thebestmama 07.04.10, 19:30 Jak wygląda kwestia powrotu płodności po porodzie? Urodziłam 17.03, karmię butelka ale własnym odciąganym regularnie pokarmem. Będę wdzięczna za wszelkie opinie. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ninka0510 Re: Powrót płodności 07.04.10, 20:15 na ogół mówi się że jeżeli karmisz dziecko siedem razy na dobe to przez pół roku nie jesteś płodna. Ale jak wiadomo natura lubi płatać figle toteż lepiej uważać.( no chyba że bedziesz chciała powiększyć rodzinę). Na rynku są dostępne różne rodzaje środków anty. dla matek karkiących lekarz napewno ci doradzi. Ja nie poloecam ci np. wkładki domacicznej ani zastrzyków hormonalnych ponieważ blokują one owulację i po odstawieniu ciężko to odwrócic.Ja brałam zastrzyki 3 lata temu i od miesiąca mam dopiero pierwszą owulację. pozdrawiam. Odpowiedz Link
bystra_26 ninka nie się mitów 08.04.10, 10:15 To jest forum o NPR. Jak Cię nikt nie pyta o antykoncepcję, to o niej nie pisz. Z tego, co ludzie mówią o okresie karmienia ciążą, to jest wiele płaczu o nieplanowaną ciążę. Odpowiedz Link
bystra_26 konkretnie 08.04.10, 10:30 Dlaczego karmisz butelką? Przy karmieniu piersią nic nie wiadomo. Ściąganie mleka też pobudza brodawki, więc poziom prolaktyny rośnie, choć może mniej niż, gdy ssie dziecko. Prolaktyna hamuje dojrzewanie komórek jajowych, ale jak bardzo to zależy od konkretnego organizmu. Teoretycznie - ograniczenie karmienia zwiększa szanse powrotu płodności, ale są kobiety które przy ekologicznym karmieniu doświadczają powrotu płodności np. w 3-5 miesiącu życia dziecka, ale też takie, co mimo karmienia2 razy na dobę starszego dziecka wciąż oczekują na powrót płodności, i takie, którym płodność wraca dopiero kilka miesięcy po definitywnym zakończeniu karmienia. CZYLI KARMIĄC PIERSIĄ JESTEŚ POTENCJALNIE PŁODNA - to najlepsze założenie dla tych, którzy nie planują zaraz kolejnej pociechy. Jak chcesz stosować teraz NPR dla unikania ciąży, to ponieważ karmisz butlą, pozostaje metoda szczytu (PI=0.2), aż do pierwszej miesiączki. Jak nie NPR, to musisz zabezpieczać się inaczej. Reguła szczytu: iner.pl/?x=1&s=8 Odpowiedz Link
lianis Re: Powrót płodności 17.04.10, 11:48 ja jestem 10 dni po porodzie, wiecej dzieci nie mamy w planach i tez chcialabym spowrotem zabrac sie za obserwacje cyklu, wiec bede musiala poszukac konkretnych informacji na ten temat, tyle ze dosc ciezko chyba bedzie bo heh coby duzo nie mowic trzygodzinne przerwy na spanie nie zdarzaja sie, szczegolnie ze karmie tylko i wylacznie piersia. Niemniej jednak dosc wyraznie mam w pamieci slowa ktorymi uraczyla mnie polozna na wyjsciu ze szpitala, ze nawet karmiac piersia mozna zajsc w ciaze i jesli nie planujemy nastepnej to trzeba pomyslec o antykoncepcji bo najczesciej kobiety nie zdaja sobie nawet sprawy z tego jak plodne sa swierzo po porodzie. Odpowiedz Link
horpyna4 Re: Powrót płodności 17.04.10, 12:52 Nie wszystkim płodność wraca tak szybko po porodzie; gdyby tak było, to sprawa byłaby prostsza. A problemem jest to, że do wielu kobiet nie dociera fakt, że miesiączka nie bierze się sama z siebie, tylko jest następstwem owulacji. I uważają one, że skoro "nie wróciła miesiączka", to nie są jeszcze płodne... a potem okazuje się, że zupełnie nie wiedzą, kiedy zaszły. Wiadomo, że przy obserwacji cyklu najbardziej niepewny jest czas przed owulacją. Bo dużo trudniej jest wyłapać początek fazy śluzowej, niż określić przy pomocy termometru początek niepłodności poowulacyjnej. Czas po porodzie to po prostu faza przedowulacyjna niewiadomej długości. Odpowiedz Link