sloggi 02.10.03, 09:29 Najlepsza: Całe zdanie nieboszczyka. Najgorsza: Lądowanie w Garwolinie. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asikx Re: Naj... naj... 02.10.03, 10:18 Najlepsze mam 3: "Całe zdanie nieboszczyka", "Wszystko czerwone", "Lesio" nie jestem w stanie sie zdecydować Najgorsza: Chyba jednak "Wyścigi" Odpowiedz Link
sloggi Re: Naj... naj... 02.10.03, 10:46 Wyścigi są po prostu nudne, P.Joannę poniosła jej pasja i rozdrobniła akcję. Jest to jedyna książka której nie przeczytałem jedym tchem. Odpowiedz Link
kuleczka Re: Naj... naj... 02.10.03, 11:49 Najlepsze: Wszystko czerwome, Całe zdanie nieboszczyka, Ślepe szczęście. Najgorsze: trudno powiedzieć, kilka po części. Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Naj... naj... 02.10.03, 12:36 Na pierwszym miejscu Wszystko czerwone, potem Boczne drogi. Na końcu Wyścigi, Tajemnica i Florencja... Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Naj... naj... 02.10.03, 15:06 1. "Całe zdanie nieboszczyka" 2. "Wszystko czerwone" 3. "Romans wszechczasów" i "Krokodyl z kraju Karoliny" Odpowiedz Link
jw1969 Re: Naj... naj... 03.10.03, 12:29 Też trudno mi wybrać między "Lesiem", "Wszystkim czerwonym" i "Bocznymi drogami". Zauważcie, że wszyscy wymieniamy jako najlepsze jedne z pierwszych książek J. Chmielewskiej. Czy dlatego, że mamy do nich sentyment, że kiedyś były tak bardzo poszukiwane? Czy sa po prostu lepsze niż te ostatnie, pisane już bardziej taśmowo? Odpowiedz Link
kuleczka Re: Naj... naj... 03.10.03, 12:32 Są po prostu lepsze niż te ostanie. Bo nie były pisane taśmowo. Jak sam to zauważyłeś. Mniej więcej od "Lądowania w Garwolinie" J.Ch. zaczęłą mieć kłopoty. Raz lepiej jej idzie raz gorzej. Odpowiedz Link
sloggi Re: Naj... naj... 03.10.03, 12:36 Czasami mam wrażenie, że ostatnie ksiązki (z nielicznymi wyjątkami) są pisane sztampowo, z zachowaniem "kanonu" treści. Odpowiedz Link
rebbi Re: Naj... naj... 03.10.03, 12:35 Moje typy - "Wszystko czerwone", "Całe zdanie nieboszczyka", "Klin", "Depozyt" Stosunkowo kiepsko czytało mi sie "Dzikie białko" i "Trudnego trupa" rebbi. Odpowiedz Link
monikaj1 Re: Naj... naj... 03.10.03, 16:31 Najlepsza - "Lesio": szczególnie "kał basa i mocz tenora") Najgorsza - "Trudny trup" Odpowiedz Link
kicior99 Re: Naj... naj... 03.10.03, 16:32 NMajlepsza - Wszystko Czerwone Najgorsza - wszystkie po "Garwolinie" Odpowiedz Link
franula Re: Naj... naj... 03.10.03, 17:28 Niby tak, ale ja akurat "ladowanie lubie" - ksiadz swiecacy domniemany pojazd kosmiczny... Smieszne chociaz zupelnie inne niz to co dotad. F Odpowiedz Link
aise Re: Naj... naj... 03.10.03, 20:51 najlepsze: "lesio", "dzikie bialko", "krokodyl z kraju karoliny" i jeszcze "wszytko czerwone" najgorsze: "lądowanie w garwolinie" cześć sloggi - juz sie wyszkoliłeś? Odpowiedz Link
domciag Re: Naj... naj... 03.10.03, 21:59 dla mnie najplepsze -ehhhh wszystko czerwone, cale zdanie nieboszczyka, wszyscy jestesmy podejrzani - opis imprezki 1wsza klasa, krokodyl z kraju karoliny... duzo tego jest, trudno mi sie zdecydowac, a z najnowszych to harpie - sa genialne, na potwierdzenie moich sloow, powiem ze moja psiaspiolka, ktora zarazila mnie chmielewska, nie doczytala do konca tej powiesci, bo nie mogla ciotek wytrzymac [hahaha], do tego ja nowe w wiekszosci tez lubie, moze dlatego ze hmmmm inne pokolenie, jak nadrobilam wczesniejsze opowiesci, to zaczely wychodzic nowe, i jakos inaczej to odbieram.... i na koniec cykl ksiazek o pawelku i janeczce, bo od nich zaczelam jako 11latka... Odpowiedz Link
ceboolka Re: Naj... naj... 04.10.03, 22:40 Z tych ksiazek Chmielewskiej, ktore przeczytalam do tej pory w swym zyciu, najbardziej podobaly mi sie "Cale zdanie nieboszczyka", "Lesio" i... niedoceniane tutaj "Ladowanie w Garwolinie" (boze, jak ja sie smialam przy czytaniu tej ksiazki). Najgorsza wydaje mi sie "Przekleta bariera". Pzdr, ceboolka Odpowiedz Link
folly Re: Naj... naj... 08.10.03, 17:39 zgadzam się w 100%!!! Dlaczego nie doceniacie "Lądowania w Garwolinie"? Całość trzeba traktować z przymrużeniem oka i z dystansem, ale to trochę jak skrzyżowanie "Ballady o ścinaniu drzewa" (jeśli ktoś zna taki stary czarno- biały polski filmik)i najlepszych chwytów Chmielewskiej, jak jeszcze była kolorowa... Od lat, odkąd przeczytałam parę nowych książek Chmielewskiej pod rząd i miałam wrażenie, że czytam ciągle to samo, zarzuciłam niestety tę lekturę. Nie mam już tyle czasu co dawniej. Jak byłam młodsza zaczytywałam się w Chmielewskiej i sceny się rozgrywały dantejskie, bo tchu nie mogłam złapać ze śmiechu, spazmów dostawałam... Piałam, wyłam... a przerażona mama myślała, że płaczę... Chyba uważała, że nie do końca jestem normalna... Odpowiedz Link
skarolina Re: Naj... naj... 04.10.03, 23:15 Najlepsze - "Wszystko czerwone" "Całe zdanie nieboszczyka" i "Romans wszechczasów" Najgorsza - "Szajka bez końca" i "Tajemnica". Czy ktoś wie, o co w nich chodziło?? Odpowiedz Link
izabella1991 Re: Naj... naj...lepsze 05.10.03, 18:01 wedlug mnie najlepsze to: cykl o Janeczce i Pawelku,szczegolnie ,,Nawiedzony dom"(numer z dynia spuszczana z okna strychu,aby wystraszyc Zmore jest bomba)! ,,Tajemnica", ,,Wszystko czerwone" , ,,Krokodyl z kraju Karoliny"(Alicja jest boska!) , ,,Zbieg okolicznosci" itd. A najgorsze to chyba cykl o Teresce i Okretce,chociarz motyw o przewozeniu drzewek saniami na kolkach byl wyrabisty(plakalam,wylam i pialam ze smiechu,az mi starzy do pokoju wpadli). To na tyle- Agata Odpowiedz Link
lubona Re: Naj... naj... 05.10.03, 23:14 Wszystko czerwone Lesio Studnie przodków Klin Romans wszechczasów Dzikie białko i reszta Odpowiedz Link
wiol Re: Naj... naj... 07.10.03, 21:41 1. Wszystko czerwone 2. Boczne drogi (W Studni przodkow jest fatalne zakonczenie z tym tygrysem, bo tez by byla OK; dlatego nigdy nie doczytuje Studni ...do konca) 3. Krokodyl z kraju Karoliny 4. Cale zdanie nieboszczyka A wiecie, ze mi sie nawet podobala Zlota mucha i Depozyt? Odpowiedz Link
westin Re: Naj... naj... 08.10.03, 08:14 zdecydowanie na 1 Wszystko czerwone (jak mam doła to sięgam po nią), potem Boczne drogi, Lesio (ale nie cały). Z nowszych - Zbieg okoliczności. Najgorsze? Też chyba Wyścigi i Florencja. Odpowiedz Link
effka454 Re: Naj... naj... 08.10.03, 11:45 Stanowczo stwierdzam, że mam najgorszego fioła na tle... Posiadam wszystkie książki Pani Joanny, wszystkie "zaczytane" i wszystkie lubię. Biorąc udział w rankingu mogę stwierdzić, że naj... najbardziej uśmiałam się przy "Lesiu" i "Wszystko czerwone" )))) Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Naj... naj... 08.10.03, 11:57 Przeliczyłam wszystkie głosy, prowadzi Wszystko czerwone, na drugim miejscu Całe zdanie nieboszczyka, a na trzecim Lesio. Odpowiedz Link
alina66 Re: Naj... naj... 09.10.03, 13:46 1. Lesio 2. Wszystko czerwone 3. PRzekłeta bariera 4. (Nie)boszczyk mąż Odpowiedz Link
monia.i Re: Naj... naj... 09.10.03, 13:59 1. Wszystko czerwone 2. Zwyczajne życie 3. Lesio 3. Wszyscy jesteśmy podejrzani Nie lubię "Szajki bez końca" - nie mogłam sie w akcji połapać Odpowiedz Link
pkwa Re: Naj... naj... 09.10.03, 14:50 Jest parę kiepskich (Wyścigi, Florencja, Przeklęta bariera), ale reszta po prostu kapitalne. Chociaż te najstarsze faktycznie najlepsze. Odpowiedz Link
doronia.k Re: Naj... naj... 10.10.03, 23:03 1. wszystko czerwone 2. całe zdanie nieboszczyka 3. boczne drogi najgorszy to chyba był pamiętnik skody 'jeden kierunek ruchu", a i te ostatnie książki, to już jakby nie ten klimat Odpowiedz Link
socka2 Re: Naj... naj... 11.10.03, 21:40 najlepsza "Wszystko czerwone", najgorsza "wyscig" Odpowiedz Link
abere8 Re: Naj... naj... 13.10.03, 07:22 Najlepsze Cale Zdanie Nieboszczyka + Romans Wszechczasow Najgorsza: Trudny Trup - zasmialam sie moze raz, nie chcialo mi sie skupiac na akcji i nawet nie mam ochoty do niej wrocic Oczywiscie zgadzam sie z wiekszoscia, ze ksiazki J.Ch. sa im starsze, tym lepsze, chociaz z tych nowszych Przekleta Bariera jest naprawde calkiem, calkiem. Odpowiedz Link
bbkk Re: Naj... naj... 16.10.03, 12:26 A ja nie lubię Lesia. Zupełnie nie rozumiem zachwytu nad nią. Odpowiedz Link
stela5 Re: Naj... naj... 29.10.03, 13:26 Najbardziej podobały mi się: 1. romans wszechczasów 2. całe zdanie nieboszczyka ( po rosyjskiej adaptacji, trudno wrócić mi do tej książki. I ta okropna Pani Klubowicz. Nie tak wyobrażam sobie główna bohaterkę), 3. i pewnie inne,do których dawno nie zaglądałam 4. następnie z nowszych: Złota Mucha (z sentymentu do Krynicy), Ostatnia prawnuczka (świetna), Harpie i Przekleta bariera( jako inna) Najgorsze: 1. Wyścigi 2. Florencja.. 3.Lądowanie w Garwolinie ( nie skończyłąm czytać,bo nie mogłam przebrnąć przez początek, ale pod Wszym wpływem sięgne po nią) Odpowiedz Link
xkropka Re: Naj... naj... 29.10.03, 15:18 Najlepsze: Lesio, Wszystko czerwone, Całe zdanie, Ladowanie w Garwolinie Zdecydowanie nie trawie Przekletej bariery Odpowiedz Link
skara Re: Naj... naj... 31.10.03, 23:15 najlepsze: Lesio Dzikie białko Lądowanie krokodyl Najgorsze: wszystkie te nowe, łącznie z harpiami Odpowiedz Link
serengetti Re: Naj... naj... 07.11.03, 08:49 A dla mnie najlepsze jest niewątpliwie Wszystko Czerwone i Całe zdanie oraz Krokodyl z kraju Karoliny (do którego mam szczególną słabość, jako że w czasach, gdy był totalnie niedostępny przepisywałam go na maszynie), dodałabym do tego jeszcze Autobiografię, przy której rechotałam bez przerwy. Najgorsze: Dzikie białko Lądowanie w Garwolinie Odpowiedz Link
jotka13 Re: Naj... naj... 07.11.03, 16:16 Ja również najchętniej wracam do Wszystko czerwone i Lesia, nie lubię Klina i Dzikiego Białka, dzięki Wyścigom i Florencji... zasmakowałam w prawdziwych wyścigach, a po przeczytaniu Harpii pojawiłam się w kasynie. Hazardowa żyłka ze mnie wyszła Odpowiedz Link