Dodaj do ulubionych

Oponiarski dylemacik.

17.01.09, 15:18
Wypadło mi tak, że we wtorek musze podskoczyć do Berlina na chwile.
Niestety mój domowy suv jest w tym terminie niedostępny, więc jestem zmuszony ratować się Corsą kuzynki.
Przed chwilą dzwoniłem, wszystko ok... No, poza tym, że Corsa stoi w tej chwili na dojazdówce, a opona właściwa jest w bagażniku. Kuzynka mówi, że jej przebili na budowie - co mnie sugeruje, że opona jest do wywalenia.

Spostrzegłem się jednak, że Passatowe koła pasują rozstawem śrub do Corsy. Tyle tylko, że w Corsie są oponki 175/65/14 albo 185/60/14 - natomiast w passacie mam 185/65/14.
Zmieścić się chyba zmieszczą, wszelkie kalkulatory internetowe krzyczą, że różnica w średnicy wynosi 18mm - czy to nie za dużo?

Nie znam się zupełnie w tej kwestii a problem jest dość pilny, bo auto będę widział jutro wieczorem, a na machlojki oponowe będę miał we wtorek tylko czas. Tak wiec pomóżcie!
A może ktoś z was ma podobne kółka w okolicach Wrocławia do udostępnienia na jedną noc i 800 kilometrów? ;-)
Obserwuj wątek
    • dr.verte Re: Oponiarski dylemacik. 17.01.09, 16:00

czy to całe polskie kombinowanie jest warte zachodu - ile tu czasu i
      energii się zmarnuje, nie lepiej po prostu kupić jedną małą oponkę a
      i kuzynka się ucieszy że nie udostępniła auta za zupełny frajer
      tylko chociaż nowe kółko będzie
      • t-tk Re: Oponiarski dylemacik. 17.01.09, 16:30
        Jasne że lepiej.
        Tylko niestety nie stać mnie na to, żeby kuzynce sprezentować oponę. A właściwie dwie, bo te pewnie nie są pierwszej nowości - nawet jeśli dobiore bieżnik to będzie różnica.
        Kwestia udostępniania auta za frajer, czy nie za frajer...
        Ostatnio dostała nowy olej, filtry i wymiane za frajer.
        Wychodze z założenia, że rodzinie należy pomagać na tyle na ile jestem w stanie. Na opone kasy nie mam.
      • tomek854 Re: Oponiarski dylemacik. 17.01.09, 21:43
        Pewnie, polskie kombinowanie.

Dzisiaj zauważyłem niesprawne oświetlenie w ciężarówce którą miałem jechać. NIe
        dało się naprawić, bo coś było połamane, to przełożyli z drugiej która akurat
        dzisiaj nie jechała. A mogli przecież kupić nową ciężarówkę :-)
    • dr.verte Re: Oponiarski dylemacik. 17.01.09, 16:07
      t-tk napisał:

> Spostrzegłem się

z jakiego sioła jetseś?
    • tiges_wiz Re: Oponiarski dylemacik. 17.01.09, 16:09
      jezeli nie straszne ci ciut wieksze popry toczenia, przeklamania licznika, to
      mysle ze mozesz zalozyc ... mi sie wydaje ze lepiej pojechac dobrych, ale ciut
      wiekszych oponach, ale trzeba sprawdzic, czy przy skrecaniu bie beda gdzie
      obcierac ..
      • t-tk Re: Oponiarski dylemacik. 17.01.09, 16:33
        Opory toczenia i przekłamania mi nie straszne na takim odcinku.
        Obcierać też nie powinno, w końcu seryjnie montowana opona musiała mieć jakiś margines bezieczeństwa. Poza tym przegooglalem temat i widze że ludzie jeżdżą na takich rozmiarach.

Ale to i tak rozwiązanie maksymalnie awaryjne, cały czas mam nadzieje, że 'przebili opone' znaczy wjechali na kawałek gwoździa, a nie rozszarpali na strzępy ;-)
        A wtedy wystarczy że skocze do wulkanizatora i będzie po kłopocie.
    • akordex Re: Oponiarski dylemacik. 17.01.09, 18:44
      t-tk napisał:

> Kuzynka mówi, że jej przebil
      > i na budowie - co mnie sugeruje, że opona jest do wywalenia.

Telefonicznie ustalasz przyczynę? Jej przebili? Nie ona, a jej? Niech zgłosi na policję. A jeżeli ona, to z całym szacunkiem wg mnie ludzie którzy nie naprawiają takiej usterki powinni zastanowić się nad sensem posiadania PJ.
      • t-tk Re: Oponiarski dylemacik. 17.01.09, 20:32
        telefonicznie nie dowiedziałem się dokładnie czy da się to naprawić, czy nie, bo właścicielka sama nie wiedziała. Zakładałem więc najgorszą wersje - to chyba naturalne.
        Zresztą, nie ma tematu - wyjazd odwołany.
        • speedone Re: Oponiarski dylemacik. 17.01.09, 22:10
          wedlug mnie wejda na 101% jakbys zapytal czy wejda 17cali to mozna by sie
          zastanawiac czy niebedzie obcierać
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka