mrzagi01 14.08.08, 13:56 trzeba mieć ze sobą czy nie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
emes-nju Re: Chrwacja-Zielona Karta 14.08.08, 14:12 O ile dobrze pamietam, nie jest potrzebna. Ale najlepiej zadzwon do swojego ubezpieczyciela. Dokad jedziesz? Odpowiedz Link
sven_b Re: Chrwacja-Zielona Karta 14.08.08, 14:52 Podpinam się. Będę wdzięczny za wszelkie opinie o Chorwacji. Idzie wrzesień. Idzie urlop. Człowiek nie może się ciągle wspinać:) Odpowiedz Link
emes-nju Re: Chrwacja-Zielona Karta 14.08.08, 15:01 To ja Ci sprzedam moja opinie :-) Bylem w Chorwacji wiele razy. "Dwa razy" inaczej niz jachtem - pierwszy i ostatni ;-) Z jachtu wszystko wyglada slicznie bo albo staje sie rejonach dzikich, albo w "centrach zwiedzalniczych". Natomiast z brzegu juz nie jest tak rozowo - ogolnie rzecz ujmujac przerazajacy SYF poza regionami czysto turystycznymi. I staraszny tlum, ktory jakos akceptuje w czasie przechadzek po zabytkach, ale juz na plazy nie bardzo. Zeby jechac plazowac, trzeba miec naprawde sprawdzony namiar. I to raczej na wyspach niz na "kontynencie" - mniej tam ludzi, a wiecej miejsc dzikich. Choc prawie zawsze kamienistych. Odpowiedz Link
jerry.s Re: Chrwacja-Zielona Karta 14.08.08, 18:06 chwilunia, emes ... to nie jest tak, ja bylem rok temu autem i było pusto na plażach, do tego plaże niewielkie - od 50 do 300m długości ja byłem aż za Dubrovnikiem, w dodatku na początku września, niedrogi apartament wyposażony we wszystko co potrzeba, jest co pooglądać (półwysep Prevlaka, Cavtat, Dubrovnik); naprawdę polecam; pzdr, j Odpowiedz Link
emes-nju Re: Chrwacja-Zielona Karta 18.08.08, 10:28 jerry.s napisał: > ja bylem rok temu autem i było pusto na plażach, do > tego plaże niewielkie - od 50 do 300m długości > > ja byłem aż za Dubrovnikiem No i nie ma wiecej pytan :-) Do wysokosci Splitu (jadac od polnocy) jest dosc masakrycznie (z drobnymi wyjatkami) - kupa ludzi i syf wszelaki pelza i mlaszcze. Potem jest przecudnej urody Riviera Makarska z duzym, ale niezle zagospodarowanym ruchem turystycznym, a za Dubrovnikiem jest nieomal Terra Incognita, bo ruch turystyczny "zamiera" na poludnie od lotniska ;-) Odpowiedz Link
mrzagi01 do bywalców. 18.08.08, 12:09 jako iż ostatni raz w tamtych stronach byłem w 96-tym, można powiedzieć że wcale nie byłem w związku z tym wszelkie konstruktywne i dekonstruktywne uwagi odnośnie poniższego planu z radością powitam. 1. czas od 30-31.08.08 do ok. 15.09.08 a może jreszcze dłużej 2. destynacja (tą stronę opracowuje moja żona od tygodnia siedząc nosem w przewodnikach, mapach, blogach, hołmpejdżach itp)- rejon Zadaru ze wskazaniem na wyspę Pasman 3. Cel- pobyczyć, pomoczyć w solance, (piaszczyste jakoby plaże na Pasmanie i czyste wody wokól) zdeptać (interior wyspy) zjeździć/ zwiedzić (optymalne polożenie względem tych różnych Plitvic itd...) 4. jedziemy na pałę z opartym na solidnych podstawach zalożeniem, ze we wrześniu nie będzie problemu ze znalezieniem odpowiedniego zakwaterowania. 5. Dojazd (to z kolei moja broszka)- celem bojkotu słoweńskich winietek trasa następująca: Brno -> A2 przez Słowację -> droga 86 przez Węgry w stronę słoweńskiej Lendavy -> i dalej Chrwacja autostradami. podróż rozłożona na 2 dni z noclegiem w jakimś ciekawym miejscu (na Węgrzech np.) żeby a) nie zamordować juniora b) dotrzeć na miejsce wczesną porą oraz rześkim i wypoczętym, aby bez presji zachodzacego słońca znależć lokum. Odpowiedz Link
niewygodny Re: Chrwacja-Zielona Karta - nie jest potrzebna 14.08.08, 15:19 Jestem na stale w regionie ale polskim samochodem - nie potrzebuje zielonej karty na 100% Odpowiedz Link