wujaszek_joe 02.11.07, 11:54 uff. w przeciwnym razie, jak pytał Jeremy Clarkson, po co byłyby Niemcy? www.autokrata.pl/lod/2782/w_niemczech_bez_ograniczen/ Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sum_tzw_olimpijczyk Re: naa autobahnach nadal mozna z gazem do dechy 02.11.07, 11:56 Ja chcę mieć takie autostrady jak w Niemczech :( Odpowiedz Link
lexus400 Re: naa autobahnach nadal mozna z gazem do dechy 02.11.07, 17:16 ......i bardzo dobrze, jak widać są jeszcze myślący ludzie na tym świecie, którzy jak widać nie mają klapek na oczach jak większość twierdząc, że trzeba ograniczać prędkość aby było bezpieczniej i ekologiczniej. Odpowiedz Link
civic_06 Re: naa autobahnach nadal mozna z gazem do dechy 02.11.07, 18:33 Brawo Angela. Kobieta, ale z jajami. Przypomina mi to podroz jaka kiedys odbylem w Luksemburgu z niemka o imieniu Angela. Poznalem co naprawde potrafi BMW 330 Cd i potrafil wiele... Odpowiedz Link
bassooner Re: naa autobahnach nadal mozna z gazem do dechy 02.11.07, 19:50 civic_06 napisał: > Brawo Angela. > Kobieta, ale z jajami. Przypomina mi to podroz jaka kiedys odbylem w Luksemburg u z niemka o imieniu Angela. Poznalem co naprawde potrafi BMW 330 Cd i potrafil wiele... _______________________________________________________________- A poznałeś co potrafi Angela...???...;-))) Odpowiedz Link
wo_bi Re: naa autobahnach nadal mozna z gazem do dechy 02.11.07, 19:52 bassooner napisał: > civic_06 napisał: > > > Brawo Angela. > > Kobieta, ale z jajami. Przypomina mi to podroz jaka kiedys odbylem w > Luksemburg u z niemka o imieniu Angela. Poznalem co naprawde potrafi BMW 330 Cd > i potrafil wiele... > _______________________________________________________________- > A poznałeś co potrafi Angela...???...;-))) Mysle, ze juz nie mial odwagi sprawdzac ;) Odpowiedz Link
wiktor_l Re: naa autobahnach nadal mozna z gazem do dechy 02.11.07, 22:44 E, ale w Luxie są ograniczenia, do tego milicjanty malo mile i srogie:) Odpowiedz Link
civic_06 Re: naa autobahnach nadal mozna z gazem do dechy 03.11.07, 00:50 wiktor_l napisał: > E, ale w Luxie są ograniczenia, do tego milicjanty malo mile i srogie:) Jakos chyba do Autobahni przyzwyczajona byla bo leciala non-stop 200-230 km/h na 50 km odcinku... Odpowiedz Link
civic_06 Re: naa autobahnach nadal mozna z gazem do dechy 03.11.07, 00:48 bassooner napisał: > civic_06 napisał: > > > Brawo Angela. > > Kobieta, ale z jajami. Przypomina mi to podroz jaka kiedys odbylem w > Luksemburg u z niemka o imieniu Angela. Poznalem co naprawde potrafi BMW 330 Cd > i potrafil wiele... > _______________________________________________________________- > A poznałeś co potrafi Angela...???...;-))) Kobieta efektowna, mozna powiedziec nawet atrakcyjna to byla, ale... jakies 25 lat starsza ode mnie. Wolalem nie probowac ;) Odpowiedz Link
bassooner Re: naa autobahnach nadal mozna z gazem do dechy 03.11.07, 10:30 civic_06 napisał: Brawo Angela. > > > Kobieta, ale z jajami. Przypomina mi to podroz jaka kiedys odbylem > w Luksemburg u z niemka o imieniu Angela. Poznalem co naprawde potrafi BMW > 330 Cd > > i potrafil wiele... > > _______________________________________________________________- > > A poznałeś co potrafi Angela...???...;-))) > > Kobieta efektowna, mozna powiedziec nawet atrakcyjna to byla, ale... > jakies 25 lat starsza ode mnie. Wolalem nie probowac ;) ____________________________________________________________ Bałeś się, że będzie wytrawna...;-))) Odpowiedz Link
margotje Re: naa autobahnach nadal mozna z gazem do dechy 03.11.07, 10:15 Czegoś tutaj nie rozumiem (pewnie Cranmer objasni ). Przy wjezdzie do Bundesrepublik, tak ja przy wjeździe do innych krajow stoja tablice informacyjne, gdzie podana jest obowiazujaca w danym kraju prędkość na drogach: - w przypadku BRD - 130 km/h na autostradzie - 100 na dk - 50 w terenie zabudowanym. Fakt, ze tych ograniczen przestrzega sie rzadko, a raczej sie ich w ogole nie przestrzega, zas drogowa polizei i jej podlegle sluzby nie egzekwuja stosowania sie do tychze limitow nie świadczy bynajmniej o braku kontroli. Poza ograniczeniami ponizej 130, ktore to sa bardzo ale to bardzo rygorystycznie egzekwowane - sama doswiadczylam na wlasnym karku, a moj hazbend znacznie mocniej. Kilkakrotnie wybecelowalismy słone mandaty za przekroczenie. Ja za minimalne: dozwolone 60, ja jechalam wg nich 80, natomiast mój men "wykroczyl" za 220 e, za dosc szybka jazde (w nocy!) przy ograniczeniu do 100 lub 80 (dokladnie nie pamietam). Powyzsze swiadczy o tym, ze kontrole predkosci jak najbardziej maja miejsce. Nasz niemiecki szwagier z wlasciwym sobie uporem twierdzi, ze ogolne ograniczenie predkosci na autostradzie (130 km/m) obowiazuje i ze w zasadzie przekroczenie tej predkosci to wykroczenie zaslugujace juz na mandat. Ale poniewaz tratata tratata (peany nt ichniejszej elastycznej policji) to sobie ludzkosc uzywa na ich (niemieckich) najlepszych na swiecie autobanach. NIe ukrywam, ze mnie wielokrotnie w zastanowienie wprawial znak ograniczenia predkosci do 130 km (ten wlasciwie widzialam rzadziej, natomiast 120 bardzo czesto), a potem ten sam ino przekreslony czyli odwolanie tego limitu. To jak to jest w takim razie z tym zahamowaniem "wprowadzenia ograniczen" i po jaki wacek stoi przy wjezdzie informacja o dozwolonych predkosciach i jak to tak naprawde jest? Odpowiedz Link
bassooner Re: naa autobahnach nadal mozna z gazem do dechy 03.11.07, 10:21 Z tego co wiem to ograniczenia żadnego nie ma (chyba, że jest ograniczenie), czasami są znaki informujące nie o zakazie, a o zalecanej prędkości 130 km/h, zazwyczaj gdy Autobahna jest lekko kręta. I z tego co wiem to przy prędkości powyżej 200 km/h spowodowanie jakiegoś wypadku = twoja wina. Odpowiedz Link
margotje Re: naa autobahnach nadal mozna z gazem do dechy 03.11.07, 10:28 Bassoonerku, zgadzam sie z "zalecana" . Ta jednak jest zapodana na prostokatnym czy tez kwadratowym, niewbieskim znaku. Odpowiedz Link
bassooner Re: naa autobahnach nadal mozna z gazem do dechy 03.11.07, 10:33 Hmm...wyprzedziłem kilka razy Polizei, oni jechali ze 140 km/h, ja ze 180km/h...to by mnie raczej zatrzymali. Odpowiedz Link
margotje Re: naa autobahnach nadal mozna z gazem do dechy 03.11.07, 10:39 tak, zgadzam sie... nie reaguja (przewaznie). A ci w zielonych (coraz wiecej w niebieskich - przekolorowuja sie chyba) autach gonia raczej przestepcow, ale nie drogowych:)). Odpowiedz Link
margotje Re: naa autobahnach nadal mozna z gazem do dechy 03.11.07, 10:43 Ponadto ciesze sie, ze Merkel smialo i wlasciwie podchodzi do problemu zanieczyszczenia srodowiska. Ograniczenia predkosci w Nl (planuja w calym kraju wprowadzic 100 !!!!! ) nie maja nic wspolnego ani z ochrona srodowiska ani z bezpieczenstwem na drogach: Holendrom przyswieca jeden cel: kasa!!!! Odpowiedz Link
crannmer Wykladnia prawna 03.11.07, 11:01 margotje napisała: > - w przypadku BRD - 130 km/h na autostradzie Ale te 130 sa podane na bialo w niebieskim prostokacie, a nie na czarno w bialym kole z czerwonym brzegiem. de.wikipedia.org/wiki/Bild:Zeichen_393.svg Na niektorych autostradach co pewien czas stoja znaki 380 bundesrecht.juris.de/stvo/__42.html z trescia "130". Wlasciwie sa zbyteczne i sluza tylko za przypomnienie dla przyjezdnych ;-) "Die Überschreitung der Richtgeschwindigkeit ist keine Straftat oder Ordnungswidrigkeit; jedoch kann bei einem Unfall eine Mithaftung aufgrund einer erhöhten Betriebsgefahr angerechnet werden." Przekroczenie predkosci zalecanej nie jest ani przestepstwem, ani wykroczeniem; jednakze w przypadku wypadku _moze_ byc powodem wspolodpowiedzialnosci z racji wiekszego zagrozenia zwiazanego z eksploatacja. Patrz tez rozporzadzenie o predkosci zalecanej www.transportrecht.de/transportrecht_content/1084451547.pdf > Nasz niemiecki szwagier z wlasciwym sobie uporem twierdzi, ze > ogolne ograniczenie predkosci na autostradzie (130 km/m) obowiazuje > i ze w zasadzieprzekroczenie tej predkosci to wykroczenie > zaslugujace juz na mandat. Szwagier winien najpierw rzucic okiem na StVO §3, punkt 3. Np. tutaj bundesrecht.juris.de/stvo/__3.html > NIe ukrywam, ze mnie wielokrotnie w zastanowienie wprawial znak > ograniczenia predkosci do 130 km (ten wlasciwie widzialam rzadziej, > natomiast 120 bardzo > czesto), a potem ten sam ino przekreslony czyli odwolanie tego > limitu. To ograniczenie 130 bundesrecht.juris.de/stvo/__41.html Znak 274 robi z predkosci zalecanej zwykle ograniczenie predkosci na okreslonym odcinku. MfG C. Pay no mind to what we've told you Odpowiedz Link
margotje Re: Wykladnia prawna 03.11.07, 11:29 przyjrze sie przy kolejnym wjezdzie do BRD jakie te znaki sa. Pewnie masz racje z tym niebieskim. Ale 380 to nie widzialam jeszcze nigdy, nigdzie (a podrozowalam po swiecie bardzo, bardzo, bardzo duzo) :))) (przypisuje to "literowce") Odpowiedz Link
crannmer Znak 380 03.11.07, 12:29 margotje napisała: > Ale 380 to nie widzialam jeszcze nigdy, nigdzie (a podrozowalam po > swiecie bardzo, bardzo, bardzo duzo) :))) Znak 380 z trescia "130" znajdziesz wielokrotnie min. na A2 na odcinku Berlin-Magdeburg (az do bylej granicy, zachodnia czesc A2 ma duzo ograniczen, w tym kilka testowych odcinkow 140), jak rowniez na niektorych odcinkach ringu berlinskiego (szczegolnie w zachodniej i polodniowej czesci). Znak 380 z trescia "60" znajdziesz min. w kilku miejscach na zakretach autostrady miejskiej w Bremie. MfG C. Pay no mind to what we've told you Odpowiedz Link
tomek854 Re: Wykladnia prawna 03.11.07, 13:16 380 czyli te prędkości zalecane na prostokącie koloru niebieskiego są całkiem popularne w Niemczech z liczbą 130. Widziałem je też bodajże w Antwerpii... Odpowiedz Link