Dodaj do ulubionych

jajeczkowanie

15.10.07, 18:03
Dziewczynki mam pytanko,czy to prawda ze pęcherzyk z jajeczkiem pęka powyż.
37stopni, pytam dlatego ze lekarz tak powiedział znajomej.Mi się wydaje ze
raczej nie koniecznie temp powinna osiągnąć 37(specjalnie zajrzałam na wasze
wykresy cyklu)
Obserwuj wątek
    • agafrytka Re: jajeczkowanie 15.10.07, 19:36
      Nie Joasiu,to nie do końca prawda.
      Często pęcherzyk pęka przed zwyżką tempki.Może być ona bardzo niska.
      Po jajeczkowaniu temperatura wzrasta.
      Owulacja może mieć miejsce w dniu I lub II wyższej temperatury i
      wtedy może to być właśnie 37 st.
      • joanna1082 Re: jajeczkowanie 15.10.07, 19:42
        ok ,dzięki za odp.Jakim termometrem najlepiej mierzyć temperaturę i ile to
        powinno trwać?
        • agafrytka Re: jajeczkowanie 15.10.07, 19:52
          Możesz mierzyć elektronicznym Microlife z dwoma miejscami po
          przecinku.Termometr ten mierzy szybko i da Ci znać,że zmierzył.
          Można mierzyć rtęciowym,jest też rtęciowy owulacyjny.I tu zależy od
          miejsca mierzenia.
          W ustach - 8 min.
          W pochwie /vaginalnie/-5 min.
          W odbycie /rektalnie/-5 min.
          • wiosenka1 Re: jajeczkowanie 16.10.07, 11:45
            allegro.pl/item252452947_microlife_mt_1622_super_dokladny_gwarancja_fvat.html
          • joanna1082 Re: jajeczkowanie 16.10.07, 16:14
            Dziewczyna a od którego dnia cyklu mam mierzyć i najlepiej o jakiej godzinie,
            wiem ze trzeba rano?
            • bystra_26 zasady pomiaru PTC 16.10.07, 21:24
              PTC = Podstawowa Temperatura Ciała

1. mierzymy zawsze w tym samym miejscu - w jamie ciała, czyli albo w ustach,
              albo w pochwie lub w odbycie

2. mierzymy zaraz po przebudzeniu nie wstając z łóżka, przed jakąkolwiek inną
              czynnością

3. ustalamy sobie taką godzinę, żeby była po przebudzeniu - np. zgodną z
              najwcześniejszą godziną wstawania, jak idziesz do pracy - w weekend nastawiasz
              budzik na tę samą godzinę, ale jak zmierzysz i zapiszesz pomiar, to możesz spać
              dalej

4. jesli do tej pory nie mierzyłaś to możesz dla wyrobienia nawyku mierzyć cały
              czas, możesz zacząć nawet dzisiaj - tylko zapisz wtedy temperaturę w odpowiednim
              dniu cyklu (pierwszy dzień cyklu to pierwszy dzień normalnej miesiączki,
              plamienia przed nią to jeszcze stary cykl)

zasadniczo, żeby wyłapać sześć temperatur niższych potrzebujesz odjąć od
              najkrótszego swojego cyklu 22 dni, wtedy wychodzi ci dzień, w którym już musisz
              mierzyć temperaturę - przy cyklach od 28 dni wzwyż wystarczy po zakończeniu okresu
              • joanna1082 Re: zasady pomiaru PTC 16.10.07, 21:52
                dzięki dziewczynki za rady,postanowiłam ze będę mierzyć sobie temp.Wczoraj
                dostałam miesiączki, więc po jej skończeniu zacznę pomiary, kurcze tylko nie
                wiem kiedy przyślą mim termometr , który zamówiłam,Microlife.Dodam jeszcze że
                pije siemię lniane na poprawę śluzu.Strasznie boję się że po obumarłej ciąży nie
                będę znów mogła mieć dziecka, strasznie mnie to męczy i nie mogę o tym przestać
                myśleć.Staraliśmy się ponownie o dziecko przez 8 miesięcy i nie udało się, mam
                warzenie ze moje nastawienie psychiczne też ma na to wpływ, ponieważ za bardzo
                chce.Czy to normalne że po poprzedniej ciąży miałam podwyższoną prolaktynę ponad
                rok(przez cale cykle bolały mnie piersi i wyszły mi straszne żyły,moja
                prolaktyna wyniosła 25 z kawałkiem, brałam bromergon, ale teraz jest chyba ok)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka