Dodaj do ulubionych

Chrwacja-Zielona Karta

14.08.08, 13:56
trzeba mieć ze sobą czy nie?
Obserwuj wątek
    • emes-nju Re: Chrwacja-Zielona Karta 14.08.08, 14:12
      O ile dobrze pamietam, nie jest potrzebna. Ale najlepiej zadzwon do swojego ubezpieczyciela.

Dokad jedziesz?
      • sven_b Re: Chrwacja-Zielona Karta 14.08.08, 14:52
        Podpinam się. Będę wdzięczny za wszelkie opinie o Chorwacji. Idzie wrzesień.
        Idzie urlop. Człowiek nie może się ciągle wspinać:)
        • emes-nju Re: Chrwacja-Zielona Karta 14.08.08, 15:01
          To ja Ci sprzedam moja opinie :-)

Bylem w Chorwacji wiele razy. "Dwa razy" inaczej niz jachtem - pierwszy i ostatni ;-)

Z jachtu wszystko wyglada slicznie bo albo staje sie rejonach dzikich, albo w "centrach zwiedzalniczych". Natomiast z brzegu juz nie jest tak rozowo - ogolnie rzecz ujmujac przerazajacy SYF poza regionami czysto turystycznymi. I staraszny tlum, ktory jakos akceptuje w czasie przechadzek po zabytkach, ale juz na plazy nie bardzo.

Zeby jechac plazowac, trzeba miec naprawde sprawdzony namiar. I to raczej na wyspach niz na "kontynencie" - mniej tam ludzi, a wiecej miejsc dzikich. Choc prawie zawsze kamienistych.
          • jerry.s Re: Chrwacja-Zielona Karta 14.08.08, 18:06
            chwilunia,
            emes ... to nie jest tak, ja bylem rok temu autem i było pusto na plażach, do
            tego plaże niewielkie - od 50 do 300m długości

ja byłem aż za Dubrovnikiem, w dodatku na początku września, niedrogi apartament
            wyposażony we wszystko co potrzeba, jest co pooglądać (półwysep Prevlaka,
            Cavtat, Dubrovnik);

naprawdę polecam;

pzdr,
            j
            • emes-nju Re: Chrwacja-Zielona Karta 18.08.08, 10:28
              jerry.s napisał:

> ja bylem rok temu autem i było pusto na plażach, do
              > tego plaże niewielkie - od 50 do 300m długości
              >
              > ja byłem aż za Dubrovnikiem

No i nie ma wiecej pytan :-) Do wysokosci Splitu (jadac od polnocy) jest dosc masakrycznie (z drobnymi wyjatkami) - kupa ludzi i syf wszelaki pelza i mlaszcze. Potem jest przecudnej urody Riviera Makarska z duzym, ale niezle zagospodarowanym ruchem turystycznym, a za Dubrovnikiem jest nieomal Terra Incognita, bo ruch turystyczny "zamiera" na poludnie od lotniska ;-)
              • mrzagi01 do bywalców. 18.08.08, 12:09
                jako iż ostatni raz w tamtych stronach byłem w 96-tym, można powiedzieć że wcale
                nie byłem w związku z tym wszelkie konstruktywne i dekonstruktywne uwagi
                odnośnie poniższego planu z radością powitam.
                1. czas od 30-31.08.08 do ok. 15.09.08 a może jreszcze dłużej
                2. destynacja (tą stronę opracowuje moja żona od tygodnia siedząc nosem w
                przewodnikach, mapach, blogach, hołmpejdżach itp)- rejon Zadaru ze wskazaniem na
                wyspę Pasman
                3. Cel- pobyczyć, pomoczyć w solance, (piaszczyste jakoby plaże na Pasmanie i
                czyste wody wokól) zdeptać (interior wyspy) zjeździć/ zwiedzić (optymalne
                polożenie względem tych różnych Plitvic itd...)
                4. jedziemy na pałę z opartym na solidnych podstawach zalożeniem, ze we wrześniu
                nie będzie problemu ze znalezieniem odpowiedniego zakwaterowania.
                5. Dojazd (to z kolei moja broszka)- celem bojkotu słoweńskich winietek trasa
                następująca: Brno -> A2 przez Słowację -> droga 86 przez Węgry w stronę
                słoweńskiej Lendavy -> i dalej Chrwacja autostradami. podróż rozłożona na 2 dni
                z noclegiem w jakimś ciekawym miejscu (na Węgrzech np.) żeby a) nie zamordować
                juniora b) dotrzeć na miejsce wczesną porą oraz rześkim i wypoczętym, aby bez
                presji zachodzacego słońca znależć lokum.
        • niewygodny Re: Chrwacja-Zielona Karta - nie jest potrzebna 14.08.08, 15:19
          Jestem na stale w regionie ale polskim samochodem - nie potrzebuje
          zielonej karty na 100%
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka