Dodaj do ulubionych

rowery kontra samochody!

25.08.13, 13:15
Zwracam się do wszystkich zmotoryzowanych (zwłaszcza do pana w czarnym renault) którzy zaciekle trąbią i wymachują na rowerzystów jadących obok siebie po jezdni.
Otóż wszystkim tym osobą radzę zapoznać się z obowiązującymi przepisami ruchu drogowego a dopiero po tym mogą krzyczeć i trąbić.
Obserwuj wątek
    • wojtek_zielonka Re: rowery kontra samochody! 25.08.13, 15:16
      Przepis nikogo nie zmusza do jazdy rowerami obok siebie, a każdy rowerzysta jadąc ruchliwą jezdnią powinien pomyśleć że w ten sposób blokuje i utrudnia ruch innym uczestnikom.
    • baseciq Re: rowery kontra samochody! 25.08.13, 21:39
      Jazda obok siebie w warunkach wzmożonego ruchu drogowego gdy takie zachowanie uniemożliwia wyprzedzenie takich dwóch pacanów, podpada pod art 90 kw.

Btw, ile jeszcze for z powiatu zamierzasz trollu jeden obskoczyć?
      • woroskoczek Re: rowery kontra samochody! 26.08.13, 08:05
        baseciq napisał:

> Jazda obok siebie w warunkach wzmożonego ruchu drogowego gdy takie zachowanie u
        > niemożliwia wyprzedzenie takich dwóch pacanów, podpada pod art 90 kw.
        >
        > Btw, ile jeszcze for z powiatu zamierzasz trollu jeden obskoczyć?

O co chodzi Z tym trolem, chyba kolego zagalopowałeś się i bierzesz mnie za kogoś innego.!!!!
        A wracając do tematu to chodzi mi tu o jazdę kiedy ruch nie jest wzmożony i żaden problem (może trochę dobrej woli kierowcy) z ominięciem rowerzysty. Proszę o trochę wyrozumiałości sam jestem dość już sporo czasu kierowcą i rozumiem dobrze zmotoryzowanych.
        • zielonkowiak Re: rowery kontra samochody! 26.08.13, 10:39
          Natężenie ruchu to nie wszystko np na Pastuszków :P
          • iwoniec Re: rowery kontra samochody! 27.08.13, 23:25
            No tak, na Pastuszków nie jest lekko, sama się kiedyś tamtędy przejechałam rowerem i że tak powiem fajnie nie było.
            Ale z drugiej strony to będąc uczestnikiem ruchu drogowego i w charakterze rowerzysty i kierowcy mam wątpliwości, czy ustawodawca pisząc swoje ustawy w ogóle na rowerze sam po drogach jeździ. ZAKAZ jazdy po chodniku bywa...zastanawiający. Zdarza mi się jechać na rowerach z dwójką niedużych dzieci po Wojska Polskiego-i wiecie co, po chodniku niestety jedziemy, pieczołowicie oczywiście omijając pieszych. Tak samo, jak ostrożnie staram się wyprzedzić każdego rowerzystę, kiedy prowadzę samochód.
            I tak na marginesie-gratuluję wszystkim, jak rozumiem świetnym kierowcom wyprzedzającym m.in mnie, jadącą 50-60 na Mokrym Ługu. Zaprawdę, powiadam wam-nie wydaje mi się to ulica stosowna ani do szybszej jazdy, ani do wyprzedzania, Zwłaszcza teraz, kiedy jest tam remont.
            • apsik321 Re: rowery kontra samochody! 28.08.13, 01:46
              Nowe przepisy pozwalają na jazdę obok siebie o ile nie utrudnia to ruchu.

Odnośnie jazdy po chodniku:
              Jeżeli jedziemy na rowerze i pilnujemy dziecka które mam mniej niż 10 lat, a które również porusza się na rowerze to wówczas można jechać chodnikiem. ;) Nie łamiesz więc przepisów, tylko to wymijanie pieszych może być uciążliwe;)

Tak samo jazda chodnikiem jest dozowolna wówczas kiedy szerokość chodnika, wzdłuż drogi po której poruszanie pojazdów jest dozwolone z prędkością większą niż 50km/h, wynosi co najmniej 2 metry.

Również przy złych warunkach atmosferycznych można się poruszać po chodniku, ale pierwszeństwo mają piesi. Oczywiście złe warunki to nie lekkie deszcz, tylko raczej ulewa, oblodzenie jezdni, śnieżyca (tylko kto wtedy jeździ rowerem) ;).

Oczywiście gdyby były ścieżki rowerowe to wóczas nikt by się nie zastanowiał czy można jeździć po chodnik, czy też nie. Gdyby były oczywiście :D
              • nika004 Re: rowery kontra samochody! 29.08.13, 14:02
                Temat podobny ale trochę z innej beczki....może Ci wspaniali kierowcy z tych swoich wspaniałych maszyn nauczą się w końcu czytać znaki i zauważą, że juz od dłuuuugiego czasu zmieniła się organizacja ruchu na skrzyżowaniu 11 listopada i Wrzosowej - skrzyżowanie jest RÓWNORZĘDNE....i chyba należałoby publicznie podawac numery rejstracyjne samochodów których kierowcy jadący ul. 11 listopada w kierunku Wojska Polskiego wymuszają pierwszeństwo na tych jadących Wrzosową - i to zarówno samochodem jak i rowerem.... rowerzystów obowiązują te same przepisy....
                • zielonkowiak Re: rowery kontra samochody! 30.08.13, 09:55
                  bo nie ma wymalowanych pasów na 11 Listopada a znak 'skrzyżowanie równorzędne' jest MAŁO WIDOCZNY. Dlatego wszyscy jadą na pamięć.
                  Podobnie jest z progami zwalniającymi...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka