tylnych glosnikow, a efekt
          pozadnego 2.0 jest zupelnie zadowalajacy.
          A jak chce pelna przestrzennosc, to uzywam dobrych sluchawek i takiegoz
          procesora sluchawkowego (Sennheiser HD600 plus procesor Sennheiser Toltec).

MfG

C.
          • qrakki999 Re: Cranmer - pytanie 06.09.05, 10:35
            Co wiesz o takim sprzęcie:
            Amplituner AV - Cambridge Audio Azur 540?
            do tego dobrany CD USHER CD100?
            Miało by to grać z głośnikami KODA AF140 (nie pamietam dokładnego oznaczenia)
            pzdr
            Q
            • crannmer Re: Cranmer - pytanie 06.09.05, 12:15
              qrakki999 napisał:

> Co wiesz o takim sprzęcie:
              > Amplituner AV - Cambridge Audio Azur 540?

Tego modelu nie slyszalem, ale mam dosc powazny test w domu - odpowiem wieczorem.

> do tego dobrany CD USHER CD100?

Na tym poziomie wzmacniaczy wybor odtwarzacza nie jest decydujacy ;-)
              Bedzie chodzic z kazdym markowym odtwarzaczem w tym przedziale cenowym.

> Miało by to grać z głośnikami KODA AF140 (nie pamietam dokładnego oznaczenia)

Do wyrobow firmy Koda podchodze z duza rezerwa. Jakby przetransferowac nieco
              srodkow z elektroniki i zwiekszyc naklady na glosniki, to mozna cos sensownego
              wybrac z europejskiej produkcji. Dynaudio, B&W, Canton, KEF, Nubert, Teufel (te
              dwa ostatnie tyko handel wysylkowy, ale warte ceny). Moze jakis maly sliczny
              Sonus Faber?

MfG

C.
              • qrakki999 Re: Cranmer - pytanie 06.09.05, 12:22
                crannmer napisał:

> Do wyrobow firmy Koda podchodze z duza rezerwa. Jakby przetransferowac nieco
                > srodkow z elektroniki i zwiekszyc naklady na glosniki, to mozna cos sensownego
                > wybrac z europejskiej produkcji. Dynaudio, B&W, Canton, KEF, Nubert, Teufel
                (te
                > dwa ostatnie tyko handel wysylkowy, ale warte ceny). Moze jakis maly sliczny
                > Sonus Faber?
                Q: Akurat zakup głośników teraz odpada. KODY oparły sie złodziejom, i jest to
                jedyny element (po za okablowaniem) którego nie ukradli:/ Głośników nie będe
                więc kupował.

Z niecierpliwością poczekam no info o tym CA.
                pzdr
                Q

>
                > MfG
                >
                > C.
                • wlk.brytania Re: Cranmer - pytanie 06.09.05, 13:08
                  Mam takie pytanie-czy koniecznie musisz miec amplituner ?
                  Bo gdybys te kwote przeznaczyl na wzmacniacz...
                  • qrakki999 Re: Cranmer - pytanie 06.09.05, 13:45
                    wlk.brytania napisał:

> Mam takie pytanie-czy koniecznie musisz miec amplituner ?
                    > Bo gdybys te kwote przeznaczyl na wzmacniacz...

Q: Jeżeli chodzi o amplituner jako wzmacniacz z tunerem to potrzebne mi jest
                    radio (zarówno prywatnie jak i służbowo). Oczywiście mógłbym kupić oddzielnie
                    ale, tuner musiałbym dokupić później (mimo tego, że to zwyczajowo najtańszy z
                    elementów to jednak ekstra koszt). A patrząc na amplituner jako AV to mam w
                    domu odtwarzacz DVD i trochę filmów, czasami zdarza się coś wypożyczyć i
                    chciałbym aby ścieżka dźwiękowa filmu nie pochodziła z TV. Oczywiście mozna
                    bawić się we wzmacniacze stereo a potem oddzielne jakieś procesory kinowe itp
                    (nawet nie wiem jak to fachowo się nazywa) ale sytuacja wygląda podobnie jak z
                    tunerem. Ponadto nie chciałbym mnożyc sprzętów w domu.

Jednak nie jestem ani na tyle uparty ani jeszcze zdecydowany aby się upierać
                    przy swoim. jeżeli masz jakiś pomysł to z chęcią poczytam:)

pzdr
                    Q
            • crannmer Re: Crannmer - pytanie 06.09.05, 21:26
              qrakki999 napisał:

> Co wiesz o takim sprzęcie:
              > Amplituner AV - Cambridge Audio Azur 540?

No i znalazlem test - bardzo pozytywny, ale niestety Azur 540 C - a to jest
              odtwarzacz CD. Test w Stereoplay 05/2004. Moge podeslac zdjecie.

Ogolnie mam wrazenie, ze jakosc zamierzonej elektroniki bedzie nieadekwatna (za
              wysoka) w stosunku do posiadanych glosnikow.

Rowniez trzymanie sie na sile multikanalu da w Twoim wypadku IMHO wynik
              suboptymalny. Dzwiek filmowy przez dobre stereo (bez cyfrowych
              pseudoprzestrzennych pogarszaczy dzwieku) straci znacznie mniej, niz muzyka
              stereo straci w sredniej jakosci zestawie AV. Nie mowiac o zastawianiu
              mieszkania dodatkowymi glosnikami. A dobre stereo mozna w kazdej chwili
              rozbudowac do 5.1 uzupelniajac zestaw o maly wzmacniacz AV z wyjsciami
              sygnalowymi i tylne glosniki.

BTW jeszcze jeden pomysl: NAD L 53 - bardzo dobry amplituner stereo z wbudowanym
              DVD.

MfG

C.
              • qrakki999 Re: Crannmer - pytanie 07.09.05, 09:43
                crannmer napisał:

> No i znalazlem test - bardzo pozytywny, ale niestety Azur 540 C - a to jest
                > odtwarzacz CD. Test w Stereoplay 05/2004. Moge podeslac zdjecie.

Q: Z tego co ja się zorientowałem to u CA cała seria nazywa się 540 a potem
                konkretne literki oznaczają wzmacniacz, CD, amplituner (ten chyba R, ale nie
                dam głowy).
                >
                > Ogolnie mam wrazenie, ze jakosc zamierzonej elektroniki bedzie nieadekwatna
                (za
                > wysoka) w stosunku do posiadanych glosnikow.

Q: Cóż ale od czegoś trzeba zacząć. Kolumny po prostu mam, wolę więc kupić
                sprzęt który będzie na nich grać a za jakiś czas zastanowić się nad wymianą
                głośników.
                >
                > Rowniez trzymanie sie na sile multikanalu da w Twoim wypadku IMHO wynik
                > suboptymalny. Dzwiek filmowy przez dobre stereo (bez cyfrowych
                > pseudoprzestrzennych pogarszaczy dzwieku) straci znacznie mniej, niz muzyka
                > stereo straci w sredniej jakosci zestawie AV. Nie mowiac o zastawianiu
                > mieszkania dodatkowymi glosnikami. A dobre stereo mozna w kazdej chwili
                > rozbudowac do 5.1 uzupelniajac zestaw o maly wzmacniacz AV z wyjsciami
                > sygnalowymi i tylne glosniki.

Q: Hmmm...no to jest ciekawa opcja. Jeżeli jednak miałbym pokusić się
                wzmacniacz stereo chciałbym aby to było amplituner (jak pisałem radio jest mi
                niezbędne, chociaz z drugiej strony sam tuner nie jest drogim elementem)
                >
                > BTW jeszcze jeden pomysl: NAD L 53 - bardzo dobry amplituner stereo z
                wbudowany
                > m
                > DVD.

Q: A nie wiem czy znajduje się on w POlsce w ofercie. Po drugie odtwarzacz DVD
                jest mi zbędny bo juz mam.
                Cranmer - to odchodząc od amplitunerów AV i pozostawiają moje KODY z boku
                (pewnie kiedys czeka je wymiana, a brat czeka:)) to jaki zestaw stereo byś
                polecił?
                pzdr
                Q

• crannmer Re: Crannmer - pytanie 07.09.05, 10:10
                  qrakki999 napisał:

> Cranmer - to odchodząc od amplitunerów AV i pozostawiają moje KODY z boku
                  > (pewnie kiedys czeka je wymiana, a brat czeka:)) to jaki zestaw stereo byś
                  > polecił?

Wzmacniacz: jakis aktualny sredni stereo NAD, Rotel et Co
                  Glosniki: Dynaudio Contour 1.3 (model wychodzi z programu, mozna wzglednie tanio
                  dostac) albo 1.4, w ostatecznosci jakis Dynaudio Audience (najwiekszy z bedacych
                  w zasiegu cenowym), Nubert, B&W z serii 600. Dla delikatnej akustycznej muzyki
                  Sonus Faber jest alternatywa do Dynaudio.
                  CD: Panasonic DVD S-75 :-> (pozwoli wydac wiecej pieniedzy na glosniki :-)
                  ewentulanie do filmow dobry subwoofer B&W (te dobre sa drogie) lub Dynaudio
                  (niestety bardzo drogie)

Polecilbym kombinacje Dynaudio z nastepca Harman Kardon 6500 (bo sam uzywam tego
                  zestawu), ale HK przestal robic proste a dobre wzmacniacze stereo.

Jesli masz _duzo_ pieniedzy, to glosniki Dynaudio C2 (sprzedawca sam zaproponuje
                  pasujacy wzmacniacz. Ja sluchalem z AVM i bylem zadowolony), a jak pieniadze nie
                  graja roli, a salon ma 40 qm, to B&W Nautilus (ten jeden wlasciwy Nautilus :-) z
                  pasujaca elektrtonika (sluchalem z Clasee).

MfG

C.
                  • qrakki999 Re: Crannmer - pytanie 07.09.05, 10:39
                    Jak juz pisałem - cały budżet (powiedzmy pomiedzy 3500 a 5000 zł) przeznaczę na
                    wzmacniacz i CD. Kolumny wymienię w przyszłości bo mam swoje.

Rotel to chyba za wysoka półka cenowa, zarówno CD jak i wzmacniacz choć
                    najtańszy zestaw (wzmacniacz RA-01 i CD RCD-02) ma znakomite recenzje i
                    przyzwoitą cenę, pod warunkiem, że można je jeszcze znaleźć?

NAD - cały czas myślę, taka samo CA (wg. rankingów, testów w pismach najlepszy
                    stosunek ceny do jakości - rewelacyjne brzmienie)
                    Harmana sprzęt znam i kocham, ale za podobne pieniadzę można już kupić lepszy
                    sprzęt. DENON i MARANTZ - w tej kalsie cenowej bardzo dobry sprzęt. Do tego
                    dochodzi jeszcze SHERWOOD, i tak powstaje właśnie chaos.

pzdr
                    Q

• wowo5 Re: Crannmer - pytanie 08.09.05, 05:01
                      NAD produkuje tez calkiem dobre amplitunery AV.
                      www.nadelectronics.com/av_receivers/index.htm
                      • qrakki999 Re: Crannmer - pytanie 08.09.05, 10:11
                        Zapewne wowo jest to wyśmienity sprzęt ale,
                        ... cena w Polsce tego modelu to ponad 7000 zł.
                        Nie stac mnie na taki sprzęt.
                        Co prawda są tańsze - ale jeszcze poszukam
                        I dzieki za pomoc - jakby komuś coś wpadło w oko to proszę o sygnał tutaj i z
                        góry dzieki
                        pzdr
                        Q
                        • wowo5 Re: Crannmer - pytanie 09.09.05, 03:36
                          Panasonic oferuje amplitunery ze wzmacniaczem cyfrowym. Do tej pory wzmacniacze
                          cyfrowe kosztowaly kilka tysiecy $ (np. TacT Millenium). Nie mialem okazji
                          posluchac ale wydaje sie, ze warto im sie przyjrzec. Cena tez wydaje sie w
                          miare przystepna.
                          www.mfe.pl/index.php?CMD=SHOW_DET&ID=2862&IDP=3
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka