Dodaj do ulubionych

Proszę o pomoc w interpretacji

14.01.05, 12:24
Witam serdecznie!
Od ponad roku mierzę ptc i obserwuje śluz. Mam długie cykle (od 31 do 60 dni -
zwykle 34-37). Zawsze jest skok temperatury ale jest on późno. Najczęściej
ok 20 - 25 dnia cyklu) Potem jest 10-12 dni temperatury wyższej i okres. Skok
temperatury jest wyraźny - w pierwszej fazie mam temperatury 36,3-36,5 a w
drugiej 36,8- 37,1. Mam wyraźny objaw śluzu ale mam wrażenie że nie jest
on "skoordynowany" ze skokiem tempki. Zazwyczaj (nawet w tych najdłuższych
cyklach) ok 11 dc pojawia się śluż jak białko jajka - przeźroczysty,
rozciągliwy, na początku gęsty (przepraszam za porównanie - taki glutowaty) w
kolejnych dniach coraz bardziej wodnisty. Taki śluz utrzymuje się u mnie
nawet do 10-12 dni. Czasem w tym czasie dochodzi do skoku tempki, sluz zanika
i jest ok. Ale bywa i tak ( i to jest wersja częstsza) że śluz zanika, jest
sucho albo pojawia się śluz kremowy i po kilku, kilkunastu dniach następuje
skok temperatury. Dodatkowo zazwyczaj w pierwszej fazie mam mniej lub
bardziej dotkliwe bóle jajników i bóle krzyza - i one też pojawiają się jak
gdyby dwa razy - najpierw ok 11-15 dc, wraz ze śluzem, a drugi raz w
okolicach skoku tempki. Boje się że jest ze mną coś nie tak, że będę miała
kłopoty z zajściem w ciążę... Byłam u ginekologa, badałam hormony i robiłam
usg. Wszystko wyszło ok. Hormony super (tylko estradiol na początku cyklu
niski). Lekarka zaleciła tabletki anty na skrócenie cyklu. Nie chce ich brać
i zamierzam szukać nowego lekarza ale trudno jest znaleźć takiego, który nie
chce wszystkiego leczyć tabletkami i który umiałby odczytać coś na podstawie
obserwacji cyklu. Może Wy, jako specjalistki poradziły byście mi coś? Dodam
ze mam 25 lat i nie rodziłam. Krwawienia mam dość obfite, trwające ok 5-6
dni.
Obserwuj wątek
    • burczykowa Re: Proszę o pomoc w interpretacji 14.01.05, 12:57
      Antyki niczego nie wyleczą- maskuja problem. Bedziesz regularnie miesiaczkować,
      ale jak odstawisz to problem wróci (najczęściej ze zdwojoną siłą). Moja
      propozycja: zrób poziom prolaktyny i test po obciązeniu metoclopramidem. Jesteś
      młoda, a do tego obraz śluzu może sugerować hiperprolaktynemię - najczęstszy
      problem u młodych dziewczyn(nic nie piszesz, że te badania robiłaś).Moje rady:
      vit. B complex i magnez z vit. B6 (2X2 tabl). Jesli PRL wyjdzie za wysoka, to
      Castagnus lub agufem (ale twedy zdecydowanie zalecam tez wizytę u dobrego gina-
      listę "przyjaznych" znajdziesz pewnie na www.lmm.pl). Czy robiłaś FSH i LH?
      Jakie wartości uzyskałaś? Jesli nie, to może warto spróbować.
      • maandarynkaa Re: Proszę o pomoc w interpretacji 14.01.05, 13:14
        Badałam prolaktyne - 8,60 ng/ml (norma 1,2 - 25), testosteron - 70 ng/dl (norma
        10 - 144) i na początku cyklu (4 dc) LH - 6.17 mIU/ml (norma dla fazy fol. 1,1 -
        11,6) FSH - 7,07 mIU/ml (norma 2,8 - 11,3) i estradiol - <20 pg/ml (norma <160)
        i tsh - 2,85 (norma 0,4 do 4,0).
        • burczykowa Re: Proszę o pomoc w interpretacji 17.01.05, 12:44
          Badania OK.Ew. może PRL po metoclopramidzie- może jest to hiperprolaktynemia
          czynnościowa. Jesli masz takie długie, nieregularne cykle z takim obrazem
          sluzu, to może byc to spowodowane stresem- stałe przyjmowanie magnezu i vit. B
          po jakims czasie może polepszyć nieco sytuację. Ważna jest Twoja masa ciała.
          Jeśli ważysz mniej niż 46-48 kg- to czasami przytycie 2kg radykalnie polepsza
          sprawę. Nasze hormony nie lubią małej masy ciała (sugeruje ona przysadce, że
          jest problem,który utrudni sprawę utrzymania ciąży, stąd takie zaburzenia są w
          grupie kobiet z niska masą ciała częste i nie ma to znaczenia, że może o ciąży
          nie myslisz- w końcu nasz organizm zawsze nastawiony jest na utrzymanie gatunku
          i jesli coś mu nie sprzyja (stres, choroby, mała masa ciała) to broni sie przed
          ciążą, mi.in. przez rozregulowanie cyklu- ale nie jest to metoda, by nie miec
          dzieci!).
          Na śluz wpływa tez m.in. obecność nadżerki (ale jesli byłas u lekarza i nic nie
          wykrył, to jej nie ma), stosowanie tamponów -niestety:(, wkładek higienicznych.
          Jednak u Ciebie w połączeniu z długością cykli wyglada to raczej na sprawy na
          pozomie podwzgórza (stresy, nieregularny tryb życia, niska masa ciała).Spróbuj
          ten magnez i vit.B. Po 3-4 cyklach powinnaś zauważyć jakąś poprawę.
          • maandarynkaa Re: Proszę o pomoc w interpretacji 18.01.05, 11:00
            Bardzo Ci dziękuję za odpowiedz. Wskazówka z magnezem i witaminą B to może być
            strzał w dziesiątkę. Jakiś czas temu byłam u kardiologa z powodu tachykardii.
            Echo serca nie wykazało żadnych nieprawidłowości i lekarz stwierdził że moje
            objawy mogą być rezultatem braku magnezu oraz stresu. Zapisał mi magnez z wit
            B6 ale oczywiście po tygodniu brania zapomniałam o nim. Teraz będe już brać
            regularnie i zobaczymy jakie będą efekty. Kiedyś brałam też przez jeden cykl
            witaminę B6 i wtedy skok tempki miałam w 17 dc a druga faza trwała całe 14 dni
            (norma to u mnie 11-12) - był to najbardziej "książkowy" z moich cykli. Więc
            może coś jest "na rzeczy". Zobaczymy... Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję.
            • burczykowa Re: Proszę o pomoc w interpretacji 20.01.05, 15:58
              Ten ksiązkowy cykl to raczej dzieło przypadku niż wpływ kilkudniowego
              stosowania magnezu. Ale jesli masz tachykardie, to zwiększ dawki i bierz go
              codziennie, stale, przez miesiące (albo i lata), tylko zmieniaj preparaty-
              częśc z nich jednak gorzej się wchłania. proponuję: 2 tabl. z rana i 3-4 na
              noc. Magnezu nie bierze się "na pusty żołądek". Jesli z rana będziesz miała
              wolniejszy stolec (ale całkiem) to zmniejsz dawkę wieczorową o 1 tabl. Magnezu
              nie przedawkujesz- jak bedzie za duzo, to go wydalisz ze stolcem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka