Dodaj do ulubionych

Dodatnie testy po owulacji

21.05.10, 08:34
W tym cyklu postanowiłam robić testy owulacyjne. Najpierw pojawił sie śluz
płodny, potem test wyszedł dodatni. Problem w tym, że zaraz po dodatnim teście
śluz zmienił się w niepłodny, dzisiaj 2 dzień wyższej temperatury i test nadal
pozytywny - mocna i ciemna kreska.

Czytałam, ze takie sytuacje się zdarzają, ale czy to powód do niepokoju?
Ostatnio miałam jakieś problemy z uwolnieniem się pęcherzyka, teraz owulacja
powinna być z tego samego jajnika, może pęcherzyk znów się nie uwolnił?

Mój cykl: 28dni.pl/alfaromeo166/wykresy/2010-05-04
Obserwuj wątek
    • kasiu.l.inka Re: Dodatnie testy po owulacji 22.05.10, 21:13
      Wiesz ja to nie bardzo w te testy wierze. Nigdy mi nie wyszly mi pozytywne, choc
      i tempka i sluz wskazywaly na owulke.
    • nglka Re: Dodatnie testy po owulacji 23.05.10, 04:51
      Widzę, że zmieniłaś jeden test na wątpliwy. Czyli wszystko w normie. Pik trwa do
      ok 48 godzin i jeśli pierwszym testem złapałaś początek piku, to naturalnie
      wynik dodatni możesz mieć jeszcze na drugi dzień.
      Warto jednak wiedzieć, że plusem jest nie każdy z mocną kreską (bo czułość testu
      jest standardowa a każdy organizm inny) ale najmocniejsza kreska testowa spośród
      wszystkich dotychczasowych. Zatem jeśli, na przykład, 16 dc kreska była tak samo
      mocna jak kontrolna a 17 dc była mocniejsza niż kontrolna, to naturalnie plusem
      jest wyłącznie 17 dc.

Temperatura potwierdziła przebycie owulacji.
      • hanca84 Re: Dodatnie testy po owulacji 23.05.10, 12:53
        Tak, zmieniłam, szukałam w necie informacji i ktoś napisał, że testy najlepiej
        robić po południu. A ja robiłam nie z porannego moczu, ale rano i myślę, że mocz
        był za bardzo stężony. Zrobiłam 19 dc popołudniu i wyszedł negatywny. Wiec
        wszystko ok. Jednak ani testy ani temperatura nie potwierdza w 100% że owulacja
        się odbyła.
        • horpyna4 Re: Dodatnie testy po owulacji 23.05.10, 15:39

Ale temperatura jest bardziej wiarygodna niż test. Nie potwierdza na
          100% (chociaż dość blisko), ale potwierdza, że już w tym cyklu
          owulacji nie będzie.

Wiarygodność testów jest porównywalna z wiarygodnością obserwacji
          śluzu: wynik dodatni mówi, że w najbliższym czasie MOŻE nastąpić
          owulacja; również nieudana przymiarka do niej.

• nglka Re: Dodatnie testy po owulacji 23.05.10, 19:46
          hanca84 napisała:

> Jednak ani testy ani temperatura nie potwierdza w 100% że owulacja
          > się odbyła.

Testy W OGÓLE nie orzekają o przebyciu owulacji. Temperatura jednak, owszem,
          orzeka na ok 99% gdzie w 1%-cie mieszczą się przypadki chorobowe.
          A 100% przebycia owu orzeka tylko ciąża, bo nawet gin potrafi się pomylić ;)
    • annajustyna Re: Dodatnie testy po owulacji 23.05.10, 21:51
      Liczy sie pierwszy test dodatni, pozniej wlasciwie kazdy moze byc na plus.
      • horpyna4 Re: Dodatnie testy po owulacji 24.05.10, 09:43

Jeżeli w cyklu kilkakrotnie test owulacyjny jest dodatni, to ten
        ostatni się liczy. Poprzednie oznaczały wzrost pęcherzyka i
        szykowanie się do owulacji, ale do niej nie dochodziło.
        • annajustyna Re: Dodatnie testy po owulacji 24.05.10, 09:47
          Czyli owulacja byla w moim przypadku w pierwszym dniu miesiaczki? :P
          • nglka Re: Dodatnie testy po owulacji 24.05.10, 14:34
            annajustyna napisała:

> Czyli owulacja byla w moim przypadku w pierwszym dniu miesiaczki? :P

Czyli w Twoim przypadku jedno z dwóch:
            - testy zbyt czułe
            - zaburzenia hormonalne

Test owulacyjny określa PRZYMIARKĘ do owu. Czyli może się ona odbyć ale nie
            musi, stąd mówi się, że test owulacyjny nie orzeka o przebyciu owulacji i
            powinien być traktowany jako tzw. pomocnik przy staraniach ale nie może być
            stosowany jako metoda anty (z resztą nie tylko z tego powodu jako "anty" się nie
            nadaje). Miałam już sytuację kiedy po dodatnim teście był kolejny plus po
            tygodniu. Automatycznie przyjęłam, że pierwsza przymiarka była nieudana (i
            słusznie, miesiączka wystąpiła po kilkunastu dniach od drugiego plusa, ten cykl
            był o ok. tydzień dłuższy niż miał być).
            • nglka W zasadzie jedno z trzech 24.05.10, 14:45
              - jeśli poprzedni cykl nie był dwufazowy, to jak najbardziej możliwe krwawienie
              śródcykliczne towarzyszące owulacji (krwawienie mylnie wzięte za miesiączkę)
            • annajustyna Re: Dodatnie testy po owulacji 26.05.10, 08:12
              No tak, tylko ze wtedy mialam cykl monitorowany + meirzylam temperature. I
              zgadzalo sie wedlug 1. pozytywnego testu.
              • kfiatuszek80 Re: Dodatnie testy po owulacji 26.05.10, 12:21

To ja poprosze o zinterpretowanie mojej sytuacji.
                1 dzień @ to 9 maj.14 dc zrobiłam test owu i wyszły prawie identyczne
                dwie kreski(test robiony ok 13 godz),15 dc kolejny test juz dwie mocne
                kreski- w ten dzień kochałam sie z meżęm wieczorem.Dzis 18 dc zrobiłam
                test i nadal dwie kreski.Jak to interpretować?
                sluz płodny mam zaraz po @,nastepnie w okresie owu staje się mokry i
                biały.owulacje czuje ,czuje tez wzrsot temp ciała.Na dzień dziesiejszy
                sluz juz typowo niepłodny.Dodam ze cykle mam 27 dniowe.czy wiec za
                pozytywny uznać pierwszy test 15 dc czy nadal robić i za pozytywny
                uznac ten ostatni który wyjdzie z dwoma krechami?Chyba niemozliwe by
                było uznać dzisiejszy za zwiastun owulacji gdyz byłoby to za pózno(a
                może mam tak pózne owu ze to przeszkadza zajść w ciażę?)cykle mam
                regularne,raz na "ruski rok" zdazy sie cykl 29 dniowy.
                • nglka Re: Dodatnie testy po owulacji 26.05.10, 13:33
                  Czucie wzrostu temp ciała niestety nie może być interpretowane jako bezwzględny
                  objaw przebycia owulacji. jeśli nie ma pomiarów, to nie ma w zasadzie czego
                  interpretować bo w domowych warunkach tylko wykres odpowiada na pytanie czy owu
                  się odbyła.
              • nglka Re: Dodatnie testy po owulacji 26.05.10, 13:33
                To w takiej sytuacji, jak pisałam, jedno z dwóch: albo zbyt czułe testy ( są
                standardowej czułości a każda kobieta jest inna, u mnie apteczne Acon non stop
                były pozytywne) albo zaburzenia lh.
                • annajustyna Re: Dodatnie testy po owulacji 26.05.10, 15:18
                  Dodam, ze mojemu chlopu dodatnie nie wychodzily (kazalam mu zrobic, bo tez
                  stwierdzilam, ze chyba standardowo dodatnie wychodza).
                  • nglka Re: Dodatnie testy po owulacji 26.05.10, 16:34
                    To hormon przysadkowy i u kobiety wzrasta lub maleje zależnie od fazy cyklu.
                    Jeśli test jest zbyt czuły to pokaże + znacznie dłużej niż powinien, mimo, że
                    dawno po piku ale dla testu lh pikuje, a nawet cały cykl (jeśli masz pewność, że
                    nie masz zaburzeń hormonalnych).
                    • annajustyna Re: Dodatnie testy po owulacji 27.05.10, 11:40
                      Dlatego ja sugerowalam sie pierwszym jednoznacznie pozytywnym testem, zwlaszcza,
                      ze monitoring to potwierdzal.
                      • nglka Re: Dodatnie testy po owulacji 27.05.10, 18:00
                        Ja rozumiem, jednak czy innym jest to, czym Ty się sugerujesz (z monitoringową
                        ściągą łatwiej :-) ) a tym, co powinni brać pod uwagę inni. Tj pierwszy plus
                        świadczy o nagłym wzroście lh, tu nie ma wątpliwości - jednak to nie gwarancja
                        przebycia owu, tym bardziej, że zgodnie z danymi owulacja odbywa się do 48
                        godzin po piku; może odbyć się już kilka godzin po a może być też 2 dni później
                        - albo wcale... gdzie będzie kolejny pik i kolejna przymiarka.
                      • nglka Re: Dodatnie testy po owulacji 27.05.10, 18:01
                        Ja rozumiem, jednak czy innym jest to, czym Ty się sugerujesz (z monitoringową
                        ściągą łatwiej :-) ) a tym, co powinni brać pod uwagę inni. Tj pierwszy plus
                        świadczy o nagłym wzroście lh, tu nie ma wątpliwości - jednak to nie gwarancja
                        przebycia owu, tym bardziej, że zgodnie z danymi owulacja odbywa się do 48
                        godzin po piku; może odbyć się już kilka godzin po a może być też 2 dni później
                        - albo wcale... gdzie będzie kolejny pik i kolejna przymiarka.
                        • annajustyna Re: Dodatnie testy po owulacji 28.05.10, 10:29
                          Czyli monitoring to tylko wyciaganie pieniedzy i mozna go o kant ... potluc?
                          • kfiatuszek80 Re: Dodatnie testy po owulacji 28.05.10, 11:00

No mam nadzieje że nie napiszecie że monitoring to wyrzucanie kasy bo
                            zamierzam sobie w przyszłym cyklu,jeśli ten bedzie
                            negatywny,"zafundowac"sobie monitoring.
                            A czy któraś z was ma taka sytuacje ze śluzem ze zaraz po @ tak
                            dwa ,trzy dni po śluż jest płodny(a to jak wiadomo są dni raczej
                            niepołodne) ,nast śluz w okresie okolowoulacujnym zmienia sie w biały i
                            mokry beż cech rozciagania jak białko jajka.I w momencie owu (test plus
                            odczucia) śluz jest nadal biały i mokry.
                            • bystra_26 doucz się 29.05.10, 13:15
                              kfiatuszek80 napisała:

> No mam nadzieje że nie napiszecie że monitoring to wyrzucanie kasy >bo
                              zamierzam sobie w przyszłym cyklu,jeśli ten bedzie
                              > negatywny,"zafundowac" sobie monitoring.

Po 10cs monitoring ma pewien sens, po mniej niż 6cs to wyciąganie kasy.
                              Monitoring pokaże, czy owulacja była... ale lepiej nie trafić na gina, który
                              stwierdzi nie widząc w 14dc pęcherzyka dominującego, że cykl jest bezowulacyjny.

> A czy któraś z was ma taka sytuacje ze śluzem ze zaraz po @ tak
                              > dwa ,trzy dni po śluż jest płodny(a to jak wiadomo są dni raczej
                              > niepołodne)

BZDURA!!!! Każdy dzień ze śluzem traktujesz jako potencjalnie płodny, bo dopiero
                              PO FAKCIE wiesz, kiedy mniej więcej była owulacja. Zawsze owu może Cię zaskoczyć
                              przychodząc tydzień wcześniej.

Poza tym NIE ISTNIEJE "śluz płodny", ale co najwyżej śluz lepszej i gorszej
                              jakości. Na gorszym można zajść też, co potwierdzają kinderniespodzianki
                              unikających ciąży przy pomocy NPR.
                          • nglka Re: Dodatnie testy po owulacji 28.05.10, 12:34
                            Nie. To znaczy, że przez x cykli w roku będzie owulacja przy plusie na teście a
                            przez x cykli może być inaczej. Monitoring nie ma nic do tematu. Wyjaśniam
                            jedynie, że potwierdzenie przez monitoring jest informacją, że w danym cyklu
                            odbyło się wszystko prawidłowo ale nie ma metody która gwarantuje taką opcję w
                            następnych cyklach. Czyli u kogoś innego monitoring mógłby wskazać, że mimo
                            wszystko owulacji jeszcze nie było.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka