Dodaj do ulubionych

o/t chce kupic tv - co poradzicie??

04.01.09, 20:20
moto.allegro.pl/item519079122_samsung_32a330_15000_1_pip_krakow_raty_nowy_gwar.html
Takie coś chyba będzie ok, tylko nie wiem czy lepiej 32" czy 37" no i nie do
końca kumam czy to jest dobre czy nie. W każdym razie nie przeznaczę więcej
jak 1500 PLN, więc jakby jakieś sugestie od znawców tematu byłbym wdzięczny.
Generalnie tv służy mi jako tzw. usypiacz ale trzeba iść z duchem czasu:))
Obserwuj wątek
    • kaqkaba Re: o/t chce kupic tv - co poradzicie?? 05.01.09, 08:57
      A z jakiej odległości zamierzasz TV oglądać? Co za telewizja będzie do TV
      podłączona?
      Jak TV będzie stał tak ok. 3 metrów od twarzy to 32 cale i HD Ready wystarczy,
      przy tej samej odległości i 37' doradzałbym jednak pełne Full HD (ale z full i
      37 to się nie zmieścisz w 1500PLN).

• lexus400 Re: o/t chce kupic tv - co poradzicie?? 05.01.09, 13:12
        Oglądam (śpię) z odległości 4-5 m w linii prostej a podłączona jest tylko
        cyfra+, jakieś DVD, monitoring i VHS. No i tak to zawsze jest z wydawaniem
        budżetu przeznaczonego na zakup czegoś, jak ustalam że do wydania jest np.1500
        to wiadomo, że trzeba wydać 2500 min. niestety:((
        • sven_b Re: o/t chce kupic tv - co poradzicie?? 05.01.09, 13:31
          Niekoniecznie. Jeżeli nie zależy Ci bardzo na LCD, zwróć uwagę na kineskopowy
          Panasonic 32'' serii Quintrix. Za ok. 650,- można wyjąć 2-3 letni bardzo dobry
          telewizor w nienagannym stanie. Jedyny minus to gabaryty. Telewizor waży w cholerę.
    • jerry.s Re: o/t chce kupic tv - co poradzicie?? 05.01.09, 09:58
      to już dorzuć trochę i kup np to:
      www.agito.pl/telewizory-plazmowe/panasonic-37-viera-th-37pv8.804.330724.html
      ja właśnie też szperam po sieci i szukam gdzie w dobrej cenie można wyrwać 42PY80;

no chyba że oprócz tv ma też być do tego podpięte jakieś PS3 lub BlueRay .. to
      wtedy FullHD

pzdr,
      j
    • 1realista Re: o/t chce kupic tv - co poradzicie?? 05.01.09, 18:13
      pociagne w mojej tonacji ;-)
      sprawdx ile to zre prądu a potem popatrz ile zuzywa pralka lodowka komputer zmywarka etc. potem zobacz ile ciagna proponowane modele. Moze do usypiania nadaje sie bardziej jakas milusia przytulanka :-)
      • lexus400 Re: o/t chce kupic tv - co poradzicie?? 05.01.09, 20:03
        1realista napisał:

Moze do usypiania nadaj
        > e sie bardziej jakas milusia przytulanka :-)

Masz trochę racji, zapewne lepiej usypiałoby się przy młodych cyckach, mam tylko
        jeden problem - skąd wezmę młode cycki:))?
        • t-tk Re: o/t chce kupic tv - co poradzicie?? 08.01.09, 21:29
          Pożycz od żony beemke i do boju ;)
    • mrzagi01 Re: o/t chce kupic tv - co poradzicie?? 07.01.09, 12:09
      tak sobie teraz, czytajac temat, pomyślałem, ze ten post mógłby mieć zupełnie
      inną treść. Mianowicie Lex radził by się nas, czy roztropniej kupić Polsat od
      Solorza, czy TVN od Waltera ;)
      • lexus400 Re: o/t chce kupic tv - co poradzicie?? 08.01.09, 21:12
        mrzagi01 napisał:

> inną treść. Mianowicie Lex radził by się nas, czy roztropniej kupić Polsat od
        > Solorza, czy TVN od Waltera ;)

hehehehe jeśli chodzi o sferę finansową to raczej mógłby brzmieć czy kupić
        landrynki czy landrynki w papierkach:))
    • marekatlanta71 Re: o/t chce kupic tv - co poradzicie?? 08.01.09, 21:52
      Jak chcesz cos przyszlosciowego, to kupuj maksymalnie duzy rozmiar ekranu i z
      rozdzielczoscia 1080p. W USA juz za miesiac wszyscy przechodza na HDTV, w polsce
      chyba za 2 lata ten moment nastapi. Do tego coraz wiecej mowi sie o technologii
      3D ktora pewnie za 2-3 lata wejdzie na rynek odtwarzaczy Blu-Ray. A do 3D trzeba
      miec naprawde duzy TV bo inaczej masz wrazenie ogladania swiata przez dziurke do
      klucza. Zreszta nawet bez 3D telewizor HDTV musi byc znaczaco wiekszy od
      zwyklego - tam gdzie 27" zwykly TV wystarczal, potrzebne jest conajmniej 46" HDTV.
    • mejson.e Nie napinać się! 08.01.09, 22:56
      Ja bym się nie napinał - do oglądania wiadomości, serialu, od czasu do czasu
      jakiegoś filmu z DVD nie trzeba wodotrysków.

1.Najważniejsze są rozmiary ekranu - mnie kiedyś wystarczał 25" teraz mocno mnie
      wkurza.
      Wybierz coś większego od 32" - ekran w panoramicznych proporcjach 16:9 ma dużo
      większą przekątną od dotychczasowego 4:3 przy tej samej wysokości - można się
      naciąć i mieć wrażenie, że ogląda się na mniejszym ekranie niż dotychczas...
      2.HD Ready w zupełności wystarcza - dla maniaków kina domowego przeważnie też.
      Zobaczyć, sprawdzić, zdecydować.
      Nie podniecać się i nie poddawać presji sprzedającego.

3.Ważne, by telewizor miał tuner cyfrowy - już za trzy lata wchodzi standard
      cyfrowej telewizji naziemnej i stare sprzęty można będzie używać tylko do VHS i DVD.
      Chyba, że ma się telewizję satelitarną, kablową albo ... nagrywarkę DVD z
      tunerem cyfrowym (ok. 400 zł są egzemplarze DVD+VHS).

4.I przede wszystkim - LCD a nie plazma - pobór mocy plazmy to kilkaset watów -
      porównywalne z lampowym telewizorem ZSRR - Rubin...

Pozdrawiam,
      Mejson
      --
      Automobil
      Forum pozytywnie zakręconych automaniaków.
      • mejson.e Blueray 08.01.09, 23:02
        Nie spiesz się z Blueray - płyty koszmarnie drogie, mała oferta, koszmarnie
        drogie odtwarzacze.

Dla prawdziwych desperatów - maniaków jakości obrazu.

Jeszcze nie dla Praktycznego Człowieka

A wracając do wyboru telewizora - warto pójść do salonu z filmem akcji
        zawierającym szybkie sceny, bo sklepowe filmy prezentujące możliwości telewizora
        są specjalnie dobrane - przede wszystkim pod kątem kolorów i szybkości zmian
        sceny - czysta manipulacja!

Szkoda byłoby w domu oglądać zamiast bolidu Kubicy jakiś rozmazany kształt...

Pozdrawiam,
        Mejson
        --
        Automobil
        Forum pozytywnie zakręconych automaniaków.
        • mrzagi01 o fak dżizas !... 08.01.09, 23:52
          ... w życiu nie pójde telewizora kupować
          • wujaszek_joe Re: o fak dżizas !... 09.01.09, 07:40
            e tam, to dziecinnie proste jest. Mój tata kupił LCD 42cale w spożywczaku, w
            plusie. Bo tani był a duży:)
            niestety, ku ogólnemu zaskoczeniu;) obraz jest do niczego
            • mrzagi01 Re: o fak dżizas !... 09.01.09, 08:05
              no właśnie- w Lidlu swego czasu też kusiły takie duże płaszczaki i fajnie,
              pakujesz do wózka, płacisz i z bańki ;)
              A teraz, załóżmy wachodzę do jakiegoś Euro czy cuś i mówię, że chcę telewizor
              kolorowy stereo i wędkaskim gestem określam przyblizony rozmiar. No i dupa,
              sprzedawca atakuje mnie jakimiś haderedy, fulhade, srady-dupady, blueray.....o
              żesz k-wa!... (właśnie poleciała w radiu reklama telewizora i głos strzelał
              seriami literowych skrótów)... pierdziele! mikrofalówke se kupie...
              • wujaszek_joe Re: o fak dżizas !... 09.01.09, 08:32
                to trochę nieładnie tak ze starszych ludzi ale wymiękam jak tata broni swojego
                dyskontowego nabytku mówiąc że ma HDI :)
              • truskava Re: o fak dżizas !... 09.01.09, 08:52
                mrzagi01 napisał:

> ... pierdziele! mikrofalówke se kupie...

I co? sądzisz, że będzie łatwiej? Goovno prawda.
                Taka mikrofalówka ma więcej funkcji niż niejeden TV: a to rożen, jakiś grill,
                gotowanie kombinowane, konwekcyjne, kilkuetapowe, expresowe, rozmrażanie
                (wagowe/czasowe), samoczyszczenie, ociekacz na olej, programowanie - a Ty
                myślisz, że tak sobie wejdziesz do sklepu, kupisz i wyjdziesz - zapomnij.

Gupią suszarkę do włosów żeby kupić to można ocipieć - bo teraz to jakieś
                jonowanie mają, funkcje turbo, dyfuzory i hgw co jeszcze.

Ba, kup bezstresowo gumki, a będziesz wielki (smakowe, zapachowe, kolorowe, z
                kolcami...).
                A kiedyś były tylko zwykłe "Erosy" i komu to przeszkadzało...
                KOMUNO WRÓĆ !!!
                • tomek854 Re: o fak dżizas !... 09.01.09, 11:08
                  No ale jemu chodzi o to, że jak go zasypią tymi literkami to on po prostu weźmie
                  pierwsze z brzegu co jest czarne i ma okienko z przodu. I to się może okazać
                  mikrofalówką a nie telewizorem przy dzisiejszej modzie wzorniczej :-)
      • kaqkaba Re: Nie napinać się! 09.01.09, 09:35
        > 1.Najważniejsze są rozmiary ekranu
        > Wybierz coś większego od 32"
        Rozmiar IMO należy dobrać do odległości z której się ogląda. Są jakieś tam
        zasady, że niby z odległości 2-3 przekątnych TV. W przypadku wahań brać rozmiar
        większy.
        > 2.HD Ready w zupełności wystarcza
        Jak komu. W przypadku filmów Full HD się przydaje ale sport w Full HD to już
        zupełnie inna jakość.
        > 3.Ważne, by telewizor miał tuner cyfrowy
        Tak. Ale z kodowaniem MPEG-4 (który będzie obowiązywał w Polsce. Znaczna częsć
        odbiorników ma MPEG-2 (który obowiązuje w znacznej części Europy, która naziemną
        cyfrową wprowadzała wcześniej).

• lexus400 Re: Nie napinać się! 09.01.09, 10:58
          Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi - mam taki mętlik w głowie, że chyba
          zrezygnuję z kupna albo zaczekam aż będą mi pieniądze z kieszeni wypadać:))
          prawdę mówisz mrzagi można ocipieć a nawet ochujeć.
          • mrzagi01 no i masz!... 09.01.09, 12:05
            www.technonews.pl/Technonews/1,94439,6130224,Toshiba__1080p_to_przezytek__czas_na_2160p.html
            pozamiatane kolego...
            • lexus400 Re: no i masz!... 11.01.09, 15:44
              No to takie coś wyszukałem:)) chyba jest ok??
              panasonic.pl/oferta.php?prod=3304
              • jerry.s Re: no i masz!... 12.01.09, 20:51
                jak dla mnie bajka ... mój panas od kilku dni świeci bardzo ładnie ...

będziesz zadowolony jeśli go weźmiesz ...

pzdr,
                j
                • lexus400 .....i gówno - wysrał się laptop:(( 13.01.09, 07:56
                  Czyli to oznacza, że chwilowo z kupna tv nici bo okazało się, że po
                  zainstalowaniu nowego diagnostycznego oprogramowania mój zabytkowy IBM nie
                  obsłuży już testera. W zasadzie byłem już na to przygotowany ponieważ po
                  ostatniej aktualizacji dziwnie "zwolnił" z wykonywaniem poleceń w trakcie
                  diagnostyki. Teraz moja prośba o poradę dotyczy właśnie laptopa - musi być
                  wytrzymały, ma mieć bluetooth, matryca musi być dobra żeby się światło nie
                  odbijało no i powinien być szybki - znalazłem takiego ale nie wiem co to znaczy
                  matryca XGA, czy to dobrze czy źle??
                  www.allegro.pl/item523924566_as_wyprzedaz_ibm_t60_1_83ghz_wi_fi_bt_xp_gw_fm.html
                  • kaqkaba Re: .....i gówno - wysrał się laptop:(( 13.01.09, 08:36
                    Sciąga rozdzielczości:
                    pl.wikipedia.org/wiki/Rozdzielczo%C5%9B%C4%87_ekranu
                    XGA - to jak na dzisiejsze standardy mało.
                    • lexus400 Re: .....i gówno - wysrał się laptop:(( 13.01.09, 12:03
                      kaqkaba napisał:

> Sciąga rozdzielczości:
                      > pl.wikipedia.org/wiki/Rozdzielczo%C5%9B%C4%87_ekranu
                      > XGA - to jak na dzisiejsze standardy mało.

Może i mało ale dla mnie chyba wystarczy, ja żadnych super obrazków nie oglądam
                      a to służy tylko i wyłącznie do diagnostyki więc na obrazie mam tylko różnego
                      rodzaju diagramy - to chyba wystarczy??
                      • kaqkaba Re: .....i gówno - wysrał się laptop:(( 13.01.09, 12:26
                        Do tego pewnie, że wystarczy. Podejrzewam, że ważniejsza od osiągów jest solidna
                        obudowa.
                        Za te same pieniądze można kupić cosik lepszego (lepsza matryca, większy dysk,
                        nagrywarka DVD) ale należy dopasowywać środki do potrzeb.
                        • t-tk Re: .....i gówno - wysrał się laptop:(( 13.01.09, 15:43
                          halo, halo, a czy czasem nowsze wersje diagnostycznych programów albo ETKI nie potrzebują jakiejś wyższej rozdzielczości?
                          Pytam, bo kiedyś na innym forum poruszany był taki wątek, więc lepiej sprawdź, żeby nie było potem głupio ;-)

Chociaż w sumie, jeśli teraz masz na lapku mniejszą bądź taką samą rozdzielczość to raczej będzie ok.
    • jerry.s pobór prądu - plazma vs. lcd 09.01.09, 08:25
      to ja kilka słów w temacie poboru prądu ...

moc podawana dla plazm i lcd to max pobierana z sieci ... tylko że technologia powstawania obrazu jest taka, że lcd cały czas pobiera z sieci taka moc jaką ma przypisaną, a plazma pobiera taką jaka jest jej potrzebna ...

a jaka jest jej potrzebne? to zależy od obrazu ... im jaśniejszy tym wieksza, im ciemniejszy tym mniejsza ... i tak może się okazać że według cyferek to plazma zżera 2x więcej, ale wg rachunku to już podobnie albo i mniej niż lcd ...

bo poza patrzeniem na cyferki obok [W] warto wiedzieć ile z tych cyferek naprawdę z sieci pociągniemy ...

a teraz z innej beczki ... nawet jeżeli plazma będzie miała moc większą o 100W i o tyle większy będzie pobór z sieci ...
      przez 5h dziennie pociągniemy więcej o 0,5kW ... miesięcznie da nam to 15 kW, co przy koszcie 1kWh na poziomie 0,40 PLN da nam rachunek za prąd większy o 6PLN miesięcznie ...

podsumowując ...
      dla plazmy pobór mocy będzie mniejszy od tego podanego na tabliczce znamionowej i może się okazać że będzie podobny jak dla lcd (niektórzy twierdzą że nawet mniejszy), a jeżeli ktoś w to nie wierzy to niech przyjmie że rachunek wzrośnie mu o powiedzmy 6 PLN na miesiąc (choć ja w to nie wierzę) ...

pzdr,
      j
      • mrzagi01 Re: pobór prądu - plazma vs. lcd 09.01.09, 08:36
        acha, czyli filmy o pingwinach (antarktyda, śnieg, biało) oglądamy drożej, a o
        nietoperzach taniej...
        Bardziej oplaca sie oglądać murzynów niż szwedów i Bronka Wildsteina niż
        blondasa Lisa :)
        • wowo5 Re: pobór prądu - plazma vs. lcd 11.01.09, 23:38
          Kup sobie porzadny 37 cali. Nie musi byc koniecznie Full HD bo przy
          tych przekatnych ekranu roznice zauwazysz dopiero siedzac 10cm od
          ekranu. Samsung robi calkiem przyzwoite LCD podobnie jak Sony i
          Panasonic. Jezeli uda ci sie znalezc plazme 37 cali to warto taka
          kupic - obraz bedzie lepszy niz w LCD, a cena mniejsza. Jak
          poszukasz to mozesz znalezc plazme 42 cale w cenie lepszego 37 LCD.
          Plazma ma lepszy kontrast, lepiej oddaje czern i cienie oraz lepiej
          oddaje sceny ruchome ale jej wada jest odblaskowy ekran - kiepsko
          jak masz sloneczny pokoj. Wiekszosc LCD ma ekran matowy, ktory nie
          odbija tak swiatla.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka