Dodaj do ulubionych

Czy mogę o/t

10.11.05, 00:32
Dzis z Bajkonuru wystrzelono sondę na Wenus. Super, nie moge sie doczekac,
kiedy doleci i przekaze jakies fotki.

Szczegoly misji
Obserwuj wątek
    • bassooner Re: Czy mogę o/t 10.11.05, 01:36
      jak armstrong wyladowal na ksiezycu to powiedzial "powodzenia gregory" i sie
      wszyscy zastanawiali co mial na mysli bo gregorego zadnego tam nie bylo, spece
      od ufo urobili juz spiskowa teorie a ci od spiskowej teorii twierdzili ze nie
      bylo ladowania na ksiezycu a tekst byl do np.kamerzysty...no i po latach
      armstrong powiedzial o co loto...jak byl dzieciakiem to gral w pile z bratem i
      przekopnął ją do sasiadow,przelaz przez plot i uslyszal taka rozmowe sasiadki ze
      swoim mężem GREGORYM - "predzej czlowiek na ksiezycu wyladuje jak ci zrobie
      loda".....................powodzenia GREGORY...
      • typson Re: Czy mogę o/t 10.11.05, 01:48
        znam tę anegdotę, cudna :-)
        • mrzagi01 bardzo poważne pytanie. 10.11.05, 07:29
          pytam serio- a tak właściwie to kto postawił tą kamerę która filmowała
          Armstronga?
          • mrzagi01 Re: bardzo poważne pytanie. 10.11.05, 11:51
            no co? nikt nie wie, hę? i niby nikogo to nie zastanawia?
            • typson Re: bardzo poważne pytanie. 10.11.05, 11:58
              sugerujesz taka glupia wpadke podczas wielkiego oszustwa?
              • mrzagi01 Re: bardzo poważne pytanie. 10.11.05, 12:03
                typson napisał:

> sugerujesz taka glupia wpadke podczas wielkiego oszustwa?
                to nie jest odpowiedź, panie kolego. wiesz czy nie?
                • typson Re: bardzo poważne pytanie. 10.11.05, 12:18
                  Byl o tym kiedys program na Discovery. O tym znaczy byl to program podwazajacy
                  teorie podwazajace loty w kosmos i lądowanie na ksiezycu.

Nie pamietam dokladnie, jakie bylo ujecie wychodzacego Armstronga z lądownika
                  wiec nie chce sie spierac
                  • mrzagi01 odpowiedź 10.11.05, 13:16
                    w nodze lądownika!
                    www.hq.nasa.gov/office/pao/History/alsj/a11/a11v_1092338.mpg
                    zamiast zadawać głupie pytania, trzeba troche poszukać, sprawdzić panie
                    mrzagi ;)
                    • typson Re: odpowiedź 10.11.05, 13:24
                      tak mi sie wydawalo i nawet to napisalem ale pozniej stwierdzilem, ze skoro nie
                      jestem pewien to nie bede dzwonil.

A foty zdaje sie ze Hasselblad'em robili, przynajmniej te pierwsze. Czy
                      Hasselblad ma optyke Carl Zeiss (czy tylko sony)?
                      • mrzagi01 Re: odpowiedź 10.11.05, 13:35
                        "when the Apollo XI actually landed on the Moon, signifying man’s first steps
                        off our own planet and the realization of a dream almost as old as man himself,
                        Hasselblad was there. A Hasselblad 500EL Data Camera with Reseauplate, fitted
                        with a Zeiss Biogon 5.6/60 mm lens, was chosen for the job."
                        www.hasselblad.se/
                        • typson Re: odpowiedź 10.11.05, 13:44
                          ;-)

ogladalem film, jak sie uczyli robic zdjecia na oko (bo nie ma jak aparatu do
                          oka przystawic ;-) I wlasnie wydawalo mi sie, ze mieli w lapach blaty i ze Karol
                          zrobił do nich optykę
          • tomek854 Re: bardzo poważne pytanie. 10.11.05, 13:15
            mrzagi: to proste: LEM miał takie wysuwane ramię na której umieścili kamerkę :-)

Nie musiało być solidne - w końcu kamera tam waży 6 razy mniej niż na Ziemi :-)
          • bassooner Re: bardzo poważne pytanie. 11.11.05, 00:44
            jak to kto...OBCY !!!
      • bassooner Re: Czy mogę o/t 11.11.05, 13:16
        sprostowanie "jak chlopak sąsiadów postawi noge na księżycu to ci zrobie laske"
    • lexus400 Re: Czy mogę o/t 10.11.05, 07:22
      > kiedy doleci i przekaze jakies fotki.

Mamy 5 m-cy czekania na fotki.
      • typson Re: Czy mogę o/t 10.11.05, 09:51
        Atmosfera jest bardzo gesta, wiec pewnie zobaczymy kilka widokowek a reszte to
        beda obserwacje w widmie niewidzialnym, rakonstrukcje radarowe, etc. Ale dobre i
        to. Prawie 500 stopni i potworne cisnienie mega kwasnej atmosfery pokonaly juz
        niejedna rosyjska Wenere (btw. dziwna nazwa). I do tej pory jedyne zdjecie
        powierzchni i to z powierzchni mamy wlasnie z ktorejstam Wenery (9?). Wlasciwie
        jest to kawalek zdjecia, bo pozniej sonda sie rozpadla
        • tomek854 Re: Czy mogę o/t 10.11.05, 13:16
          To nie Wenera ma dziwną nazwę, tylko Ci się kojarzy. Wenera to inaczej Wenus. Wenus to bogini miłości. A choroby weneryczne to są takie co się rozchodza drogą płciową, a więc w akcie (hm) miłosnym :-)
          • typson Re: Czy mogę o/t 11.11.05, 04:04
            Taki ignorant ze mnie. Mimo wszystko nie chce chorób wenusjanskich
            • tomek854 Re: Czy mogę o/t 11.11.05, 10:48
              :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka