automobil73 17.03.09, 13:48 Jak w temacie, mamy już audi A4 na wspólne wypady. A co dla żony ( 1 dziecko) na jazdę po mieście? Coś niedużego ale extra...ma być niespodzianka...jakieś sugestie od znawców? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mrzagi01 Re: auto dla Żony 17.03.09, 13:53 automobil73 napisała: > Jak w temacie, mamy już audi A4 na wspólne wypady. A co dla żony ( 1 dziecko) > na jazdę po mieście? Coś niedużego ale extra...ma być niespodzianka...jakieś > sugestie od znawców? jak ma być coś ekstra to IMHO nic innego jak "pińcetka" bo, nie na IMHO w chwili obecnej nic bardziej extra/bezpretensjonalnego niż "pińcetka" :))) Odpowiedz Link
strongwaz Re: auto dla Żony 17.03.09, 13:59 Po mojemu to Mrzagi miał na myśli 500 SL .... Odpowiedz Link
mrzagi01 Re: auto dla Żony 17.03.09, 14:18 strongwaz napisał: > Po mojemu to Mrzagi miał na myśli 500 SL .... Otóż właśnie :) (to raz) a dwa- meine liebe automobil73. jak chesz kupić wozidlo szanownej małżonce (zakładam że ukochanej ponad wszystko, bo jak innej, tj. wrednej zołzie kupować bryczkę) to spróbuj kierować się damskim systemem wartości, który niekoniecznie musi kierować się zasadą "nie kupujemy aut na F" Po trzecie skoro napisałeś "coś extra" to zakladam, ze chodzi o naprawdę coś extra w ujęciu popkulturowym, ergo- nie znajduję (poza rekinkiem BMW) niczego w rejonach które zdajesz się preferować (schoenedeutschezpanzerkampfwagens) Zatem, jeżeli nie F. 500, to to co mi na pierwszy strzał przychodzi do głowy, to inny "F"- Barchetta, lub też Mazda MX... i... no musiał bym pomyśleć. Niemniej, nie bądź drewniakiem, i nie kupuj kobitce Polo (a przynajmniej nie nazywaj tego "czymś extra" Odpowiedz Link
mrzagi01 Re: auto dla Żony 17.03.09, 14:42 mrzagi01 napisał: > Po trzecie skoro napisałeś "coś extra" to zakladam, ze chodzi o naprawdę coś > extra w ujęciu popkulturowym, chyba że (co zaznaczyć nalezy) chodzi o segment aut "premiumożeszwpyteżejapierdolę" czyli Duesendberg, Tesla, Koenigsegg itp... to (sorry batory) nie wiem Odpowiedz Link
margotje Re: auto dla Żony 17.03.09, 14:28 Jesli bardzo ale to bardzo ja kochasz, to MINI Cooper, ale koniecznie "s" ;-) Odpowiedz Link
mrzagi01 Re: Proste. Mini Cooper S :P 17.03.09, 14:43 IMHO- mini jest lanserski i przetensjonalny ;) Odpowiedz Link
plawski Re: Proste. Mini Cooper S :P 17.03.09, 14:48 mrzagi01 napisał: > IMHO- mini jest lanserski i przetensjonalny ;) Oczywiście, że tak. Wcale mi to nie przeszkadza. Jeździłeś? :) Odpowiedz Link
mrzagi01 Re: Proste. Mini Cooper S :P 17.03.09, 14:52 plawski napisał: > mrzagi01 napisał: > > > IMHO- mini jest lanserski i przetensjonalny ;) > > Oczywiście, że tak. Wcale mi to nie przeszkadza. Jeździłeś? :) Nie, ale to nic nie znaczy, bo od paru dobrych mniechów tylko rower (rower, nie Rover ;)i mnie rajcuje ;))) > Odpowiedz Link
franek-b dlaczego małe??? AR MiTO :-))) 17.03.09, 14:54 To taka pułapka myślowa, że jak auto dla kobiety to ma być małe. Moja również na początku mówiła o małym aucie, wystarcza 2 jazdy czymś większym i wygodniejszym, że już nie będzie chciała się bujać jakimś yarisem czy innym polo (teraz to spluwa przez lewę ramię na widok yarisa...). Wszystko zależy od budżetu do 40k F500 do 50k AR Mito do 70k AR Mito turbo do 90k Mini cooper SSSSSS do 110k VW Eos (moja choruje na to auto)... do 200k SLK (jak powiedział Clarkson eSelGey). do 300k Boxster do 400k SL do 500k 911 cabrio a jakbyś nie wiedział co za bańkę to lambo :-))) oczywiście roadster Odpowiedz Link
automobil73 Re: dlaczego małe??? AR MiTO :-))) 17.03.09, 15:06 zastanawiałem się nad jakąś AR, mimo że blisko fiata...Małe- znaczy nie outlander. Budżet do 150. A co to jest yaris i polo? Odpowiedz Link
plawski Re: dlaczego małe??? AR MiTO :-))) 17.03.09, 15:17 automobil73 napisała: > zastanawiałem się nad jakąś AR, mimo że blisko fiata...Małe- znaczy nie > outlander. Budżet do 150. > A co to jest yaris i polo? Dżizas Krajst!!! Z takim budżetem Mini Cooper JCW!!! :):):):) i jeszcze na gifty i futerko zostanie :P Odpowiedz Link
franek-b Re: dlaczego małe??? AR MiTO :-))) 17.03.09, 15:21 > zastanawiałem się nad jakąś AR, mimo że blisko fiata...Małe- znaczy nie > outlander. Budżet do 150. Brera zmieści sie w 150, tylko że nie jest cabrio :-) (typson wie dlaczego;)) Spyder by AR jest 2 miejscowy... VW Eos jest 4 miejscowy, spokojnie razem z dzieckiem można się zabrać, a uwierz mi ale frajda z jazdy cabrio jest niesamowita :-))) Wersja 2.0 TFSI spokojnie daje radę, nie pali dużo, trzeba się przyzwyczaić do bardziej miękkiej konstrukcji auta (w koncu auto jest bez dachu i jest samonośne), nie zabije jednak to niewiarygodnej jazdy bez dachu :-))) i jest prawdziwy fuuun! Jako bardziej markowa alternatywa jest Audi A3 cabrio - super wygląd, materiałowy dach (dla wielu to minus, ale nie należy się tego bać), ewentualnie BMW 1 cabrio - widziałem parę i świetne małe coupe (też materiałowy dach). Odpowiedz Link
plawski Re: dlaczego małe??? AR MiTO :-))) 17.03.09, 15:24 A ja za nic nie mogę zrozumieć, co Wy w tych cabrioletach widzicie... W naszym cudnym klimacie.... Odpowiedz Link
automobil73 Re: dlaczego małe??? AR MiTO :-))) 17.03.09, 15:29 Żadnych cabrio...saab stoi w garażu, jeżdzony latem, czasem niania bierze. Odpowiedz Link
franek-b Re: dlaczego małe??? AR MiTO :-))) 17.03.09, 16:00 > A ja za nic nie mogę zrozumieć, co Wy w tych cabrioletach widzicie... > W naszym cudnym klimacie.... A co ma klimat do tego??? klimatyzację też używasz latem a wozisz ją cały czas... Największy odsetek rejestrowanych kabrio w EU jest w UK - jakoś klimat niby nie sprzyja. Spokojnie możesz jeździć sporą część roku (na początku lutego widziałem gościa w 911 kabrio ze ściągniętym dachem), jeździłem jak było +5, przy upałach to lepiej zamknąć i jechać na klimie. Auto jest w 100% tak samo funkcjonalne (na 4 pory roku) jak puszka, a dodatkowo jest mega fun przy jeździe bez dachu. Odpowiedz Link
plawski Re: dlaczego małe??? AR MiTO :-))) 17.03.09, 16:05 franek-b napisał: A co ma klimat do tego??? Ano dla mnie ma, bo ja nie widzę żadnej przyjemności w jeździe cabrio przy temperaturze otoczenia niższej niż +25 :) Wiem, szyby do góry, nadmuch na szyję itd, ale to IMHO cabrio na siłę. Nie o to w tym chodzi. Ale to tylko maj opinjion. Odpowiedz Link
franek-b Re: dlaczego małe??? AR MiTO :-))) 17.03.09, 23:45 > Ano dla mnie ma, bo ja nie widzę żadnej przyjemności w jeździe cabrio przy > temperaturze otoczenia niższej niż +25 :) No widzisz i to jest błąd wynikający z braku doświadczenia :-) Przy prawdziwym upale jazda cabrio jest dosyć męcząca, lepiej jechać wtedy w klimie. Spokojnie można jezdzić jak jest więcej niż 15 st i wcale nie trzeba robić jakiś specjalnych zabiegów by było ciepło. > Wiem, szyby do góry, nadmuch na szyję itd, ale to IMHO cabrio na siłę. Nie o to > w tym chodzi. Ale to tylko maj opinjion. Nie jest to na siłę :-) w ostatni weekend widziałem tłumy motocyklistów na drogach bo temperatura była +6 do 8 st. i jakoś im nie odmawiasz prawa do jazdy. W cabrio wystarczy że masz szyby up, windshot i zwyką czapkę na głowie (lub nie) i czujesz lekki muśnięcia wiatru we włosach (jeśli masz 190 jak ja ;-)). Powiem Ci, że też tak myślałem jak Ty do czasu aż moja Żona nie miała cabrio... od tego czasu obydwoje jesteśmy zakochani w cabrioletach. Myślę, że również opinia o cabrioletach nie służy tym autom... czyli auta dla szpanerów, a wiadomo, że Polacy baaardzo nie lubią się wyróżniać oraz że to auta sezonowe (na lato) co jest absolutnie nieprawdą i bzdurą. Odpowiedz Link
tomek854 Re: dlaczego małe??? AR MiTO :-))) 18.03.09, 02:32 Szkoci jeżdżą topless od około +8 :-) Odpowiedz Link
plawski Re: dlaczego małe??? AR MiTO :-))) 18.03.09, 10:09 Franek, jeździłem i w upał i w 15 stopni. Mi to po prostu nie odpowiada. Nie musi przecież :) Odpowiedz Link
typson Re: dlaczego małe??? AR MiTO :-))) 18.03.09, 10:19 chyba Ci kiedys pozyczalem ale nie pamietam czy to lato czy zima byla Odpowiedz Link
plawski Re: dlaczego małe??? AR MiTO :-))) 18.03.09, 10:20 typson napisał: > chyba Ci kiedys pozyczalem ale nie pamietam czy to lato czy zima byla > Taka wiosenka była, jakieś 15-20 stopni było. Odpowiedz Link
frax1 Re: dlaczego małe??? AR MiTO :-))) 19.03.09, 18:10 Ja jestem również kompletnie zakochany w cabrio, po chryslerze ciągle płaczę - nigdy nie miałem tak relaksującego auta - mimo 200km kompletnie nie zachęcał do szybkiej jazdy. Był za to niesamowicie wygodny i "relaksujący" Pozdrawiam Odpowiedz Link
franek-b Re: dlaczego małe??? AR MiTO :-))) 18.03.09, 10:46 > Franek, jeździłem i w upał i w 15 stopni. Mi to po prostu nie odpowiada. Nie > musi przecież :) OK :-))) jasne :-))) niektórzy mogą byc zaszczepieni na tego wirusa ;-))) mnie wzięła choroba i wszystko przez Typa... może rachunek jemu powinienem wystawić??? Odpowiedz Link
margotje Re: dlaczego małe??? AR MiTO :-))) 18.03.09, 12:01 plawski napisał: > > > Ano dla mnie ma, bo ja nie widzę żadnej przyjemności w jeździe cabrio przy > temperaturze otoczenia niższej niż +25 :) > Wiem, szyby do góry, nadmuch na szyję itd, ale to IMHO cabrio na siłę. Nie o to > w tym chodzi. Ale to tylko maj opinjion. > > Pozwole sobie nie zgodzic sie z Toba. Jazda z otawrtym dachem nawet w zimie (oczywiscie przy sprzyjajacych temu warunkach pogodowych) jest fan-tas-ty-czna! Wiem cos na ten temat :-) Odpowiedz Link
plawski Re: dlaczego małe??? AR MiTO :-))) 18.03.09, 12:05 margotje napisała: >... jest fan-tas-ty-czna! > Wiem cos na ten temat :-) No ale ja jestem dziecko tropików, więc musi być Hot i basta :P Odpowiedz Link
pizza987 Re: dlaczego małe??? AR MiTO :-))) 18.03.09, 12:51 plawski napisał: > No ale ja jestem dziecko tropików, więc musi być Hot i basta :P > No i się zaczyna, przenieś się w tropiki to bedziesz mógł topless jeździć :P A wracając do jeżdżenia wózkiem Typsona to z tego co pamiętam to chyba Ci się podobało (podobało to mało powiedziane-coś o ruszaniu na du*y kiedyś do mnie pisał ;P). Odpowiedz Link
plawski Re: dlaczego małe??? AR MiTO :-))) 18.03.09, 13:02 pizza987 napisał: A wracając do jeżdżenia wózkiem Typsona to z tego co pamiętam to chyba Ci się podobało (podobało to mało powiedziane-coś o ruszaniu na du*y kiedyś do mnie pisał ;P). Oj, tylko dupy Ci w głowie, ciekawe co na to Twoje Panie? :) Podobała mi się jakość materiałów i wykończenia niemłodego przecież auta plus miodnie kulturalny endżin 2,6 V6. Jasne, że czasem fajnie bez dachu, tylko czemu on taki miękki (samochód) musi być?... Odpowiedz Link
margotje Re: dlaczego małe??? AR MiTO :-))) 18.03.09, 13:03 Biorąc pod uwagę Twoje kryteria, kabriolety nie powinny być wyposażone w airconditioning.... A są. Chociażby właśnie do jazdy w temperaturach tropikalnych. W naszym klimacie jazda z otwartym dachem jest nie mniej super cool. Odpowiedz Link
plawski Re: dlaczego małe??? AR MiTO :-))) 18.03.09, 13:50 Małgosiu, widzisz sama - dla każdego coś miłego :) Przecież nie muszę mieć tego samego zdania, co Wy. Odpowiedz Link
margotje Re: dlaczego małe??? AR MiTO :-))) 18.03.09, 14:02 plawski napisał: > Małgosiu, widzisz sama - dla każdego coś miłego :) > Przecież nie muszę mieć tego samego zdania, co Wy. > No jasne, ze nie! Gdyby wszyscy mieli jednakowe zdanie, swiat i zycie bylyby potwornie nudne ;-) Odpowiedz Link
plawski Re: dlaczego małe??? AR MiTO :-))) 18.03.09, 14:14 margotje napisała: No jasne, ze nie! Gdyby wszyscy mieli jednakowe zdanie, swiat i zycie bylyby potwornie nudne ;-) ===> za to widzę, że w kwestii Mini Sssss się zgadzamy hehehe Odpowiedz Link
simr1979 Re: dlaczego małe??? AR MiTO :-))) 18.03.09, 13:17 automobil73 napisała: > zastanawiałem się nad jakąś AR, mimo że blisko fiata...Małe- znaczy nie > outlander. Budżet do 150. Nie bądź żyła i dorzuć te 50 tysi, starczy na merca GLK. Mały jest. Chyba ze Wasza niania powiększa o 20% w ciągu tygodnia.. ;) Ale nanie można zmienić :) Odpowiedz Link
franek-b Re: dlaczego małe??? AR MiTO :-))) 18.03.09, 17:24 > Ale nanie można zmienić :) wy-mienić ;-) ??? Odpowiedz Link
typson Re: auto dla Żony 18.03.09, 00:08 masz a4, masz saaba cabrio, masz nianie, masz 150tys, masz stajla tylko nie masz pomyslu na prezent. Ja Ci podpowiem - skoro nie wiesz jakie auto chcialaby Twoja żona oraz nie wiesz co kupic za 150 tys oraz nie wiesz co zrobic z nianią i saabem to każ niani siedziec przez weekend z progeniturą, umyj saba i napuść wiatru w gumy, weź małże w pojazd i śmignij na miły weekend, tak miły, zeby nie mogła chodzić przez tydzień. Jeśli Cie na to nie stać to faktycznie pozostaje zawracanie ludziom dupy na forum. No chyba, ze zona woli samochód zamiast dobrego rż...cia. Wtedy faktycznie kupuj auto a resztą zajmie się ktoś inny Odpowiedz Link
bassooner Re: hehe:) n/t 19.03.09, 15:05 co tu sie do ku*wy nędzy dzieje: coś małego do miasta za 150 kapci??? ide sie powiesić za stodołe... ;-((( Odpowiedz Link
cracovian No wlasnie, dlaczego male? 18.03.09, 19:13 Jak to franek ujal, po co od razu male dla dziecka i zony? Moja kobieta duzym SUVem zawsze zasuwala (zmusilem Ja, a pozniej polubila), a teraz ma osmio-osobowego vana z 7,5 sekundami do setki. Szybki i bezpieczny; w malutkim aucie jest po prostu niebezpiecznie, szczegolnie w miescie... Wiem, ze w Polsce jest trudno z parkowaniem, ale moze cos posrodku jak Mazda5? Odpowiedz Link