Dodaj do ulubionych

Pytanie do Lexa

17.11.07, 05:47
Zostalem "zmuszony" do eksploatacji Volvo 850 z 94 roku na jakis czas (kilka miesiecy). Auto ma 140 tys mil i w zasadzie nie sprawia problemu, ale musi mnie wozic 40 mil dziennie przez kilka miesiecy. Jedyna sprawa, ktora chcialbym sie zajac jest tutaj zwany PCV - Positive Crankcase Ventilation System, czyli po mojemu przeinzyrowana przez Volvo odma, ktora ma tendencje do zapychania sie. Wiem, ze mam problem bo przy zapalonym silniku z rurki bagnetu kontroli oleju intensywnie dymi. Na razie zalalem silnik dosc skutecznym specyfikiem (Auto RX) co znacznie zmiejszylo wycieki oleju na ulice, ale zdaje sobie sprawe, ze z tym przebiegiem i zapchana odma moge wydmuchac uszczelke na wale korbowym. Jako, ze wymiana tej odmy laczy sie m.i.n. z demontazem kolektora chcialbym sie zapytac czy moga mnie napotkac jakies przykre niespodzianki zwiazane z ta naprawa. Dodam, ze mam srednie pojecie mechaniczne i takiez samodoswiadzenie. Za gowniarza rozkrecilem i zlozylem Garbusa i nadal jezdzil wiec mechanicznym debilem raczej nie jestem. CZy warto podjac sie tej naprawy samemu, czy raczej oddac auto do mechanika?
Moja rozterka wynika stad, ze zestaw naprawczy kupie za $180, a koszt naprawy (TANIO) moze mnie kosztowac $500 jesli "wszystko dobrze pojdzie". Serwis zawolal $950 (sic!) Auto jest warte jakies $1500-2000.
Lexie grzebales kolo czegos takiego?
Obserwuj wątek
    • lexus400 Re: Pytanie do Lexa 17.11.07, 08:09
      Jeżeli chodzi o Volvo to jest to pytanie raczej do SH. Z mojej strony nie widzę
      żadnego problemu aby Cię coś spotkało przy demontażu kolektora a pytanie czy coś
      takiego robiłem hmmm:)) wielu rzeczy jeszcze nie robiłem i każdy dzień to
      wyzwanie:))) Zakasaj rękawy i do dzieła.
      • civic_06 Re: Pytanie do Lexa 17.11.07, 13:33
        lexus400 napisał:

> Jeżeli chodzi o Volvo to jest to pytanie raczej do SH. Z mojej strony nie widzę
        > żadnego problemu aby Cię coś spotkało przy demontażu kolektora a pytanie czy co
        > ś
        > takiego robiłem hmmm:)) wielu rzeczy jeszcze nie robiłem i każdy dzień to
        > wyzwanie:))) Zakasaj rękawy i do dzieła.

I takiej wlasnie odpowiedzi potrzebowalem. Rekawy zakasane i zestaw naprawczy zamowiony. Na (po krakowsku powiem) dworze (w moich stronach to na polu) troche pizdzi, ale robota na przyszly dlugi leekend zaplanowana.
        • sherlock_holmes Re: Pytanie do Lexa 17.11.07, 19:50
          W Volvo stosuje się tzw. pułapke olejową, którą przy takim przebiegu ma prawo się zapchać i konieczna będzie jej wymiana.Wyślij mi mailem nr VIN, sprawdzę po typie silnika czy ma "oil trap" i podpowiem jak ją wymienić.
          • civic_06 Re: Pytanie do Lexa 17.11.07, 20:23
            sherlock_holmes napisał:

> W Volvo stosuje się tzw. pułapke olejową, którą przy takim przebiegu ma prawo s
            > ię zapchać i konieczna będzie jej wymiana.Wyślij mi mailem nr VIN, sprawdzę po
            > typie silnika czy ma "oil trap" i podpowiem jak ją wymienić.
            >

Tak, ma Oil Trap i zamowilem "zestaw naprawczy" z tego zrodelka
            www.fcpgroton.com/volvo850oiltrap.htm
            Za wszelkie podpowiedzi jak sie do tego zabrac z gory dziekuje. Czytalem juz co
            nieco na ten temat, ale zawsze lepiej wiedziec wiecej niz mniej...
            • lexus400 Re: Pytanie do Lexa 17.11.07, 23:01
              .....a mówiłem, że SH to alfa i omega i w tym temacie:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka