Dodaj do ulubionych

"wartość" skoku

17.12.10, 10:40
Witajcie,
jestem z Wami od roku i dużo się nauczyłam,mam trochę własnych doświadczeń i obserwacji, ale i ciągle dużo pytań. W ciagu roku obserwacji cykle były różne, ale w tych, w których miałam owulację i skok temperatury, ten skok był niewielki ( wiem że tempratura może rosnąć stopniowo i tak u mnie jest, ale III wyższa w stosunku do najwyższej z fazy niższych ma max 0,19, a często 0,15-0,16. Dopiero ok 6-7 po skoku temperatura wzrasta powyżej 0,2 i więcej. Czy te wartości skoku nie są za małe? W jednym z takich niskich skoków udało mi się zajść w ciążę, ale po kilku tygodniach poroniłam, " przyczyna nieznana" . Badanie progesteronu mam zaplanowane na przyszły tydzień, ale wy macie większą wiedzę i doświadczenie i może podpowiecie, czy to normalne i taki "mój urok" czy raczej czeka mnie leczenie?
Obserwuj wątek
    • paskud_agg Re: "wartość" skoku 17.12.10, 16:58
      Przepiszę Ci co jest na ten temat napisane w "Sztuce planowania rodziny" Rotzera, wyd. Vocatio 2005r. str. 42, resztę dopowiedzą nasze ekspertki:

"Jeśli trzecia wyższa temperatura nie osiągnie wymaganej wartości [skoku o 0,2'C - przyp. mój], wtedy należy zaczekać na czwartą wyższą temperaturę. Ta temperatura nie musi być wyższa o co najmniej 0,2'C, ale musi być nieco wyższa od najwyższej temperatury z sześciu temperatur niskich znajdujących się tuż przed wzrostem temperatury"
    • bystra_26 na temat 18.12.10, 10:14
      Na relatywny poziom temperatur wyższych wpływa nie sam progesteron, ale i czułość Twojego ośrodka termoregulacji, miejsce mierzenia i wiele innych czynników.
      Taka wysokość wyższych może być po prostu cechą osobniczą.
      Możesz zbadać progesteron, ale 6-8 dnia wyższych temperatur i PRZEZ 3 KOLEJNE CYKLE, bo jednorazowy wynik zawsze może być przypadkowy.

A jak prolaktyna? Tarczyca? Poziom magenezu? Wit. B6? Śpisz minimum 6h na dobę? Śpisz w ciemnym pokoju?

Jestem przeciwnikiem masowego zapisywania D. lub L. bez dojścia do przyczyny za niskiego progesteronu i jej leczenia.

Co do wczesnych poronień, to często wina wad genetycznych zarodka, a na to nie mamy wpływu.
      ---
      RK
      <specjalista ds. naturalnych metod rozpoznawania płodności>
      • czerwcowa.panienka Re: na temat 19.12.10, 11:30
        Dziękuję za opowiedź.
        Odpowiadając na Twoje pytania: śpię ok 7 godz. na dobę, przeważnie przy zasłoniętych oknach, progesteron będę badać w 7 dniu po skoku temp. W tym cyklu badałam
        TSH - 2,21 ( norma 0,47-4,47),
        FSH - 6,11 (norma dla fazy folikularnej 3,85-8,78)
        LH - 3,70 ( norma dla fazy folikularnej 1,1 - 11,06)
        Estradiol - 54 ( norma -//- 27-122).
        Prolaktynę badałam w cyklu gdy zaszłam w ciażę w 9 dniu fazy lutealnej - wynik 27 ( norma 1,9 - 25) - lekarz zlecił picie Castagnusa przez 3 cykle, ale nie piłam, bo zaszłam w ciążę. Teraz zaczynę od nowego cyklu. Łykam kwas foliowy razem z witaminami, nie piję magnezu oddzielnie. Ale od jakiegoś czasu mam dużo stresów w pracy.
        Lekarza zmieniłam po tym, jak poprzednia lekarka uparcie twierdziła że duphaston mam brać od 16dc i nie blokuje owulki. Teraz chodzę do takiego, który zajmuje sie leczeniem niepłodności ale na podstawie naturalnych metod. Przed wizytą nie zwróciłam uwagi na te niskie skoki, on też nie komentowal, dopiero teraz takie wątpliwości mnie naszły. Oczywiście zapytam na kolejnej wizycie, ale dopiero w styczniu.
        Pozdrawiam
        • bystra_26 badania 19.12.10, 16:28
          TSH teoretycznie za duże. Kobieta w wieku rozrodczym powinna mieć przy tej normie do 2, a najlepiej koło 1. Nie masz żadnych objawów niedoczynności tarczycy? Do pełnej diagnostyki przydałoby się zrobienie z jednej próbki krwi TSH. FT3 i FT4.

Kiedy poroniłaś? W którym dniu cyklu robiłaś badania?

Bo jeśli na początku cyklu i poroniłaś dawno (z pół roku temu), to masz badanie LH i FSH do powtórzenia i dalszej diagnostyki. LH:FSH na początku cyklu powinno być koło 1, a u Ciebie jest 0,61 (zakładam, że masz wynik w tych samych jednostkach), a to sugeruje niedoczynność przysadki mózgowej chyba, że to jeszcze wciąż rozchwianie hormonalne po poronieniu itp.
          • czerwcowa.panienka Re: badania 19.12.10, 18:55
            Poronienie bylo na początku września, od tego liczylam I cykl - był śluz płodny i krwawienie(nie mierzyłam temp.) , potem II cykl, w którym już mierzyłam temp. i była owulacja, teraz trwa III cykl i właśnie w nim robię badania. Badania hormonów robiłam w 5dc, ( w cyklu gdy badałam prolaktynę, tego samego dnia badałam TSH i wyszło ok 2,2 - wtedy lekarz też powiedział, że TSH powinno być w okolicach 1,5, ale zaszłam w ciążę i temat sam się zamknął). Widzę,jednak że to bardziej skomplikowane, niż tylko sprawdzenie, czy wynik jest w normie. Pozostaje mi czekanie na wizytę, interperację wyników przez lekarza - no i dalsze decyzje. Dziękuję za pomoc.
    • djpa Re: "wartość" skoku 20.12.10, 12:08
      TSH powyżej 2.0 i poronienie - warto upewnić się, że z tarczycą wszystko i na pewno jest OK. Czyli USG, przeciwciała, wolne hormony, objawy.

W Trójmieście TSH powyżej 2.0 u kobiet planujących ciążę jest uważane za wysokie. Są zalecenia aby takie przypadki diagnozować i leczyć na niedoczynność tarczycy - szczególnie z poronieniem w wywiadzie. Endo mi mówiła, że takie zalecenie zostało wydane wszystkim endo odgórnie przez endo - zwierzchnika w Pomorskim.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka