Dodaj do ulubionych

Fotelik rowerowy

25.06.06, 14:10
Mamy zamiar kupic fotelik na rower i jeździć razem z małą. Wyszukaliśmy coś
takiego:
aukcja.onet.pl/show_item.php?item=110997441
Fotelik wygląda ok, zarówno w zakresie bezpieczeństwa i komfortu. Ktoś z Was
użytkuje coć takiego? Polecacie coś innego? Oglądałem w Tarnowie kilka innych
fotelików, ale wygladąły znacznie gorzej, więc nie byłem do nich przekonany.
Znając małą i jej zamiłowanie do samochodzików i jazdy samochodem pewnie jej
się spodoba. No i do tego obowiązkowo kask, znalazłem fajny model Kelly's,
regulowany z tyłu. Myślę, że będzie ok.
Obserwuj wątek
    • fru.fru Re: Fotelik rowerowy 25.06.06, 14:46
      Witaj,
      sam fotelik wyglada ok, choc to mocowanie do ramy, hmm, jakies chyba marne.
      Za ta kase poszukalym Hamaxa.
      Np takiego:
      aukcja.onet.pl/show_item.php?item=110360910
      Dodam jeszcze, ze jesli masz mozliwosc, to skocz gdzies do Decathlonu, hamaxy sa
      tam, a przynajmniej byly, sporo tansze niz na allegro.
      Niewiem jakie wycieczki planujecie, ale jesli troszke dluzsze, to polecam wersje
      z mozliwoscia odchylania siedziska, np. sleepy czy siesta, oraz "patent"
      utrzymujacy glowe dziecka gdy spi.

• lobuzek1 Re: Fotelik rowerowy 25.06.06, 15:10
        Mocmowanie jest takie smao jak w Hamaxie. Kaseta mocująca przykręcana na 4
        śruby, pasujące do ramy okrągłej od 28 do 40 mm. Z tego co czytałem, ten Hamax
        nie ma możliwosci regulacji oparcia, natomiast OK Baby jest w nią wyposażony.
        Zdobyłem ze strony producenta instrukcję do fotelika i się z nią zapoznałem.
        SPosób mocowania jest takim sam jak w Hamaxie, tzn. szybkozłączka ma przycisk
        służacy do odłączenia fotelika. Natomiast sam OK Baby ma dosyć sporą możliwość
        regulacji. Wycieczek dłuższych raczej nie planujemy, a do Decathlonu z racji
        braku w Tarnowie pójśc nie mogę. Tego Hamaxa oglądałem i odpadł właśnie z racji
        braku regulacji oparcia.
    • marekatlanta71 Re: Fotelik rowerowy 25.06.06, 15:11
      Bedzie OK. Ja wozilem moja corke na podobnym (choc zdecydowanie brzydszym)
      foteliku ponad 10 lat temu i bylo OK. Dzieci uwielbiaja taka jazde - moga
      zobaczyc wiecej niz w czasie spaceru. Jedynym problemem bylo wlozenie dziecka do
      fotelika - wymagana jest wspolpraca dwoch osob - samemu sie wlasciwie nie da.

Aha - widzialem ostatnio jeszcze lepsze rozwiazanie - fotelik mocowany na rame
      tak ze dziecko siedzi przed toba a nie za toba. Lepsze rozwiazanie bo stabilnosc
      roweru nie ulega zmianie, co jest wazne pod gorke. Poza tym da sie dziecko
      samemu na taki fotelik posadzic bez niczyjej pomocy.
      • lobuzek1 Re: Fotelik rowerowy 25.06.06, 15:35
        Fakt, zainstalowanie dziecka może być problemem, ale raczej będziemy razem z
        żoną jeździć, więc jakoś damy radę. Są foteliki na przód, nawet OK Baby ma taki
        model w ofercie, ale większość jest montowana na tył.
    • typson Re: Fotelik rowerowy 25.06.06, 15:12
      no wlasnie. Tez zaczalem o tym myslec. Czy z rocznym dzieckiem mozna juz
      smigac? Dzis kupuje sobie jakies gladsze, miejskie opony, bo jutro zamierzam na
      kole do pracy sie udac. To juz pierwszy krok na drodze do przystosowania roweru.
      • lobuzek1 Re: Fotelik rowerowy 25.06.06, 15:33
        www.okbaby.it/e_frames.htm
        Tu kaseta mocująca do OK Baby. Mocmowanie porównywalne do Hamaxa, zasada
        działania ta sama.
        Z takim dzieckiem można jeździć, foteliki są dla dzieci o wadze od 9 do 22 kg.
        Ingusia waży ok. 11 - 12 kg, ma 14 miesięcy, więc pewnie można z nią jeździć.
        Jest to jakieś obciążenie dla kręgosłupa (ale dziecko już siedzi stabilnie i
        prawie samo chodzi), tyle że z małą nie zamierzam jeździc po wyrypach (sam to
        co innego). Jakieś jazdy ścieżkami rowerowymi, po asfalcie i do parku, na
        niewielkie odległości myślę, że nie zaszkodzą.
        www.okbaby.it/pdf_ciclo/10+/10_pol.pdf
        Tu instrukcja do wypatrzonego przeze mnie modelu OK Baby, w ogóle cała strona
        producenta jest bardzo fajna.
        Lekarzem nie jestem, więc nie wiem jak na dłuższą metę taka jazda z dzieckiem
        odbije się na kręgosłupie, ale sądzę, że nie powinno być problemów. Skoro
        ludzie jeżdżą z dziećmi, producenci robią foteliki dla wagi od 9 do 22 kg, to
        chyba posadzenie dziecka nie będzie zbrodnią, o ile kierowca nie pojedzie na
        extrem. Przecież sama jazda w wózku - parasolce też jest obciążeniem dla
        kręgosłupa, wózek nie amortyzuje i dzieciak się telepie. A tu fotelik nieco
        amortyzuje z uwagi na zasadę mocowania do rurki pod siodłem.
        Z tego co wypatrzyłem, to Hamax Kiss i OK Baby 10+ są bardzo podobne, różnice
        tkwią w szczegółach.
        Rowerki na razie poszły do serwisu i regulacji (chroniczny brak czasu), pewnie
        dzisiaj zamówię fotelik na Allegro i już nie mogę się doczekać pierwszych jazd.
      • fru.fru Re: Fotelik rowerowy 25.06.06, 15:51
        Ja zacząłem jeżdzic z córcią, gdy ta maiła jakis rok i 2 3 miesiące.
        Na początku były to ok. 2 godzinne wypady, później coraz dłuzsze.
        Pomimo, że hamax sleepy z którego korzysta Ola, ma możliwość bezstopniowego
        pochylenia oparcia, to jednak rozwązanie to, nie jest skuteczne w 100% i podczas
        snu, głowa nie jest stabilna. Dopiero hamax siesta sprawdza sie w tej
        sytuacji(ze znanych mi fotelików).
        Tak więc jeśli dzidzia zaśnie, to albo postój, albo kombinować z czymś na
        kształt dmuchanych poduszek podróznych.
        W każdym razie,polecam wszystkim, tymbardziej, ze pare kilo wiecej podczas np.
        podjazdow, to calkiem niezły trening ;-), a i zona sie nie piekli, ze na rowery
        to tylko z kolegami ;-). Owszem, najpierw z kolegami skatowac sie w lesie, a
        pozniej lajcik z familja.to jest to.

• lobuzek1 Re: Fotelik rowerowy 25.06.06, 16:03
          Zgadzam się w 100%. Na początku krótkie trasu, lajtowe, a potem się zobaczy.
          Myślę, że na takich trasach małej się nie kimnie, a jak coś to się zobaczy i
          będize kombinowac. Jak chce spać to w wózku, a nie w foteliku:-)
          Zrobili w Tranowie ostatnio sporo fajnych ścieżek rowerowych, więc już się nie
          mogę doczekać jazdy.
          Pozdrawiam i chyba jednak zdecyduję się na OK Baby.
          • tomek854 Re: Fotelik rowerowy 25.06.06, 16:35
            a mój znajomy dla swoich dzieciaków ma taką fajną przyczepkę do roweru. Dziecko siedzi sobie dosyć wygodnie, może sobie trzymać tam zabawki czy coś, jest osłonięte plandeką od słońca... No i widzi więcej przed sobą niż dupę taty ;-)

Jak będę kiedyś miał dzieci to takie coś sobie sprawię ;-)
            • bart.ez Re: Fotelik rowerowy 25.06.06, 21:22
              Fajne i praktyczne są takie przyczepki tyle że oficjalnie według prawa zabronione jest przewożenie w nich dzieci. Ot kolejny absurd :-/
              • lobuzek1 Re: Fotelik rowerowy 02.07.06, 22:31
                No i fotelik wypróbowany i powiem tylko, że REWELACJA. Małej się strasznie
                podoba, tylko tatę popędza żeby kręcił szybciej. Fotelik okazał się bardzo
                trafionym zakupem. Wygodny, bezpieczny i w ogóle zrobiony z głową. Jesteśmy
                wszyscy z niego bardzo zadowoleni. POlecam serdecznie! Zamiast gonić z wózkiem
                po osiedlu lepiej wpakować małą na rower i gdzieś pośmigać. Trzeba się tylko
                przyzzwyczaić do innego prowadzenia roweru, inaczej położonego środka cięzkości
                (jedzie się trochę jak "z papieżem"), no i ok. 15 kg na plecach, ale to może
                tylko wyjśc na zdrowie.
                Tak czy inaczej - zakup bardzo udany.
                • typson Re: Fotelik rowerowy 03.07.06, 01:08
                  rozumiem, ze nie da sie dwoma kolami na raz wskoczyc na kraweznik? :)
                  • lobuzek1 Re: Fotelik rowerowy 03.07.06, 20:24
                    Chyba byłoby ciężko:-) Tym bardziej, że mama jedzie w obstawie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka