20.10.03, 12:07
samochody coraz bardziej przypominaja czolgi. nie wiem, czy zwrociliscie
uwage, ale bardzo maleje powierzchnia szyb w samochodach. boczna linia okien
poszla strzasznie do gory. spojrzcie na tylnie boczne okno w octavii, alfie
156 i innych. w srodku mozna sie nabawic klaustrofobii. widocznosc z wnetrza
jest koszmarna. porownajcie to sobie z autami sprzed 10 czy 20 lat - tymi
parkowalo sie o wiele latwiej.

strasznie mnie sie ta nowa moda nie podoba.
Obserwuj wątek
    • sherlock_holmes Re: male okna 20.10.03, 13:39
      x-darekk-x napisał:

> samochody coraz bardziej przypominaja czolgi. nie wiem, czy zwrociliscie
      > uwage, ale bardzo maleje powierzchnia szyb w samochodach. boczna linia okien
      > poszla strzasznie do gory. spojrzcie na tylnie boczne okno w octavii, alfie
      > 156 i innych. w srodku mozna sie nabawic klaustrofobii. widocznosc z wnetrza
      > jest koszmarna. porownajcie to sobie z autami sprzed 10 czy 20 lat - tymi
      > parkowalo sie o wiele latwiej.
      >
      > strasznie mnie sie ta nowa moda nie podoba.
      >
      >
      • x-darekk-x Re: male okna 20.10.03, 14:07
        dzieki za komentarz.

;)
        • lexus400 Re: male okna 20.10.03, 14:28
          Dokładnie tak, masz rację.Obserwuję to już od jakiegoś czasu i tych przykładów można mnożyć.Nowe auta sprawiają wrażenie masywnych przez zmniejszenie powierzchni szyb, małe auta wyglądają na większe i masywniejsze np.Reno Thalia - samochód koszmarny i absolutnie nieproporcjonalny podobnie jak swego czasu Fiat Siena,nowy Opel Vectra - również powierzchnia blachy jest nieproporcjonalna do powierzchni szyb itd...wszystkie te samochody są takie "nadmuchane".Nowoczesne trendy mnie również nie "podniecają".
          Pozdrawiam
          • derwisz911 Re: male okna 20.10.03, 23:51
            Zgadzam się w każdym calu.
            Nadmuchane i nieproporcjonalne.
            Z nowej vectry widok dla pasażerów jak w samolocie (tzn. kąt widzenia, a nie
            chmurki)

pozdrawiam
    • remo29 Re: male okna 20.10.03, 15:16
      heh, a zobacz nową ibizę... Toż to wóz opancerzony!
    • greenblack Re: male okna 20.10.03, 16:40
      Audi A4 ma małe okna, a w specjalnym teście uznano, że oferuje NAJLEPSZĄ
      widoczność ze wszystkich samochodów na rynku.
      • mundek28 Re: male okna 20.10.03, 18:12
        Jednym sie to podoba, innym nie. Mi osobiscie taka moda na optycznie masywne
        samochody nie przeszkadza, przewaznie mniejsze szyby sa w drzwiach tylnych, a
        ja w wiecej czasu spedzam jako kierowca niz pasazer, a taki szczegol nie ma
        wplywu na widocznosc. Z kolei, jesli jestem pasazerem, wole gdy drzwi sa
        wlasnie wysokie.
      • x-darekk-x Re: male okna 21.10.03, 10:23
        ale na pewno gorsza niz wozy sprzed 10 czy 20 lat - zeby daleko nie szukac, to
        nawet taki fiat 125p mial lepsza widocznosc.
    • mrzagi01 Re: male okna 21.10.03, 11:38
      moda na miesiste panzerkampfwageny bierze sie moim zdaniem (i nie tylko moim) z
      obsesji bezpieczenstwa i NCAP-owych gwiazdek. Samochod w oczach potencjalnego
      klienta musi sprawiac wrazenie pancernej landary "gniotsa nie lamiotsa" gdyz w
      przeciwnym razie "nie jest bezpieczny" chocby mial gwiazdek jak w amerykanskiej
      fladze.
      • grzek Re: male okna 21.10.03, 12:31
        Tak, to jest chyba podstawowa przyczyna dużej ilości blachy, zwłaszcza, ze dąży
        się teraz poprawy bocznej strefy zgniotu. Drzwi muszą być masywne. Ubranie tego
        w kształt, który wszystkim się podoba może być trudne.
        • sherlock_holmes Re: male okna 21.10.03, 12:39
          grzek napisał:

> Tak, to jest chyba podstawowa przyczyna dużej ilości blachy, zwłaszcza, ze
          dąży
          >
          > się teraz poprawy bocznej strefy zgniotu. Drzwi muszą być masywne. Ubranie
          tego
          >
          > w kształt, który wszystkim się podoba może być trudne.

Chcialem zauwazyc, ze arkusz blachy z przetloczenami ma wieksza wytrzymalosc
          niz blachy prostej - wiec teoretycznie powinno byc odwrotnie.
          Po drugie-wzmocnienia zajmuja niewielka czesc drzwi, a przyrost spowodowany
          bezpieczenstwem jest tylko "na grubosc", a nie na powierzchnie. Chodzi o prosty
          manewr psychologiczny - cos,co wyglada na masywne, wydaje sie bezpieczniejsze.
          Jezeli miales wytrzymalosc materialow, wiesz jak to wyglada np. w przypadku
          rury i pelnego preta tej samej srednicy.
          • grzek Re: male okna 21.10.03, 12:48
            Drzwi może rzeczywiście są mało przetłoczone, ale co mają wewnątrz tego nie
            wiem, mogą być w jakiś sposób "uzbrojone". Nie wykluczam oczywiście, że to
            wkracza jakiaś nowa moda.
            • mrzagi01 Re: male okna 21.10.03, 13:21
              mnie chodzilo o cos innego. ta masywnosc nie bierze sie z konstrukcyjnych
              wymagan bezpiecznego nadwozia, ale dla zapewnienia optycznego wrazenia
              solidnosci. chcby karoseria byla wykonana z kartonu i gutaperki to powinna
              wygladac jak bunkier w Wilczym Szancu.
              • sherlock_holmes Re: male okna 21.10.03, 14:09
                Dokladnie tak!
                Mozna zrobic drzwi z wieksza szyba,a mniejsza iloscia blachy i beda tak samo
                wytrzymale.
                Ale znowu producenci na sile kreuja nowa mode.
                Zreszta podobnie jak "tepe" przody samochodow - chocby Ford Fusion (nie wiem
                czy nie jest brzydszy od Renault Thalii :) ), nowa Vectra (porownajcie jej
                przod ze smokla poprzedniczka) czy Partner/Berlingo, ktorym dolozono z 15cm
                wysokosci przodu.
                Jesli ktos bedzie sie podpieral bezpieczenstwem pieszych, niech najpierw
                zobaczy wyniki w NCAP ktore samochody maja 3 gwiazdki ochrony pieszych...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka