Dodaj do ulubionych

nieregularne cykle duphaston

18.05.10, 23:30
Witam!
Pare miesiecy temu, po kilku latach lykania, odstawilam tabsy. Pierwsze trzy cykle mialam po 37 dni, troche dlugie ale regularnie, z normanymi krwawieniami.
Potem przez 3 cykle zamiast krwawien plamienia (albo baaardzo malo obfite krwawienia) przez 2-3 dni, co okolo 20-30dni, potem 55 dni nic i normalna @ a teraz znowu bardzo lekkie krwawienia albo raczej plamienia po 17 dniach..
Bylam u gina, powiedziala, ze sa kobiety ktore tak maja i dla uregulowania zapisala (bez badan) duphaston od 16-25dc. Przepisala kontrole hormonow: testosteron, TSH, DHEA, ktore zgodnie z wynikami sa w normie.
Wydawalo mi sie to zbyt proste, zeby tak "w ciemno" przepisac duphaston i ze niby wszystko bedzie ok. Zaczelam szukac w necie no i widze, ze duphaston blokuje owulacje i ze 16 dc to po to zeby bylo juz po owu, wiec sie wstrzymalam ale nie bardzo wiem co dalej.
Ma ktos takie doswiadczenia? Mozecie cos poradzic?
Poki co kupilam termometr i zaczynam obserwacje, tylko ze nie wiem w ktorym dniu cyklu jestem - czy ostatnie plamienia po 17 dniach to @ i nowy cylkl? Dzieki z gory za rady.
Obserwuj wątek
    • nglka Re: nieregularne cykle duphaston 19.05.10, 02:48
      Nowy cykl zaczyna się z pierwszym dniem krwawienia. Wszelkie plamienia zaliczasz
      do trwającego cyklu. Dlatego należałoby wstecznie uznać, że plamienia były stałą
      kontynuacją jednego, długiego cyklu.
      Obserwacje możesz zacząć w dowolnym momencie - czy to po plamieniu, czy przed
      kolejnym - ważne jak zachowa się temperatura w ciągu cyklu (czy jest owulacja i
      coś powoduje, że zamiast krwawienia jest plamienie; czy owulacji nie ma a
      plamienie jest wynikiem braku równowagi hormonalnej). Swoją drogą warto
      odwiedzić innego ginekologa, choćby dla wykonania USG w celu wykluczenia
      przyczyn oczywistych takich jak torbiele, mięśniaki. Plus skierowanie Cię na
      profil hormonalny PRZED przepisaniem jakichkolwiek hormonów.
      • iamara Re: nieregularne cykle duphaston 28.05.10, 21:17
        Profil hormonalny to jakie to sa konkretnie testy i w ktorych dc?
        • nglka Re: nieregularne cykle duphaston 30.05.10, 06:46
          iamara napisała:

> Profil hormonalny to jakie to sa konkretnie testy i w ktorych dc?

Między 2 a 4 dc (choć najlepiej nie robić w trakcie miesiączki a przy jej
          końcówce, koło 5-6 dc) i tylko w tej fazie operujemy dniami cyklu: lh, fsh, e2,
          prl potem w okolicy okołoowulacyjnej (tu kierujesz się śluzem o cechach
          płodności, lub monitoringiem u ginekologa) ponawiasz lh i e2 a ostatnim
          pobraniem jest okolica 7 dnia fazy lutealnej - między 6 a 8 dniem wyższych
          temperatur wykonujesz badanie progesteronu i ponawiasz prolaktynę (lub między 6
          a 8 dniem życia ciałka żółtego, wg monitoringu).
          W obojętnie której fazie wykonujesz też raz tsh.
    • rokitka00 Re: nieregularne cykle duphaston 21.05.10, 20:30
      Mierz temperaturę, wtedy będziesz widziała czy są skoki temperatury czy nie. Ja
      też brałam duphaston na regulacje cyklu i już za pierwszym razem mi pomógł. Nie
      czytaj opinii z internetu, a jak masz jakieś wątpliwości to zapytaj lekarza.
      • iamara Re: nieregularne cykle duphaston 28.05.10, 20:40
        Dzieki za rady. Na razie z duphastonem sie wstrzymam, mierze temperature, szukam innego gina no i zobaczymy.
      • bystra_26 to po co rokitka00 piszesz swoje opinie? 29.05.10, 13:09
        rokitka00 napisała:

> Nie czytaj opinii z internetu, a jak masz jakieś wątpliwości to >zapytaj lekarza.

Przede wszystkim na tym forum nie bierz zbyt poważnie wypowiedzi ROKITKA00.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka