Dodaj do ulubionych

Miesiączki

30.12.13, 02:15
Witam, mam takie pytanie zanim pójdę do gina bo może nie ma po co. Od jakiegoś czasu zauważyłam bardziej skąpe miesiączki niż kiedyś. Czy to może być jakiś objaw chorobowy? Cykle mam regularne, mam 44 lata, zawsze miesiączki miałam 5 dniowe, w tej chwili to wygląda zwykle tak, ze ok 2 dni przed mam plamienia, potem 3 dni miesiączki ale takie ze wystarcza mi 1-2 tampony dziennie (kiedyś zużywałam po 4-5), 4 dzień jest jakby przerwa albo plamienia i 5 dnia znów wraca miesiączka a 6 już pomiesiączkowe lekkie plamienia 1-2 dni.
Mam nadzieję, ze nie obrazicie się że tutaj ale nie znalazłam forum ginekologicznego a na takim forum na pewno dobrze znacie fizjologię kobiety :)
Obserwuj wątek
    • plater-2 Re: Miesiączki 31.12.13, 13:44
      Do lekarza idz, oczywiscie. Zrob USG i cytologie.

Najwazniejsze, zeby cykl mial wyrazne dwie fazy, druga faza powinna trwac okolo 14 dni. Pierwsza faza cyklu niekoniecznie 14, czesto wiecej lub mniej, odchylenia do kilku dni nie sa istotne.
      Jesli natomiast mierzysz temperature - zwroc uwage, czy faza wyzszych temperatur jest wyrazista. Czy trwa okolo 14 dni i czy temperatura do konca cyklu utrzymuje sie na wyzszym poziomie, czy tez stopniowo spada pod koniec cyklu . Oczywiscie trzeba brac pod uwage nie jeden cykl a przynajmniej 4-6.

Czy to jest wazne z tymi fazami ? Raczej tak, jesli permanentnie sa problemy z temperatura w drugiej fazie, swiadczy to o slabej pracy cialka zoltego. Jesli planujesz jeszcze dziecko - prawdopodobnie bedzie konieczne wspomagania cialka zoltego np. duphastonem w pierwszych miesiacach ciazy.

Jesli nie planujesz juz dzieci, nie jest to wszystko (te fazy i tempki) takie istotne.

Normalne, ze z wiekiem sluzówka macicy jest mniej miesista a miesiaczki mniej obfite. Niepokojace sa bardzo obfite miesiaczki.

Wahania dlugosci cyklu jesli nie przekraczaja okolo 7 dni, nie sa niczym niepokojacym. To znak, ze organizm reaguje na bodzce srodowiska - stress, odchudzanie, brak snu.

Generalnie uwaza sie, ze regularne miesiaczki sa oznaka dobrego stanu zdrowia.

Uwaza sie, ze jesli kobieta zuzywa paczke podpasek lub tamponow (okolo 20) z okazji miesiaczki miesci sie w normie.

Czy to jes
    • plater-2 Re: Miesiączki 02.01.14, 14:24
      Sorry, umknelo mi, ze masz juz 44 lata !
      Zrob wszystkie trzy hormony tarczycy !
      • astrrid Re: Miesiączki 29.01.14, 16:07
        Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź :) Najpierw sobie chyba pomierzę temperatury i zobaczę jak to wygląda. Nie zużywam 20 tamponów na miesiączkę :( Zużywam może 10. Ok, hormony tarczycy zrobię. Mama choruje na tarczycę. Co do dzieci to nie posiadam, planowałam ale się nie udało, pewnie ze chciała bym jeszcze mieć ale nie mam wielkich nadziei :) Cykle mam jak w zegarku, 25 - 26 dni, widzę dni płodne - śluz.
        • horpyna4 Re: Miesiączki 31.01.14, 17:13
          Ważna jest faza lutealna, ta z podwyższoną temperaturą. Pomierzysz trochę, to zobaczysz - jeżeli jest za krótka, to mogą być problemy z zajściem. A właściwie z utrzymaniem na najwcześniejszym etapie.
    • astrrid Re: Miesiączki 04.03.14, 10:19
      Zgodnie z sugestią mierzę temp i już widzę, że coś jest nie tak. Podaję wyniki w tym cyklu:
      1 dc - 35,4
      2 dc - 35,5
      3 dc- 35,8
      4 dc- 35,8
      5 dc - 36
      6 dc- 35,7
      7 dc- 35,5
      8 dc - 36
      9 dc - 35,4
      10 dc - 35,5
      11 dc - 36,4 (jakby skok?)
      12 dc- 36,2
      13 dc - 36,2
      14 dc - 35,8 (spadek)
      15 dc - 35,6

Czy to oznacza że cykl bedzie bezowulacyjny? Z tego co czytałam po skoku powinny się utrzymywać wysokie temp. Śluz płodny widziałam ok 9 i 10 dc. Cykle mam ZAWSZE 26 - 27 dni.
      • horpyna4 Re: Miesiączki 05.03.14, 10:18
        Nie ma czegoś takiego, jak "ZAWSZE 26 - 27 dni". Po prostu tak było do tej pory, a każdy kolejny cykl może być inny. Zwłaszcza u kobiet po czterdziestce, ale nie tylko.

Nie można też przed końcem cyklu powiedzieć, że jest on bezowulacyjny. Owulacja może nastąpić później niż zwykle, a cykl wtedy o tyle samo się wydłuży. Menopauzę mogą poprzedzić cykle nawet półroczne i jak najbardziej owulacyjne (znam kilka przypadków "wpadek" u pań mocno po czterdziestce właśnie z tego powodu).

Pomiar z dokładnością do pierwszego miejsca po przecinku jest za mało dokładny. Albo trzeba używać termometru elektronicznego z dokładnością do 0,01 stopnia, albo na klasycznym odczytywać z dokładnością do pół działki - to daje dokładność do 0,05 stopnia i ona już wystarcza. Pamiętaj, że masz wykryć wzrost o 0,2 stopnia (chociaż bywa wyższy), przy dokładności 0,1 błąd pomiaru może całkiem zafałszować wynik.

I jeszcze jedno - przemierz na spokojnie dwa, trzy cykle od początku do końca. Dopiero wtedy porównaj wykresy i wyciągaj wnioski.
        • astrrid Re: Miesiączki 05.03.14, 13:51
          Ok dzięki :) Mierzę elektronicznym ale nie wiedziałam, że trzeba tak dokładnie. Dziś mam znów skok 36,3, może faktycznie późniejsza owulacja... Pomierzę 3 cykle, tylko nie mam cierpliwości ;)
          • astrrid Re: Miesiączki 07.03.14, 18:24
            Dziwa sprawa,dzisiaj jest 18 dc i mam brunatne plamienia jak przed okresem.. Co to może być? Temperatura skacze w te i we wte, nic nie można wywnioskować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka