katharin 06.12.09, 20:02 Czy wystarczy jak zakupie testy owulacyjne i będę sprawdzać śluz aby zajść w ciąże? Powiem szczerze że do badania temp nie mam cierpliwości,pamiętać o tym. Jak myślicie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kozica111 Re: Postanowione czy wystarczy? 06.12.09, 20:20 Ja mierze temperaturę, obserwuje śluz, badam szyjkę, stosuje testy i oczywiście uprawiam seks.....I nie wystarcza ;-D Odpowiedz Link
katharin Re: Postanowione czy wystarczy? 06.12.09, 20:30 Jakaś propozycja badań w tym celu? Byłam u gina stwierdził że starać się i tyle,a może warto jeszcze jakieś dokladne porobić badania? Odpowiedz Link
bystra_26 :) 06.12.09, 20:28 Jeszcze dodaj do tego seks w dni płodne. Pomiar temp. po kilku dniach robi się odruchowo - nastawiasz budzik i mierzysz, a jak masz termometr elektroniczny, to pomiar możesz odczytać sobie wieczorem z pamięci. Odpowiedz Link
katharin Re: :) 06.12.09, 20:35 ok to w takim razie czy temp musze mierzyc rano? czy moge zaczac od 9 dnia cyklu mierzyć temp? Odpowiedz Link
horpyna4 Re: :) 06.12.09, 21:03 U góry strony są linki, zapoznaj się z nimi. Bo do celów NPR temperaturę mierzy się w innych miejscach, niż przy grypie. Pomiar temperatury jest podstawowym badaniem i bez niego inne nie mają sensu. Mierząc temperaturę można określić długość fazy lutealnej (przy zbyt krótkiej konieczne jest wspomaganie hormonalne), można też w miarę dokładnie określić wiek ciąży. Można też określić, w którym dniu bieżącego cyklu należy przeprowadzić inne badania. Test owulacujny i śluz płodny mówią tylko, że owulacja PRAWDOPODOBNIE będzie w najbliższych dniach. Ale czasem do niej nie dochodzi, co szybko wykrywa pomiar temperatury. Po jakimś czasie może rosnąć następny pęcherzyk, a cykl się wydłuży. Naprawdę lepiej to wiedzieć, bo inaczej będziesz wpadać w panikę: "już trzy tygodnie od dodatniego testu owulacyjnego, miesiączki nie ma, a test ciążowy ujemny - czy ze mną jest coś nie tak?" To wcale nie jest wydumana sytuacja; zdarza się częściej, niż mogłoby się wydawać. Odpowiedz Link
asiek334 Re: Postanowione czy wystarczy? 01.06.10, 08:39 SEX tylko w dni płodne??? to ja w takim razie mam pytanie jak to sie dzieje, że kobiety zachodzą w ciąże w dni najbardziej uznawane za nie płodne?? Odpowiedz Link
paskud_agg Re: Postanowione czy wystarczy? 01.06.10, 09:22 To proste. Uznawane za niepłodne to nie to samo co niepłodne. I już. :) Poza tym wiele kobiet nie wie np. czy ostatnie krwawienie było miesiączką czy tylko krwawieniem, a potem są zawiedzione, że zaszły w ciążę podczas "miesiączki". Niewiedza robi swoje. Odpowiedz Link
asiek334 Re: Postanowione czy wystarczy? 01.06.10, 09:39 Dla mnie to jest jakieś dziwne,te wszystkie teorie o naturalnym bla bla.Mam koleżankę która zaszła w ciążę zaraz po okresie.Czyli co Twoim zdaniem ta miesiączka to nie była miesiaczka?? Czyli co?? Bo nie rozumie Odpowiedz Link
bystra_26 asiek poczytaj sobie stronę INER 01.06.10, 10:08 Pewne dni niepłodne to są po owulacji. Te przed owulacją to są dni POTENCJALNIE NIEPŁODNE. Jak w danym cyklu owulacja jest dość wcześnie, a partner ma wytrzymałe plemniki, to można ze współżycia i w 5-6dc zajść w ciąże, ale to małoprawdopodobne (do kilku poczęć na 100 par w ciągu roku). Poza tym nie każde krwawienie jest miesiączką, bo zdarzają się tzw. krwawienia śródcykliczne (norma w okresie poporodowym i dojrzewania). Odpowiedz Link