Dodaj do ulubionych

30zł bezpieczeństwa

07.11.06, 07:54
DU zaoszczędziło na porządnym lewym lusterku i fabrycznie jest całkiem płaskie, co daje średni wynik jesli chodzi o widoczność do tyłu, łącznie z okrutnie wielkim martwym polem. Nie wytrzymałem (a właśiwie małżonka mi cały czas mówiła, że ona Lanosa nie będzie prowadzić, bo w Corsie to ona ma duże lusterka - jak w VW Transporterze wg mnie, tak, że ma rację :) ), no i coś musiałem z tym zrobić.
No i zrobiłem - za całe 30 złociszy kupiłem asferyczny wkład lusterka i ...sam widze jaka drastyczna jest poprawa. W końcu widać samochody jadące pasem obok i nie ma martwego pola :) Trzeba było 2 lat - albo raczej slubu - żeby dojśc do tak prostej rzeczy, która poprawia bezpieczeństwo moje i współużytkowników drogi, szczególnie lewego pasa :)
Obserwuj wątek
    • edek40 Re: 30zł bezpieczeństwa 07.11.06, 09:04
      Od kiedy pierwszy raz wsiadlem w mazde, ktora miala dokladnie tak samo wygiete oba lustra to zobaczylem jak biedny bylem przedtem. Jak stalem sie najnieszczeliwszym na swiecie posiadaczem fiiijjjjaaaaata, to pierwsze co zrobilem to wymienilem wklad lewego i prawego lustra. Ci partacze nie potrafil nawet porzadnie wygiac prawego, a lewe bylo geometryczna plaszczyzna (nie liczac drobnych zalaman na krawedziach). To byl najmniejszy i najmniej klopotliwy wydatek na fijata, a bylo to jeszcze wtedy, gdy myslalem, ze posiadania nowego samochodu, nawet fijata, jest nie gorsze niz posiadanie starej mazdy, tak na marginesie. Poprzedni wlasciciel pontiaca, za moja sugestia, wymienil wklad lewego lustra. Koszt zaden, a komfort i bezpieczenstwo bezcenne.

Tak na marginesie, gdy zlapalem gume na szosie, bardzo zalowalem, ze jakos rece nie doszly do kupienia kamizelki odblaskowej.
      • plawski Re: 30zł bezpieczeństwa 07.11.06, 10:22
        Przejedź się Fabią. Nie dość, że płaskie (chyba) to jeszcze połowe krótsze jest
        lustro lewe...... może i ja się gdzieś rozejrzę za odpowiednim wkładem. Gdzie to
        zanabyć? Warszawa i okolice.
        • plawski Re: 30zł bezpieczeństwa 07.11.06, 10:22
          plawski napisał:

> Przejedź się Fabią. Nie dość, że płaskie (chyba) to jeszcze połowe krótsze jest
          > lustro lewe PRAWE MIAŁO BYĆ...... może i ja się gdzieś rozejrzę za odpowiednim
          wkładem. Gdzie t
          > o
          > zanabyć? Warszawa i okolice.
          >
          >
          • sherlock_holmes Re: 30zł bezpieczeństwa 07.11.06, 21:35
            Ja kupiłem w Krakowie - prawie że obok mnie, ale firma sprzedaje przez Allegro:
            moto.allegro.pl/item139324446_skoda_fabia_po_99_szklo_lusterka_asferyczne_p.html
            Ew. możesz zerkąć jeszcze tu:
            moto.allegro.pl/item138696344_szklo_lusterka_asferyczne_skoda_fabia_prawe.html
            A swoją drogą - kogoś powinni w VAG wykastować za pomysł z absolutnie nic nie dającym prawym, gównianie wąskim lusterkiem :(
            Pod tym względem Corsa ma naprawde ogromne lusterka - 17cm szerokośi, 11 wysokości, do tego lewe asferyczne, prawe sferyczne. Widać naprawdę wszystko!
            • typson Re: 30zł bezpieczeństwa 08.11.06, 02:55
              a czy to podgrzewane lusterka są??
            • plawski Dzieki SH! 08.11.06, 08:57

• typson Re: 30zł bezpieczeństwa 08.11.06, 02:41
            gdzie mnie tu z tom fabiom wyjezdzasz?? gdybys miał prawe wielkosci lewego to by
            osiągi w HTP spadły!
            • plawski Re: 30zł bezpieczeństwa 08.11.06, 08:58
              typson napisał:

> gdzie mnie tu z tom fabiom wyjezdzasz?? gdybys miał prawe wielkosci lewego to b
              > y osiągi w HTP spadły!
              Racja, może zrezygnuję z lusterek, wywale je na amen.
              Ale będzia szła :)
              • truskava Re: 30zł bezpieczeństwa 08.11.06, 21:24
                A to jak masz takie lusterka niejednakowe, to nie ściąga Cię trochę w lewo? ;-)
                • plawski Re: 30zł bezpieczeństwa 08.11.06, 21:40
                  truskava napisała:

> A to jak masz takie lusterka niejednakowe, to nie ściąga Cię trochę w lewo? ;-)

No przy większych prędkościach, takich rzędu 65km/h się zdarza. Fuck, a ja od
                  nowości jej zbieżność ustawiałem....
                  >
                  • truskava Re: 30zł bezpieczeństwa 08.11.06, 22:07
                    To musisz wystawiać łapkę przez prawe okno. ewentualnie składaj lewe lusterko...
        • edek40 Re: 30zł bezpieczeństwa 07.11.06, 10:38
          Nie pamietam ulicy. Dorabialem na Brodnie. Jedziesz Wincentego od ronda Zaby. To ktoras ulica w prawo. Dorabialem kilka lat temu, wiec nie wiem czy gosc istnieje. Dorobial dobrze i tanio.
        • 1realista Re: 30zł bezpieczeństwa 08.11.06, 09:31
          > Przejedź się Fabią. Nie dość, że płaskie (chyba) to jeszcze połowe krótsze jest
          > lustro lewe....

i żeby było śmieszniej to zmienili lepsze na gorsze. Lepsze -lusterka w felicji, gorsze - w fabii (dla mnie to poważnie dyskwalifikuje ten model). Ale to nic dziwnego bo w całym koncernie vw tak zrobiono skutiem czego nowsze auta z większa ilością gwiazdek sa dużo bardziej niebezpieczne niż starsze modele. Ryzyko wypadku spowodowane katastrofalną widocznościa z miejsca kierowcy jest tak duże ze nawet instytucje urzednicze w ue zainteresowaly się wzrostem ilości wypadków spowodowane gorszymi lusterkami.
          No ale jest to polityka. Gorsza widocznosc= większa ilośc stłuczek= większy obrót częsciami. A że przy tym giną ludzie? Przeciez już dawno wykazano że koncernom samochodowym bardziej opłaca się puscić tańszy bubel niż droższy bezpieczny produkt.Tyle że trzeba wydać forsę na odpowiedni marketing. I cena bubla rośnie.Wasciwie do tej pory dobrze działa mechanizm ale od jakiś 2-3 lat zaczął sie zacinać. I coraz więcej ludzi woli starsze samochody.
          • sherlock_holmes Re: 30zł bezpieczeństwa 08.11.06, 19:30
            W chwili obecnej, jako opcja jest możliwość zamówienia normalnego lusterka. Ale jak chcesz do używanego kupic, to pewnie z 1000zł kosztuje normalne prawe lusterko.
            ciekaw jestem co za psychol w VW wymyślił takie gówno? Przecież w tym nawet nie da się ropzejrzec na parkingu, o używaniu jako lusterko wsteczne nie wspomnę, bo to kpina.
            • lobuzek1 Re: 30zł bezpieczeństwa 08.11.06, 19:42
              Zawsze mnie to dziwiło w tych samochodach. Nie znajduję jakiegokolwiek
              rozsądnego wytłumaczenia.
              • plawski Re: 30zł bezpieczeństwa 08.11.06, 20:06
                lobuzek1 napisał:

> Zawsze mnie to dziwiło w tych samochodach. Nie znajduję jakiegokolwiek
                > rozsądnego wytłumaczenia.

Z tego co pamiętam, niektóre starsze meśki też tak mają.
                • truskava Re: 30zł bezpieczeństwa 08.11.06, 21:33
                  plawski napisał:

True.
                  • jorn Re: 30zł bezpieczeństwa 11.11.06, 22:41
                    A w nowych VW i Skodach (przynajmniej w niektórych modelach) już nie, na
                    szczęście!
                    • speedone Re: 30zł bezpieczeństwa 11.11.06, 22:57
                      Szkła płaskie - nie przekłamują odległości.
                      Szkła sferyczne - wygięte poszerzające kąt widzenia stosowane w celu
                      zmniejszenia martwej strefy.
                      Szkła asferyczne - szkło sferyczne o powiększonym profilu gięcia likwidujące
                      efekt martwego pola .Linia gięcia jest znaczona pionową kreską.
                      Szkła niebieskie - lusterko w którym zastosowano niebieskie szkło aby ograniczyć
                      zbędne odbłyski oraz ograniczające efekt oślepienia podczas jazdy nocą.

Wkleję opisy, bo bez bicia się przyznam ze nie wiedziałem, jakie są różnice w
                      nich a może się komuś przyda

pozdrawiam
                      • typson Re: 30zł bezpieczeństwa 12.11.06, 18:56
                        no jak sama nazwa wskazuje

sferyczne - wycinek sfery (powierzchni kuli)
                        asferyczne - wycinek asfery (powierzchni akuli) ;))

Jesli chodzi o odbicia, to w kombiwarze sie lustra przyciemniaja. I powiem
                        szczerze, ze jest to the best opcja. Moze the best by byla, gdyby wewnetrzne
                        miało cien przestawiany gałką (szybko i jednoznacznie skutecznie) a zewnetrzne
                        by sie przyciemniały.

Dodam, ze wewnetrzne lusterko z polcieniem w cabriosie troche dziwne efekty
                        daje w nocy. Gdy jedzie sie z opcja polcienia to widac latarnie i ksiezyc
                        zamiast oslabionych lamp z tylu. Moze sobie zaloze jakies sciemniajace sie...
                • pizza987 Re: 30zł bezpieczeństwa 11.11.06, 23:04
                  Zgadza się, ale w meśkach to jest jednak kawał lustra, a nie taki fragment damskiej puderniczki.
    • typson tak sobie mysle 12.11.06, 19:00
      i wydaje mi sie, ze jedynym sensownym wytlumaczeniem jest fakt nie narazania
      pieszych na chodnikach na zahaczenie sie o lusterko stojacego auta. np w
      monachium prawie wszedzie parkuje sie wzdluz kraweznika. Pewnie tez przydaje
      sie podczas omijania rowerzystow, bo lusterko jest na podobnej wysokosci co
      kierownica i łokcie rowerzysty czyli spotykaja sie dwa najszersze wymiary sie
      spotykaja na tej samej wysokosci

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka