19.11.03, 21:30
czym Martusia posmarowała włosy udając przygłupią pomoc domową??
Obserwuj wątek
    • eastwood76 Re: zagadki 5 20.11.03, 14:00
      Białkiem od jajka
      • biuralistka Re: zagadki 5 20.11.03, 17:15
        a co z kolejnym pytaniem?? smile
      • eastwood76 Re: zagadki 5 20.11.03, 18:42
        Czego zażądała Joanna za drugie słowo ze zdania?
        • biuralistka Re: zagadki 5 20.11.03, 19:43
          Półmiska z królewskiej duńskiej porcelanysmile
          • biuralistka Re: zagadki 5 20.11.03, 20:28
            Jeśli to dobra odpowiedź, to moja zagadka brzmi następująco:

Jakie imiona (wszystkie) nosiły dwie panie Borkowskie?
            • cafeszpulka Re: zagadki 5 20.11.03, 21:34
              1.Barbara 2. Urszula i nie wiem jak traktować podszytą Borkowską więc ją wpiszę
              3. Balbina alias Fela
              Tak mi się wydaje.

Zagadka
              Jak ma na nazwisko towarzysz broni Bieżana ??
              • eastwood76 Re: zagadki 5 20.11.03, 21:50
                czyżby chodziło o Górskiego?
                • cafeszpulka Re: zagadki 5 20.11.03, 21:54
                  bingo !!!
                  czekam na zagadke, nocka w pracy jest straaaszna -))
                  • egata Re: zagadki 5 20.11.03, 22:21
                    Kogo przypominała Joanna z daleka w pomarańczowym chałacie i czarnej peruce?
                    • cafeszpulka Re: zagadki 5 20.11.03, 22:27
                      ja się poddaje, aż tak dobra nie jestem ))
                      • white.falcon Re: zagadki 5 21.11.03, 00:09
                        Dozorczynię - grubą babę z rozczochraną czarną czupryną. Potem też siedziała
                        pod śmietnikiem, udając, że szuka malutkich nożyczek, wyrzuconych razem ze
                        śmieciami.

Zagadka: Co to jest "morda upiora" i dla kogo została wyprodukowana?

Pozdrv.smile
                        P.S. Szpuleczko, wysłałam Ci zdjęcia. Doszły?
                        • edeka5 Re: zagadki 5 21.11.03, 07:53
                          Morda upiora to była wydrążona dynia ze świeczką w środku.
                          Służyła do straszenia "zmory", czyli lokatorki z domu Chabrowiczów.

zagadka - hobby Okrętki?
                          • edyta95 Re: zagadki 5 21.11.03, 07:57
                            kaktusy.
                            Dziewczyny jestem pod wrażeniem godziny o której tu byłyście
                            • stara.gropa Re: zagadki 5 21.11.03, 08:00
                              Edyta dawaj zagadkę póki szef nie wytropi,że używasz komputer do niecnych celów.
                              • edyta95 Re: zagadki 5 24.11.03, 08:21
                                lepiej późno niż wcale.
                                Co Teresa wiozła w wózku zamiast młodocianej (bardzo młodocianej) J.
                                Chmielewskiej?
                                • stara.gropa Re: zagadki 5 24.11.03, 09:55
                                  Misia
                                  • biuralistka Re: zagadki 5 24.11.03, 11:26
                                    co z kolejną zagadką?
                                    • stara.gropa Re: zagadki 5 24.11.03, 11:32
                                      Może coś z życiorysu. Jaka jest data urodzin J.Ch.? (chyba to strasznie łatwe,
                                      ale nic mi nie przychodzi do głowy)
                                      • biuralistka Re: zagadki 5 24.11.03, 13:23
                                        2 kwietnia 1932 r., Warszawa, Polska

Przyznaję, ze się upewniałam.

Przenoszę swoje pytanie z wątku zagadki część 4, zeby sie bałagan nie
                                        zrobiłsmile)

Co ostatecznie kupiła w supersamie dystyngowana para, której rozmowy o
                                        żywności przysłuchiwał się Karolek Olszański?
                                        • edeka5 Re: zagadki 5 24.11.03, 15:51
                                          Macę

Dlaczego Janeczka i Pawełek przekroczyli nielegalnie granicę?
                                          • jotka13 Re: zagadki 5 24.11.03, 15:58
                                            Bo chcieli wykopać dziką różę, która rosła po drugiej stronie granicy (w Polsce
                                            rosły za duże). Róża była niezbędna do ochrony mrowiska przed dzikami.

Jak się nazywała główna bohaterka "Babskiego Motywu"?
                                            • biuralistka Re: zagadki 5 24.11.03, 16:05
                                              czy chodzi o Barbarę Borkowską??

jeśli tak, to moja zagadka brzmi:
                                              co (lub kto) miało widnieć na sztandarze, który Joanna malowała na zamówienie
                                              rodziny w Kanadzie?
                                              • asikx Re: zagadki 5 24.11.03, 16:44
                                                Święty Jerzy, który okazał się potem św.Michałem, orzełek z przedwojennych 10
                                                (lub 20) złotych.... napewno potrzebne były jeszcze farby złota i srebrna

.... a tłumy z rozwianym włosem latały po mieście w poszukiwaniu papieru
                                                toaletowego cudownej piękności....

a dokąd jeździł Dziobaty?
                                                • biuralistka Re: zagadki 5 24.11.03, 16:53
                                                  Dziobaty jeździł do Zalesiasmile)

Gdzie mało rozgarnięty Maciuś trzymał dolary, które mu skradziono??
                                                  • eastwood76 Re: zagadki 5 24.11.03, 19:16
                                                    W kopercie za książkami

Skąd można było usłyszeć każde słowo z pokoju Olgierda w pracowni?
                                                  • xkropka Re: zagadki 5 25.11.03, 09:19
                                                    W damskiej umywalni, o ile przebywalo sie tam na czworaka.

Dokad Jacek zabral Dorotke na tance?
                                                  • jagna_s Re: zagadki 5 27.11.03, 11:37
                                                    Zdaje sie, że do Barbadosu,
                                                    Jeśli dobrze odpowiedziałam to : Jak nazywał się pan walczący ze złodziejami
                                                    samochodów przy pomocy parasola
                                                  • asikx Re: zagadki 5 27.11.03, 11:40
                                                    Pan Wolski.

Jak się nazywał Norweg - jedyny znajomy Joanny, którego nie umieściła na liście
                                                    dla majora - a który rozmnożył pieniądze przemycone do Skandynawii?
                                                  • biuralistka Re: zagadki 5 27.11.03, 13:13
                                                    Johann Gasmia

I znowu przenoszę z zagadki cz.4smile

Kto był drugą śmiertelną! ofiarą w domu Alicji w Allerod?
                                                  • asikx Re: zagadki 5 27.11.03, 13:16
                                                    jedyna "druga" ofiara śmiertelna jaka mi przychodzi do głowy to "obcy człowiek,
                                                    wieziony na łebka", którego podwoził Thorsten
                                                    ale to była ofiara na autostradzie a nie w domu?

"Samochód pani numer jaka jest?"
                                                    "Zawęgielniona zwłoka"
                                                    "Samochód volvo zadawa cios w cysterna z benzyną"
                                                    ojojojojoj znowu mnie głupawka ogarnia

ale pewności nie mam czy o tę ofiarę Ci chodzi?
                                                  • klarisa Re: zagadki 5 27.11.03, 13:19
                                                    W domu Alicji to chyba już nikt, ale zginął przypadkowy pasażer, który jechał
                                                    samochodem Alicji z kuzynem z duńskiej części rodziny.
                                                  • biuralistka Re: zagadki 5 27.11.03, 13:22
                                                    Tak tak, pytanie było podstępne. Napisałam "w domu Alicji", żeby nie było
                                                    wątpliwości, o którą ksiażke chodzi i że chodziło o skuteczny zamach.

Proszę o zagadkesmile
    • asikx Może nie tyle zagadka ale pytanie.... 27.11.03, 12:20
      Kto pamięta w którym dziele, i na czym polegał cudowny sposób Pani Joanny na
      odmrożenia - coś z tą wodą po gotowanych kartoflach?
      Sama nie pamiętam a mam koleżankę, która po pierwsze też wielbi JCh, a na
      dodatek ma odmrożone rączki i chętnie by skorzystała

pomóżcie na sklerozę....
      • biuralistka Re: Może nie tyle zagadka ale pytanie.... 27.11.03, 13:09
        Mnie tylko Książka poniekąd kucharska na myśl przychodzi, ale ciekawe skąd? wink)
        • anika19 Re: Może nie tyle zagadka ale pytanie.... 27.11.03, 13:53
          biuralistka napisała:

> Mnie tylko Książka poniekąd kucharska na myśl przychodzi, ale ciekawe
          skąd? wink)

Masz rację!
          A dokładnie brzmi to tak:
          "W celach terapeutycznych należy ten płyn z kartofli odlać nie do zlewu, tylko
          do miednicy i wkładać odmrożone fragmenty anatomii w takie gorące, jak można
          wytrzymać. Bodaj tylko na moment i wyjmować, aż do chwili, kiedy da się
          potrzymać dłużej. Potem już moczyć do ostygnięcia." (str.180, w dziale: różne
          rady!)

• asikx Dzięki wielkie... 27.11.03, 13:56
            • anika19 Re: Dzięki wielkie... 27.11.03, 13:59
              Daj znać koniecznie, czy Twojej koleżance pomogło!
    • rubeus zagadki 5 - moja zagadka 30.11.03, 13:07
      Jakiego słowa używali Pawełek i Janeczka zamiast
      przeklęństw i co ono oznaczało ...
      • lol21ndm Re: zagadki 5 - moja zagadka 30.11.03, 14:11
        rubeus napisał:

> Jakiego słowa używali Pawełek i Janeczka zamiast
        > przeklęństw i co ono oznaczało ...

"Trrreotrrralwe!"? - ponoc bylo to najokropniejsze przeklenstwo swiata...

• rubeus Re: zagadki 5 - moja zagadka 30.11.03, 15:40
          lol21ndm napisała:
          > "Trrreotrrralwe!"? - ponoc bylo to najokropniejsze przeklenstwo swiata...
          to tylko część odpowiedzi...
          • lol21ndm Re: zagadki 5 - moja zagadka 30.11.03, 18:34
            rubeus napisał:

> to tylko część odpowiedzi...

tak, to prawda, ale moze ktos mi pomoze? nie mam chwilowo czasu na szperanie po
            ksiazkach, a tylko tyle w tej chwili pamietam... sad
            chetnie oddam moje pytanie komus innemu... tongue_out
            • loel Re: zagadki 5 - moja zagadka 01.12.03, 01:58
              33 (trzydzieści trzy)

Co miało robic małe z dnem?
              • april02 Re: zagadki 5 - moja zagadka 01.12.03, 08:34
                loel napisał:

> 33 (trzydzieści trzy)
                >
                > Co miało robic małe z dnem?

Miało łapać i odbijać promienie, fale?
                Nie pamiętam dokładnie, ale tak mi się jakoś kojarzy. Być może niesłusznie smile

Jeżeli dobrze kojarzę to zadaję zagadkę:
                Po czym Marek poznał, że znienawidzona przez J.Ch. "dziewa" jest córką
                domniemanego kustosza?
                • franula Re: zagadki 5 - moja zagadka 01.12.03, 09:16
                  po znieksztalconych palcach no a potem po myszce na biodrze

Jak nietypowo zdrobniono imie Ksawery w ostatniej ksiazke JCH?
                  • cafeszpulka Re: zagadki 5 - moja zagadka 01.12.03, 11:20
                    Kubuś, gdzies tam się plątał ksawuś jeszcze ale obstawiam pierwsze
                    • cafeszpulka Re: zagadki 5 - moja zagadka 01.12.03, 11:27
                      ZAGADKA
                      Jak miały na imię siostry bliźniaczki z "wielkiego diamentu"
                      • asikx Re: zagadki 5 - moja zagadka 01.12.03, 11:37
                        Krystyna i Joanna.

Ile dolarów (w przybliżeniu) przemyciła szajka do Skandynawii a ile dzięki
                        machinacjom Johanna Gasmii wróciło?
                        • smitte Re: zagadki 5 - moja zagadka 01.12.03, 12:12
                          Przemycono 579 tys, a odesłano 716 tys. A skąd Joanna znała Johanna Gasmię?
                          • biuralistka Re: zagadki 5 - moja zagadka 01.12.03, 15:58
                            Z wyścigów. Byli razem na kłusakach i on wykorzystał jej pomysły.
                            Czy to wystarczy?
                            • biuralistka Re: zagadki 5 - moja zagadka 02.12.03, 11:56
                              Milczenie uznam zatem za aprobatęsmile

W której powieści J. Chmielewskiej pojawia się PANGOLIN i kto zacz?
                              • smitte Re: zagadki 5 - moja zagadka 02.12.03, 12:19
                                biuralistka napisała:

> Milczenie uznam zatem za aprobatęsmile
                                >
                                > W której powieści J. Chmielewskiej pojawia się PANGOLIN i kto zacz?

Tak tak, sorry za brak potwierdzenia. Nie mam pojęcia kto zacz.
                                • amadea_22 Re: zagadki 5 - moja zagadka 03.12.03, 11:40
                                  tego Pangolina to nie znam, ale może ktoś wie : jak miała na imię dzieczynka,
                                  która panicznie bała się mrówek i dzików ? ( z serii o Janeczce i Pawełku )
                                  • asikx Re: zagadki 5 - moja zagadka 03.12.03, 13:07
                                    Mizia,

ale może smitte podpowie co z tym Pangolinem?
                                    • biuralistka Re: zagadki 5 - moja zagadka 03.12.03, 16:16
                                      asikx napisała:

> Mizia,
                                      >
                                      > ale może smitte podpowie co z tym Pangolinem?

Ja podpowiem bo to mojesmile
                                      "Jak wytrzymać ze sobą nawzajem"
                                      zadowolę się podaniem jego wymiarów

smile))
                                      • edeka5 Re: do biuralistki 06.12.03, 20:27
                                        Beatko, zmusiłaś mnie do przejrzenia "Jak wytrzymać ze sobą nawzajem", chociaż
                                        nie jestem wielbicielką poradników JCh i znalazłam.
                                        Pangolin osiąga długośćod 80 do 150 cm.
                                        Ale bądź tak miła i napisz co to jest Pangolin ??? Tego nie znalazłam.
                                        Pozdrawiam
                                        • edeka5 Re: zagadka 06.12.03, 20:39
                                          Zadam od razu zagadkę, bo nie będę miała przez parę dni dostępu do komputera.
                                          Co stanowiło pozaziemską broń w Garwolinie?
                                        • loel Re: do biuralistki 07.12.03, 01:23
                                          Zoologia, Azja, Afryka
                                          Łuskowce

Łuskowce (Pholidota), ssaki tworzące odrębny rząd, do którego należy jedna
                                          rodzina pangolinów (Manidae) z 7 gatunkami. Zamieszkują zarówno lasy, jak i
                                          sawanny oraz stepy Afryki, Azji Południowo-Wschodniej, Filipiny i Molukki,
                                          kształtem ciała przypominają jaszczurki. Głowa płaska, wąska, szpiczasto
                                          zakończona, pysk niewielki, zębów brak, język bardzo długi, robakowaty,
                                          osiągający kilkadziesiąt cm długości. Żołądek mięśniowy pokryty wewnątrz
                                          rogowymi tworami służącymi do rozdrabniania pokarmu, który zwierzę połyka w
                                          całości. Tułów wąski, krótkie kończyny, pięciopalczaste, zaopatrzone w mocne
                                          pazury. Ciało pokryte dachówkowato ułożonymi łuskami. Ogon długi, chwytny.
                                          Długość ciała wraz z ogonem w zależności od gatunku od 70 do 150 cm.
                                          Ubarwienie ciała żółtobrązowe.

Tryb życia większości gatunków nocny, naziemny lub nadrzewny. W razie
                                          niebezpieczeństwa zwijają się w kulę. Pożywienie stanowią mrówki i termity,
                                          które łuskowce wyciągają z gniazd przy pomocy oblepionego śliną języka. Żyją
                                          pojedynczo, rzadko parami. Ciąża trwa ok. 5 miesięcy, samica rodzi 1, rzadziej
                                          2-3 młode, które w okresie wychowu nosi na grzbiecie.

Łuski łuskowca używane były w Azji jako lek w medycynie ludowej.
                                          Przedstawicielami łuskowców są m.in.: łuskowiec długoogonowy (Manis
                                          tetradactyla), żyjący w lasach Afryki, oraz pangolin olbrzymi (Manis
                                          gigantea), zamieszkujący sawanny Afryki Zachodniej, również łuskowiec malajski
                                          (Manis javanica), zamieszkujący Filipiny, Sumatrę, Indie i Birmę.

wiem.onet.pl/wiem/00455c.html
                                          • biuralistka Dzięki loel :)) n/t 07.12.03, 18:06
                                            • izabella1991 Re: Dzięki loel :)) n/t 07.12.03, 22:35
                                              To teraz Ja sie powymadrzam

Jak nazywal sie Polak-kontraktowiec z Algierii,ktory przyniosl osobiscie
                                              kontrakt dla p.Chabrowicza-dla ulatwienia dodam,ze chodzi tu o ksiazke,,273
                                              sukcesu"?
                                              • loel Re: Dzięki loel :)) n/t 07.12.03, 22:57
                                                Nie pamietam nazwiska, ale to było w "Skarbach".
                                                Poza tym by zadac pytanie trzeba odpowiedzieć na poprzednie.
                                                Dla ułatwienia zacytuję:

"Zadam od razu zagadkę, bo nie będę miała przez parę dni dostępu do komputera.
                                                Co stanowiło pozaziemską broń w Garwolinie?"
                                                • xkropka Re: Dzięki loel :)) n/t 08.12.03, 09:00
                                                  Maszyna do zamiatania lisci od kuzynostwa ze Stanow (w Garwolinie zamiatala
                                                  lajno smile
                                                  Nazwiska Polaka od kontraktu nie pamietam.
                                                  Co spiewal Wlodek w "Lesiu"?
                                                  • biuralistka Re: Dzięki loel :)) n/t 08.12.03, 09:38
                                                    "reklamooowąą gabloootęęę" na melodię "Gdy mi Ciebie zabraknie" wink

A co Lesiowi zagrała orkiestra podwórkowa za pożyczone 20 złotych?
                                                  • bumbecki Re: Dzięki loel :)) n/t 08.12.03, 10:38
                                                    Ramonę ????

1/2 bumbecki Agnieszka
                                                  • biuralistka Re: Dzięki loel :)) n/t 08.12.03, 10:42
                                                    Kurczę, ja zapamietałam coś innego. Niech ktoś jeszcze sie wypowie smile))
                                                  • bumbecki Re: Dzięki loel :)) n/t 08.12.03, 10:44
                                                    właśnie ja też nie jestem pewna, ale jakoś tak mi sie kołacze po głowie

1/2 bumbecki Agnieszka
                                                  • biuralistka zagadki cz 5 08.12.03, 10:49
                                                    Bo ja pamiętam, ze to "Ta ostatnia niedziela" wink)))
                                                  • bumbecki Re: Dzięki loel :)) n/t 08.12.03, 10:52
                                                    musimy poczekać na "głos z zewnątrz" smile

1/2 bumbecki Agnieszka
                                                  • asikx Re: Dzięki loel :)) n/t 08.12.03, 11:04
                                                    Ta Ramona do mnie bardziej przemawia, niż "Ta ostatnia niedziela"
                                                    Jakoś mi się tak kojarzy
                                                    "...ostatnie pięćdzięsiąt groszy ode mnie wyżebrał... myślałem że głodny albo
                                                    co , a on je przez balkon wyrzucił, żeby mu Ramonę grali..."

Ale może tworzę a nie pamiętam....
                                                  • biuralistka Re: Dzięki loel :)) n/t 08.12.03, 11:09
                                                    Co do Ramony, to nie będę sie upierać, że jest inaczej. Ale to 50 groszy to
                                                    mało. Któryś z nich powiedział, że za te 20(?) złotych to mu i czwarty raz
                                                    zagrają. Bo Lesio się ucieszył, że grają już drugi raz smile))

Przypomnijcie mi gdzie to było, bo jestem w domu i JCH mam pod ręką. Właśnie
                                                    przejrzałam "Wszyscy jesteśmy ...", ale pobieżnie sad
                                                  • april02 Re: Dzięki loel :)) n/t 08.12.03, 11:40
                                                    A nie w Lesiu?
                                                  • xkropka Re: Dzięki loel :)) n/t 08.12.03, 13:50
                                                    Zdecydowanie "Wszyscy jestesmy podejrzani" i zdecydownie Ramona.
                                                    Jak sie nazywał totumfacki w urzedzie wojewodzkim w Lublinie?
                                                  • april02 Re: Dzięki loel :)) n/t 09.12.03, 09:20
                                                    Jakaś popdowiedź?
                                                  • xkropka Totumfacki z Lublina 10.12.03, 13:09
                                                    To byl ten facet, ktory robil za "fasade" do "trutnia". Nazwisko w ksiazce
                                                    pojawia sie tylko raz smile
                                                    Znowu zadalam zagadke, na ktorej sie watek zatkal...
                                                  • loel Re: Totumfacki z Lublina 11.12.03, 13:07
                                                    Chodzi o tow. Głucha?

Jeżeli tak to moje pytanie jest następujące:

Ile brylantów miała Basieńka?
                                                  • lol21ndm Re: Totumfacki z Lublina 11.12.03, 14:25
                                                    loel napisał:

> Ile brylantów miała Basieńka?

Dwadziescia szesc (26).

Moje pytanie:

Na jaka fobie cierpiala Teresa?
                                                  • stara.gropa Re: Totumfacki z Lublina 11.12.03, 14:36
                                                    Na klaustrofobię.
                                                    Pytanie: Czego skrzyżowaniem jest podolec?
                                                  • lol21ndm Re: Totumfacki z Lublina 11.12.03, 15:03
                                                    stara.gropa napisała:

> Pytanie: Czego skrzyżowaniem jest podolec?

Podleca i padalca?
                                                  • loel Re: Totumfacki z Lublina 11.12.03, 15:14
                                                    Zadaj pytanie
                                                  • lol21ndm Re: Totumfacki z Lublina 11.12.03, 16:55
                                                    Sorry, nie bylam pewna, czy odpowiedz OK - wiec nie zadawalam od razu... wink

Juz jest pytanko:

Co wydlubywal Stefan z salcesonu "stojac przy drugiej szafie z rysunkami i
                                                    mamroczac jakies przeklenstwa"?
                                                  • klarisa Re: Totumfacki z Lublina 11.12.03, 17:00
                                                    Ozorki
                                                  • april02 Re: Totumfacki z Lublina 11.12.03, 17:46
                                                    A pytanie?
                                                  • lol21ndm Re: Totumfacki z Lublina 11.12.03, 18:02
                                                    Zgadza sie. Czekamy na pytanie. smile
                                                  • klarisa Re: Totumfacki z Lublina 12.12.03, 10:02
                                                    O jaką kwotę walczyła Jadwiga za swoim byłym mężem?(Wszyscy jesteśmy podejrzani)
                                                  • xkropka Re: Totumfacki z Lublina 12.12.03, 10:15
                                                    Siedemdziesiąt tysięcy złotych. Z odsetkami było tego bodajże 78...
                                                    Jakiej rasy był pies weterynarza w Konstancinie?
                                                  • loel Re: Totumfacki z Lublina 12.12.03, 14:16
                                                    Owczarek alzacki, wilczur

Do kogo należała w przeszłości srebna cukiernica kupiona przez Michała w
                                                    Paryżu?
                                                  • malidar Re: Totumfacki z Lublina 12.12.03, 14:24
                                                    Do Stanisława Augusta, witam wszystkich
                                                  • loel Re: Totumfacki z Lublina 12.12.03, 14:29
                                                    Zgadza się. Witamy serdecznie i prosimy o pytanie.
                                                  • malidar Re: Totumfacki z Lublina 12.12.03, 14:30
                                                    Cudnie
                                                    Ile talerzy zupy cebulowej zjadł Marcinek?
                                                  • malidar Re: Totumfacki z Lublina 12.12.03, 19:13
                                                    Czy jest potrzebna podpowiedź? Przesadnie trudne to było?
    • altu Re: zagadki 5 16.12.03, 16:54
      Kto nosił skarpetki w żeberka?
      • malidar Re: zagadki 5 16.12.03, 20:18
        A nie dostanę odpowiedzi na moją zagadkę?
        Podpowiedź:
        Sylwia ugotowała zupę cebulową w największym garnku poniżej kotła na bieliznę,
        porcji talerzowych wyszło szesnaście. Ile talerzy zupy cebulowej zjadł
        Marcinek??
        Ale odpowiedzi na Twoje pytanie altu, nie znam, skarpetki w żeberka z nikim mi
        się nie kojarzą ...
        • biuralistka Re: zagadki 5 17.12.03, 17:13
          A można strzelać? Kiedyś przecież trafięsmile)
          Dzisiejszy wariant: 5 smile))
          • imoe Re: zagadki 5 17.12.03, 18:35
            kurcze cos mi swita z ta zupa ale tez strzelam 7 smile a co do skarpetek tez
            pojecia nie mam.
            • malidar Re: zagadki 5 18.12.03, 20:22
              To już Wam odpuszczę, bo łatwe to nie było, tych porcji z garnka poniżej kotła
              na bieliznę wyszło szesnaście, Sylwia, Melania i Felicja zjadły po dwie
              porcje, Dorotki nie było, resztę, czyli dziesięć porcji talerzowych pożarł
              Marcinek. Ale w zamian za to następna zagadka z Harpii:
              Jaki był numer boczny taksówki Jacka Wolińskiego?
              Złośliwa jestem? Bo dobre wychowanie nadal drzemie pod piecem, pozdrawiam
              • xkropka Re: zagadki 5 21.12.03, 00:13
                Jacek jeździł taksówką nr 70 - zmotywowałeś mnie do przeczytania "Harpii".
                A ile Lesio był winien Matyldzie za lody?
                • malidar Re: zagadki 5 21.12.03, 11:57
                  Wiem, że to były lody Calypso, zjedli je Karolek, Janusz, Barbara i
                  Matylda ... i dalej ciemna mogiła ... Strzelam: 2,50?
                  • xkropka Re: zagadki 5 21.12.03, 23:02
                    Pudło smile))
                    • malidar Re: zagadki 5 22.12.03, 21:16
                      hi hi hi, to i w Totolotka nie będę grać, Lesia mam za głęboko na półce żeby
                      się dokopywać, przyjęłam z godnością porażkę, czekam na łatwiejsze zagadki,
                      pozadrawiam świątecznie
                      • white.falcon Re: zagadki 5 23.12.03, 00:10
                        To tak świątecznie. Zagadka ad hoc: Kto przesuwał w domyśle pewnych młodych Dam
                        szafę siłą woli i podejrzewały owe Damy, że kot mu komin chyba z dachu zrzucił
                        lub szafę wypchnął? Kim był ten uroczy i pełen zalet osobnik? Jak go zwali?smile
                        • asikx Re: zagadki 5 23.12.03, 10:18
                          Zwariowany badylarz - hazardzista - o ile pamiętam Szymon Sałakrzak.....

Jak się nazywał notariusz, któremu pieczę nad wykonastwem testamentu zostawiła
                          śp. Zofia Bolnicka?
                • white.falcon Re: zagadki 5 23.12.03, 00:15
                  50 groszy!!! Reklamowa gablotaaaa!!! I powiem więcej - Pani Joanna złożyła
                  autograf mi właśnie na "Lesiu", więc przeczytałam go niedawno n-ty raz. A
                  zagadkę zadałam wcześniej, bo wiedziałam.smile
      • loel Re: zagadki 5 18.12.03, 23:42
        Morderca z Tajemnicy. Chyba Szczur.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka