qwer61 16.12.08, 11:33 Mam skierowanie od lekarza na - Progesteron – zrobiłam 22 dc - estradiol - FSH - LH - TSH/hTSH Pozostałe badania mam wykonac 3 dc – pytanie czy muszę być na czczo?? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
reniason Re: HORMONY-na czczo? 16.12.08, 13:15 Z tego co wiem to nie musisz być na czczo ale lepiej zadzwoń do tego laboratorium gdzie będziesz robić badania i zapytaj, bo każde laboratorium ma swoje wymagania. Odpowiedz Link
nglka Re: HORMONY-na czczo? 18.12.08, 23:54 qwer61 napisała: > Mam skierowanie od lekarza na > - Progesteron – zrobiłam 22 dc > - estradiol > - FSH > - LH > - TSH/hTSH > Pozostałe badania mam wykonac 3 dc – pytanie czy muszę być na czczo?? Nie musisz. Dodatkowo tsh mogłaś zrobić z progesteronem, bo jego wynik jest bez znaczenia jeśli chodzi o dc. A czy progesteron był badany 6-8 dni po potwierdzonym przebyciu owu albo w 6-8dniu wyższej temperatury? Bo jak nie, to wynik może być w ogóle niemiarodajny (tj jak odpowiednio wysoki, to ok, owu przebyta ale jak za niski to niekoniecznie może być zły wynik dla zdrowia, równie dobrze możebyć zrobiony za późno / za wcześnie). Odpowiedz Link