finetka68 Re: Nowa powieść w lipcu! 21.06.11, 17:39 podobno ma się ukazać 22 lipca, cena 39,90 Odpowiedz Link
se_nka0 Re: Nowa powieść w lipcu! 21.06.11, 19:51 Skoro temat z epoki PRL-u to 22 lipca dobrą datą jest Czekamy - chociaż temat jakby nam się kojarzył, prawda ? Odpowiedz Link
gat45 Re: Nowa powieść w lipcu! 21.06.11, 20:30 Pewnie teraz mnie wyrzucicie z tego czcigodnego forum, ale po opisie sądząc, to ja się tej książki boję. Nic mnie tak nie zdegustowało u Gurui jak jej wstęp do "Lądowania w Garwolinie", pisany chyba na początku XXI w. Akurat w jej wydaniu skargi na miniony ustrój wydały mi się mocno niestosowne. A teraz z podniesioną (na razie) głową czekam na pierwsze kamienie. Skulę się dopiero później, jak ktoś celnie trafi Odpowiedz Link
heniulaa [...] 21.06.11, 20:49 Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum . Odpowiedz Link
gat45 Re: Nowa powieść w lipcu! 21.06.11, 20:57 Prawie celnie, ale jeszcze się nie kulę. Ton nieco mnie zdziwił, nie natknęłam się jeszcze na podobny na tym forum. Czy uwielbienie jest warunkiem uczestnictwa, a wszelka krytyka ma ban dożywotni ? Odpowiedz Link
36krzysiek Re: Nowa powieść w lipcu! 21.06.11, 21:35 No Heniula pojechałaś na maksa! Ja w każdym razie wstrzymam się z zakupem do czasu rzetelnych opinii. Przymusu czytania nie ma, co nie ? Odpowiedz Link
eulalija Re: Nowa powieść w lipcu! 21.06.11, 21:43 Zakupu dokonam bez oglądania się na opinie i sądy. I przeczytam. I to jest groźba karalna bo potem moge napisać ... co sądzę. Odpowiedz Link
eulalija Re: Nowa powieść w lipcu! 21.06.11, 21:52 Matkooo, Gat, poszukaj, po "Porwaniu" to Katrina była mały wicherek ... Ale nie lejemy pomyj, nie piszemy, że Iksińska jest gruba a Igrekowa ma zmarszczki. Za posiadanie zdania nikt w nikogo kamieniem nie ciskał, bo pewnie sam musiałby jakiś kamieniołom kupić i siebie obrzucić Mam nadzieję, że na tym forum coś takiego nigdy się nie nastąpi. Książki jeszcze nie ma, na klimat PRL-u się czaję i mam nadzieję bawić się dobrze. Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Nowa powieść w lipcu! 21.06.11, 22:03 Super! Kiedyś pod kinem Kultura była awantura o film Ksiądz wywołana przez oburzone osoby, które filmu jeszcze nie widziały, a już im się nie podobał Deja vu. Odpowiedz Link
goonia Re: Nowa powieść w lipcu! 21.06.11, 22:23 No, to po raz pierwszy chyba sie ciesze,ze nie mam latwego dostepu do wydawniczych nowosci Odpowiedz Link
gat45 Re: Nowa powieść w lipcu! 22.06.11, 10:19 Cieszę się, że Waćpanią rozbawiłam. Dla ścisłości : krytykowałam wstęp do "Garwolina", chtóren już i napisan jest, i wydrukowan. Resztę wyraziłam w charakterze przypuszczenioobawy. Porównanie spod kina Wisła doceniłam i zasuszę je sobie na pamiątkę ) Odpowiedz Link
orale Re: Nowa powieść w lipcu! 21.06.11, 23:00 Henka się upiła, świnia, piła beze mnie książkę oczywiście, że kupię, wyrzekać będę później Odpowiedz Link
orale Re: Nowa powieść w lipcu! 21.06.11, 23:01 ten jeden na okładce podobny do Goposa Odpowiedz Link
semihora Re: Nowa powieść w lipcu! 21.06.11, 23:05 > Pewnie teraz mnie wyrzucicie z tego czcigodnego forum, ale po opisie sądząc, to > ja się tej książki boję. Co prawda na forum się nie udzielam, podczytuję sobie tylko, ale tutaj się wtrącę. Ja też się boję tej książki. Przeczytam, mimo że nakazu nie ma, ale żywię obawę, że mogę się w trakcie lektury wkurzać. Nakazu zachwycania się każdą książką ulubionej pisarki także nie ma. Ale i tak się cieszę, że coś nowego wychodzi Odpowiedz Link
minerwamcg Re: Nowa powieść w lipcu! 22.06.11, 00:03 Ależ Gaciu (ma to zabrzmieć jak "Ależ Miciu" w opowieściach o Dzikiej Mrówce). Bać się wolno, mówić o baniu też, najwyżej to kogoś wspomniany obornik obejdzie, wolność mamy. Z baniem się polemizować nie będę, Gurua napisała rzeczy przeróżne, od znakomitych do takich sobie i zdarzało się, że ktoś był zawiedziony, czemu nie. Polemizować natomiast będę i to gwałtownie z ostatnim zdaniem: > Akurat w jej wydaniu skargi na miniony ustrój wydały mi się mocno niestosowne. A niby dlaczego akurat w jej? Co ona w minionym ustroju była, kacyk partyjny? Ubek wysokiego szczebla? Tajny Współpracownik "Gurujska"? Diabła tam, podlegała tym samym gniotom co my wszyscy, mieszkała w małych mieszkaniach, stała w długich kolejkach, wiecznie nie miała forsy a mieć zaczęła dopiero jak wyjechała z przodującego ustroju. Co się jej takiego dobrego działo za komuny, żeby aż skargi na tęże w jej wydaniu były niestosowne? Że była młodsza o dzieści lat? Wszyscy byliśmy! Ja też! Odpowiedz Link
ania_m66 Re: Nowa powieść w lipcu! 22.06.11, 08:33 > > Akurat w jej wydaniu skargi na miniony ustrój wydały mi się mocno niestos > owne. > A niby dlaczego akurat w jej? Co ona w minionym ustroju była, kacyk partyjny? U > bek wysokiego szczebla? Tajny Współpracownik "Gurujska"? no ale nie przesadzajmy. represji wielkich w tym minionym ustroju rowniez nie doznawala. ba, osmielam sie twierdzic, ze zylo jej sie lepiej niz przecietnemu obywatelowi prl-u. za granice jezdzila; w danii dosc dlugo siedziala, do kanady latala, ksiazki jej wydawali, do paki za poglady nikt sadzac jej nie chcial. ogolnie byla znana, poczytna pisarka. a ze na pazport musiala czekac. coz, wszyscy czekali. ale go koniec koncow dostawala i bez klopotow jezdzila na ten zgnily zachod. kiedy w autobiografii pisala, ze zalegala z czynszem za mieszkanie placac nieregularnie raz z gory raz wrecz przeciwnie, nie pamietam, zeby chcieli ja eksmitowac. zalegaj teraz kilka miesiecy, to zobaczysz. tytul i opis nowej powiesci odstrasza mnie bardzo skutecznie. zreszta po "byczkach.." obiecalam sobie, ze byla to ostatnia ksiazka guruy, ktora kupie. z tym, ze jak siebie znam, obietnicy niekoniecznie musze dotrzymac dopuszczam wiec odstepstwo po wnikliwym przestudiowaniu przynajmniej kilkunastu (pozytywnych) recenzji. no dobra, przynajmniej 1-2 , ale w ciemno nie kupuje. historie pewnego bezsensownego "gwaltu" i procesu pamietam z "autobiografii", smiem wiec przypuszczac, ze bedzie to powiesc na jej motywach osnuta. Odpowiedz Link
tutul Re: Nowa powieść w lipcu! 22.06.11, 09:32 Co wcale nie znaczy,że musi miniony ustrój chwalić. Słyszałam z ust znanych i hołubionych przez władze PRL ludzi,że podczas okupacji hitlerowskiej było lepiej... Ale nie o to przecież chodzi.Można nie lubić poglądów autora na niektóre zjawiska,kwestie społeczne i w ogóle życie.Ale nie znaczy to,że potępiam jego twórczość.Po prostu,lubię niektóre powieści bardziej niż inne.O gustach się nie dyskutuje. O postawach już mozna...ale czy koniecznie trzeba? I raczej nie należy porównywać PRL i dzisiaj,bo można wpaść w depresję (chodzi o eksmisję za zaleganie z opłatą czynszu) A ksiązkę kupię.Lubię mieć komplety na półce z ksiązkami.A z resztą kogo... Odpowiedz Link
36krzysiek Re: Nowa powieść w lipcu! 22.06.11, 09:40 Ram ta tam tam! Sie dzieje w końcu, bo tu trochę murszało a teraz o! Bardzo lubię krytykować rzeczy, których nie znam Opisu PRLu nie pamiętam, ale też jestem zdania, że Gurua żyła trochę inaczej niż przeciętny Kowalski. Wiadomo, każdy ocenia rzeczywistość z własnego punktu widzenia, ale posiadanie VW i gosposi w tamtych czasach to nie było chyba przeciętne? A co do nowej powieści obawiam się, że będzie tak zagmatwana jak Krętka, z której kompletnie nic nie pamiętam. No i będzie jazda po prokuratorach, oj będzie, pewnie, nie mówię, że na pewno Kłóćmy się, kłóćmy ! p.s. Byczków do dziś nie skończyłem i nie wiem kto zabił. a tej poprzedniej książki, hmmm... Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Nowa powieść w lipcu! 22.06.11, 09:47 Zaprawdę ciemność zaległa na Waszą pamięć Baronie, posiadanie gosposi w latach 60-ych nie było niczym dziwnym. Instytucja "dochodzącej" była popularna. Odpowiedz Link
36krzysiek Re: Nowa powieść w lipcu! 22.06.11, 14:16 stara.gropa napisała: > Zaprawdę ciemność zaległa na Waszą pamięć Baronie, posiadanie gosposi w latach > 60-ych nie było niczym dziwnym. Instytucja "dochodzącej" była popularna. Ajtam, ajtam, u mnie tych gosposi to z tuzin było, wiadomo. Ja raczej tak do ogółu się odniosłem. Poza tym królową a tamtych czasach nie była żadna Czartoryska tylko Nowakowa z mięsnego Odpowiedz Link
blue_eyes Re: Nowa powieść w lipcu! 22.06.11, 13:59 > historie pewnego bezsensownego "gwaltu" i procesu pamietam z "autobiografii", s > miem wiec przypuszczac, ze bedzie to powiesc na jej motywach osnuta. coś mi się widzi, że rzeczywiście zgrabne streszczenie tego mającego się ukazać dzieła jest w Autobiografi... np. "przy boku Wojtka miałam mnóstwo wiadomości o rozmaitych przestępstwach, akcjach śledczych, dochodzeniach i tym podobnych bezcennych dla mnie działaniach. Między innymi w moją biografię wdarł się gwałt, rzekomo popełniony w Płocku, który mnie bardzo zdenerwował." "Daj nam Boże tylko takich gwałcicieli. Szczupły blondynek średniego wzrostu, o przyjemnym wyglądzie, cieszący się w dodatku sławą pierwszego Casanovy miasta Płocka. Sprawa odbywała się przy drzwiach zamkniętych, ale oczywiście miałam odpowiednie zezwolenie. Ręka mi spuchła jak bania." "Wywarł wpływ na dobór sędziego, znaleziono najgłupszego, jaki istniał w województwie, poszedł na pełną współpracę z organami wykonawczymi." "Z całej tej imprezy napisałam scenariusz dla telewizji, nadawał się także do radia, ale nikt jakoś nie wykazał entuzjazmu, żeby go zrealizować." itpd, jest jeszcze opis przesłuchania, są gromy nad sędzią, oskarżoną i innymi... ciekawe, czy rozwiązanie będzie zbliżone do prawdziwych, podanych w autobiografii zdarzeń. bo dziennikarka, prokurator i machloje z opisu przy okładce chyba ewidentni Odpowiedz Link
minerwamcg Re: Nowa powieść w lipcu! 23.06.11, 00:59 A, to przepraszam - nie wiedziałam, że aby krytykować komunę trzeba było za tejże przesiedzieć się w pierdlu, nie dostać paszportu i mieć zakaz publikowania. Sama w pudle nie siedziałam, za granicę wyjeżdżałam, co prawda nie publikowałam, ale byłam za smarkata. Moi rodzice w latach 60. mieli siłę najemną (niańkę do mnie), a rodzice mojego męża nawet o zgrozo samochód - ale to już we wczesnych 70. No i co z tego? Czy z tego powodu jesteśmy skazani na chwalenie minionego ustroju, żeby go cholera wzięła? Jednym żyło się lepiej innym gorzej, jak ktoś miał popłatny zawód i możliwość dorobienia fuchami (kreślenie do dziesiątej milimetra było cenioną kwalifikacją) to mógł zarobić lepiej, normalka. Ale żeby to był jakiś szczególny prezent od komuny, za który należałoby ją chwalić??? Co zaś się tyczy bycia popularną pisarką, to przypomnijcie sobie z Autobiografii, jak było ze wznowieniami. Ludzie wyrywali sobie z rąk pierwsze wydania - bo wznowień kryminałów, nawet najpoczytniejszych, nie było. Gurua często (szczególnie w Autobiografii) pisze, jak bardzo mierziło ją wszechobecne kłamstwo, marnotrawstwo i głupota minionego ustroju. I że odżyła dopiero jak wyjechała do Danii, bo tam poczuła się człowiekiem. > tytul i opis nowej powiesci odstrasza mnie bardzo skutecznie. zreszta po "bycz > kach.." obiecalam sobie, ze byla to ostatnia ksiazka guruy, ktora kupie. To mów tak od razu, obiekcje natury literackiej rozumiem aż nadto dobrze. Mnie też opisana sto razy historia gwałtu w Płocku nie nęci z żadnej strony, historię znam na pamięć i na wyrywki - ale PRL od tego paranoją być nie przestanie i Gurua ma prawo i powody o tym pisać. Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Nowa powieść w lipcu! 22.06.11, 09:44 Strasznie sie ciesze i strasznie sie boje, co w komplecie robi fajne mrowki w brzuchu...zeby nie powiedziec robaki . Okladka sliczna, wszyscy do Goposa podobni toczka w toczke tylko czupryny im brakuje. Czyzby to oznaczalo, ze wysoki sąd bez glowy sądzi. Czerepy poobrywalo? oj fajnie. Odpowiedz Link
36krzysiek Re: Nowa powieść w lipcu! 22.06.11, 10:35 A dlaczego mnie się okładka nie wyświetla? Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Nowa powieść w lipcu! 22.06.11, 10:42 Nie wyświetla się i na dodatek pokazuje się napis "okłatka" Wyświetla się tu: chmielewska.pl/ Odpowiedz Link
g0p0s Re: Nowa powieść w lipcu! 22.06.11, 10:38 Jakoś nie czuję podobieństwa. Też mam obawy, że może być krętkopodobna. Ale przeczytamy, zobaczymy. Byczki nie były wcale złe, może Gwałt będzie niezły. Odpowiedz Link
kocio_pierzaczek Re: Nowa powieść w lipcu! 22.06.11, 11:17 Nie ma jak niezły gwałt w lipcu, co, Goposie? Kupię na pewno, poczekam tylko z czytaniem na sierpniowy urlop, uprzejmie tylko proszę omawiać lekturę w osobnym wątku zaopatrzonym w ostrzegające "My już wiemy kto zabił"!. Fajnie, że coś wyjdzie. Odpowiedz Link
kocio_pierzaczek Re: Nowa powieść w lipcu! 22.06.11, 11:18 Ps. ten z lewej wykapany Gopos, no ba! Odpowiedz Link
groha Re: Nowa powieść w lipcu! 22.06.11, 13:38 No nie wiem, no nie wiem z tym podobieństwem. Nie macie wrażenia, że to ten zramolały sędzia powielony w trzech identycznych egzemplarzach? Włos nam na głowie dęba stojał i każden z nas się strasznie bojał. Zęby szczękali, nogi drżeli, i tak się wszyscy wraz bojeli... Pewnie, że się boję. Być może na zapas i całkiem bez sensu, jednak lekkie ciary po plecach latają. Gdy człowiekowi zależy, to się boi, normalka. Gdyby mu zwisało smętną nacią od babcinych buraczków, to wcale by się nie przejmował i olewał wszystko z góry ze swobodną nonszalancją oraz z arogancją nawet. Ale jednak czasem jeszcze mu zależy, cholera. Temu człowiekowi, znaczy. I to jego bojanie się, to nie jest żadna psychoza lękowa, ani chęć zawracania komuś gitary, tylko brak obojętności, po prostu. Ludzka rzecz, nie? Odpowiedz Link
36krzysiek Re: Nowa powieść w lipcu! 22.06.11, 13:55 Groho, dlaczego nać babcinych buraczków ma być smętna? Masz coś do babć? Sugerujesz, że nie umią obchodzić się z warzywem? p.s. ale bym dziś poszedł na jakąś ustawkę, albo na debatę do sejmu. Tak dać komuś w ryj z rozzzzkoszą bym chciał, ał ał Odpowiedz Link
groha Re: Nowa powieść w lipcu! 22.06.11, 14:19 W ryj, jak jakiś prosty parobek? Fe, jakie to pospolite. Niebieska krew pana Barona zalewa? To niech poluzuje krawacik i zaklnie sobie z francuska: sacre bleu! No, chyba że do sejmu, to zupełnie co innego... Rękawiczki weź, bo szkoda białych rąk. A dlaczego babcinych to buraczków nać, tego nie wiem, bo nie mojej babci buraczki, ale wiem dlaczego smętna - bo wyrwana z korzeniami. Taka ich nać jest zawsze smętna. Odpowiedz Link
36krzysiek Re: Nowa powieść w lipcu! 22.06.11, 15:10 Ach mówię Ci Groho, sam się załatwiłem, wdawać się w dyskusję z kimś o umyśle kuchennego taboretu. Sam żem sobie winny, sam. Ale już mi przeszło, przecie krze za rogiem Hop dziś dziś hop! Odpowiedz Link
groha Re: Nowa powieść w lipcu! 22.06.11, 15:26 Są ludzie i taborety, panie Baonie, i co pan zrobisz? Nic pan nie zrobisz. Do lasu! Jedź szczęśliwie i niech krze Cię ukoją Odpowiedz Link
natalyka Re: Nowa powieść w lipcu! 22.06.11, 14:15 U pani Joanna - nowa książka! To ż świetna nowina!!! Z zadowoleniem w lipcu czytywałem wasze odzewy i recenzje na książkę. W Ukrainie książka wyjdzie nie wcześniejszą, aniżeli za rok, ale ono to kosztuje, żeby doczekać. У пани Иоанны - новая книга! Это же замечательная новость!!! С удовольствием в июле почитаю ваши отзывы и рецензии на книгу. В Украине книга выйдет не раньше, чем через год, но оно того стоит, чтобы подождать. Odpowiedz Link
balamuk Re: Nowa powieść w lipcu! 22.06.11, 18:25 Nie wiem, czy bardziej sie ciesze, czy boje. Z ksiazki sie ciesze. Z drugiej strony gwalt uwazam za jedno z najpaskudniejszych przestepstw i jakos nie bardzo sobie wyobrazam, jak taki temat mozna dowcipnie przedstawic, ale moze mi wyobrazni brakuje. Pewnie kupie, w razie czego uszczesliwie potem tesciowa przyjaciolki (podobnie jak "Kretka" i "Bezkregowcami") i wszyscy beda zadowoleni. W opisie jednej rzeczy nie rozumiem: "oskarża gwałciciela, osobiście dokumentując obronę własną". Co to znaczy? Odpowiedz Link
kurcgalopek Re: Nowa powieść w lipcu! 22.06.11, 23:15 mogę się tylko podpisać pod obawami Bałamuka. No ale co będzie to będzie, książkę pewnie kupię jak wszystkie pozostałe. Odpowiedz Link
mika_p Re: Nowa powieść w lipcu! 23.06.11, 00:08 Kupię sobie. Jestem z miasta Płocka, stołecznego-książęcego, ale mało pojawiającego się w literaturze. No więc kupię ku czci miasta. Odpowiedz Link
orale Re: Nowa powieść w lipcu! 23.06.11, 08:53 Pesymiści i narzekacze, a teoretycznie wszyscy tacy "pogodni z natury" Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Nowa powieść w lipcu! 23.06.11, 10:31 Przcież już dawno ustalone, że pogodni jak cholera Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Nowa powieść w lipcu! 23.06.11, 10:37 Czasem nam ta pogoda przechodzi na chwileczke kiedy nalezy uczciwie portkami potrzasc albo sie nad upierdliwosciami ponatrzasac. No i znow jestesmy sliczni jak wampirki po dobrej kolacji. Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Nowa powieść w lipcu! 23.06.11, 10:48 Już i tak ciężko tu wytrzymać z tymi ciągłymi buziaczkami i pozdrowionkami, a co by było gdyby tak cały dzień nadawał po kolei każdy pogodny Odpowiedz Link
semihora Spoiler! 23.06.11, 13:05 Ze strony empiku: Najnowsza książka Joanny Chmielewskiej przenosi nas w czasy PRL-u i czyni to w sposób bezbolesny. Początkowo tylko pewne sygnały informują nas, gdzie jesteśmy – to kostium z Mody Polskiej, obuwie z MHD lub menu w restauracji – śledzik i kotlet schabowy z kapustą. Dopiero później cienie tamtego ustroju pojawiają się w dialogach czy przemyśleniach bohaterów, by na końcu ukazać się w pełni i to mocno dosadnie. Najistotniejsza jest atmosfera tamtych czasów, ukazana i na sali sądowej, z jej absurdami i bezdusznością, z układami i drugim albo i trzecim dnem, i w opisywanej mentalności, w emocjach i namiętnościach głównych bohaterów. To jest świat małego miasteczka, nawet jeśli chodzi o miasto Płock. To jest sposób myślenia prostych dziewcząt, mechanizmy, które rządzą uczuciami i czynami w prostym celu – zdobywania i tracenia mężczyzny. Jak twierdzi Autorka, historia opisywanej rozprawy sądowej jest autentyczna, autentyczne są dialogi z sali sądowej, autentyczna i nie przerysowana postać zramolałego sędziego. Ale nie tylko to. Wnikliwi czytelnicy „ Autobiografii” Joanny Chmielewskiej szybko odnajdą wiele wspólnych cech w postaci prokuratora z powieści z towarzyszem życia Autorki na pewnym etapie jej życia… A że dowcip i ironia Joanny Chmielewskiej są celną bronią, ten wątek nabiera nie tylko literackich wartości. Akcja toczy się dwutorowo – historia dziewczyny, która z własną cnotą boryka się dzielnie przez dłuższy kawałek swojego życia i w końcu wybiera tego jedynego, a on jakoś nie docenia otrzymanego daru. Zraniona i rozczarowana oskarża go o gwałt. I nie jest w tym wszystkim sama, otaczają ja życzliwe i nieżyczliwe koleżanki, które same grają we własne gry. Finał ma znaleźć miejsce na sali sądowej, tu wszyscy opowiadają tę samą sytuację i za każdym razem ona wygląda inaczej. Sędzia prowadzi rozprawę ruchami skoczka szachowego, zadając szokujące pytania i przesłuchując świadków w sposób unikalny. Jaki będzie finał? Czy był gwałt czy go nie było? Czy pokrzywdzona była cnotliwa czy jednak nie? Komu tu o co chodziło i o co chodzi? Drugi wątek to uczestnictwo w rozprawie dociekliwej dziennikarki śledczej, związanej prywatnie z oskarżycielem, osobnikiem trwale zainteresowanym kontaktami z płcią piękną i zamotanym w jakieś ciemne historie. A w tle majaczy się jeszcze dawna sympatia dziennikarki, tym razem w specyficznej roli. Proces trwa, dziennikarka uczestniczy w nim dość aktywnie, komunikując się z prokuratorem poprzez własną broszkę, dowody z miejsca przestępstwa weryfikowane są w kącie pokoju z uczestnictwem kilku rąk i jednej pary spodni, anorektyczne kościotrupy rzucają się z namiętnością na oskarżyciela a pokrzywdzona musi w głębi serca rozstrzygnąć własne dylematy uczuciowe. A na końcu się okazuje coś jeszcze innego i zaskakującego… Wartka akcja, mimo jedności miejsca i czasu, zabawne obrazowanie zdarzeń, komediowość sytuacji i bohaterów, niepowtarzalny język narracji i dialogów – to Joanna Chmielewska na najwyższym poziomie. Odpowiedz Link
yvi1 Re: Spoiler! 23.06.11, 13:43 A czy w owczesnym ustroju dane mi to bedzie tak po prostu w ksiegarni kupic? W sierpniu nad polskie morze mnie ciagnie i mam wielkie nadzieje,ze jak czlowiek pojde do ksiegarni i ksiazke kupie??? Czy tylko w merlinach,empikach tudziez w miescie stolecznym nabyc ja(ta) moge??? Czy Towarzystwo wie??? I bardzo sie juz na nowa ksiazke ciesze,ja dlugofalowiec i niereformowalna optymistka jestem. Jest wiecej autorow i autorek,ktorzy od dawna nie pisza samych" hitow" a ja te ksiazki nadal kupowac bede... Albo masochistka jestem??? Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Spoiler! 23.06.11, 14:23 Książka ma się ukazać w lipcu, więc czemu masz zamiar czekać do sierpnia z jej kupnem? P.S. Towarzystwo nie jest wydawnictwem i nie ma wpływu na kolportaż książki. Odpowiedz Link
se_nka0 Re: Spoiler! 23.06.11, 18:51 Kupuję w mojej prowincjonalnej księgarni, nie miałam problemu. Może nie dokładnie 22 lipca, ale chwilę póżniej będzie na półkach. Odpowiedz Link
natalyka Re: Spoiler! 23.06.11, 19:34 Прочитав спойлер к книге, у меня тоже возникла ассоциация с "Автобиографией" пани Хмелевской, когда она ходила на судебные заседания. Przeczytawszy spoiler do książki, u mnie też zaistniała asocjacja z "Autobiografią" pani Chmielewskiej , kiedy ona chodziła na sądowe obrady. Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Nowa powieść w lipcu! 24.06.11, 12:51 Wklejam aby golym okiem bylo widac. Wedle tradycji nalezy przestudowac okladke zanim ksiazke sie przeczyta, prawda? Papier pakowy troche za bialy moim krytycznym zdaniem. Czerwien straszliwa znaku zapytania sugeruje krew, sok malinowy z antresoli lub barwe ustroju. Slowo daje ze cenzura w pamietnych czasach w zyciu by nie zgadla. Brak czerepow sugeruje az za wiele, az boje sie napisac co "poeta" mial na mysli. Wiemy kto projektowal okladke, czy sie tylko domyslamy. Moim zdaniem jest piekna. Odpowiedz Link
goonia Re: Nowa powieść w lipcu! 24.06.11, 17:06 Analiza okladkowa Asi bardzo mi sie podoba. Choc ja tu zadnego soku... tfu kryminalu nie widze. Ot, paru polglowkow i ogolnie wszystko do de, vide pognieciony papier. Okladka fajna, choc moglaby byc lepiej pognieciona Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Nowa powieść w lipcu! 24.06.11, 18:44 Polglowki do mnie przemawiaja, i mamy rozwiazanie braku czerepow. Kto da wiecej? Odpowiedz Link
yvi1 Re: Nowa powieść w lipcu! 25.06.11, 22:46 Bezmozgowia??? Dziekuje za odpowiedz i spiesze doniesc,ze nie mieszkam na stale w Polsce ,stad pytanie moje bylo. I juz sie ciesze.Od dawna nie kupowalam ksiazek tak "normalnie" w ksiegarni. Odpowiedz Link
vivictoria Re: Nowa powieść w lipcu! 29.06.11, 22:32 "To jest sposób myślenia prostych dziewcząt, mechanizmy, które rządzą uczuciami i czynami w prostym celu – zdobywania i tracenia mężczyzny." O Józefie święty!!! Tego może być za dużo ! Tego się bałam Dla kogo to może być interesujące.... proste dziewczyny mają się edukować??? BagLady Odpowiedz Link
g0p0s Re: Nowa powieść w lipcu! 30.06.11, 11:02 Na spotkania przygotowywaliśmy gadżety na podstawie książek. Co z ostatniej będziemy robić? Odpowiedz Link
papuga_ara Re: Nowa powieść w lipcu! 04.07.11, 11:49 Zamówiłam własnie w empiku i czekam. Chwalą się przedsprzedażą, to skorzystałam. Jak przyjdzie, zacznę czytać. Do odważnych świat należy, jak mówią Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Nowa powieść w lipcu! 12.07.11, 10:36 Czy ktos juz posmakowal? Niech kto piknie chociaz jedno slowo. Papuniu odwazna, jestes? Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Nowa powieść w lipcu! 12.07.11, 10:50 To dziś jest już 22 lipca? Myślałam, że dziś 12. Kto ukradł 10 dni? Przyznać się. Odpowiedz Link
g0p0s Re: Nowa powieść w lipcu! 12.07.11, 11:30 Spoko, do imienin E. Wedla jeszcze 10 dni. Ostatnie premiery się nieco osuwały. Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Nowa powieść w lipcu! 12.07.11, 13:11 A ta premiera moze ma przyspieszenie? mialam przeczucie na ten temat, to przez szamanskie tance za Gabi pogode. Wtorek – 12 lipca 22:07, 11.07.2011. - wywiad ze sławną pisarką – felieton PAWŁA ROJKA. To interesująca rozmowa z JOANNĄ CHMIELEWSKĄ – autorką bestsellerowych kryminałów o jej najnowszej książce „Gwałt”, która jest już w księgarniach. Uwaga! – mamy dla Państwa te książki, wystarczy zadzwonić pod nr tel. 22 50 70 157 Odpowiedz Link
semihora Re: Nowa powieść w lipcu! 12.07.11, 11:15 Właściwie to nie trzeba czekać aż tak długo... Od 15 lipca będzie dostępna w jednej księgarni internetowej. Wygooglać łatwo, więc nie będę reklamy robiła Odpowiedz Link
g0p0s Re: Nowa powieść w lipcu! 13.07.11, 10:58 Tytuł szczególnie się nadaje na konkurs. Gwałt w każdym domu? Gwałt dla każdego? Gwałt Cię rozbawi? Odpowiedz Link
groha Re: Nowa powieść w lipcu! 13.07.11, 12:36 Gwałt - najlepszą rozrywką na lipcowe wieczory? Aż boję się pomyśleć, co mogłoby być nagrodą w tym konkursie... Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Nowa powieść w lipcu! 13.07.11, 12:40 Ludzie, tam jest fragment! To sobie skorzystalam, tralala. konkurschmielewska.pl/fragment.html Odpowiedz Link
groha Re: Nowa powieść w lipcu! 13.07.11, 12:49 Przeczytałam pierwsze zdanie: Rozprawy o gwałt zazwyczaj wymagały drzwiach zamkniętych i idę napić się wody... Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Nowa powieść w lipcu! 13.07.11, 12:56 Bo to jest taki mloteczek do sprawdzenia czy ktos spi czy czyta. Kilofek taki. Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Nowa powieść w lipcu! Groho! 13.07.11, 18:12 Groho, wody od razu zamów więcej albo czytaj koło kranu. Oprócz tego paproci kwiatu na wstępie jest tam dużo więcej takich do zapijania. Nie wiem, kto robił korektę, ale o interpunkcji ten ktoś ma niewielkie pojęcie. Że też Gurua na to poszła? Nie to, że jakieś nepotyzmy mi w głowie, ale forumowa dzieweczka (mkostki?) chyba najstaranniej jak dotąd poradziła sobie z poprawkami po naszej bogini. Odpowiedz Link
minerwamcg Re: Nowa powieść w lipcu! 13.07.11, 13:11 Dobrej książki potrzebuję na GWAŁT. Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Nowa powieść w lipcu! 13.07.11, 13:24 Gwałć swoj portfel - kupuj drogo .... albo odwrotnie - tylko w Inmedio / Relay Wlasciwie to zagadka nie haslo. Odpowiedz Link
g0p0s Re: Nowa powieść w lipcu! 13.07.11, 13:39 Zgwałć się w Inmedio/Relay. 4 PLN upustu. Odpowiedz Link
groha Re: Nowa powieść w lipcu! 13.07.11, 14:12 Gwałć drogo - kupuj swój portfel... Nic, nic, tak sobie tylko próbuję odwrotnie, dla rozrywki. For ju entertejnment, znaczy. Altruitka taka sobie też: Oszczędzając sądu ławy sam się zgwałć na boku. Prawym. Odpowiedz Link
groha Re: Nowa powieść w lipcu! 13.07.11, 14:16 O, jeszcze jedną mam: Ulżyj sądom i palestrze, gwałć tak, żeby chciano jeszcze. Odpowiedz Link
finetka68 Re: Nowa powieść w lipcu! 13.07.11, 17:49 zerknijcie tu: www.facebook.com/pages/HDS-Polska/148150888589801 tu też książka od 15 lipca Odpowiedz Link
g0p0s Re: Nowa powieść w lipcu! 14.07.11, 11:42 Dla szwindla napisał bym dla szwindlu Prokuratorzy do palestry nie należą, ale co tam. Odpowiedz Link
groha Re: Nowa powieść w lipcu! 14.07.11, 15:04 Szanuj też czas prokuratora - gwałć tylko wtedy, gdy na to pora. Ujdzie? Jakoś trzeba sobie urozmaicać to czekanie na gwałt, nieprawdaż. Odpowiedz Link
kocio_pierzaczek Re: Nowa powieść w lipcu! 14.07.11, 23:18 Gwałtu rety, gwałty rety! Gwałtu brak mi jest - niestety! Odpowiedz Link
36krzysiek Re: Nowa powieść w lipcu! 15.07.11, 07:58 wersja wiking'ska... Gwałcić, gwałcić baranek gwałcic, gwałcić sobie ranek gwałcić, gwałcić polanek gwałcić, gwałcic sobie tak! Pasuje jak ulał forum.gazeta.pl/forum/w,14722,96004170,96004170,Pamietacie_baranka_.html Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Nowa powieść w lipcu! 15.07.11, 08:00 Mam! O 6.00 latałam po Dworcu Centralnym w poszukiwaniu otwartego kiosku. Zaraz przeczytam i wszyściutko opowiem. Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Nowa powieść w lipcu! 15.07.11, 08:15 Zaczynam: Konflikt wewnętrzny spędzał Stefci Ruckiej sen z oczu. Miała juz prawie 19 lat i dręczył ją straszliwy dylemat. itd....... Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Nowa powieść w lipcu! 15.07.11, 08:27 A to pomarudzę (mam tak po wstaniu): co ona taka do trędy waty podobna, a? Odpowiedz Link
g0p0s Re: Nowa powieść w lipcu! 15.07.11, 10:49 Zapomniałem! Czydzieści metrów od źródła przechodziłem i zapomniałem zboczyć. Odpowiedz Link
36krzysiek Re: Nowa powieść w lipcu! 15.07.11, 12:27 No i co, no i co, rozkminiła Stefcia tego dylemata? Odpowiedz Link
kocio_pierzaczek Re: Nowa powieść w lipcu! 15.07.11, 12:31 Gropo, z jakiej sieci był ten kiosk? Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Nowa powieść w lipcu! 15.07.11, 12:43 Relay. A dla wzbudzenia zawiści Szanownych dodam, że byłam pierwszą osobą ktora kupiła tam dziś książkę i z tej okazji dostałam egzemplarz z autografem Guruy. O! Odpowiedz Link
36krzysiek Re: Nowa powieść w lipcu! 15.07.11, 12:58 stara.gropa napisała: > Relay. A dla wzbudzenia zawiści Szanownych dodam, że byłam pierwszą osobą ktora > kupiła tam dziś książkę i z tej okazji dostałam egzemplarz z autografem Guruy. > O! Phi tam, ja to bym chciał mieć choć jedną BEZ autografu Z cnotą do ślubu? Ta Stefcia trzeźwa? Worek w kocie kupować? Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Nowa powieść w lipcu! 15.07.11, 12:46 36krzysiek napisał: > No i co, no i co, rozkminiła Stefcia tego dylemata? Voila: "Zachować cnotę aż do ślubu" Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Nowa powieść w lipcu! 15.07.11, 13:24 I dziwić się Francuzom i Ruskim, że rewolucję zrobili! Ale co bardziej ludzkich baronów pomalućku rzezali Odpowiedz Link
finetka68 Re: Nowa powieść w lipcu! 15.07.11, 16:19 Też mam i czytam. he he a jak się Wam sędzie podoba? Odpowiedz Link
balamuk Re: Nowa powieść w lipcu! 15.07.11, 17:15 Badzcie ludzmi, napiszcie wiecej! Ten fragment nijak mi sie nie podobal i potrzebuje podpory duchowej. Odpowiedz Link
nchyb Re: Nowa powieść w lipcu! 15.07.11, 18:54 Niniejszym donoszę, żem w Inmedio nabyła i wieczór upojnie na lekturze spędzę... Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Nowa powieść w lipcu! 15.07.11, 19:56 Przeczytałam, czekam na poważne propozycje dyskusji o książce. Jak doszłam do fragmentu "Śliczna dziewczyna, wściekle seksowna, drobna,, szczupła, zręczna, trochę łasicowata..." to myślałam, że Gurua opisała jedną z naszych koleżanek. Ale nie, bohaterka charakter ma inny. Kto zgadnie o kim myślałam? Odpowiedz Link
kocio_pierzaczek Re: Nowa powieść w lipcu! 15.07.11, 21:35 Aż boję się głośno strzelać. Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Nowa powieść w lipcu! 15.07.11, 21:40 Strzelaj śmiało Kociu, chyba każda by chciała, żeby to był jej opis Odpowiedz Link
eulalija Re: Nowa powieść w lipcu! 15.07.11, 22:25 Wszyscy wiedzą, że to mój opis, tyle że po cenzurze trzeba było inaczej, bo teraz są modne wieszaki na sukienki i talie na bransoletki. To było przeciw Mysiej. A poważnie, proszę już założyć nowy wątek, na ten przykład: Tutaj wiadomo kogo, jak, dlaczego "Gwał ...(cono)t" Posiadam, przeczytałam stron 19-naście, jutro obowiązek odwalę. Odpowiedz Link
papuga_ara Re: Nowa powieść w lipcu! 19.07.11, 13:25 Lata też po RMF-ie. A ja się urządziłam. Chyba Bzyta wykonała też taki numer poprzednio. Zamówiłam sobie "Gwałt" w empiku (jak to brzmi, swoją drogą... ), bo się chwalili przedsprzedażą, a oni mi po złożeniu zamówienia odrzekli, że dtermin realizacji ok. 4- 6 tygodni! Aaaa. Zatem będę mieć później, niż normalnie. No cóż. Bywa. Podejrzewam, że to z powodu jeszcze jednej książki, którą zamówiłam - kryminału, który dzieje się w środowisku terapeutów, już się cieszę Tak czy inaczej, poczekam na obie. A miało być tak pięknie.... Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Nowa powieść w lipcu! 19.07.11, 13:33 Ludzie! poniewaz jestem grzeczna dziewczynka swiety Mikolaj przyszedl do mnie w lipcu! To Stara Gropa tak ladnie w tym swoje lapki mieszala, ma dojscie i chody u Mikolaja Lapie sie za Gwalt!!!!!!!!!!!!! PS. Przykro mi Papuniu, ze tak zaraz pod toba sie ciesze jak glupia. Odpowiedz Link
g0p0s Re: Nowa powieść w lipcu! 19.07.11, 13:43 gwałć w niedzielę gwałć w sobotę na ulicy gwałć pod płotem zagwałć sobie w każde święta gwałć spokojnie leż i stękaj Z dołu przepraszam Kubę Sienkiewicza Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Nowa powieść w lipcu! 19.07.11, 13:58 Na mój gust takiego łoszendgoła, żeby gwałcić leżąć spokojnie wykręcić się nie da A Gropa to ma znajomości... Odpowiedz Link
papuga_ara Re: Nowa powieść w lipcu! 19.07.11, 15:44 > PS. Przykro mi Papuniu, ze tak zaraz pod toba sie ciesze jak glupia. Ach Asiu, ciesz się ile wlezie!!! Jam nie pies ogrodnika, przynajmniej nic o tym nie wiem Odpowiedz Link
kanna Re: Nowa powieść w lipcu! 15.07.11, 22:22 Takoż zakupiłam Leży sobie i czeka... nieco sie boje rozczarowania. Odpowiedz Link
bbbzyta Re: Nowa powieść w lipcu! 25.07.11, 18:23 No nie wiem. Rozterka mną w te i nazad telepie, kupić - nie kupić? Zapodany gdzieś w internecie fragment, co to ma zachęcać, taki przegadany, że prawie mnie uśpił. Okładka mi się nie podoba. Chyba pójdę do jakiegoś empika i obwącham przez dłuższą chwilę. Jak ma ponad 300 stron, to nie biorę. Jawohl. Odpowiedz Link
bbbzyta Re: Nowa powieść w lipcu! 26.07.11, 00:13 Dzięki Salam za info, no to mam coraz większą zagwozdkę Odpowiedz Link