Dodaj do ulubionych

Wzrost temp a test owu negatywny

24.01.11, 14:49
3 miesiąc starań nam leci. Tym razem oprócz obserwacji chciałam spróbować testów owulacyjnych,kupiłam dośc drogie i podobno dobre elektroniczne Clear Blue. Robione od 12 dc, negatywne za każdym razem. Dziś 18 dc i wzrost o 0.3 w stosunku do dnia wczorajszego. Dodatkowo 16 dc był najlepszy śluz, zwiększone libido, kłócie jajnika. Dzisiaj dodatkowo śluz biały i lepki.
Czym to może być spowodowane?
Obserwuj wątek
    • bystra_26 wyszukiwarka - było n razy 24.01.11, 15:05
      NPR nie polega na testach owulacyjnych.

A co do obserwacji, to jedyny sensowny sposób ich podawania to w słupku:
      1 dc temp. śluz lub szyjka
      2 dc temp. śluz lub szyjka
      itp.

Plus zasady z wątku przyszpilonego "jak prosić o pomoc".
    • misanka Re: Wzrost temp a test owu negatywny 24.01.11, 20:57
      > Czym to może być spowodowane?
      obawiam się, ze te testy mogą być lipne
      a zresztą po ci Ci testy, jak obserwujesz śluz? ;)
      • nglka Re: Wzrost temp a test owu negatywny 25.01.11, 20:32
        misanka napisała:

> > Czym to może być spowodowane?
        > obawiam się, ze te testy mogą być lipne
        > a zresztą po ci Ci testy, jak obserwujesz śluz? ;)

Ja np lubię zawęzić przedział, wg metody owu mooże odbyć się do 3 dni przed i do 3 dni po szczycie, co daje tydzień. Test zawęża ten przedział do 2-3 dni (owu od 12 do 72 godzin od plusa).
        Teoretycznie testy są niepotrzebne. Praktycznie - co kto lubi ;)
        • armyofme Re: Wzrost temp a test owu negatywny 26.01.11, 23:18
          Kupiłam testy po to by dodatkowo sobie sprawdzić.
          Dzień szczytu śluzu był 16dc. Tu wykres, samych temp w tym cyklu. Dziwi mnie jednak mały wzrost temp, czy owulacja jednak była?

ctlife.eu/bmp/8e6861e7-230a-45fb-a654-ac7452f3074c_zi.jpg
          • armyofme testy owu sa bee 05.02.11, 18:37
            Jednak NPR miał rację a nie testy. Ani razu nie miałam w tym cyklu dodatniego testu ow. a właśnie w tym cyklu zaszłam w ciążę :) Wniosek: nie ma sensu kupować testów :)
            • nglka Nieświadomość jest be :) 06.02.11, 17:22
              armyofme napisała:

> Jednak NPR miał rację a nie testy. Ani razu nie miałam w tym cyklu dodatniego t
              > estu ow. a właśnie w tym cyklu zaszłam w ciążę :) Wniosek: nie ma sensu kupować
              > testów :)

Wniosek być może i słuszny, ale tylko dla Ciebie ;) Tj na pewno nie ogólnie.
              Testy owu świetnie przydadzą się dla pary, która musi "oszczędzać" nasienie przez niskie parametry i lekarz zaleca współżyć nie częściej niż co 4-5 dni.
              Mało kto wie (a ktoś, kto wydaje osąd "nieprzydatne" - powinien to wiedzieć), że testy owulacyjne jak i ciążowe, mają różną czułość. Wysoką, średnią i niską. Nic nie pisałaś o testach jakie masz, nie wszystkie też podają swoją czułość (szczególnie kupowane w necie - jak sprzedawca nie napisze, to na op. może nie być). Każdy jest inny. Na mnie najlepiej działają testy o średniej czułości. Przy niskiej nie było plusa wcale, przy zbyt wysokiej II kreski były cały czas. I nie znaczy to, że testy są be a raczej, że źle je dobrałaś.
              • armyofme Re: Nieświadomość jest be :) 07.02.11, 18:47
                Nie dobrałam źle testów. Kupiłam jedne z najlepszych dostępnych na rynku Clearblue digital.
                • nglka Re: Nieświadomość jest be :) 07.02.11, 20:59
                  armyofme napisała:

> Nie dobrałam źle testów. Kupiłam jedne z najlepszych dostępnych na rynku Clearb
                  > lue digital.

Zrozumże nie firma i cena mają znaczenie ale TWÓJ ORGANIZM i dobre DOBRANIE CZUŁOŚCI. Skłaiam się ku temu, że waśnie źle dobrałaś.
                  Największe firmy biją kasę na reklamie i polecaniu. Nie znaczy to, że są najlepsze dla każego.
                  W najlepszych jest dostępna różna gama czułości - a nie jedna, uśredniona.
                  To jak z cyklem 28dni i lekarzem. Najlepszy lekarz nie wmawia Ci, że masz miesiączkować co 28 dni i basta, nie przepisuje skierowań na badania w określonych dniach cyklu ale bierze pod uwagę fazy cyklu. Dobry lekarz udostępnia Ci możliwość poznania, tu np przyczyny dolegliwości, zamiast na wszystko przepisywać lek, bez badania.
                  Tak i tu. Są kobiety, które pikują poniżej podręcznikowych 50mIU w wartości lh (jak i są takie, które miesiączkują co 32-35 dni i też jest jak najbardziej ok).
                  Zrobieni testu o niskiej, lub średniej czułości u takiej kobiety da wynik negatywny i NIE ZNACZY TO że testy są do d.. tylko, że powinnaś szukać takich, które mają wyższą czułość. W końcu po coś te różne czułości zostały wypuszczone na rynek, bynajmniej nie z nudów...
                  • armyofme Re: Nieświadomość jest be :) 09.02.11, 00:09
                    Bynajmniej nikt o nich nie informuje, nie ma rozróżnienia na czułości testów. Nawet na ulotce moich testów ClearBlue.
                    • nglka Re: Nieświadomość jest be :) 09.02.11, 09:40
                      armyofme napisała:

> Bynajmniej nikt o nich nie informuje, nie ma rozróżnienia na czułości testów. N
                      > awet na ulotce moich testów ClearBlue.

No właśnie o tym cały czas piszę. CB ma uśrednioną czułość, dlatego następnym razem (jeśli zajdzie konieczność w przyszłości) musisz w aptece pytać o testy z najwyższą czułością. Jeśli pani się nie orientuje szukać w innej, do skutku.
                      W Polsce firma Acon specjalizuje się w testach o najwyższej czułości i takie właśnie byłyby dobra dla Ciebie.
                      Kliniki niepłodności w Anglii już od dawna mają dostępną różą czułość (wiem, bo sprowadzałam).
    • rokitka00 Re: Wzrost temp a brak owulacji 19.02.11, 22:14
      Przyłączam się do tematu. U mnie jest podobnie - jest skok temperatury, ale owulacji nie ma (usg) a do tego od paru dni podczas oddawania moczu, czyli napinania w tym momencie tamtych mięśni, pobolewa mnie podbrzusze w okolicy lewego jajnika - w nim był dominujący pęcherzyk (nie czuję swędzenia, ani pieczenia, wydzielina jest bezzapachowa).
      Śluz nie mal na drugi dzień po usg zrobił się mleczny i nie rozciągliwy.

Owulację mam wywoływaną lekami co przez ostatnie cykle przynosiło oczekiwany skutek. Moje cykle najczęściej mają 30 dni. Dziś jest 23 dc i tempka utrzymuje się wysoko.
      • horpyna4 Re: Wzrost temp a brak owulacji 20.02.11, 08:52
        Rokitka, jak chcesz jasno się wyrażać, to nie pisz ile dni najczęściej mają Twoje cykle i który jest teraz od początku cyklu. Pisz, KTÓRY JEST TERAZ DZIEŃ WYŻSZEJ TEMPERATURY.
        • rokitka00 Re: Wzrost temp a brak owulacji 20.02.11, 21:01
          ok, myślałam że tamto będzie pomocne :) No to dzisiaj mamy 6 dzień wyższych temperatur a śluz zrobił się jak płodny, nic już z tego nie rozumiem.
          • horpyna4 Re: Wzrost temp a brak owulacji 21.02.11, 08:39
            Wrzuć może temperatury i obserwacje śluzu, na pewno będzie można coś więcej powiedzieć.
            • rokitka00 Re: Wzrost temp a brak owulacji 21.02.11, 19:58
              Ze śluzem się nie wczuwam, patrzę tylko na barwę i konsystencję.
              Temperatury:
              5 - 36,51
              6 - 36,45
              7 -
              8 -
              9 - 36,48
              10 -
              11 -
              12 -
              13 - 36,41
              14 - 36,29
              15 - 36,33 - pregnyl na pęknięcie pęcherzyka, śluz przezroczysty
              16 - 36,25 - śl. przezroczysty
              17 - 36,40 - śl. przezroczysty
              18 - 36,44 - śl. przezroczysty
              19 - 36,72 (usg, w dalszym ciągu są pęcherzyki, dominujący 23 mm), śl przezroczysty
              20 - 36,65 - śl mętny
              21 - 36,79 - śl mętny
              22 - 36,83 - śl mętny
              23 - 36,80 - śl mętny
              24 - 36,75 - śl mętny
              25 - 36,78 - śl mętny
              • rokitka00 Re: Wzrost temp a brak owulacji 21.02.11, 19:59
                Potwierdzone przez usg owulację w poprzednich cyklach następowały w dniach 16-19 cyklu.
              • horpyna4 Re: Wzrost temp a brak owulacji 22.02.11, 08:32
                Fazę lutealną masz bardzo wyraźną. Albo była już owulacja, albo jest to zespół LUF. W każdym razie w tym cyklu już owulacji nie będzie.
              • lacitadelle Re: Wzrost temp a brak owulacji 22.02.11, 09:47
                mogłaś mieć owu po usg - w pierwszym lub drugim dniu wyższych.
                • rokitka00 Re: Wzrost temp a brak owulacji 22.02.11, 18:49
                  Dziękuję dziewczyny. Dzisiaj skoczyła mi tempka jeszcze wyżej bo aż na 37,05. Poczekam na rozwój wydarzeń. Jeśli w sobotę @ nie przyjdzie to robię test.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka