Dodaj do ulubionych

plamienie po miesiączce

23.02.11, 21:44
Martwię się ponieważ od jakiegoś czasu obserwuję plamienie po miesiączce. Okres u mnie trwa ok.4-5 dni dość silnego krwawienia a potem aż do ok.12 dnia cyklu obserwuje podbarwioną brązowawą różowawą wydzielinę. Wiem, że mam podwyższona prolaktynę do górnej granicy normy (nie opadła po porodzie-córkę urodziłam 1,5 roku temu) i małą nadżerkę. W grudniu miałam poronienie samoistne bez zabiegu (przyczyna nieznana).
Staramy sie o trzecie dziecko. Martwię się czy takie plamienie po miesiączce może oznaczać coś złego.
Obserwuj wątek
    • mewa000 Re: plamienie po miesiączce 23.02.11, 22:21
      Czytałam kiedyś, że przy niedomodze lutealnej plamienia występują nie tylko przed miesiączką, ale i po niej-choć rzadziej się to spotyka. Może właśnie masz niedomogę lutealną i mogła ona być też powodem poronienia?
      Może też to być związane ze zbyt niskim poziomem estrogenów
      • maaagall Re: plamienie po miesiączce 23.02.11, 22:49
        Witam! U mnie śluz podbarwiony krwią po okresie wywołuje polip, ktorego w marcu będa mi wycinac.
    • bystra_26 co zrobić 24.02.11, 09:34
      Gin - czy to na pewno nadżerka (niech Cię skieruje na kolposkopię), czy nie ma innych problemów w narządzie rodnym, które by dawały takie objawy.

Gin lub endo - jeśli nie karmisz więcej niż 6 miesięcy to trzeba znaleźć przyczynę tej podwyższonej prolaktyny i włączyć leki, bo wysoka prolaktyna utrudnia zajście w ciążę.

Endo - tarczyca (badanie TSH, FT3, FT4); te plamienia mogą mieć związek, a ponadto wysoka prolaktyna jest często wtóra do niedoczynności tarczycy
      • kasiaiklaudia8309 Re: co zrobić 24.02.11, 11:13
        Córkę karmiłam tylko 2 miesiące, czyli nie karmię już 17 miesięcy. Po poronieniu (w9tc.) miałam napływ mleka do piersi, prolaktyna wtedy skoczyła do 28,5 ng/ml (4,79-23,3). Obecnie moja prolaktyna jest na poziomie 23,05. Moja gin. mówi że to nie problem bo niektóre kobiety karmią i zachodzą w ciążę. Biorę na własną rękę Castagnus.
        TSH gdy przyjmuję jod 150 mikrogramów mam na poziomie 2,62(0,27-4,2). Ostatnio nie przyjmowałam jodu przez ok.3 tyg. i wynik TSH to 3,25.
        Moja gin. mówi ze mam sie niczym nie przejmowac tylko próbowac zajsc w ciążę. A ja się boję kolejnego poronienia. Mimo wszystko będę próbowac bo komu mam zaufać - tylko lekarzowi i Opatrzności.
        A gdyby przyczyna plamień była niedomoga lutealna to jak to zbadać?
        • bystra_26 Re: co zrobić 24.02.11, 12:29
          Niedomoga - musisz zabrać się za samoobserwację.
          Tu trzeba w 3 kolejnych cyklach zrobić badanie progesteronu 7 dni po owulacji, a to nie jest 21dc, bo to zależy od konkretnego Twojego cyklu. Więc albo te 3 cykle chodzisz na monitoring, żeby wiedzieć, kiedy była owulacja i kiedy zrobić ten progesteron, albo mierzysz temperaturę zgodnie z NPR (plus śluz najlepiej) i wtedy badanie robisz między 6 a 8 dniem fazy lutealnej (wyższych temperatur).
          • kasiaiklaudia8309 Re: co zrobić 24.02.11, 15:14
            Zaczęłam czytać o niedomodze lutealnej i prawie wszędzie jest napisane, że objawem może być plamienie przed miesiączką. Stosuje npr od trzech lat. Odrobinę brązowawej wydzieliny obserwuję tylko w wieczór poprzedzający miesiączkę. Cykle mam 30-31 dniowe, skok temperatury 19-20 dnia cyklu. Czy plamienie PO miesiączce a nie PRZED miesiączką to tez może byc objaw niedomogi lutealnej? czy to raczej ta moja nadżerka daje się we znaki choc podobno jest niewielka?
          • lidek0 Re: co zrobić 24.02.11, 22:03
            Pócz progesteronu przy podejrzeniu niedomogi bada się również prolaktynę, poza tym jeje wynik przy górnej granicy normy to za wysoko jak dla starającej się o dziecko.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka