Dodaj do ulubionych

Kolejny urzędowy absurd

21.08.07, 09:45
Złozylem wniosek o wydanie paszportu dla naszego smyka. Oblozone jest to
wieloma warunkami, m.in. wymogiem stawienia sie obojga rodziców wraz z
dzieckiem. W swietle tego przepisu ma to zapobiec przemytowi dzieci. Tak wiec
sala na ktorej sklada sie wnioski wyglada jak poczekalnia przychodni: tłok,
poirytowanie, szalejące dzieci. Prym wiódł niejaki Kamil rozpędem na kolanach
froterujący podłogę urzędu. Nieopatrznie wjechał czolem w blaszaną popielnice
co skonczylo sie hukiem, glosnym placzem i guzem. Ale nie o tym chcialem. Otoz
zauwazylismy, ze mimo wymogu, urzednik przyjmujący wnioski nie zwraca uwagi na
przyprowadzone dziecko. Z ludzmi z ktorymi nawiązalismy kolejkową sztame
umowilismy sie ze podejdziemy do okienka zamieniajac sie na dzieci. Nikt nawet
nie zapytal dlaczego stoje z 5 letnim chlopcem, a wpisalem w formularzu Maja,
lat 3 i pol. Pani nie podniosla sie zeby poszukac jej wzrokiem. Najwazniejsze,
oprocz naszych dowodow, bylo czy wplacilem 30zł. Potem chlopiec podszedl ze
swoimi rodzicami co rozbawilo całą kolejkę ale czujnosc pani nadal nastawiona
byla na potwierdzenie wplaty. Ot urzędy:-)
Obserwuj wątek
    • mrzagi01 Re: Kolejny urzędowy absurd 21.08.07, 10:01
      a jak wam z biometrycznym zdjęciem dziecka poszło?
      • sven_b Re: Kolejny urzędowy absurd 21.08.07, 11:09
        Nie bylo uwag. Zdjecia byly 'w klasie'. Fotograf mial w uszach body piercing i
        tym przykuł uwage Majki. Sterował nią jak chciał:-)
    • emes-nju Re: Kolejny urzędowy absurd 21.08.07, 10:43
      To nie jest urzedowy absurd tylko absurdalna praca urzednika :-P
    • edek40 Re: Kolejny urzędowy absurd 21.08.07, 10:56
      Ten przepis ma sens. Jednak wykonanie jest oczywiscie do d...

Jak ponad piec lat temu wyklulo mi sie malenstwo to wszystkie opisywane formalnosci zalatwilem w Legionowie. Bez kolejek za to z dokladnym obejrzeniem dziecka. Odbior paszportu rowniez w Legionowie. Gdy to samo robilem w tym roku to zaczelo sie od Legionowa. To maly urzad, wiec pani koniecznie chciala widziec dwie juz latorosli. Ale odbior w Warszawie na Solidarnosci. No wiecie, kolejki, listy spoleczne, nocne czuwanie i temu podobne. A wszystko przez to, ze zabralismy sie za te paszporty z wielkim opozniem. Do Hiszpanii lecielismy na poczatku czerwca, a paszporty zaczelismy robic w szczycie sezonu czyli na poczatku kwietnia.

Nie mozna powiedziec, ze PiS zle to zorganizowal. Wszak mogli cala Polske do tego jednego urzedu sciagnac. A oni tylko Warszawe i okolice. Moze gora ze 3 mln obywateli, a jak malzonka odstala swoje, to okazalo sie, ze pracuja az dwa okienka, a przeciez moglo byc jedno i wlasnie miec przerwe na sprawy wewnatrzurzedowe.

Najpiekniejsze jest to, ze we wlasnym dobrze pojetym interesie nalezy zupelnie malym dzieciom robic paszport co rok, bo zmiany fizjonomii sa raczej znaczne. Glupio jest nie dogadac sie z pogranicznikiem i nie wyjechac z powodu dorastania berbecia. Mysle, ze piecioletnia Zuzka chwile bedzie mogla poslugiwac sie paszportem. Niespelna trzyletnia Ania moze wymagac zmiany dokumentu
      • sven_b Re: Kolejny urzędowy absurd 21.08.07, 11:29
        'Najpiekniejsze jest to, ze we wlasnym dobrze pojetym interesie nalezy zupelnie
        malym dzieciom robic paszport co rok'

Tu wlasnie mialem szybki dylemat i wzielismy wariant na 5 lat. Mysle ze korzysc
        z tego to niebywanie w urzedzie co roku, chociaz zmienie go po jakichs 2-3latach.
        • edek40 Re: Kolejny urzędowy absurd 21.08.07, 11:37
          Tak naprawde dzieci zmieniaja sie nie do poznania (na zdjeciach) tak gdzies do 3 roku zycia.
          • bassooner Re: Kolejny urzędowy absurd 21.08.07, 13:49
            A ja myślałem, że biometryczny, który to Antosia posiada od kwietnia, polega na
            tym, że są pewne(nazwijmy je)stałe w układzie twarzy, które się nie zmieniają na
            przestrzeni tych 5-ciu lat.
            • edek40 Re: Kolejny urzędowy absurd 21.08.07, 13:55
              Sam nie wiem jak to jest z tym "biometrycznym". Dla mnie, zwyklego operatora kosiarki spalinowej, roznica polega na ustawieniu pyska. Kiedys bylo z lewym uchem, a teraz na wprost. Przy moim ostatnim wyjezdzie zdjecia byly "analizowane" wzrokowo przez pogranicznikow na lotnisku. Zadnej zaawansowanej techniki nie widzialem. Innymi slowy, jezeli pyszczek mlodocianego sie zmieni, to moze byc problem na granicy. Mojej Zuzi, poza brwiami, w twarzy zmienilo sie wszystko na przestrzeni 4 lat po miedzy kolejnymi paszportami.
              • bassooner Re: Kolejny urzędowy absurd 21.08.07, 13:59
                No widzisz...brwi...po brwiach rozpoznają...
                • edek40 Re: Kolejny urzędowy absurd 21.08.07, 14:04
                  No i zawsze moge dac slowo, ze to moja coreczka ;)
                • pizza987 Re: Kolejny urzędowy absurd 21.08.07, 14:47
                  bassooner napisał:

> No widzisz...brwi...po brwiach rozpoznają...

To przecież żadna nowość. W ZSRR mieli to opanowane do perfekcji:

Co to są brwi Breżniewa??
                  -To są te same wąsy, tylko o oczko wyżej....

Więc wszystko pozostaje w rodzinie ;)
              • mrzagi01 Re: Kolejny urzędowy absurd 21.08.07, 15:14
                juniorowi robiliśmy paszport jak miał 2 lata (czyli 2 lata temu) o "za pieć
                dwunasta" przed wprowadzeniem biometrycznych. jest wazny lat 10. Nie ukrywam,że
                wydaje mi sie to kuriozalne, bo wygląd 12-sto latka będzie niewątpliwie odbiegał
                od wizerunku w paszporcie, no ale jeżeli państwowy urząd tak zadecydował, to
                rozszarpię każdego kto to zakwestionuje
                • edek40 Re: Kolejny urzędowy absurd 21.08.07, 15:40
                  Pogranicznik moze sie czepnac nawet tego, ze zdjecie masz w okularach oraz jestes brodaty, a dzis nosisz kontakty i golisz sie na glanc.
                  • bassooner Re: Kolejny urzędowy absurd 21.08.07, 15:44
                    No co Ty...powaga...to do żony się przyczepią jak ma chomasa wygolonego...;-)))
                    • edek40 Re: Kolejny urzędowy absurd 24.08.07, 13:32
                      Bass, jaka fotografie ma Twoja polowica w paszporcie?
                • sven_b Re: Kolejny urzędowy absurd 21.08.07, 20:26
                  Osobiscie stracilem na wyglądzie po wejsciu zdjec biometrycznych. Ze starym
                  paszportem usmiechaly sie do mnie czeskie celniczki. Teraz wyszedlem jak Mohamed
                  Ata.
                  • mrzagi01 Re: Kolejny urzędowy absurd 24.08.07, 12:52
                    sven_b napisał:

> Osobiscie stracilem na wyglądzie po wejsciu zdjec biometrycznych.
                    Ze starym
                    > paszportem usmiechaly sie do mnie czeskie celniczki. Teraz
                    wyszedlem jak Mohame
                    > d
                    > Ata.
                    a wez przestan, ostatio kumpela pokazala mi swoja biometryczna fote
                    to sie zalamalem.... w realu atrakcyjna a nawet bardzo a w
                    paszporcie jakies policyjne dossier grupy Bader-Meinhoff. popelina
                    straszna....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka