Dodaj do ulubionych

samochodem do UK

02.04.07, 23:19
W zwiazku z tym, ze "jak kazdy prawdziwy Polak" (nie mowiac juz o "prawdziwym polskim studencie) szykuje sie do wyjazdu na Wyspy, mam do Was takie oto pytanie: czy do Wielkiej Brytanii lub Irlandii (cel jeszcze nie przesadzony) mozna pojechac polskim samochodem? Chodzi mi tu o sprawdzenie informacji jakoby "polski" samochod byl rekwirowany na terytorium Irlandii jesli pracuje sie tam legalnie. Czy to prawda?

Tak to czytam i chyba nie do konca czytelnie brzmi :) W skrocie: chcemy jechac w trojke na Wyspy (jeszcze nie wiemy gdzie konkretnie) i wolelibysmy zabrac sie samochodem. Slyszalem jednak ze nie mozna sie tam nim legalnie przemieszczac. Jasne, ze nie chodzi mi o codzienna eksploatacje bo ta po prostu musi byc niewygodna, ale o przyjazd i wyjazd (z ewentualnymi zmianami miejsc co kilka tygodni). Mozna?
Obserwuj wątek
    • frax1 Re: samochodem do UK 02.04.07, 23:36
      Zależy na jak długo. W Irlandii generalnie problem jest ale go nie ma. Ja
      jeździłem 9 miesięcy bez żadnych problemów, ale wiem że niektórym kazali
      zabrać/przerejestrować auto po 3 tygodniach jeżeli tylko sprawdzili że pracują
      na zielonej wyspie :) W zeszłym miesiącu wywiozłem auto do Polski bo
      stwierdziłem że nie ma co dalej cwaniakować i kupiłem irlandzki samochód, co
      prawda gorszy tańszy itd. Ale przynajmniej nie wyróżniam się z tłumu. Generalnie
      odradzam chyba że wyjazd jest na 3 miesiące to nie widzę problemu.
      Pozdrawiam
      • kamiill Re: samochodem do UK 02.04.07, 23:38
        Wlasciciel samochodu to nawet tylko na 2 miesiace jedzie :) A jaki jest koszt przerejestrowania? Oplaca sie to "w razie czego"? Czyli spokojnie ryzykowac? :)
        • frax1 Re: samochodem do UK 03.04.07, 00:01
          Wiesz zawsze można mieć pecha, mi się ryzyko opłacało i to całkiem nieźle. Skoro
          właściciel ma jeździć 2 miesiące to hmmm może to się opłacać... ja nie myślałem
          o przerejestrowaniu bo audi a4 2,8q nikt tutaj mi nie ubezpieczy... jestem za
          młody 24 lata i do tego podatek to około 1000 euro na rok. Wiesz nigdy nie wiesz
          czy Ci się opłaci dopóki nie sprawdzisz... może być super ale możesz mieć pecha
          po tygodniu... tak jest w IRL nie wiem jak w UK.
          Pozdrawiam
        • tomek854 Re: samochodem do UK 03.04.07, 20:42
          Jezeli chodzi o UK to zadnego ryzyka nie ma - mozesz zgodnie z prawem jezdzic
          tu pol roku na polskich blachach (pod warunkiem wyklejek na reflektorach). Ale
          niektorzy latami jezdza - co pol roku jada sobie po winko do francji i potem na
          zadanie policji okazuja wywieszke z promu.

Spoko, nie szalej, co za absurdalny pomysl z tym przejerestrowywaniem.

Ale... Jezeli zaparkujesz w dzielnicy, w ktorej nie lubia Polakow moze sie to
          dla auta zle skonczyc...
          • typson Re: samochodem do UK 03.04.07, 20:58
            > Ale... Jezeli zaparkujesz w dzielnicy, w ktorej nie lubia Polakow moze sie to
            > dla auta zle skonczyc...

powinien miec mozliwosc przelozenia (tak na taśme klejącą) keirownicy na prawa
            strone ;)
          • frax1 Re: samochodem do UK 04.04.07, 01:40
            To trochę dziwne... tutaj niby też jest pół roku ale bywa różnie... niektórzy
            jeżdżą latami a niektórzy... po paru tygodniach muszą się zawijać. A co do tej
            wywieszki... niby prawo prawem ale w Irlandii jak się ma numer podatkowy to jest
            problem i policja nie ma tu nic do wysyłania aut do Polski. Robi to urząd celny
            i to nie dlatego że auto jest akurat na polskich numerach (bo tak samo traktują
            auta na numerach UK czy Francuskich bądź Portugalskich...) tylko dlatego że nie
            jest opłacony VRT i road tax.
            Pozdrawiam
            • kamiill Re: samochodem do UK 04.04.07, 11:04
              No i dziekuje bardzo za pomoc :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka